Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór kompakcika
Autor Wiadomość
TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Pon 28 Lis, 2011   

Zastanów się, czy potrzebny ci zoom 7x i wizjer? Bo jeśli nie, to jedna LX5 jest... zgrabniejszy :)

Reklama

KaraGirl
[Usunięty]

Czy Nikon p7000 jest hybrydą? W zasadzie tak duży zoom nie jest mi potrzebny. Wizjer by się przydał. Chcę troszkę na nim poćwiczyć bo docelowo chciała bym również kupić lustrzankę.

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 14:50 ]
Szczerze powiedziawszy to ma lekki mętlik w głowie. Moje typy to Nikon p7100 i p7000.
Jeżeli chodzi o estetykę to bezwzględnie wygrywa nowszy model. Może znacie jakaś pstrykałkę na podobnym poziomie co owe Nikony?

fotka 
Bywalec

Pomogła: 3 razy

Wydaje mi się, że od Nikona p7000 albo p7100 do Twoich zastosowań lepszy będzie Lumix LX5.

Zauważ, że najkrótsza ogniskowa Nikona to aż 28mm wydaje mi się, że to dla Ciebie za dużo. Nie chcesz chyba, żeby małe klitki wyglądały jak małe klitki :smile: Mają raczej wyglądać jak wielkie salony :wink: Moim zdaniem potrzebujesz szerszego kąta. Lumix pod tym względem jest dużo lepszy - 24mm. 4mm zrobi sporą różnicę (do wnętrz: im mniej - tym lepiej - szerszy kąt widzenia). Lumix ma też jaśniejszy obiektyw: na szerokim końcu f/2.0, a ten Nikon f/2.8 (też: im mniej tym lepiej - więcej światła; można użyć niższych ISO - mniejsze szumy), a matryce tej samej wielkości (Lumix marginalnie większą), do obu można ewentualnie doczepić lampę.
Wydaje mi się, że do wnętrz najważniejsze parametry to: szeroki kąt, jasność obiektywu oraz wielkość matrycy (fizyczna: lepsze kompakty zwykle mają 1/1.6 albo 1/1.7 (mniejsze szumy), a gorsze na ogół jakieś 1/2.3 ).

A do wakacyjnego pstrykania oba się nadadzą. (Mam wcześniejszą wersję lumixa - lx3, daje całkiem przyjemne obrazki. Tego Nikona nie znam.)

Zaznaczam jednak, nie jestem ekspertem.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

KaraGirl napisał/a:
Moje typy to Nikon p7100 i p7000.
Jeżeli chodzi o estetykę to bezwzględnie wygrywa nowszy model.

Skoro bierzesz pod uwage p7100, to znaczy ze budzet zostal podwyzszony :?:

Jesli tak, to proponuje rozwazyc jeszcze canona powershot G12 :smile:

KaraGirl
[Usunięty]

Proponuję dorzucić jeszcze z 10 aparatów;D
Najwyraźniej nie potrafię podjąć męskiej decyzji;-)) budżet to ok. 2000zł
Ten Canon lepszy od P7100?

[ Dodano: Pon 28 Lis, 2011 21:45 ]
Fajny ten Canon. Lepszą ma specyfikacje?

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Wto 29 Lis, 2011   

fotka napisał/a:
Wydaje mi się, że od Nikona p7000 albo p7100 do Twoich zastosowań lepszy będzie Lumix LX5.

