Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Maniek ... napisałeś że masz pod nosem park krajobrazowy i jeden z największych obszarów lęgowych ptaków w Polsce . Maniek jesteś szczęściarzem , wszyscy Ci zazdrościmy . Jeżeli goornik Ci poleca CHASE 10x50 , to nie żałuj kasy .
Niby ok. Miałem raz w rekach i nie spasowała mi. Male pole i dziwne odblaski lustrzane - może wada konkretnego egzemplarza. Chase polecam choć ma swoje male wady ale bardzo zgrabna o ostrym obrazie. Bardzo dobry stosunek jakości do ceny maja DO Titanium i Forest II 10x42 czy nawet Aculon 10x42 choć warto dołożyć do wyższej klasy.
Używałem Chaseów przez parę dni (10x42 i 10x50). Uważam, że obydwa są świetne w odniesieniu do ceny i do obserwacji przyrodniczych bardzo bym je polecał ale do astro już mniej, ze względu na spajaki od pryzmatów.
Dziękuję Panowie za Waszą cierpliwość i zaangażowanie w sprawę. Niestety Chase, zdecydowanie jest poza budżetem i po przespaniu sie z dylematem oraz po konsultacjach z druga połówką uznałem, że w moim budżecie jakość i wygoda nie mogą iść w parze. A według mnie jakość powinna isć na pierwszym miejscu wiec cofam sie do mojego pierwszego postu i jednak wybieram Kure 10x50, nie mam zamiaru biegać z tą lornetką jak po poligonie wojskowym, tylko uzytkowac ją do amatorskiego podglądania ptaszków i zwierzątek więc ten kilogram na pasku jakoś przeżyje. A jesli kiedyś ta pasja pochlonie mnie mocniej to zawsze mogę sprzedać i kupić coś zgrabniejszego, lepszego.
Miałem "Kurę" przez jakiś czas i muszę powiedzieć, że w tej cenie bardzo trudno o lepszą lornetkę o tych parametrach, a jak na 10x50 jest dość zgrabna. Dodatkowo miałem ją jednocześnie z Leicą Ultravid 10x50 i wiele godzin spędzìłem na porównaniach. Nie będę może pisać w czym Leica jest lepsza, bo to nie miejsce na to...ale mogę powiedzieć, że na przykład w kwestii jasności nie za bardzo mogłem znaleźć różnicę(testów różnych było bardzo dużo i miałem "pomocników" wielu:)jeśli chodzi o jasność to to dodatkowym elementem, który wpływał na wrażenie jasności było lekko niebieskawe oddanie barw (Leica w drugą stronę) I kolejna rzecz, praca pod ostre światło (zwłaszcza latarnie uliczne) Kura wypadła ZDECYTOWANIE lepiej... Uwaga! zamowiłem do sklepu stacjonarnego 2 egz. I tak się złożyło, że w jednej była zauważalna ilość pyłków na jednym pryzmacie i zacinające sie pokrętło ostrości, a w drugiej wszystko ok. Jak nietrudno się domyślić wybrałem tę drugą...:) Polecam taką opcję. Kolimacja w obu perfekcyjna! Na koniec dodam, że z racji posiadania Leiki o tych samych parametrach lornetkę sprzedałem mojemu Przyjacielowi i jest on z niej ciągle Bardzo zadowolony...:)
p.s. 10x50 Chase to naprawdę dobra lornetka, koledzy nie żartują...:) tyle że 2x droższa...
