Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Sigma-150-500 mm f/5.0-6.3 APO DG OS HSM
Autor Wiadomość
Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 10 Lut, 2011   

A może jednak?
http://allegro.pl/canon-1...1450145745.html

Nie paliłbym się tak do tej Sigmy...

Reklama

karp1225 
Początkujący
karp1225

bierz coś z Canona a o Sigmie zapomnij,szkoda kasy.

[ Dodano: Czw 10 Lut, 2011 16:07 ]
http://www.obiektywni.pl/...2-0.php#p229615
warto się zapytac o to szkło.

Smola 
Maniak

Decyzja zapadla 100-400. Jesli trzeba to poczekam az skarbonka sie napelni.

A jaka jest Wasza opinia na ewentulne podlaczenie Canon TC 1.4X do c 100-400.
Ujdzie jakościowo ?

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Łączenie 100-400L z TC 1.4 lepiej sobie darować. Zresztą nie wiem jakie TC chcesz podpiąć. Nie wiem jaki masz aparat. Im więcej pikseli, im gorszy TC tym będzie gorzej. Do tego z oryginalnym TC Canona stracisz AF. Na matrycy 7D goły 100-400L wyciska z siebie ostatnie soki. To szkło dobija do kresu swoich możliwości. Na starym 5D z TC Kenko można było spokojnie focić, ale jakość zawsze spada a AF pomimo zaklejonych styków staje się wolny i mało precyzyjny. Nawet przy niezłym świetle.

Smola 
Maniak

Wysłany: Sob 12 Lut, 2011   

Jeszcze takie pytanko?

Podłączając 100-400 do 30D. Istnieje ryzyko wyłamania bagnetu, kiedy zestaw wisi na ramieniu standardowo na pasku od body lub przy ewentulanym podniesieniu energicznie aparatu trzymajac wylacznie za body....

Pytam bo przy body nie opartych na magnezowym szkielecie znane sa takie przypadki...

jaad75 
Klub Pierdzieli

Smola, zawsze istnieje takie ryzyko... Ale kto w ten sposób odruchowo podnosi aparat z długim tele? Przecież to niewygodne... :smile:

Smola 
Maniak

Jaad, ale to nie jest długie tele - szczególnie w pozycji złożonej.

Można z nim przeciez przejsc sie po miescie i nagle jak dzieje sie cos ciekawego to energicznie łapiesz i focisz....

MM 
GORSZY SORT POLAKA

PODSTAWOWA ZASADA którą wbijam jako pierwszą ludziom których szkolę w pracy to taka, że TRZYMAMY za CIĘŻSZY element zestawu. W tym wypadku obiektyw. Jeżeli chcesz to ot tak sobie nosić na pasku to polecam zmianę paska na coś czego sam używam. Podłączasz to do mocowania statywowego obiektywu a wygląda TAK

MC 

O dokładnie. Przydaje się coś takiego.

Co do dylematu za co chwytać - każdy kto skończył dawną podstawówkę (obecnie gimnazjum) powinien wiedzieć jak działa dźwignia.

Smola 
Maniak

MM - Podziękował :wink: Czyli ryzyko istnieje i używamy takiego tematu.

MC - Nie uważam aby moje pytanie było głupie...długo już robie zdjęcia, ale ciężko ocenić wytrzymałośc danego body....gdzieś jest granica. Różnica wagowa pomiędzy C30D, a 100-400 nie jest aż tak ogromna....

Co do zasady, że trzymamy za cięższe jest oczywista - siłą rzeczy musiałem ją stosować robiąc zestawem Pentacon 500 ( 5.6 ) + C30D.
Ostatnio zmieniony przez Smola Sob 12 Lut, 2011, w całości zmieniany 2 razy  

MC 

Owszem, istnieje.

ophiuchus 
Optyczny

Smola, z 450D nic mi się nie wyłamało, chociaż często trzymam zestaw za sam korpus. Aparaty nie są "aż" tak delikatne. Ale oczywiście ostrożność wskazana.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Kurcze ostatnio podpinałem pod 100-400L TC1,4x II i zapinałem do 50d, AF ręczny, ale ostrości nie brakowało, a światło takie sobie było, ale to bezsensowne, natomiast na marku AF w tym połączeniu śmiga, nawet nieźle :razz:

Smola 
Maniak

Kolejne pytanie...wiem, że niektórych może rozdrażnić ( MM z góry przepraszam bo znam twoje zdanie - choć na forum nie było mnie 3 lata to pamietam :mrgreen: )....brzmi:

Jak polecacie filtr ochronny na stałe do C 100 - 400 L ?

Czy może to być Marumi Lens Protect DHG czy lepiej jakaś UVka ?

Uprzedzając komentarze mówiące o znacznym obniżeniu jakości - mam Canona 100 2.8 macro + na stale B+W UV Haze i ostrość jest wręcz na doskonałym poziomie. Nie zaobserwowałem nawet minimalnego spadku jakości. Tak więc zakładam, że w przypadku C 100 - 400 L będzie podobnie, a potencjalne zarysowanie przedniej soczewki byłoby krachem dla mojego budżetu.
Nawet jeśli ostrość spadnie o te 3-5% przeżyje.

ps.
wiem, że ten post jest dygresją w stosunku do pierwotnego tematu...ale po co tworzyć nowy...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Co takiego pamiętasz? :lol: :mrgreen:
Kup sobie UV Hoya HMC i po kłopocie.

Odpowiedz do tematu