Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: goltar
Nie 07 Gru, 2008
Sony A900 - test
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 07 Gru, 2008   

Rizzo napisał/a:
Kiedy to?

W lutym. Ale nie spodziewałbym się zbyt wiele...

[ Dodano: Nie 07 Gru, 2008 14:52 ]
Cytat:
W testach rozdzielczości obu aparatow na Optyczne, a200 daje więcej par linii na mm niż a900.

Tylko, że w tym przypadku większe znaczenie ma ilość linii na wysokość obrazu... :twisted:

Reklama

mavierk 
never knows best

davaeorn napisał/a:
jest to aparat minimalnie słabszy od d300, i tańszy o 1500zł - więc teraz każdy musi sobie odpowiedzieć czy chce wydać 1500zł więcej czy nie... w cenie 2300 alfa jest chyba najmocniejszym aparatem...
MC napisał/a:
Jak na razie to w tej kategorii prowadzi Canon z 15MPix :lol:
MC napisał/a:
Rizzo, a w czym to tak A700 odstaje od konkurencji???
MC napisał/a:

Wez pod uwage, ze D300 jest o ponad 1500PLN drozszy. Bardziej mnie interesowalo w czym jest gorszy od 40D, ale o tym nie napisales. A rozmieszczenie klawiszy jest sprawa indywidualnych preferencji. Czy szumi zdecydowanie bardziej. Moim zdaniem nie. Szczegolnie z nowym softem. Roznica jest minimalna.
ej, co to za cuda na kiju? Powiedźcie mi, w jakich kategoriach oceniacie te aparaty? W kategorii ceny? Czy przyszłego przypięcia 135/2 albo 135/1.8, które w każdym systemie są podobne? Czy może... no nie ma nawet jak tego wszystkiego porównywać :neutral: :neutral: :neutral: Wchodźcie w system, a nie w puszkę, którą i tak wymienicie...

krisv740
[Usunięty]

oj!...............
coś cie sie tak tej a900 czepili?!
dobry aparat, dobra matryca - tylo zdjęcia robić,
a na dodatek w miare przystepna cena
a jak się nie podoba to .......................
zawsze jest canon,nikon i inne badziewie...............
czy wszystko musi sie wszystkim podobać?!

goltar 
Optyczny

Dyskusja na temat szczegółowości obrazu została przeniesiona TUTAJ. A dyskusja na temat Kena choć wesoła :lol: była nie na temat i wylądowała w koszu.
Ostatnio zmieniony przez goltar Nie 07 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Rizzo 
Rozmowny

Wysłany: Pią 19 Gru, 2008   

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem a900, to drugie podejście i wygląda na to, że ten model jest w 100% sprawny, ale dopiero gruntowny test w weekend mnie w tym upewni lub nie. Na szybko w porównaniu do amatorskiego a300 to a900 wspaniale leży w dłoni, ma wizjer przez który nie można się napatrzeć i niesamowity autofocus. Nie sądziłem, że jest aż tak dobry wstrzeliwuje się bez problemu, nawet w warunach bardzo słabego oświetlenia. Ostrzy nawet na jednolitą sciane jak jest na nich chociaż jakiś ledwo zauważalny cień, w porównaniu do a300 niebo a ziemia. Mowa oczywiście o czujniku centralnym, bo bocznych nie testowałem. Ergonomia aparatu wspaniala, jedynie iso, i wb mogłoby być troche inaczej umiejscowione bo sam nie wiem czy zmieniać wskazującym czy kciukiem. Świetny pomysł ze sprzęgłową zmianą na MF, można błyskawicznie uzyskiwać artystycznie nieostre obrazy.

Aparat nie jest pozbawiony wad a największą z nich jest szum. O ile z wyłączonym Dr nie jest żle, to jeśli mocno pobawimy się tą funckją musimy już uwaząć od iso 400. Dr działa tak piękne, że ciężko się tym nie bawić. Na wielki plus można zaliczyć brak ingerencji w rawy, gdzie na wysokich iso mamy pięknie drobno zaziarnione obrazy. Jednocześnie co nie zostało odnotowane w teście jpg z wyłączoną redukcją szumów, pomimo pewnej ingerencji także są pięknie zaziarnione a nie plackowate. Nie jest to aparat dla szumofobów.

W dobrze oświetlonych miejscach, w plenerze gdzie używamy niskich iso aparat wbija w ziemie jakością zdjęć i chyba do takich warunków go stworzono.

