Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D90, 40D??? a może dołożyc do 50D???

D90, 40D??? a może 50D
D90
35%
 35%  [ 14 ]
40D
38%
 38%  [ 15 ]
50D
25%
 25%  [ 10 ]
Głosowań: 39
Wszystkich Głosów: 39

Autor Wiadomość
AQQ 
Maniak

Wysłany: Czw 13 Lis, 2008   

komor napisał/a:
Canon ma fajne jasne stałki, które Nikon – jeśli ma w ogóle w ofercie – to starsze wersje, bez nowoczesnego AF ultradźwiękowego, czasem o gorszych własnościach optycznych..

Ale bajki opowiadasz :)
Możesz podać jakieś konkrety nt tych czasem gorszych własności np Nikkorów 28/f1.4; 50/f1.4 albo 85/f1.4 ?
A skoro mowa o nowoczesnych USM/SWM, to czy Canon ma jakikolwiek zoom który parametrami zbliża się choćby do N14-24 albo N24-70 ?

Reklama

marcin-vlc 
Bywalec

szajo napisał/a:
popatrzalam na stalki Nikona ma w zapowiedziach calkem fajna Nikon Nikkor 50 mm f/1.4G AF-S ... nie wiem jaka bedzie cena i jakosc

jest juz znana cena od kilku dni 350 euro, dla porownania wersja bez S jest 50 euro tansza

piotrmkg 
Optyczny

AQQ, tak sie przejawia wlasnie uwielbienie/zaslepienie w C :-) osobiscie z checia stalbym sie dwu systemowcem Nikon do 200mm, Canon od 300mm. :D

AQQ 
Maniak

piotrmkg napisał/a:
...uwielbienie/zaslepienie w C :-) ...

Gwoli uczciwości: u nikoniarzy to zjawisko jest równie często spotykane :)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

szajo napisał/a:
Canon EOS 40D + 17-85mm IS USM Lens £809.99 po caschbacku £749.99

hmm cashback jeszcze jest ? wg naklejki na opakowaniu mojego Canona 40D, cashback był do 30.06.2008.... :/

piotrmkg 
Optyczny

edmun, chyba juz nie ma, nastepny dopiero po swietach.

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 14 Lis, 2008   

AQQ napisał/a:

Ale bajki opowiadasz :)
Możesz podać jakieś konkrety nt tych czasem gorszych własności np Nikkorów 28/f1.4; 50/f1.4 albo 85/f1.4 ?

Pisałem o szerokich stałkach, nie wiem czy 50 i 85 mm da się podciągnąć pod tę kategorię. :)
Co do 28/1.4 to jak zaznaczyłem - nie wiem czy Cyfrowe.pl są dobrym miejscem do sprawdzania oferty Nikona. Jak widać - nie, bo stałki 28/1.4 tam nie widziałem. Możesz dać link do jakiegoś sklepu w którym ten obiektyw można kupić? :) Niestety na polskiej stronie Nikona nie widzę go w ofercie: Obiektywy Szerokokątne Nikon. Są tam tylko obiektywy ze światłem f/2,8 i jeden rodzynek 35/2.

AQQ napisał/a:
A skoro mowa o nowoczesnych USM/SWM, to czy Canon ma jakikolwiek zoom który parametrami zbliża się choćby do N14-24 albo N24-70?

Pewnie nie, bo te szkła Nikona są nowsze od odpowiedników Canona.

piotrmkg napisał/a:
AQQ, tak sie przejawia wlasnie uwielbienie/zaslepienie w C :-)

Ależ ja nie jestem zaślepiony w C, z dużym zainteresowaniem spoglądam na Nikona, ale na pewno nie z powodu ich stałek. :) Ja wiem, są też stare, manualne, kultowe, itd. Ale ja nie mam żyłki łowcy, kolekcjonera, itd.

arthuro 
Uczestnik

edmun napisał/a:

hmm cashback jeszcze jest ? wg naklejki na opakowaniu mojego Canona 40D, cashback był do 30.06.2008.... :/

jest, ale w UK :razz: :evil: do 12 stycznia 2009

EOS 1000D (18-55 IS Kit only) = £30 Cashback (EUR 40)
New Offer - started 15th September, ends 12th January 2009.

EOS 450D (any configuration) = £50 Cashback (EUR 65)
Extended Offer - started 26th June, ends 12th January 2009.

EOS 40D (any configuration) = £60 Cashback (EUR 75)
Extended Offer - started 21st August, ends 12th January 2009.

piotrmkg 
Optyczny

komor napisał/a:
Ależ ja nie jestem zaślepiony w C

alez ja nie mowie ze jestes zaslepiony w C :D

komor 
Moderator

Ależ napisałeś to kilka postów wyżej. :) Lepiej napisz gdzie te jasne stałki Nikona można kupić i ile kosztują. :) Ja i tak planuję kupić Sigmę 20/1.8, która dostępna jest dla kilku mocowań, więc jestem wyluzowany. :)

piotrmkg 
Optyczny

oj bez problemu skompletowalbym sobie cos, moze nie wszystko byloby AF, ale mi jako landszafciarzowi az tak nie zalezy na AF :)

komor 
Moderator

Wydaje mi się, że landszafciarz nie musi sobie w ogóle zaprzątać głowy jasnością obiektywu, prawda? Tak czy owak Sigma, Tamron i Tokina pogodzą nas wszystkich w ekumenicznym duchu focenia, a nie gadania o sprzęcie. Z mojej strony koniec off-topicu, chodziło mi w sumie o sprowokowanie tej dyskusji o różnicach w szklarni między C a N, w sensie nie która lepsza czy gorsza, ale do czego i tak naprawdę za ile.

marcin-vlc 
Bywalec

komor napisał/a:
Lepiej napisz gdzie te jasne stałki Nikona można kupić i ile kosztują.

z Wrocka troche daleko do Andorry, ale jak chcesz rzucic okiem link http://www.fotoboom.com/p...?cat=78&marca=2

AQQ 
Maniak

AF50 jest powszechnie dostępny za ok 1000, AF85 trzeba poszukać - ok 3300, AF28 - raczej na zamówienie - ok 7000.
Ostatniego nie mam; kilka dni korzystałem z pożyczonego. Miał jedną wadę - trzeba go było oddać. :)

Zygmunt 
Bywalec

Wysłany: Sob 15 Lis, 2008   

Jeśli chodzi o Nikorra 28 f1.4, to to szkło jest już nie produkowane i nie do kupienia. Szkło warte ok $1700 jest sprzedawane po $3000 z drugiej ręki. Wątpię żeby ci się udało to szkło dorwać. Poza tym, jak na razie, Nikon nie ma 24 f1.4, 35f1.4 w ogóle. A inne stałki są dość stare i nie mają SWM. Na odnowienie oferty stałek u Nikona trzeba czekać przynajmniej rok.

Odpowiedz do tematu