Zauważ, że najkrótsza ogniskowa Nikona to aż 28mm wydaje mi się, że to dla Ciebie za dużo. Nie chcesz chyba, żeby małe klitki wyglądały jak małe klitki :smile: Mają raczej wyglądać jak wielkie salony :wink: Moim zdaniem potrzebujesz szerszego kąta. Lumix pod tym względem jest dużo lepszy - 24mm. 4mm zrobi sporą różnicę (do wnętrz: im mniej - tym lepiej - szerszy kąt widzenia). Lumix ma też jaśniejszy obiektyw: na szerokim końcu f/2.0, a ten Nikon f/2.8 (też: im mniej tym lepiej - więcej światła; można użyć niższych ISO - mniejsze szumy), a matryce tej samej wielkości (Lumix marginalnie większą), do obu można ewentualnie doczepić lampę.
Wydaje mi się, że do wnętrz najważniejsze parametry to: szeroki kąt, jasność obiektywu oraz wielkość matrycy (fizyczna: lepsze kompakty zwykle mają 1/1.6 albo 1/1.7 (mniejsze szumy), a gorsze na ogół jakieś 1/2.3 ).

A do wakacyjnego pstrykania oba się nadadzą. (Mam wcześniejszą wersję lumixa - lx3, daje całkiem przyjemne obrazki. Tego Nikona nie znam.)

Zaznaczam jednak, nie jestem ekspertem.

Ten post powinien zakończyć ten wątek i pokazać ci co jest dla ciebie najlepsze. Lumix LX5 ewentualnie samsung EX1

KaraGirl
[Usunięty]

Wybór jednak pada na canona g12. Najbardziej mi odpowiada pod względem estetyki i parametrów. Ma dobre opinie i producent solidny:-)

wielbicielxx 
Rozmowny

Estetyka znów wygrała :mrgreen:

KaraGirl
[Usunięty]

Właśnie go trzymam w ręku:-) Wygląda świetnie, fotki też fajne(ładne) pstryka. Jest bardzo łatwy w obsłudze. Bawiłam się również Lumix-em i jakoś niestety ale mnie nie przekonał. Sprzedawca Panasonica mi odradzał jak to powiedział jest zapalonym Canonowce. Biorę na to poprawkę z uwagi na wyższą cenę jaką zapłaciłam za g12. Ogólnie rzecz biorą jestem zadowolona. Zobaczymy jak się będzie spisywał:-)
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc:-)

Sunders 

KaraGirl napisał/a:
jestem zadowolona

IMHO to najwazniejsze. Gratuluje podjecia decyzji i udanego zakupu. Sam dokonalem rok temu takiego samego wyboru i nie zaluje :smile:

KaraGirl
[Usunięty]

Wysłany: Sro 30 Lis, 2011   

Jestem pod wrażeniem, że bez flesha jedynie przy zapalonej nocnej lampce G12 robi tak spaniałe foty. Oj czuję, że będzie dużo radości;-) Choć ten lumix też niczego sobie. Uważam jednak (jestem laikiem jeżeli chodzi o fotografię) Oznaczenia przycisków i funkcji Canona są o wiele bardziej przejrzyste. Pokrętło z ISO jest kapitalne. Piszę to dla kogoś kto może ma również dylemat i pomoże mu to w dokonaniu wyboru:-) Żałuję jednak, iż nie miała okazji dotknąć Nikona p7000 lub p7100

[ Dodano: Sro 30 Lis, 2011 00:38 ]
Sunders, Canon g12 jest awaryjny? Miałeś z nim jakieś problemy?

[ Dodano: Sro 30 Lis, 2011 00:42 ]
Pytam dlatego bo mój brat cioteczny rozważa zakup takiego używanego cudeńka. C prawda gwarancja jest do stycznia, to cena niższa o 400zł. Ja niestety jestem chytrusem i nie lubię się dzielić moim sprzętem, jakoś nie ufam ludziom;-)

Sunders 

Wysłany: Sro 30 Lis, 2011   

KaraGirl napisał/a:
Sunders, Canon g12 jest awaryjny? Miałeś z nim jakieś problemy?

Jak dotąd 0 problemów,

KaraGirl napisał/a:
Ja niestety jestem chytrusem i nie lubię się dzielić moim sprzętem

mimo że ja, w odróznieniu od Ciebie udostępniam go najbliższej Rodzinie :smile:

Odpowiedz do tematu