Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aberracja chromatyczna w obiektywie Canon 85mm f/1.8
Autor Wiadomość
maka.rafal@gmail.com 
Nowy
makar

Wysłany: Sob 17 Paź, 2009   Aberracja chromatyczna w obiektywie Canon 85mm f/1.8

Z testów wynika, że canon 85mm f/1.8 ma całkiem nieźle kontrolowaną aberrację chromatyczną. W przypadku mojego egzemplarza wydaje się całkiem spora nawet po przymknięciu o kilka działek. . Porównując wyniki tego obiektywu z tamronem 17-50 f/2.8 wydawalo by się że ten drugi spisuje sie znacznie gorzej. Mój tamron wydaje sie nie mieć az takiej aberracji jak canon. Dlatego zwracam się z pytaniem do posiadaczy tej stałki czy to normalna sytuacja dla tego obiektywu. Przykłady zdjeć (100% powiększenie)
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale dodam, że używam go z Canonem 40d
Ostatnio zmieniony przez maka.rafal@gmail.com Sob 17 Paź, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 17 Paź, 2009   

Wstaw zdjecia przykladowe. Dla jednego duza CA wcale nie musi byc duza dla drugiego i odwrotnie.

maka.rafal@gmail.com 
Nowy
makar

Nie wiem dlaczego nie załącza mi zdjęć...

[ Dodano: Sob 17 Paź, 2009 19:49 ]
f/2.2

[ Dodano: Sob 17 Paź, 2009 20:07 ]
i pełne zdjęcie

IMG_6928.jpg
1/400s, f/2.2, iso 100
Plik ściągnięto 9149 raz(y) 178,43 KB

5.jpg
Plik ściągnięto 9144 raz(y) 167,74 KB

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

spore są :shock:

MC 

:shock:
Jak dla mnie - nieakceptowalne.

maka.rafal@gmail.com 
Nowy
makar

Dlatego zastanawiałem się nad reklamacją, nie wiem czy ta wada jest do naprawienia, czy tylko wymiana na inny egzemplarz wchodzi w grę

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

staraj się wymienić, reklamować, cokolwiek bo taka aberracja jest nie do zaakceptowania

MM 
GORSZY SORT POLAKA

To szkło nie ma takiego CA. Coś musi być walnięte. Oddaj do serwisu.

maka.rafal@gmail.com 
Nowy
makar

Dzieki za pomoc w rozwianiu wątpliwości, nie bardzo miałem do czego porównać stąd na siłe starałem się to zaakceptować. Jutro go oddaje

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

maka.rafal@gmail.com napisał/a:
Dlatego zwracam się z pytaniem do posiadaczy tej stałki czy to normalna sytuacja dla tego obiektywu.

Mam ten obiektyw, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Według mnie powinieneś wykonać parę zdjęć przykładowych i wysłać do serwisu lub reklamować w sklepie na zasadach rękojmii.

maka.rafal@gmail.com 
Nowy
makar

Będę chiał oddać na zasadach rękojmii, bo serwis to pare tygodni bez szkła

seban4 
Początkujący

Wysłany: Nie 18 Paź, 2009   

Cześć Rafale, miałem podobna sytuację z 40D tez miał defekt, wysłałem aparat do Wawy na Żytnią, kiedy wrócił zwróciłem się do sprzedawcy z pismem w sprawie zwrotu pieniędzy z wydrukowana ustawa zaznaczając że aparat był w serwisie. Serwis stwierdził iz występuje błąd AF w tym aparacie. Oddając pismo z dołączoną ustawą załącz kserokopię rachunku bądź faktury ale nie dawaj oryginału, druga sprawa karta gwarancyjna zostaje u Ciebie!!! Żeby nie odbijali piłeczki z serwisem a obiektyw i tak wyślą do Wawy. Zwrot gotówki w tym przypadku nie jest taki prosty, dlatego że ta ustawa jest nie dopracowana do końca.(rozmawiałem z rzecznikiem praw konsumenta) Fotojoker firma z którą miałem przyjemność zdecydowała iż wymienia mi na nowy model, nie zgodziłem się, napisałem pismo w sprawie dopłaty do 50D oraz zmniejszenia ceny z powodu 45 dni bezużyteczności aparatu. Miła Pani z centrum powiedzmy zarządzania w Fotojokerze przychyliła mi się do mojego wniosku o wymianę za dopłatą oraz zmniejszenie kwoty zakupu za co Dziękuję. Tak się potoczyła moja historia zwrotu na zasadzie rękojmi. Faktem jest iż wszystko zależy od podejścia sprzedawcy, może jak pójdziesz do sklepu tam już bedzie na Ciebie czekał nowy egzemplarz lub gotówka z kasy. Heh Powodzenia

markac 
Nowy

Wysłany: Wto 07 Gru, 2010   

Współczuję... Szukam aparatu dla siebie i byłem zdecydowany na 550D, ale oglądając przykładowe zdjęcia w internecie, ma taka samą wadę, jaką opisałeś!
Obecnie mam Lumixa TZ7 (zaawansowany kompakt) i nigdy tego nie widziałem na swoich zdjęciach, a nie jest to lustrzanka!
Te niebieskie kontury są nie do zaakceptowania. Czy warto w takim razie zastanawiać się nad Canonem? Czy to aby na pewno tylko wada obiektywu, a nie samego body? Dlaczego sample, które oglądałem z 550D również posiadają tą wadę, mimo, że aparat jest testowany z rożnymi obiektywami?
Tak na szybko znalezione zdjęcie:
A tu cała strona z fotkami: http://www.photographyblo.../image_quality/

Niech autor napisze, jak się sprawa potoczyła?

Przy okazji witam forumowiczów i redakcję strony.
Znalazłem tu wiele przydatnych informacji :) Jak dotąd najlepsza strona,
jaką znam o testach aparatów.

MC 

markac napisał/a:
Obecnie mam Lumixa TZ7 (zaawansowany kompakt) i nigdy tego nie widziałem na swoich zdjęciach

Bo pewnie robisz jpg i aparat automatycznie likwiduje CA
markac napisał/a:
Czy warto w takim razie zastanawiać się nad Canonem? Czy to aby na pewno tylko wada obiektywu, a nie samego body?

Wada obiektywu. Co do pierwszego pytania to: :zalamany:

markac 
Nowy

Co ciekawe w RAW-ach tego w tym modelu akurat nie widziałem.
Ciekawe info:
Cytat:
Metoda interpolacji koloru poszczególnych pikseli RGB oraz filtr AA są bezpośrednią i bardzo istotną przyczyną powstawania aberracji chromatycznych w fotografii cyfrowej, obiektywy są tu winne w mniejszym stopniu niż matryca i dlatego w fotografii analogowej aberracja stanowiła o wiele mniejszy problem.

Źródło: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=6533
To by oznaczało, ze jednak obiektyw nie jest główną przyczyną...

Odpowiedz do tematu