Drażni także waga plików bo taka rozdzielczość to naprawdę dużo megabajtów, tak więc od razu w planach mam 500 gb dysk usb. No i o jakiejś karcie 16 gb trzeba pomysleć by strzelać beztrosko rawy.

MC 

Rizzo, sprobuj tych mniejszych rawow. Niewiele sie na nich traci (praktycznie ciezko roznice zauwazyc), a wielkosc widocznie mniesjza.

Rizzo 
Rozmowny

Tak to jakaś myśl jest, dziś wezme statyw i zaczyne testować. Rawy vs srawy itp, oszumione vs nieodszumione, zawsze jak mam coś nawego musze sam posprawdzać co i jak.

Na fotopolis bodajże twierdzili też, że nie widać praktycznie różnicy pomiędzy najlepsza jakościa jpg a jakością srędnią a róznica w rozmiarze duża. Jednak psychika nie pozwala robić mi zdjęć na innym ustawieniu niż najlepszy jpg ;]

Z tego co ja widze to w a900 poziom wystrzania można regulować od minus 3 do plus 3 a nie w 10 stopniowej skali jak podano w teście

MC 

Najlepiej chyba jednak odszumiac samemu. A jak nie jest mi potrzebne zdjecie najlepszej jakosci, to na A700 mozna zrobic taki uklad ustawien, ze nawet na 6400 wychodzi calkiem przyzwoicie jpg. Poszukaj na kkmie w temacie o firmware v4, tam jest instrukcja. Z A900 powinno tez dzialac.

Rizzo 
Rozmowny

Jak mi nie zależy na jakości a na szczegółach to zawsze robiłem tak zdjęcie w raw i wywołanie do jpg bez odszumiania, efekt drobno zaziarniony jpg i wówczas ewentualne odszumienie w zależności od potrzeb. Ale to moja praktyka więc nie wiem czy dobra, może lepiej odszumić przed wywołaniem, sam nie wiem

jenknermario 
Nowy

Rizzo, Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem a900.

Gratuluje, świetny wybór :wink:

Rizzo 
Rozmowny

A dzięki, Mikołaj był dla mnie w tym roku łaskawy :smile:

[ Dodano: Sob 20 Gru, 2008 14:27 ]
Sądziłem, że na najniższym natywnym iso aparat nie tylko osiąga największą możliwą rozpiętość tonalna, ale także z racji natywności na tym iso widoczny jest najmniejszy szum. A tutaj niespodzianka iso 100 szumi dużo mniej niż 200, różnica w rozpiętości niezauważalna, nie takie to programowe iso straszne jak je maluje. Po dwoch dniach testów zaczynam iso 100 traktować jako w pełni użyteczne.

MC 

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009   

Wlasnie ogladalem na tvn turbo "recenzje" tego aparatu i az mi sie niedobrze robilo. Takich glupot praktycznie nie dalo sie sluchac :evil:

Jerry_R 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 29 Sty, 2009   

MC napisał/a:
Wlasnie ogladalem na tvn turbo "recenzje" tego aparatu i az mi sie niedobrze robilo. Takich glupot praktycznie nie dalo sie sluchac :evil:

A co mowili, bo nie ogladalem???

Ja jakis czas temu zmienilem SONY na CANONA. Powodem byly koszmarne szumy SONY. A ja akurat czesto musze uzywac wysokich ISO. I nadal tesknie za LV SONY oraz odchylanym LCD. To kierunek ogolnie wysmiewany czesto na tym forum. Nie wiem dlaczego. Canon i Nikon tez nim podaza w przyszlosci, tak samo jak przyszloscia jest VIDEO w lustrzankach, rowniez wysmiewane czesto na tym forum...

PS: Osobiscie rozumiem wszelkie oceny, komentarze dotyczace tanszych modeli zarowno S, C i N - merytoryczne. Ale nie czuje co ma do rzeczy tania, plastikowa obudowa? Naprawde to komus przeszkadza w modelach 'econo'?

TheMichal 
Początkujący

Wysłany: Pią 30 Sty, 2009   

Jerry_R napisał/a:
A co mowili, bo nie ogladalem???

przede wszystkim gadali o A900, a pokazywali A300. No i dowiedzieliśmy się, że A900 ma LV, szumy na wszystkich ISO i ładnie można rozmywać tło"...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pią 30 Sty, 2009   

Czyżby "Gadżet"?

Odpowiedz do tematu