Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
canon 5D mark II czy nikon D700 do fotografii studyjnej
Autor Wiadomość
kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 04 Sty, 2011   

sigmiarz, ja wolę sie jednak jak napisałeś "kręcić w kółko", ty totalnie nie wyłapujesz najistotniejszych rzeczy związanych z tym "co się dzieje gdy główne" narzędzie pracy jest w serwisie. Ja ze swojego doświadczenia i kolegów, z którymi współpracuje, zauważyłem że nie wszystkie zlecenia warte są tylu pixów i sa to najczęściej zlecenia masowe -przykładowo ponad 800 pstryków jakiś produktów wielkości "płyty winylowej" i tu lepiej korzystać z trzepaczki (podejrzewam ze body za 1500 wystarczy) zanim zarobi się na awaryjny sprzęt - kasa niewielka a w przyszłości szybko się zwróci.

jaad75 napisał/a:
Owszem, wszystko można... Można też użyć chińskich lamp z allegro/ebayu, czy budowlanych halogenów, a zamiast statywów drewnianych kołków zatopionych w wiaderku z betonu. Można zrobić "studio" w wysokim na 2m garażu i używać kocy gaśniczych i osłon na szyby samochodowe zamiast blend... Wiele można... Ale rozumiesz róznicę między tym, a prawdziwym studio? Miałem okazję być przez chwilę asystentem w takim, a kilka odwiedziłem - to naprawdę kompletnie inna bajka...

no, nie powiem ...........hardcor, kolega miał różne pomysły z kartonem i folią alu ale to co napisałeś ma klasę, zaraz zaczne neta przegladać w poszukiwaniu studia z taka aranżacją :wink: grubo.
Pamiętam jak kiedys kupiliśmy badziewne statywy a lampki całkiem przyzwoite i kolega zahaczył o przewodzik i wszystko się przewróciło, oszczędność się nam nie opłaciła ...

Reklama

sigmiarz 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
Owszem, wszystko można... Można też użyć chińskich lamp z allegro/ebayu, czy budowlanych halogenów, a zamiast statywów drewnianych kołków zatopionych w wiaderku z betonem. Można zrobić "studio" w wysokim na 2m garażu i używać kocy gaśniczych i osłon na szyby samochodowe zamiast blend... Wiele można... Ale rozumiesz róznicę między tym, a prawdziwym studio? Miałem okazję być przez chwilę asystentem w takim, a kilka odwiedziłem - to naprawdę kompletnie inna bajka...

ok, rozumiem że te dobre statywy reagują na komendę - "przesuń się o 20 cm w lewo i 15 do przodu"..

czy ja napisalem gdzies o kiepskich statywach ? :)
napisałem że można obyć sie bez uzbrajania ścian i sufitów.

kozidron potwierdziłem już wcześniej że drugie body to dobry pomysł, czy miałem przy tym umyć ci stopy ? nie oczekujesz zbyt wiele ? :lol:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

sigmiarz napisał/a:
ok, rozumiem że te dobre statywy reagują na komendę - "przesuń się o 20 cm w lewo i 15 do przodu"..
Prawie. Osobiście nie widziałem, ale są systemy podsufitowe, które automatycznie przesuwają lampy w zaprogramowane pozycje, pewnie gdyby się uprzeć, to można by to realizować za pomocą komend głosowych.
sigmiarz napisał/a:
napisałem że można obyć sie bez uzbrajania ścian i sufitów.
Można się obyć bez wszystkiego, od przygotowanej instalacji elektrycznej począwszy, na światłomierzu skończywszy. Ba, można nawet obyć się bez kibla, czy prysznica w studio, a nawet w ogóle bez studio... Do tego zmierzasz?

kozidron
[Usunięty]

sigmiarz napisał/a:
kozidron potwierdziłem już wcześniej że drugie body to dobry pomysł, czy miałem przy tym umyć ci stopy ?

nie, wręcz przeciwnie skierowałeś rozmowę na tor, że wymiana migawki to pikuś finansowy, z czym się zgadzam - zamyka się pewnie w cenie uzywanego 30D z niewielkim przebiegiem.

