Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sro 29 Gru, 2010
NIKON D3100 vs CANON EOS 550D
Autor Wiadomość
pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Sro 24 Lis, 2010   

to jest reklama nakręcona w Łodzi z użyciem 550D
http://vimeo.com/13931404

aczkolwiek w kontekście tych rodzinnych aspiracji rozważyłbym jednak A33/A55

Reklama

Fatman73 
Bywalec

Rewelacja !!!! A podobno ( :-) ) lustrzankami nie da się nakręcić scen w ruchu, bo rolling shutter, ergonomia, brak AF, za mała GO, lepiej kup kamerkę HD, zupa za słona, samo się nie robi.......... ;-)

minik 
Początkujący

Fatman73,
Wg Ciebie zdecydowanie czy raczej eos550d?
Dam rade manualnie ostrzyc rodzinne ujecia? Dziwnie to zabrzmi, ale mozna sie tego nauczyc?

Fatman73 
Bywalec

Zdecydowanie 550D. Moim zdaniem manualna kontrola nad procesem filmowania to podstawa, coś o wiele ważniejszego niż AF (który żeby nie wiem jak był rewelacyjny to i tak w pewnych sytuacjach nie da rady) a to ma 550D -D3100 jak wspomniałem niestety nie.

Pod względem filmowania -jakości materiału Nikon dogonił Canona i "klepnął go w plecy". Canon jednak nadal jest metr z przodu jeśli chodzi o możliwości.

[dopisane]

Oczywiście, że dasz radę ostrzyć ręcznie, to naprawdę nie jest takie trudne. Odpowiedni obiektyw, i do tego wizjer na LCD w znacznym stopniu to ułatwiają.

minik 
Początkujący

Fatman73,

Ile wg Ciebie wynosi max czas ciaglego nagrywania? (8min? )
Jaka predkosc karty SD jest wystarczajaca - 8GB SD extreme HD 20MB/s wystarczy?

[ Dodano: Sro 24 Lis, 2010 13:55 ]
Fatman73,

Jaki wg Ciebie bylby dla mnie odpowiedni obiektyw do Canona?
Zamierzam kupic kitowy 18-55mm.

Fatman73 
Bywalec

No może nie wg mnie ;-) tylko jest to zależne od samej puszki (w D3100 chyba 10 min, w 550D 12 min -mowa o fullHD) oraz tego co sam chcesz uzyskać.

O ile mnie pamięć nie myli to w przypadku 550D wystarczyła karta typu Kingston Class 6, czyli stosunkowo wolna. W przypadku D7000 taka karta wystarcza na 100%.

Obiektyw -18-55 jako podstawa jest spoko, byle wersja z IS, bo to bardzo pomaga. Dokup sobie jeszcze Heliosa 50/2 z przelotką M42-->EOS i powinieneś być zadowolony.

minik 
Początkujący

Fatman73,

No to teraz dałeś mi do myślenia, czy dołożyc to 500zł do Canona... Długie popołudnie i noc przede mną...

pan.tadeusz
[Usunięty]

tu filmik z A55 dla odmiany nakręcony zupełnie amatorską ręką
http://vimeo.com/groups/alpha/videos/14826647

galoot 
Nowy
seminarzysta

pan.tadeusz napisał/a:
to jest reklama nakręcona w Łodzi z użyciem 550D
http://vimeo.com/13931404

Powiem krótko, mniam mniam :)

Ps. Przepraszam za off-top ;)

Luke_S 
Maniak

minik, gdybyś nie wiedział, to informuję, że jakość dźwięku z mikrofonu wbudowanego w lustrzankach jest do dupy, mówiąc delikatnie. Słychać szum mechanizmu stabilizacji obrazu, kliknięcia przycisków, a nawet potarcia obudowy aparatu palcami. Zewnętrzny mikrofon jest koniecznością.

minik 
Początkujący

Odnośnie mikrofonu to plus dla eos550d. Tak wiedziałem o tym.

Powoli zaczynam wyciągać inne wnioski:
1. Kupić Sony A33.
lub
2. Kupić używany D90 i kamerę full HD za 1200zł.
lub
3. D3100 , EOS550d, czyli tak jak miało być.

Co wy na to? :smile:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Luke_S napisał/a:
minik, gdybyś nie wiedział, to informuję, że jakość dźwięku z mikrofonu wbudowanego w lustrzankach jest do dupy, mówiąc delikatnie.
To zależy z jakiej. Ja byłem mile zaskoczony jakością dźwięku z wbudowanego mikrofonu K-5 - spodziewałem się tragedii, a jest całkiem ok.

minik 
Początkujący

jaad75,
Dokładnie. Są lustrzanki w których dźwięk z mikrofonu jest powiedzmy to nienaganny. Czy Nikon i Canon do nich należą nie wiem. Nie testowałem ani jednego ani drugiego.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

minik napisał/a:
Odnośnie mikrofonu to plus dla eos550d. Tak wiedziałem o tym.

Powoli zaczynam wyciągać inne wnioski:
1. Kupić Sony A33.
lub
2. Kupić używany D90 i kamerę full HD za 1200zł.
lub
3. D3100 , EOS550d, czyli tak jak miało być.

Co wy na to? :smile:

W sumie nie rozumiem, czemu, gdy zalezy Ci tak bardzo na filmowaniu nastwiłeś się z początku na sprzęt w którym filmowanie jest de facto zdecydowanie dodatkiem.
wbrew Twoim obawom a33 zrobisz takie same zdjecia jak 3100.
A - jako, że nie lubię rzeczy do 'wszystkiego' - opcja nr. 2 byłaby mi chyba najmilszą.

P_M_ 
Maniak

Jakosc dzwieku z kamerki tez nie powala. Sporo kamer tez ma problem ze 'zbieraniem' silnika podczas zoomowania. Nic nie zastapi dodatkowego mikrofonu, aczkolwiek niektorzy wola te dwie zabawki dzwigac oddzielnie. Ja nie. Dlaczego?
Matryce w kamerkach sa te same, co w kompaktach, wiec cudow nie ma. Kamerom na sile dodano mozliwosc robienia zdjec (poszly w Mpiksele), wiec zamiast przynajmniej dobrze filmowac, kaszania jedno i drugie. Szkoda kasy na tego typu wynalazki.
Niestety, posiadam rowniez kamerke. Zona chciala... Jedyne usprawiedliwienie to fakt, ze byla kupiona przed d90.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi