Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Wto 13 Paź, 2009
Fotografia sportu i koncertów. Co robię źle?
Autor Wiadomość
skasowany
[Usunięty]

Wysłany: Pon 12 Paź, 2009   

hijax_pl napisał/a:
quake222, jeżeli wiesz o co chodzi w fotografiowaniu

No właśnie, JEŻELI...

hijax_pl napisał/a:
książka nie wiele Ci da

Chyba studiów nie kończyłeś :razz: :wink:

Reklama

Marian 
Optyczny

quake222 napisał/a:
na odleglosc 3-4 m i nic ... np:
Wartość przysłony: f/5.6
Jeśli robiłeś wbudowaną lampą pierwsze zdjęcie wokalisty, to się nie dziw efektowi, bo przecież ta twoja wbudowana lampa nie ma liczby przewodniej GN=17-20.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ruslan napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
quake222, jeżeli wiesz o co chodzi w fotografiowaniu

No właśnie, JEŻELI...

hijax_pl napisał/a:
książka nie wiele Ci da

Chyba studiów nie kończyłeś :razz: :wink:

Odnosiłem się do ksiąźki Petersona "Czas naświetlania bez tajemnic" ;)

quake222 
Bywalec

Wychodziłem z takie założnia, że jak kupuje ktoś aparat za tyle kasy to otrzymuje odrazu z puszki fajn foty bez żadnej zabawy w programach itp. widze ze jednak nie ; ) jak znajde lub dostane jakaś dobra oferte tej sigmy to z chęcią ją wezne i sie pobawie ew. sprzedam i kupie stałke dlaczego ?
nie wime ale fotografowanie bez mozliwosci zmiany ogniskowej jakos srednio mi sie to widzi : ) pozyje zobacze.
mam ksiazke, zobaczymy czy moja a raczej na ile moja wiedze wzrosnie po jej przeczytaniu

pozdrawiam dziekuje za cierpliwosc

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Kupiles chyba najdrozsza lustrzanke entry-level, ale jednak totalnie amatorska i uwierz, ze wcale ona nie jest droga. Obraz prosto z puszki otrzymasz dobry jak spelnisz dwa warunki: bedziesz mial dobry obiektyw i nauczysz sie obslugi sprzetu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

quake222, sigmy mozesz sobie wypożyczyć. http://www.sigma-procentrum.pl/?q=reservation

quake222 
Bywalec

niestety nie ma na ich liscie mojego miasta.
No to chyba bede weszyl na ta sigme 70-300

SlawGaw 
Optyczny

quake222, Sigma 70-300 to może być dobry zakup (dobry amatorski obiektyw za rozsądne pieniądze), o ile kupisz rzeczywiście wersję APO, gdyż istnieją wersje Sigmy bez tego oznaczenia i w momencie kupna trzeba uważać, są one wyraźnie gorsze.
Do sportu jednak ten obiektyw się nie nada i nie rozwiąże twoich problemów, bo źródło ich tkwi w braku wiedzy i umiejętności.
Podstawową wiedzę możesz wyczytać, a umiejętności przyjdą wraz z eksperymentami i z czasem. To nie aparat robi zdjęcia ale ty.

quake222 
Bywalec

Więc ruszam od boju :D

Szninkiel 
Rozmowny

Z czasem dojrzejesz do większej ilości obiektywów quake222 :razz:

kozidron
[Usunięty]

quake222 napisał/a:
Wychodziłem z takie założnia, że jak kupuje ktoś aparat za tyle kasy to otrzymuje odrazu z puszki fajn foty bez żadnej zabawy w programach

i to jest choroba XXI wieku, samochodem z automatyczną skrzynią biegów też nie koniecznie łatwiej się jedzie ....a no i sam się nie prowadzi.

quake222 napisał/a:
nie wime ale fotografowanie bez mozliwosci zmiany ogniskowej jakos srednio mi sie to widzi : ) pozyje zobacze.

quake222,
proponuje zweryfikować swoje podejście, chociaż to żaden przymus a przyjemność raczej, możesz łatwo się przekonać wystarczy sięgnąć po dość tanią 50tkę. Czysta frajda, minie niewiele czasu i z tego kita zrobisz popielniczkę i nie będziesz chciał ściągnąć tej stałeczki.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 13 Paź, 2009   

Proszę tego rodzaju pytania kierować do działu warsztatowego, a nie wolnych tematów. Chyba nie muszę wyjaśniać dlaczego?

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

quake222 napisał/a:
Więc ruszam od boju :D

To przy okazji weź aparat i przejdź się na jakiś profesjonalny mecz koszykówki/siatkówki/piłki ręcznej i porób zdjęcia. Zobaczysz różnicę. Otóż fotografia to takie zjawisko, które nie istnieje bez światła. Na profesjonalnych imprezach sportowych światło musi spełniać odpowiednie normy zwłaszcza, jeśli chodzi o moc. Te normy są ustalane przez poszczególne federacje sportowe (FIFA, UEFA, FIBA, FIVB, IAAF itd). I teraz, jeśli robisz zdjęcia w słabo oświetlonej hali, to nie spodziewaj się cudów. Jak pisali wcześniej koledzy, nie obejdzie się bez wysokiego ISO i jasnego obiektywu. Wysokie ISO to wiadomo - szumy i słaba dynamika tonalna. Jasny obiektyw z reguły jest drogi. Czyli łatwo nie będzie :smile:

WalterW 
Uczestnik

quake222 napisał/a:
Pofocisz z roczek i zmienisz zdanie :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Z autopsji ;)

quake222 napisał/a:

Stałka zmusza do ruszania się przy fotografowaniu. Ruszanie się powoduje zmianę położenia - czyli też perspektywy.
Ogólnie ze stałką szybciej "nauczysz" się rozumieć ogniskowe, posiądziesz wyobraźnię "optyczną" itp itd.

Odpowiedz do tematu