Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałabym się Państwa poradzić jakie wybrać aparat kompaktowy. Mam kilka swoich faworytów ale o tym za chwilkę.
Aparat ma być "do tańca i do różańca" tzn. będzie mi służył w pracy - jestem agentem nieruchomości ale nie ukrywam, że będę go zabierać na różnego rodzaju wypady za miasto czy w plener. Nie mam dużego doświadczenia w pstrykaniu zdjęć.
Jeżeli chodzi o przedział cenowy to nie mam jakichś większych ograniczeń natomiast wszystko w granicach zdrowego rozsądku:-)
Teraz aparaty, które wpadły mi w oko i trochę czytałam na ich temat.W wielu opiniach, które udało mnie się znaleźć w internecie zajmowały czołowe miejsca w rankingach. Nie wiem tylko czy były to Opinie obiektywne. No cóż do rzeczy:-)
1. SONY DSC-HX9V
2. Panasonic Lumix DMC-TZ20
3. Olympus SZ-30MR
4. FUJI F550 EXR
5. NIKON Coolpix S8100
6. SONY DSC-HX9V 3D
Jeżeli macie Państwo jakieś sugestie bądź jakieś swoje propozycje to będę wdzięczna za poradę.
Szanowna Pani, biorąc pod uwagę wymienione kryteria rozważyłbym zakup aparatów wskazanych w punktach 2 i 4. Głównie przez wzgląd na obiektywy, które dysponują dosyć szerokim polem widzenia przy najkrótszej ogniskowej, a także możliwością wykonywania zdjęć w formacie RAW (Fuji), czy ustawienia migawki na czas dłuższy niż 15-30 sekund. Jakkolwiek są to moje subiektywne odczucia po pobieżnej lekturze specyfikacji powyższych aparatów W skrócie na moje oko warto pomyśleć nad Panasem bądź Fudżi, z przewagą Panasonika, ale to ze względu na fakt wskazany w teście, a dotyczący przysłony pracującej w Fudżi ze zbyt dużym skokiem. Niestety żadnego z tych aparatów w rękach nie miałem, obawiam się też, że w tym przedziale klasowo - cenowym różnią się one głównie wyglądem i niuansami w specyfikacji. Warto pójść do sklepu i je spróbować przetestować, jeśli sprzedawca pozwoli. Nie wiem jak w Sony działa funkcja 3D, ale skoro aparacik ten ma tylko jeden obiektyw, to wyobrażam sobie to jako zbędny gadżet
KaraGirl [Usunięty]
Wysłany: Nie 27 Lis, 2011
Przejdę się dziś do jakiegoś sklepu z elektroniką może Saturn czy Media-Markt i rozejrzę się nad tymi dwoma pozycjami, które Pan zaproponował. Mam nadzieję, że będą. Nie ukrywam, że wolała bym kupić aparat na allegro z uwagi na niższą cenę średnio o 100-150zł.
Biorąc pod uwagę fakt, iż jestem Kobietą to nie ukrywam, że aspekt estetyczne są dla mnie istotne dlatego też aparaci Fuji wydaje mnie się bardziej atrakcyjny. Czy różnice między Panasonikiem a właśnie Fuji są znaczące?
dcs [Usunięty]
KaraGirl,
Dobrze by było, żeby ogniskowa zaczynała się od ekwiwalentu 24mm. Różnica w szerokości kadru między 24mm, a 30mm /Coolpix S8100/ jest bardzo duża.
Może pani użyć porównywarki /brak w niej cen/. Aparaty> wybrać do 5 i porównać.
Czy różnice między Panasonikiem a właśnie Fuji są znaczące?
KaraGirl napisał/a:
Aparat ma być "do tańca i do różańca" tzn. będzie mi służył w pracy - jestem agentem nieruchomości ale nie ukrywam, że będę go zabierać na różnego rodzaju wypady za miasto czy w plener. Nie mam dużego doświadczenia w pstrykaniu zdjęć.
Przy takich zasosowaniach IMO roznice miedzy nimi znaczace nie sa
Przyznam szczerze, że informacje, które tam "wyskoczyły" są dla mnie czarną magią;-)
Zwróciłam uwagę na ogniskową, faktycznie Nikon jest najlepszy pod tym względem (<30mm). Fuji oraz Panasonic są do siebie bardzo zbliżone pod względem osiągów. Nie pozostaje mi chyba nic innego jak kierowanie się kwestiami estetycznym. Co Państwo sądzicie o tym porównaniu?
dcs [Usunięty]
KaraGirl,
24mm przydaje się do wnętrz.
Proszę podać budżet,
KaraGirl [Usunięty]
powiedzmy, że do 1500zł...
[ Dodano: Nie 27 Lis, 2011 15:46 ]
Jak wspomniałam, aparat będę wykorzystywać do pracy. Fotografować będę pomieszczenia w mieszkaniach...
dcs [Usunięty]
KaraGirl,
Rzucę okiem. Trochę to zajmie.
Zależy Pani na takich potężnych zoomach?- odbija się to na jakości. 14 Mpix też. Myślę, że 10-12 jest optymalne. A zoom do ~15x /choć lepiej mniej/.
KaraGirl [Usunięty]
Zależy mi na tym aby zdjęcia były ładne. Aby aparat miał szerokie zastosowanie. Wcześniej myślałam nawet o półautomatycznej lustrzance. Zdecydowałam jednak, że tak zaawansowany sprzęt nie jest mi potrzebny. Chciałabym aby aparat dobrze się spisywał w pracy jak i na wyjazdach wakacyjnych....
Fuji oraz Panasonic są do siebie bardzo zbliżone pod względem osiągów. Nie pozostaje mi chyba nic innego jak kierowanie się kwestiami estetycznym. Co Państwo sądzicie o tym porównaniu?
W tym zestawieniu IMO sa najlepsze, ale mi podobnie jak i ophiuchusowi najbardziej podobaja sie parametry Panasonica/ szerszy zakres czasow otwarcia migawki, lepszy tryb seryjny, wieksza ilosc programow tematycznych/. Jesli chodzi o "urode", to tez wolalbym Panasonica, ale de gustibus ...
Aszex [Usunięty]
Tyle, że tz20 szumi dość mocno na wysokich iso...
SONY DSC-HX9V i SONY DSC-HX9V 3d, to ten sam aparat.
Chyba hdr może być przydatny, aby nie było wypalonego nieba lub okien. Uchylany ekran?
KaraGirl [Usunięty]
W takim układzie chyba skuszę się jednak na tego Panasonica....
[ Dodano: Nie 27 Lis, 2011 16:20 ]
Ale wstrzymam się z kupnem do momentu kiedy Sunders wyrazi swoją opinię:-)
Mysle, ze z podanych na wstepie, to najlepszy wybor.
Gdyby dlugie ogniskowe nie byly jednym z priorytetow, zwrocilbym uwage na Panasonica Lumixa DMC-LX5
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9