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu:)
Witajcie w nowym roku, tak jak zapowiadałem wracam z moimi spostrzeżeniami na temat Kamakury, której szczęśliwym posiadaczem się stałem Nie wiem, od czego zacząć ale mogę śmiało powiedzieć, że jestem zachwycony. Jakość obrazu jak dla mnie amatora jest po prostu idealna. Obraz jest czysty, ostry i jasny. Nawet o zmroku można sporo dostrzec. Wydaje mi sie, że nie przekłamuje kolorów, wydają się być takie jak w rzeczywistości(zapewne bardziej wprawione oko dostrzegło by jakieś różnice ale dla mnie jest to niezauważalne). Jeśli chodzi o obserwację przyrody to widzę zdecydowana różnice miedzy lornetką o przybliżeniu 7x a Kurą 10x oczywiście na korzyść Kury. Obserwując ptaki, byłem nieźle zaskoczony gdy gołym okiem nie byłem w stanie dostrzec żadnego, a spoglądając przez lornetkę okazywało się ze na drzewach siedzi kilka niezłych okazów Pole widzenia Kury jak najbardziej zadowalające, jedynie przy dynamicznej obserwacji (mam na mysli ruch/śledzenie poruszającego się obiektu) można dostrzec brak ostrości przy krawędziach, w pozostałych przypadkach prawie niezauważalne a na pewno nie na tyle by w czymś to przeszkadzało. No i w końcu nadszedł czas gdy jednego wieczoru niebo uchyliło rąbka swojej tajemnicy Powiem szczerze, że nie zdawałem sobie sprawy, że tyle tam tego jest Na początek kilka prostych obiektów takich jak gwiazdozbiór Oriona i Byka i zawarte w nich Bellatrix, Aldebaran, Plejady czy M42. W przypadku gwiazd, obraz równie ostry i jasny(oczywiście jak na nocne warunki). Cóż, powtórzę się, ale jestem zachwycony, choć to dopiero malutki ułamek tego co można zobaczyć, i wydaje mi się, że wiosną założę tu nowy temat z kolejną prośbą do Was, ale o tym w odpowiednim czasie. Jeśli natomiast chodzi o samo wykonanie, to równiez nie mam nic do zarzucenia, na szkłach widać bardzo wyraźnie zielone powłoki antyrefleksyjne, może jedynie pokrętło ostrości mogło by być bardzej ergonomiczne, to wydaje sie troszke małe, na szczęscie nie trzeba go zbyt często używać. Wielkość lornetki i waga... no cóż, dwie godziny chodzenia po lesie, wydmach, łąkach itp, i jakos specjalnie nie odczułem jej obecności na szyi, wiec nie taki diabeł straszny jak go malują.
Podsumowując, jestem w głębokim szoku możliwości lornetki za 600zł, ciężko mi sobie wyobrazić, że w droższych lornetkach jakość obrazu może byc jeszcze lepsza i chyba dopóki nie zobaczę na własne oczy to nie uwierzę. Ecotone to naprawdę porządny sprzęt, nie spodziewałem sie takiej jakości i nie żałuję ani jednej wydanej złotówki.
P.S. Jestem amatorem wiec nie bedę opisywał jakichś ściśle technicznych wad i zalet bo sie na tym nie znam, lornetkę kupiłem dla czystej przyjemności jaką daje obserwacja tego i owego i cel osiągnąłem z pełną satysfakcją
Witam wszystkich Forumowiczów. Jestem tu nowy,ale pozwolę sobie podpiąć po ten temat. Jestem właśnie na etapie zakupu mojej pierwszej lornetki. Po spędzeniu wielu wielu godzin na tym forum jak i innych stronach wybór padł na Delta Optical CHASE 10×50 ED. Jest jednak mały szkopuł który trochę mnie niepokoi. A mianowicie na polskiej stronie
( https://deltaoptical.pl/lornetka-delta-optical-chase-10x50-nbsp-ed?from=listing ) waga tej lornetki wynosi 774 gram. Ale już na niemieckiej ( www.deltaoptical-onlinesh...-chase-10x50-ed ) i wszystkich innych np na Austriackich to 890 gram. Oczywiście dzwoniłem na stronę producenta ale tam usłyszałem tylko że mogą ją dla mnie zważyć Czy jest możliwe że lornetki wysyłane na export są wykonane z lepszych komponentów i stąd ta różnica w wadze? Nie od dziś wiadomo że do naszego kraju jest wysyłany niby ten sam ale jednak gorszej jakości towar, czy to spożywczy czy inny. Pozdrawiam gorąco i życzę wszystkiego dobrego w tym Nowym Roku!!!
kinwotar, na 100% nie ma różnicy pomiędzy wagą Chase 10x50 w sklepie w Polsce i w Niemczech. Delcie, z ekonomicznego punktu widzenia, nie opłacałoby się zamawiać dwóch różnych serii. Za dużo zamieszania.
goornik ma tego Chase'a to pewnie zważy i się wypowie.
Wysłany: Czw 02 Sty, 2020
maniek9141 napisał/a:
...
Podsumowując, jestem w głębokim szoku możliwości lornetki za 600zł, ciężko mi sobie wyobrazić, że w droższych lornetkach jakość obrazu może byc jeszcze lepsza...
To urok pewnego braku doświadczenia co nie umniejsza firmie Ecotone, która robi świetne i trochę niedoceniane lornetki. Jeśli się przypadkiem wciągniesz w "binoholizm" to zobaczysz nienajlepszy obraz w Swarovskim SLC za 6000 zł. Tak to już jest i dotyczy wielu z nas. Ja się mogę powoli podpisać pod tą tezą. Tak więc ciesz się tym co masz tak jak się cieszysz i nie myśl przypadkiem o kolejnej Przynajmniej na razie.
Gratuluję zakupu, niech służy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 12