cocoa
[Usunięty]

Panowie, spokojnie bo mam wyrzuty sumienia, że przeze mnie ta kłótnia :wink: :)
Bardzo serdecznie wszystkim dziękuję za rady i pomoc, nie spodziewałem się tak dużego odzewu. Dla wyjaśnienia - mam już trochę sprzętu - 2 lampy 400W + 2 softboxy, stół bezcieniowy, namiot bezcieniowy, 2 lampy błyskowe, kilka teł, statywy ale do tego wszystkiego tylko nikon D50 - do fotografii na reklamy wielkości A4 - powiedzmy jeszcze starcza ale powyżej jest już kicha - uwielbiam ten aparat (mam do niego tylko standardowy obiektyw i jakiś najtańszy model tele nikona) dlatego zadałem pytanie czy nikon czy canon. Trochę żal mi tych obiektywów ale z drugiej strony chciałbym "iśc dalej" dlatego, dzięki Waszym cennym opiniom łatwiej mi będzie porzucic przyzwyczajenia i przesiaśc się na Canona.
Jeszcze raz wielkie dzięki.

jaad75 
Klub Pierdzieli

cocoa napisał/a:
uwielbiam ten aparat (mam do niego tylko standardowy obiektyw i jakiś najtańszy model tele nikona) dlatego zadałem pytanie czy nikon czy canon. Trochę żal mi tych obiektywów ale z drugiej strony chciałbym "iśc dalej" dlatego, dzięki Waszym cennym opiniom łatwiej mi będzie porzucic przyzwyczajenia i przesiaśc się na Canona.
Ale nikt Ci się nie każe przesiadać - możesz śmiało używać obu, tyle tylko, że 6MP, to jednak mało na obecne standardy...

sigmiarz 
Optyczny

kozidron, jaad75, dzielą nas poważnie różnice
programowe, ja staram się zwrócić uwagę na rzeczy istotne
i niezbędne a obaj panowie piszą byleby pisać.

cocoa, jeśli masz już coś do Nikona, to moze warto myslec
o Nikonie ale zaczekać na d800. Poza tym sporo osób twierdzi
że rodzielczość 5d mkII jest troche nadmmuchana i tak naprawdę
jest to efektywne 16mpx ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

sigmiarz napisał/a:
programowe, ja staram się zwrócić uwagę na rzeczy istotne
Zadałem Ci tylko pytanie, czy byłeś kiedyś w prawdziwym, wysokobudżetowym studio? Gdybyś był, to wiedziałbyś, że sprzęt rejestrujący (nawet średnioformatowy), to nie jest to, co kosztuje w nim najwięcej.
sigmiarz napisał/a:
o Nikonie ale zaczekać na d800.
Taa, obiektyw kitowy i najtańsze tele, to faktycznie coś, dla czego trzeba trzymać się kurczowo tego systemu... :roll:

kozidron
[Usunięty]

sigmiarz napisał/a:
programowe, ja staram się zwrócić uwagę na rzeczy istotne

dzielą- to fakt, ja zwracam uwagę na zupełnie inne aspekty tej sytuacji niż ty, dla mnie pytanie było mało konkretne, kolega cocoa, pewnie po jakimś czasie zorientuje się( o ile już powoli nie doszedł do odpowiednich wniosków- bo jakieś doswiadczenia ma), że może wcale nie było mu potrzebne 5D2, bo za ścianki typu pop up nie będzie się brał, że billboardy da się zrobić spokojnie aps-c, że na roll-upach też da się co nieco oszwabić- jak ma się specyficzny sposób projektowania i że częściej cięższą i mozolniejszą drogę przechodzi się na stockach(przy weryfikacji) niż przy druku. O najwazniejszym aspekcie nie wpominam, że spust to tylko połowa drogi do obróbki, która dopiero daje efekt końcowy.

sigmiarz napisał/a:
o Nikonie ale zaczekać na d800.

