Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 23 Gru, 2008 Kompakt/hybryda czy lustrzanka?
Do tego tematu scalam dyskusje ogólne o tym, czy amatorowi lepiej kupić dobry kompakt lub hybrydę czy podstawowy model lustrzanki z podstawowym obiektywem w zestawie – Komor.
y___ napisał/a:
Witam,
dopiero co raczkuje w fotografii, robię sporo zdjęć, ale jako, że jestem dość wymagająca, a do tej pory sprzęt nie był najlepszy, to zdjęcia średnio mnie zadowalają. Postanowiłam w końcu, że zacznę robić to lepiej, ale żeby tak się stało, muszę zainwestować w lepszy sprzęt.
Dotychczas(ponad 2 lata) moim aparatem był panasonic lumix lz5. Byłam z niego bardzo zadowolona, jednak w tej chwili moje wymagania się zwiększyły. Dzisiaj sprzedałam ten model i - mam nadzieję - na dniach kupię fz28. Przyznam, że bardzo kusi lustro, ale nie chcę rzucać się na głęboką wodę(słabo wierzę w swoje umiejętności, a poza tym, jeszcze słabiej w portfel), więc stąd mój wybór. Na początku miał być fz18, ale niedawno zobaczyłam fz28, zaczęłam czytać i... przy takiej różnicy w cenie(u mnie to jakieś 50zł) zdecydowałam się na nowszy model.
Zarejestrowałam się tu, bo nie potrafiłam zdecydować między tymi dwoma aparatami i czytałam wątki by się zorientować. Myślę, że zostanę na dłużej, ze względu na rozwijającą się pasję
No i miodkiem na moje serducho są wątki z zdjęciami, które w większości są naprawdę - dla mnie - genialne
Spróbuje przełamać kompleks średniej jakości fot i wstawię coś, co mam nadzieję, będzie adekwatnie ocenione w stosunku do sprzętu(czyli jeszcze lz5) i nikt nie będzie miał nic przeciwko. Potem może będzie się czym chwalić jak dostanę w łapki nowy kompakcik
Kup lustro jednak. Ja właśnie mam fz18 i praktycznie 2 miesiące od zakupu zacząłem marzyć o lustrze. Najtańsze lustra kosztują teraz tyle co fz28, a lustro możesz cały czas wyposażać. Jeśli łykniesz bakcyla, to najprawdopodobniej będziesz chciała lustro . Taka moja osobista opinia .
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 12 Cze, 2010, w całości zmieniany 4 razy
Kup lustro jednak. Ja właśnie mam fz18 i praktycznie 2 miesiące od zakupu zacząłem marzyć o lustrze. Najtańsze lustra kosztują teraz tyle co fz28, a lustro możesz cały czas wyposażać. Jeśli łykniesz bakcyla, to najprawdopodobniej będziesz chciała lustro . Taka moja osobista opinia .
Dzięki za radę, ale jednak chyba zostanę przy swoim. Naprawdę gruntownie to przemyślałam parę razy, ale po takim poście znów się waham. Wydaje mi się, że cena odegra swoją rolę. fz28 będzie mnie kosztować jakieś 900zł, nowy, z gwarancją. Wspomniany nikon d50, używany, to 700zł, bez obiektywu(tyle znalazłam na allegro). Z canonem 350d jest inna sytuacja.. oj, chyba muszę to jeszcze przemyśleć jeszcze raz.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 23 Gru, 2008
narzeka się na dodatkowe wydatki związane z lustrem, ale nikt nie mówi, że te wydatki to sama przyjemność
No i właśnie to powoduje, że jednak nie mogę pozwolić sobie na lustro w tej chwili. Chce aparat jak najbardziej, hm.. "uniwersalny", jeśli można tak to nazwać. Nie chciałabym być uzależniona od ilości obiektywów, których by mi wiecznie pewnie brakowało(bo kto nie ma innych wydatków, jak same obiektywy? chyba tylko dzieciak który dostanie 'przez pomyłkę' na komunię lustrzankę i rodzice na wszystko wykładają). Bawiłam się trochę fz18, w 100% zdaje sobie sprawę, że od lustra odbiega, ale wspomniana "uniwersalność" daje mu przewagę. Oczywiście nie mówię, że to wspaniałe cudo techniki, oh i ah, niemniej ma to coś, czego od aparatu oczekuje, na dzień dzisiejszy - w pewnym sensie - zaspokoi moje potrzeby.
To tak w ramach jeszcze wyjaśnienia, bo przez moment miałam znów sieczkę w głowie, czy jednak nie lustrzanka
A tak wracając do mojego przywitania
Dodam tylko, że mieszkam na Śląsku. Poza pstrykaniem amatorskim, interesuje się kynologią i troszkę modyfikacjami ciała.
No i myślę jednak, że więcej będę czytać, niż pisać
Erais napisał/a:
:sad: Jak się ma pieniądze
Dokładnie, łączę się z Tobą w bólu
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 23 Gru, 2008
Erais napisał/a:
:sad: Jak się ma pieniądze
Jak się nie ma pieniędzy to się kombinuje No i jak się nie ma pieniędzy a ma się czas, to zawsze są manualne szkiełka
Jak tylko otworzą sklepy robię nalot i kupuję FZ28, a jeśli kiedyś wpadnę na pomysł wymiany tego modelu, to mam nadzieję, że już wtedy tylko na lustro się zdecyduje
a jeśli kiedyś wpadnę na pomysł wymiany tego modelu, to mam nadzieję, że już wtedy tylko na lustro się zdecyduje
No innej opcji, to raczej nie widzę
xneon [Usunięty]
Wysłany: Sro 24 Gru, 2008
y___, jeśli fotografujesz kreatywnie, to bardzo szybko jakikolwiek zaawansowany kompakt przestanie wystarczać. wiem sam, bo mi od początku zainteresowania fotografią do - wręcz przesadnego - opanowania Soniaka DSC-H2 minęło ok. 8-9 miesięcy umiarkowanie intensywnego użytkowania (dodam od razu, że kumpel posiadający Olympusa SP560UZ również po takim okresie dotarł do szczytu możliwości swego sprzętu z uczuciem niedosytu).
mam teraz namacalną możliwość porównania kompaktu z lustrzanką i jest kilka rzeczy bezdyskujnie przemawiających na korzyść DSLR:
- wymienne szkła! - co mi po dwudziestokrotnym zoomie, jeśli na jego końcu otrzymuję dzięki niemu mydło a'la abberracja? i jestem do niego przykuty na stałe? (jasne, mogę założyć konwertery czy Raynoxa, ale to tylko słodzik a nie prawdziwy cukier
- wiążące się ze szkłami światło - kompakty mają w najlepszym przypadku światło 2.7-2.8 (mam stałkę 50/1.4 - różnica jest kolosalna) a po drugie primo: obiektywy zostają na lata, body się wymienia...
- większa matryca - można mówić i mówić o jej przewagach, ale dopóki nie zobaczysz tego na własne oczy...
przemyśl tę sprawę jeszcze raz (ależ jestem upierdliwy), po co tracić kasę na kompakt, skoro można za to kupić gripa i np. 50/1.8 (jeśli chodzi o system Canona)...
Nie wiem, czy fotografuje kreatywnie, czy nie. Tak samo nie potrafię ocenić, w jakim momencie znam 100% możliwości aparatu - z starszym panasoniciem spędziłam dwa lata i nadal był dla mnie fajnym kompakcikiem. Chociaż ciężko było zrobić naprawdę dobrą fotkę. Kupując FZ28 można powiedzieć, że idę trochę na łatwiznę. Ale jednocześnie staram się myśleć rozsądnie. Czas, który spędzę na bawieniu się FZ28 będę też równocześnie wykorzystywać w dokształceniu się na temat lustrzanek i obiektywów, by móc podjąć dobry wybór, kiedy zdecyduje się znów skoczyć o stopień w górę jeśli chodzi o zaawansowanie sprzętu.
PS. FZ28 nie kupuję ze względu na x18krotny zoom. To dla mnie tylko miły dodatek, przy wyborze skupiałam się na ogóle aparatu(+to, że miałam możliwość zabawy FZ18 i naprawdę zadowalał mnie).
Proszę Was, pozwólcie mi się cieszyć nowym sprzętem
Ale dzięki za wypowiedzi, naprawdę fajnie, że przyszłych pstrykaczy sprowadzacie na "prawidłową drogę"(chociaż dla mnie trochę męczące jest to, że ta droga "nie może" prowadzić przez superzooma jakim jest FZ28, a każdy powinien zaczynać od razu od lustrzanki ).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10