Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Owszem ale to znów zakup w ciemno, oczywiscie względem szumów znaje sobie sprawe ze ich nie sposób uniknąć ale chociaż aby nie były uciążliwe. Wolał bym kupić cos sprawdzonego co juz ktoś uzytkuje i może polecić.
Owszem ale to znów zakup w ciemno, oczywiscie względem szumów znaje sobie sprawe ze ich nie sposób uniknąć ale chociaż aby nie były uciążliwe. Wolał bym kupić cos sprawdzonego co juz ktoś uzytkuje i może polecić.
no ja cie rozumiem sam bym tej sigmy nie kupil bo lekko niedopracowana jak na swoja cene to ze dali taka matryce to pewnie uklon w strone szumofobow ale za to skopali pare innych rzeczy, no ale tak jak juz mowilem ciezko dostac kompakata o duzej matrycy zeby szumow nie bylo wiec masz ciezki orzech do zgryzienia
Ja bym nie polecił Sigmy DP-1 nikomu nieświadomemu swoich potrzeb i zalet tej konstrukcji, ze względu na jej wady. Choć sam kibicuję technologii Foveon i mam nadzieję, że Sigma zrobi małą rewolucję, to na razie mają jeszcze sporo roboty do wykonania, żeby przekonać do swoich lustrzanek/kompaktów zwykłego pstrykacza.
W ogóle autorowi pytania radziłbym się najpierw zastanowić, mając taki budżet, czy chce mieć aparat sporo większy i cięższy od kompaktu, i jeśli nie jest to problem to skorzystać z rady kolegów i wziąć tanie, małe lustro z jednym w-miarę-przyzwoitym megazoomem. Polecony Nikon D60 z obiektywem 18-200VR wydaje się być dobrym pomysłem, mnie tylko drażni tej 3-punktowy system AF w najtańszych Nikonach... Wydaje mi się, że właśnie dla kogoś niezainteresowanego fotografią może to być problem po wygodzie kompakta, który ostrzył sam. Ale może się mylę?
Jeśli wolisz mieć sprzęt poręczniejszy i lżejszy to wracamy do meritum tego wątku (i działu kompaktowego!) i zamiast wydawać 3000 zł może wystarczą 2000 na polecane tu ciągle modele kompaktów?
Po rozmowie z żoną i zdjęciach testowych obejzanych na optyczne mysle powaznie o lustrzance. i teraz prozba do was w wyborze, budrzet swój podnisę do 4 tyś tylko czy sie wyrobie i kupie cos dobrego? Body juz wybrałem to bedzie eos450 lub 40d co sądzicie o tych canonach a moze cos innego? i teraz dobór obiektywu, bo tu wogole jestem zielony, chodzi mi o zdjęcia krajobrazu i robione w mieszkaniu czy jak to inaczej nazywając w pomieszczeniu. Czy udało by mi sie w tej cenie cos kupić sensnego z obiektywem, najlepiej uniwersalnym na moje w/w potrzeby, prosił bym o rady i nie pisać zakresu obiektywów tylko najlepiej jakies linki z allegro, bądz sklepu jakiegoś, i jeszcze czy wogole robiąc zdjęcia na automacie zdjęcia bendą lepsze jak z kompaktu?
Za 4000 zł polecam kupno Canona 40D i Tamrona 17-50/2.8
Jak chcesz mieć pewność dobrej współpracy to pisz na PW. W tej chwili możesz mieć Canona 40D za 2700 zł z gwarancją Canon Polska i fakturą vat. Tamrona kupisz spokojnie za 1300 zł.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 26 Lip, 2008
...40d? A potem piszesz teksty w stylu: 'Ty chyba żartujesz, ale żeby nie było: w lustrzance zoomuje się z poziomu obiektywu' :P
Z resztą dyskusji o wyborze lustrzanki proponuję przenieść się do odpowiednich wątków w dziale lustrzankowym (pod-dział Pomagamy w wyborze...), jest tam wybór gotowych już tematów, które warto najpierw przeczytać, zanim samemu założy się pięćdziesiąty ósmy taki sam temat.
...40d? A potem piszesz teksty w stylu: 'Ty chyba żartujesz, ale żeby nie było: w lustrzance zoomuje się z poziomu obiektywu' :P
nie zabardzo rozumiem o co chodzi z tym zoomem?
a co do przeniesienia tamatu to bardzo bym prosił moderatora zeby to zrobił, bo miał być kompakt a ze sprawy troche inaczej sie potoczyły to i temat nie pasuje. Odnosnie przeglądania tematów to owszem, czytałem je kolego tylko ze kazdy ma inne potrzeby i nie kazdemu np ten sam obiektyw bedzie pasował, a ze ja kompletnie sie na tym nie znam wiec wole zapytać, bo raz juz pieniądze w błoto wywaliłem a teraz to juz troszkę wieksza kasa i szkoda popełniać błedy za swoje pienądze
Tematu o kompakcie nie zamierzam przenosić do działu lustrzankowego, ale jeśli jesteś zainteresowany dalszą dyskusją o wyborze lustrzanki to przeczytaj kilka najnowszych wątków z działu Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej, szczególnie polecam Kompakt vs. Lustro ... Nikon D60- Temat rozbudowany, żebyś nabrał ogólnego rozeznania i potem możesz kontynuować dyskusję w którymś z tematów, który najbardziej Ci pasuje.
Co do tego, że każdy ma inne potrzeby to jeszcze nie oznacza, że dla każdej osoby należy założyć osobny wątek na forum. To nie jest bezpłatny hotline tylko forum wymiany informacji, myśli i pomysłów.
Bardzo proszę w tym wątku pisać od teraz tylko na temat kompaktów/hybryd do 3000 zł, a kolegę Darecki2005 zapraszam do lustrzanek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9