Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zależy czego potrzebujesz?
Sony Alpha napewno będzie szybsze w działaniu niż kompakt ( autofokus, opóźnienie, ) da lepszą jakość obrazu i możliwość zmiany obiektywów.
FZ28 zapowni duży zakres ogniskowych bez zmiany obiektywu, co w przypadku lustrzanki może okazać się studnią bez dna.
majkel21, na start czyt. jako pierwszy aparat polecałbym kompakt. nawet po przesiadce na lustro, kompakt jest czasami niezastąpiony ze względu na swoje wymiary.
Swoje przygody z kompaktem mam już za sobą. Mój wysłużony Canon A80 odmówił posłuszeństwa i właśnie się rozglądam za czymś nowym. Fotografować lubię, na pewno cyfrówka nie leżała u mnie nigdy zbyt długo nieruszana. I właśnie się zastanawiam czy to ten moment na zmianę kompaktu na lustro.
Sprawa rozbija się o budżet jaki chcesz przeznaczyć na zakupy foto, a także sposób wykorzystania aparatu: jaki typ zdjęć, jak często, w jakich warunkach, do jakiego celu....
Co do wyboru modelu to rozrzut spory. Pytanie tylko czy od razu lustro, a może warto trochę zapoznać sie z zagadnieniem i poćwiczyć na kompakcie a dopiera później przesiąść się na coś lepszego. Dla kogoś kto dopiero zaczyna lustrzanka może okazać się zbyt dużym szokiem jak na początek. A kupowanie dobrego sprzętu i "jechanie" na automacie mija się z celem. Radze dobrze się zastanowić przed wyborem i przeanalizowć swoją wiedzę i możliwości. No i warto rozważyć jakieś inne firmy na rynku jest coś innego nie tylko SONY.
No tego to już nie chciałem nawet mówić by nie być posądzony o sprzętowy rasizm.
A dobry kompakt nie jest zły. Sam zostawiłem swojego Olympusika po przesiadce na lustro - owszem zdjęć robi wyraźniej mniej (ot, przywilej emeryta), ale przydaje się zawsze wtedy gdy potrzebna jest zajrzydziura, no i myślę że pływa znacznie lepiej od Canona.
Potrzebuję aparat do celów użytkowych, zdjecia rodzine, wycieczki, itp. Kolega mowił ze zamiast kompaktu wez sobie a300 lub a350 podglad na zywo lub a700 podobna cena. A za dobry kompakt trzeba dac tyle co za lustrzanke a jakosc lepsza. Odradzał mi a200 bo nie ma podgladu na zywo. Pozniej dokupie 2 obiektywy po 1500zł i lepszego zestawu mi nie trzeba tylko co brac?
Brać się za naukę ortografii i interpunkcji, bo ciężko czytać posty w których nie ma ani dużych liter, ani kropek, przecinków i jeszcze ortograf się zdarzy. Komor
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 22 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 22 Sty, 2009
spawn24,
bez przesady z tą mnogością funkcji i zaawansowania ale zapoznanie się z ogólnymi zagadnieniami w fotografii to jak najbardziej dobry pomysł....zastanów się czego tak naprawdę ci trzeba, najczęstszymi rozczarowaniami po zakupie lustrzanki to zdanie sobie sprawy że na auto lustro robi słabsze foty od kompakta i to że obiektyw kitowy daje małe możliwości a przecież w reklamach jest tak pięknie a ta chuda laska, biega i robi ładne fotki bańką .....
może warto zastanowić się nad jakąś hybrydą jak np. fuji 9600 czy coś podobnego.....
Wysłany: Pią 12 Cze, 2009 kompakt z górnej półki czy tania lustrzanka ???
Bardzo prosze o rade przy zakupie aparatu. jestem przewodniczka tatrzanska, amatorka, robiaca duzo zdjec, czasem zamieszczam je w gorskich czaspopismach , aparat potrzebuje glownie w gory i na wyprawy wiec waga i rozmiar nie jest bez znaczenia jednak zdecydowanie bardziej cenie sobie jakosc zdjec niz wage sprzetu. zdjecia robie glownie w plenerze, w pomieszczeniu znacznie rzadziej. nie potrzrebuje takich rzeczy jak format RAW bo az tak sie na forografii nie znam
nie moge sie zdecydowac czy kupic dobry kompakt czy tania lustrzanke. nie wiem czy bede potrafila wykorzystac mozliwosci jakie daje mi lustrzanka (chociaz kiedys uzywalam nikona D70 bodajze - analogowego - swoja droga czy obiektyw ze starych lustrzanek pasuje do cyfrowych ? )
Wracajac do tematu zastanaiwlam sie nad kompaktami
nikon coolpix P80
powershot SX 10 IS
canon powershot G10
lub lustrzanka
sony A300 obiektyw w komplecie 18-70mm
CANON EOS1000D z 18-55mm i /lub 55-200mm
Prosze o rade co jest dla mnie najlepszym rozwiazaniem ?
z gory dziekuje i pozdrawiam
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 12 Cze, 2009
Kasa, ile kasy chciałabyś wydać?
Zdjęcia? Czy raczej pełne krajobrazy, czy czasem jakaś koziczka, czy świstaczek też się napatoczy?
czyli co dla Ciebie jest ważniejsze - duże zbliżenie czy raczej szerokie pole widzenia, umożliwiające sfotografowanie całych szczytów
Ja wiem, co chciałbym na takie wypady - Sony A200 + 16-105 + filtry (polaryzacyjny i szara połówka)
Równie dobrym, jak nie lepszym, pomysłem byłoby kupno na allegro używanego Sony R1
Podobnie z Sigmą DP-1, ale wtedy możesz fotografować tylko i wyłącznie krajobrazy.
Jeszcze jest panasonic LX3 - mały kompakcik z nienajgorszą jakością obrazu.
Niebawem wyjdzie Olympus e-p1 (za 4 dni premiera) - będzie to mały aparacik z dużą matrycą i wymiennymi obiektywami - będzie kieszonkowy a z obiektywem 14-42 (albo 14-50) będzie (moim zdaniem) wymarzonym komplecikiem na wycieczkę w góry.
do 2000 max 2500 moge wydac jesli to ma sens
swistak i kozicka a nawet i misio owszem czasem sie pojawiaja wiec zoom jest wazny ale nie musi byc jakis mega typu x 20 jak w canonie
jednak A 200 ? a czemu nie a 300 ?
w ogole plan docelowy mam taki by miec jeden wiekszy aparat i jeden malutki do kieszeni na wspinanie czy do jaskini, taki juz malutki zupelnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10