Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aberracja chromatyczna w obiektywie Canon 85mm f/1.8
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 08 Gru, 2010   

markac, to sobie popatrz przez kiepskie lornetki - tam matrycy nie ma ;)

A matryce - mogą co najwyżej zwiększyć widoczność tego efektu. Przez to że są małe i stosunkowo gęsto upakowane w porównaniu do kliszy...

Reklama

markac 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
markac, to sobie popatrz przez kiepskie lornetki - tam matrycy nie ma ;)

A matryce - mogą co najwyżej zwiększyć widoczność tego efektu. Przez to że są małe i stosunkowo gęsto upakowane w porównaniu do kliszy...

A czyż tak właśnie nie jest w 550D, gdzie matryca ma 18MP!?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

markac, idąc tym tokiem myślenia w kompaktach te aberracje powinny być na pół obrazka... ;)

kozidron
[Usunięty]

markac napisał/a:
To by oznaczało, ze jednak obiektyw nie jest główną przyczyną...

markac, przecież jest google, tak ciężko poczytać na temat aberracji chromatycznej- oczywiście, że nie musisz się zagłębiać w temat (bo to gruby temat) ale do zrozumienia samego zjawiska wystarczy przeczytać nawet tą definicję ze słowniczka optycznych.

hijax_pl napisał/a:
A matryce - mogą co najwyżej zwiększyć widoczność tego efektu. Przez to że są małe i stosunkowo gęsto upakowane

...z grubsza dobrze ujęte.

markac 
Nowy

kozidron napisał/a:
markac napisał/a:
To by oznaczało, ze jednak obiektyw nie jest główną przyczyną...

markac, przecież jest google, tak ciężko poczytać na temat aberracji chromatycznej- oczywiście, że nie musisz się zagłębiać w temat (bo to gruby temat) ale do zrozumienia samego zjawiska wystarczy przeczytać nawet tą definicję ze słowniczka optycznych.

hijax_pl napisał/a:
A matryce - mogą co najwyżej zwiększyć widoczność tego efektu. Przez to że są małe i stosunkowo gęsto upakowane

...z grubsza dobrze ujęte.

Nie powiesz mi chyba, ze bardziej upakowane niż w kompaktach? Nie wierze w cudowna moc oprogramowania, które usuwa ten efekt, bo po prostu jest to w 100% nieosiągalne.
Po prostu jestem zdziwiony, że są takie problemy w tego typu sprzęcie, który z natury powinien być parę klas wyżej niż kompakt.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

markac, wiesz z czego wynika aberracja chromatyczna w obiektywach?
markac napisał/a:
Nie wierze w cudowna moc oprogramowania, które usuwa ten efekt, bo po prostu jest to w 100% nieosiągalne.
A jednak poprzeczną minimalizuje się dość prosto. Nie usuwa do końca - ale minimalizuje tak, że nie jest to już w sumie widoczne. Gorzej z podłużną - tego się już praktycznie nie usunie.
markac napisał/a:
Po prostu jestem zdziwiony, że są takie problemy w tego typu sprzęcie, który z natury powinien być parę klas wyżej niż kompakt.
I jest :)

kozidron
[Usunięty]

markac napisał/a:
Nie wierze w cudowna moc oprogramowania, które usuwa ten efekt, bo po prostu jest to w 100% nieosiągalne.

w 100% na pewno nie, wszystko odbywa się to kosztem jakości.
W przypadku sytuacji opisanej w tym wątku ewidentną przyczyna jest obiektyw i nie doszukuj się tutaj żadnych czarów ani magii. Jeżeli już nic cię nie przekonuje i koniecznie chcesz trwać w błędnym przekonaniu, że to wina body, przypnij po prostu inne szkło i przekonaj się sam, zamiast szukać teorii spiskowych.

markac 
Nowy

Nie szukam teorii spiskowych. Jakbyś poszukał o body 550D i znalazł testy rożnych obiektywów z tym body, to sam byś doszedł do takich wniosków.
Jeśli mi, jako amatorowi to przeszkadza, to co tu mówić o profesjonalistach?
Wypowiadam się o konkretnym modelu, proszę to wziąć pod uwagę.

kozidron
[Usunięty]

markac napisał/a:
Jakbyś poszukał o body 550D i znalazł testy rożnych obiektywów z tym body, to sam byś doszedł do takich wniosków.
Jeśli mi, jako amatorowi to przeszkadza, to co tu mówić o profesjonalistach?

Powiem szczerze, że 550D miałem parę razy w rekach ale zdaje się 7D ma taka sama matrycę a z tym miałem i mam często kontakt. Na 7D nie zauważyłem jakis kolosalnych różnic w stosunku do 50D jeżeli chodzi o aberrację, powtórzę po raz kolejny to szkło generuje takie "kwiatki" a upakowana matryca jak wspomniał hijax_pl, co najwyżej może zwiększyć widoczność tego efektu.

dr11 
Optyczny

markac, to szkło ma aberracje przy kontrastowych elementach. Mi też wyłaziła na 1.8 i białej bluzce modelki. Gdy ustawisz światło tak, że białe jest na granicy przepalenia, fiolety będą mocniej widoczne. Nie jestem Ci tylko w stanie powedzieć czy efekt jest tak samo duży jak pokazałeś. Raczej był słabszy na 5D.

Kocur 
Maniak

dr11 napisał/a:
Raczej był słabszy na 5D.

Nic dziwnego, 5D ma duuużo większy piksel, niż 550D, więc patrząc na crop 1:1 różnica będzie proporcjonalna do różnicy w wielkości pikseli. Zamiast być widoczny powiedzmy na 1-2 pikselach przy krawędzi, będzie widoczny np. na 5, stąd może pojawić się wrażenie, że CA jest ogromna, podczas gdy jej fizyczna wielkość, gdyby ją zmierzyć np. w milimetrach, pozostaje bez zmian. Polecam przestać oglądać cropy 1:1 i zająć się robieniem zdjęć. ;)

dr11 
Optyczny

Kocur, miałem na myśli wielkość aberracji patrząc na cały obrazek, nie na crop. Było podobnie lub troszkę lepiej na 5D. Może mi się tylko wydaje, że lepiej bo był inny balans bieli. Tu efekt wpada bardziej w niebieski, ja miałem bardziej w fiolet.

Kocur 
Maniak

Nawet, jeśli patrzysz na cały obrazek, w grę nadal wchodzi wielkość matrycy, a więc i wielkość obszaru z pola obrazowego obiektywu, jaki jest rejestrowany przez matrycę. Siłą rzeczy CA musi być 1,62 raza większa na APS-C, niż na FF. Różnica będzie widoczna i tak.

dr11 
Optyczny

Kocur, dzięki za wyjaśnienie. To ma sens :)

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Czw 09 Gru, 2010   

Kocur napisał/a:
Siłą rzeczy CA musi być 1,62 raza większa na APS-C, niż na FF. Różnica będzie widoczna i tak.

Zaraz, zaraz cos mi sie nie zgadza. Jak zrobie cropa z FF na compie (bo taka jest roznica w tym przypadku miedzy FF i APS-C), to CA mi sie zwiekszy :???: :shock:
...albo cos zle zrozumialem

Odpowiedz do tematu