Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z wyborem teleobiektywu
Autor Wiadomość
mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Pon 30 Lip, 2007   

Cytat:
jak znajdziesz taki z f 2.8 pasujacy do Canona to daj mi znac Wink
500mm przy świetle 2.8 to sam otwór względny musi mieć conajmniej 18cm... nie wiem, czy chciałoby mi się taszczyć takie bydle dla niedzielnego pstrykacza xD

Reklama

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ja mam ogromną ochotę na 400/2.8. Jak wygram w totka to sobie z pewnością kupię :P

qooba
Początkujący

Martin napisał/a:
W obiektywie kitowskim brakuje mi zuma, chciałbym teraz coś leprzego.złoty.

Przecież masz "zuma"... zoom to taka śmieszna nazwa na obiektyw zmiennoogniskowy. Podejrzewam, że brakuje Ci dużych ogniskowych ;)
Sugeruję to co inni, poczytaj trochę o fotografii...
Jeśli chcesz jednak wydać te 2ty zł, to kup Canona 70-200 F4L i po kłopocie

ppawcio 
Uczestnik

MM napisał/a:
Ja mam ogromną ochotę na 400/2.8. Jak wygram w totka to sobie z pewnością kupię :P

wolałbym 1200 f/5.6 L :)

zawsze można jako sztangę używać :)

Monastor 
Optyczny

70-200 F/4 L to niezbyt dobry pomysł do 400D. Jest IMO za ciężki do tej puszki. Przechylał mi się w sklepie taki zestaw do przodu :)

Jeśli porównać go z 70-300 IS, to ten drugi przegrywa wyraźnie pod względem AF. W pozostałych kwestiach jest raczej podobnie.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

70-200/4 to świetny wybór do 400D. Wybieramy obiektyw a nie to, że "się przechyla". Radość z robionych zdjęć będzie ogromna, ich jakość będzie wyśmienita a sam obiektyw potrafi dać dużo radości - jest piekielnie szybki, celny, ma stałe światło, wyśmienitą kolorystykę i kontrast zdjęć w całym zakresie. Tutaj 70-300 odstaje. Sama rozdzielczość to nie wszystko.

Monastor 
Optyczny

Z tym, że kosztuje nieco drożej i nie ma kolejnych 100 mm. Przy zastosowaniach amatorskich nie zawsze potrzeba idealnej jakości, a ta w 70-300 nie wydaje się być aż tak znacznie gorsza. Możliwościach programów do obróbki zdjęć pozwalają na rozwiązanie problemów z kontrastem.

Myślę, że komuś, kto nie robi wielkich wydruków, czy radykalnie nie obcina kadru obiektyw taki jak 70-200 F/4 raczej nie jest niezbędny. 70-300 IS jest poręczniejszy i daje większy zakres ogniskowych.

Rozumiem, że jako profesjonalista jesteś przyzwyczajony do pewnych standardów, ale nie wiem czy w tym przypadku powinny one być stosowane. Kolega pisał, że chce raczej sprzęt turystyczny, do zwiedzania. L-ka jest sporo cięższa i może dać się we znaki podczas długiego chodzenia po mieście. Sądzę, że 70-300 jest wygodniejszy. Nie lepszy, ale w tym wypadku chyba bardziej odpowiedni.

goltar 
Optyczny

Monastor zgadzam się z Twoim zdaniem. Mimo że osobiście pewnie wybrałbym 70-200 f/4L, to w tym przypadku polecam 70-300 IS.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Różnica w wadze jest jak dla mnie pomijalna. Moja torebka foto chyba nigdy nie waży mniej niż 4-5 kg i jakoś mi to nie przeszkadza. 70-200/4 jest lżejszy niż podstawowy obiektyw 24-70L :wink: Jakość waży swoje niestety.
Najlepiej gdyby kolega mógł samemu zapoznać się z tymi obiektywami. Zrozumie wtedy jak bardzo różnią się jakością i wykonaniem. Jeżeli ma to być wybór na lata to dla mnie jest oczywiste jaki obiektyw jest lepszy.
Co do milimetrów to czasami mozna podejść bliżej, można sobie dokupić TC 1.4 (wtedy będziemy mieć 98-280/5.6), ale szybkości i pewności AF a także stałego światła nic nam nie zastąpi. Polecam porobić zdjęcia dynamicznych obiektów z włączonym ogranicznikiem ostrzenia na L-ce a potem to samo zrobić 70-300 IS to zrozumiecie jak 70-300 potrafi wnerwić człowieka do łez. Ja akurat takie zdjęcia często robię. Jeżeli ktoś też ma takie zamiary to ... wiadomo co dalej napiszę. Więcej się nie będę produkował. Obiecuję :lol:

Monastor 
Optyczny

Z TC 1.4 L-ka będzie stale ciemniejsza od 70-300 IS :twisted:
Wszystko zależy od samego zainteresowanego. Jeśli nie będzie fotografował za dużo sportu to 70-300 powinien w zupełności wystarczyć.