matko z córka sigmiarz, no weź ty 2 posty wyżej poczytaj

Ja polecając 5d2 raczej miałem na myśli cos czego nie wyjaśniłem, bo uznałem, że wtedy to nie wniosłoby nic do dyskusji. Otóż spotykam się coraz częściej z takimi idiotycznymi wymaganiami- przy zleceniach, że materiał ma mieć powyzej 20mega pixów, oczywiscie takie głupoty wymyśla co drugi dział marketingu i nie chodzi już o to, żeby "obiekt" był ciekawie oswietlony, kolory soczyste a zdjęcie pełne szczegółów - tylko chodzi o te pixele i nie ważne, że całkiem prawdopodobnie, te fotki trafią do składanego kalendarza na ściane (taki obciachowy rozkładany z 3 lub 2 częci) - tylko o te marketingowe mega pixle.

Co innego, że z 5D2 mozna wydmuchać wiecej szczegółów niż z d700 o czym było tu juz wcześniej w wątku tasiemcu "co jest lepsze" ale akurat tam była dyskusja nie o studiu.

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Sro 05 Sty, 2011   

jeśli ktoś kupuje 5d mkII to nie znaczy że zamiast dwutlenku węgla wypuszcza nosem gotówkę.

Wątek jest o wyborze puszki do studia .. do tego wybór jako jedna z dwóch i myślę że właśnie na tym powinniśmy się skupić.

pan.tadeusz
[Usunięty]

przyglądając się dyskusji też mam nieodparte wrażenie, że ktoś usilnie próbuje się dowartościować (troluje?) i odkręca dyskusję w trzepaczki, stoliczki, problematykę zleceń czy nawet kto gdzie bywał i jaki ma dostęp do internetu :roll:
autor wyraźnie prosił o puszkę do studia, a nie biznesplan swojej działalności.
porady kolegi sigmiarza znajduję tu jako rzeczowe i bez zbędnych wycieczek osobistych, a kozidron jak zwykle się nakręca i szuka przepychanki ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

pan.tadeusz napisał/a:
przyglądając się dyskusji też mam nieodparte wrażenie, że ktoś usilnie próbuje się dowartościować (troluje?) i odkręca dyskusję w trzepaczki, stoliczki, problematykę zleceń czy nawet kto gdzie bywał i jaki ma dostęp do internetu :roll:
Bo organizowanie studia to znacznie więcej niż wybór puszki i paru szkieł... I nie to jest tu najważniejsze.
pan.tadeusz napisał/a:
autor wyraźnie prosił o puszkę do studia, a nie biznesplan swojej działalności :roll:
I dostał wyraźną odpowiedź już na pierwszej stronie wątku.
pan.tadeusz napisał/a:
porady kolegi sigmiarza znajduję tu jako rzeczowe i bez zbędnych wycieczek osobistych
Może dlatego, że Wasza wiedza w tym zakresie jest zbliżona?... :razz:

komor 
Moderator

Sugeruję zakończyć już tę przepychankę. Puszka zasugerowana, problematyka pozostałych wydatków na studio także omówiona, proszę zatem o merytoryczne komentarze na temat zakupu.

sigmiarz 
Optyczny

maly ot a propos sprzetu studyjnego i około studyjnego.

Jest taka historyjka autorstwa Sławomira Idziaka, operatora który pracował z najlepszymi reżyserami na świecie, a i tak chyba najlepsze jego zdjęcia to te z "Krótki film o zabijaniu" ze Sławomirem Baką... ale nieważne bo to nie o tym.

Opowiadał kiedyś, chyba na spotkaniu ze studentami jak patrzyli na niego amerykanie kiedy zamówił raptem kilka lamp na plan, potem żeby nie robić zamieszania zamawiał jak każdy, 2-3 ciężarówki oświetlenia.. Oczywiście ogromna większość stała nieużywana :lol:

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 06 Sty, 2011   

Dyskusję na temat domowego studia wydzieliłem do istniejącego tematu w odpowiednim dziale, Studio domowe amatora, tanim kosztem.

Odpowiedz do tematu