Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sznikniel, napisałam już, że D90 jest dla mnie za ciężki i źle mi leży w dłoniach.
Teraz biorę pod uwagę albo d5000 albo alfe 550. Może powinnam założyć nowy wątek...
Ten nikkor 70-300 VR kosztuje 1600 zł..
Nie chce zajmować się profesjonalna fotografią..
Ten obiektyw może mogłabym kupić dopiero za dwa lata np.
Za to jakbym kupiła alfe 550 to obiektyw sony 70-300 mam już za 800.. Nie wiem jaki on jest, ale przynajmniej nie przekracza tak bardzo moich funduszy..
Poradźcie mi czy alfe 550 z 18-55 i za jakie pół roku rok 70-300 czy nikona d5000 z 18-105 VR ale bez 70-300 w ciągu najbliższych załóżmy 2 lat..
Po przeczytaniu Twoich wypowiedzi, wybrałbym Nikona d5000 i N18-55 VR (2030 zł Skapiec). Budżet 3,5 tyś zł (jak Piszesz trochę nagięty) pozwoliłby Ci dokupić N70-300 VR na styk, lub N50-200 VR (ok. 2,8 tyś zł. za całość).
jeżeli głównie konie fotografujesz to zrób wywiad (np załóż temat na forum) dotyczący af w korpusach które Cie interesują. Jeśli chodzi o zakup obiektywów to ja bym do fotografowania koni kupił nikkora 70-300 jak polecił Ci darekk. widziałem co da się tym obiektywem wyczarować i jeśli tylko d5000 da radę wyostrzyć na czas to taki zestawik do mnie przemawia choć jak piszesz może być problem z budżetem
[ Dodano: Pon 29 Mar, 2010 00:02 ]
Nikon d5000 z 18-55 i 55-200, nikon d5000 z kitem 18-105 czy alfa 500 z sigmą 70-300 apo lub sony 55-200?!
Na nikorra 70-300 VR mnie nie stać.
Na zawodach hale mają wymiary ok 40x100 m nie wiecej , będę robić zdjęcia stojąc przy barierkach, będę potrzebować takiego przybliżenia, w zależności od tego w jakiej odległosci będzie ode mnie koń i jeździec, ale nie będzie ono raczej jakieś mega duże.
Zalezy mi tez na szybkości, ostrości, i na tym żeby był w miare jasny, bo czasami jest troche ciemno..
Błagam, pomózcie...
[ Dodano: Pon 29 Mar, 2010 00:25 ]
albo jeszcze canon 450d z canonem EF-S 55-250 mm jako ostateczność..
[ Dodano: Pon 29 Mar, 2010 01:26 ]
a teraz się okazało że nawet i by mógł być d5000 z 18-55 i 70-300 VR..
70-300 da sobie rade na szybkich przejazdach ? i jak światło będzie nie najlepsze?
Nikkor 70-300 ma wbudowany silnik Auto Focusa wiec bedzie ostrzyl szybko ale jego jasnosc nie jest rewelacyjna. Bedzie trzeba myslec o szkle z przeslona 2.8 albo o jakims obiektywie ze stala ogniskowa z jasnoscia np f1.8. Z f2.8 najtansza opcja bedzie chyba tamron 28-75 f2.8. Kosztuje 1450 zl. Jest to obiektyw pod pelna klatke zatem na alfie czy nikonie bedziesz miala ogniskowe rzedu 42-112 mm na canonie 44-120 mm. Mysle ze Tobie wystarczy.
Drobna uwaga: ten tamron bedzie mial stabilizacje tylko z sony.Nie ma poki co wersji VC pod canona czy nikona.
No a co z pentaxem? Masz za 2300 komplet. Moim zdaniem to najlepsza opcja. Pod pentaxa tez masz wspomnianego tamrona 28-75 f2.8: http://www.ceneo.pl/128896.
Nikona z 70-300 masz ale w jakiej cenie? Bo na pewno grubo powyzej 3 tys zl.
W sony jak nie zalezy CI na live View czyli podgladu na zywo to mozesz wziac tansza Alfe 450. Ma wiekszy wizjer niz A500/550 a matryce z modelu 550.
A dlaczego Canon odpada? W canonie masz najtansze "stalki" fakt mniej klatek na sekunde niz w konkurencji ale reszta parametrow zblizona.
Bo jak canona to nie chce 500, jak już to 450.
Nie mam zamiaru dopłacać do 500 bo nie widzę sensu.
d5000 i 70-300 VR, No może i grubo powyżej 3 tys, ale jeżeli to jest najlepsze rozwiązanie to jestem w stanie tyle wyłożyć.
Alfa 450 też może być w takim razie.
[ Dodano: Pon 29 Mar, 2010 08:37 ]
alfa i nikonem robiłam zdjęcia w sklepie, trzymałam, wiem, że mi dobrze leżą w ręce, pentaxa nie brałam pod uwagę i nie chce sobie mieszać.
Poza tym nikt mi go jeszcze nie polecał..
No ja się od początku skłaniałam do d5000, chociazby dlatego, że super mi lezy w rękach..
Ale ciągle ktoś mi pisze coś nowego i ja już wariuje zupełnie i nic wiem.
jeśli masz budżet na 70-300vr nawet sie nie zastanawiaj nad innymi bo nic lepszego w tej cenie (nowego) po prostu nie ma. a z tym tamronem to jakieś nieporozumienie chyba małe...
No ja się od początku skłaniałam do d5000, chociazby dlatego, że super mi lezy w rękach..
To wazny powod zeby kupic te lustrzanke. Z n70-300VR to swietny komplet i nic lepszego w takiej cenie nie znajdzie sie w zadnym systemie.
Cytat:
Ale ciągle ktoś mi pisze coś nowego i ja już wariuje zupełnie i nic wiem.
To, co kupujesz, to sprzet amatorski. Duzej kasy na tym nie stracisz, jesli zechcesz wymienic. Obiektyw uzywany to koszt 1300-1400pln. Aparat moze troche wiecej stracic na wartosci, ale lepiej tyle niz sporo wiecej. Sa uosie, ktorzy kupuja d3, strzelaja 5000klatek w rok i sprzedajac traca wiecej, niz ty chcesz wydac. Nie zmyslam. Przegladam fora i rozne rzeczy sie znajduje.
Poducz sie i wtedy mozesz myslec o wydaniu wiekszej kasy. D5000 jest na tyle przyjemnym aparatem, ze warto go zatrzymac jako zapasowe lub wycieczkowe body.
I jeszcze jedno - posiadacze innych systemow celowo mieszaja. Wiecej uzytkownikow w systemie przeklada sie na nizsze ceny i wieksza dostepnosc uzywanego sprzetu. Nie koniecznie chodzi im o interes tego, komu doradzaja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10