Martin <- Poczytaj jeszcze tutaj: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1126

To wątek, w którym mowa po części o tych obiektywach. 70-200 F/4 L i 70-300 IS USM
Masz tam też fotki z 70-300 IS USM

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Nie stale i nie ciemniejsza.
Do 200mm będzie jaśniejsza bo sobie możesz robić bez TC. A jak chcesz więcej niż 200 to zakładasz TC i masz TAKIE SAMO ŚWIATŁO, bo w 70-300 powyżej 200 mm jest już chyba tylko f/5.6 :P :lol:

JarekA
Nowy

Wysłany: Pon 06 Sie, 2007   

Popieram MM - 70-200 w obecnej cenie to najlepszy wybór. Przy porównaniu do rzeczonej 70-300 widac ewidentne różnice w jakości fotek - jak dla mnie kontrast i odwzorowanie tej eLki są duzo lepsze. A jak 200 za krótko, to może wystarczy na kompie zrobić "zoom cyfrowy" - rozdzielczość 400D (i 350D) w zupełnosci do tego wystarczy.

goltar 
Optyczny

JarekA napisał/a:
A jak 200 za krótko, to może wystarczy na kompie zrobić "zoom cyfrowy" - rozdzielczość 400D (i 350D) w zupełnosci do tego wystarczy.

To po co sprzedają tele z większą ogniskową jak zoom cyfrowy wystarczy ? :wink: z 300 można powiększyć cyfrowo do 400... Wszystko zależy do czego potrzebujemy obiektyw. Zgadzam się że konstrukcja i jakość optyczna 70-200L jest lepsza ale 70-300 ma większą funkcjonalność dzięki dodatkowym 100mm i stabilizacji oraz jest trochę tańszy.

Arv
[Usunięty]

goltar napisał/a:
konstrukcja i jakość optyczna 70-200L jest lepsza ale 70-300 ma większą funkcjonalność

A ja mam 70-300 IS i wcale nie jestem taki zachwycony.
Różnica w powiększeniu pomiędzy 200mm a 300mm nie jest znowu taka duża. A i zdjęcia z tego zakresu nie porażają ostrością.
70-300 jest lżejszy od eLi, ale wysuwany tubusik jest wyjątkowo delikatny. Jedno mocniejsze trącenie rurą i będę miał złamasa ;-(.
Podczas zoomowania do środka zasysana jest cała masa powietrza. Tylko czekać aż się zasyfi w środku.
Używanie polara czy połówek jest niemożliwe bo obiektyw kręci mordą.
Czasem nawet niewygodnie się trzyma (bo cały tubusik się obraca).
Cholerna osłona przeciwsłoneczna kosztuje >100zł. Bez osłony występuje silna degradacja obrazu na całej powierzchni. Nie wiem jak z osłoną - bo nie mam. Póki co zasłaniam ręcami.
W dodatku ostrzy od 1,5 metra (czasem chciałoby się zbliżyc jeszcze z pół metra)
W porównaniu do takiej Sigmy 70-300 APO wyceniłbym jakość optyki tego obiektywu na max. 1300zł. A to oznacza że ~1000zł kosztuje nas stabilizacja. I właśnie stabilizacja jest najsilniejszym punktem 70-300IS.
Ale stabilizacją ruchu nie zamrozisz - więc na faunę i tak trzeba wkręcać wysokie ISO.

Wnioski: tak na prawdę to ta funkcjonalność 70-300IS w porównaniu z eLką 70-200 f/4 nie powala.

Arek 
Redaktor

1000 zł to dobra cena za ISa u Canona. Porównaj ceny 70-200 z ISem i bez niego :)

70-300 IS używam od roku. Chodzę z nim po lasach, plażach itp. Kurzu w środku nie
zauważyłem. MZ jest dużo funkcjonalniejszy od L-ki. Mniejszy, lżejszy, poręczniejszy,
a jednocześnie ma owe 300 mm, którego L-ka nie ma.

Oczywiście lepszy efekty osiągnę zestawem 70-200 f/4L IS + TC1.4x tylko, ze ten zestaw
jest 3x droższy od 70-300 IS. Mając to na uwadze, ani trochę na 70-300 IS nie narzekam.

Jakbym miał przechodzić na coś innego, to są dwie opcje:
100-400 IS lub stałka 4/300 IS

Arek

Odpowiedz do tematu