Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
450d vs a300 - stabilizacja obrazu
Autor Wiadomość
kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sob 07 Mar, 2009   

SlawGaw napisał/a:
Dziwne że Canonicy na tym forum nie przedstawiają tego jako plusa systemu, w potyczkach z innymi systemowscami. Nie doceniają tego programu?

bo DPP rewelacyjny nie jest a jak u innych jest gorzej, to wypadanie dobrze na tle powiedzmy "słabej" konkurencji w zakresie dodawanych wywoływarek i to jeszcze czasem płatnych (nie odnoszę się do olka, bo właśnie z pakietem olka też nie miałem przyjemności) to żaden sukces.
Zdecydowanie wole acr'a.

Reklama

SlawGaw 
Optyczny

kozidron napisał/a:
DPP rewelacyjny nie jest

no nie jest.
Załóżmy że mam 500 fot do przetłumaczenia z raw na jpg i w każdym coś tam zmienić.
Canon - 3h pracy - włączasz przetwarzanie wsadowe i idziesz spać
Sony - około 16h - przetwarzanie wsadowe jeszcze dłużej
Nikon - 30h - ale tam mają jakiś sposób na przyspieszenie jednak ogranicza to możliwości korekcji
Pentax - po 3 zdjęciach wszystko się zawiesza miałem tak w K100D super

Jeśli masz tylko 1-2 zdjęcia do korekcji, ale muszą być idealnie dopieszczone to najwięcej oferuje Nikon, jestem pod wrażeniem nikonowskiego odszumiania, ale nie takiego jak w jego puszkach.
Nie lubię siedzieć przed kompem i obrabiać zdjęć, wolę je robić, dlatego prosty i szybki program Canona mi się podoba.

kamfil06 
Maniak

SlawGaw,

akurat chyba nikt poważny nie używa pentaxowskiego softu :mrgreen:
(oprócz remote cośtam...)

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 09 Mar, 2009   

mikiemike napisał/a:
Nie wiem jak wyglada wersja windowsowa ale makowy "Digital Photo Professional" jest na prawde extra. Moze po czesci wynika to z typowego dla Maka stylu dzialania aplikacji ale w zasadzie od razu po uruchomieniu wiadomo o co chodzi, co jak zrobic, jak skonfigurowac itd.

Czy ja wiem? Dla mnie DPP jest „drewniany” w porównaniu do np. Lightrooma. Intuicyjność opcji też mnie nie powaliła, w każdym razie taka ogólna „responzywność” LR na suwaczki jest znacznie większa niż to, co widziałem w DPP. Może powinienem popatrzeć na aktualną wersję, bo ostatni raz bawiłem się nim pewnie z rok temu.

mikiemike napisał/a:
Zreszta to samo tyczy sie "EOS Utility", ktory nie ma 1000 opcji, z ktorych nikt nie korzysta nawet z polowy - sa za to konkretne ustawienia na prawde super przemyslane.

Fakt, ten programik nieźle się sprawuje. :)

mikiemike napisał/a:
Wracajac do "DPP" na prawde mocna funkcjonalnosci sa batch'e, czyli mozliwosc zastosowania rozmaitych efektow, modyfikacji etc. masowo do wszystkich albo wybranych obrazow.

To samo jest w LR, w najbardziej intuicyjny sposób, czyli Copy/Paste Develop Settings.

mikiemike napisał/a:
Nie bawilem sie jeszcze niejakim "PhotoStitch'em", czyli programikiem do laczenia "sasiednich" obrazow w jedna calosc... ciekawe - moze pokleje sobie po pierwszym wyjsciu w plener. :)

Photostitch działa świetnie, czym sprawił mi niespodziankę, bo nie spodziewałem się tego po programie dodawanym za darmo. Jak się zrobi w miarę poprawne fotki to efekt ich połączenia jest dobry i można z tego programu rzeczywiście korzystać. No chyba że ktoś ma jakieś zawodowe zapotrzebowania, to może wtedy okaże się, że czegoś brakuje. Ale do celów hobbystycznych jest OK.

SlawGaw 
Optyczny

komor napisał/a:
Dla mnie DPP jest „drewniany” w porównaniu do np. Lightrooma.

Lightroom 2, 1200 zł - fajny program
DPP w komplecie z puszką - wystarczająco dobry.

Ja nie dałbym za Lightroom'a 1200 zł, a może 400 zł w polskiej wersji, która nie istnieje.

komor 
Moderator

No ja go kupiłem jeszcze za chyba 600 w wersji 1.0, teraz cena nowego pudełka przy obecnym kursie waluty – rzeczywiście nie zachęca. Ale moim zdaniem jest wart więcej niż 400 zł, wątków o tym było już sporo, więc nie kontynuuję tego off-topu. :)

Odpowiedz do tematu