Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nieuzasadnione z ekonomicznego punktu widzenia? To takie strojenie swojego subiektywnego odczucia w pseudoobiektywne ciuszki Niestety, abyś to wiedziała musiałabys znac 'czas połowicznego rozpadu" produktu A to wymaga dość potężnej statystyki
Jeśli Ty kupiłaś Nikona VII w cenie Voyagera to się ciesz ale to nie jest wątek o dzielnej Mu-Lan co okpiła cała chińska armie tylko o tym co ktośtamktostam ma kupić.
Normalnie Voyager jest znacznie tańszy, i to do tej ceny się nalezy odnosić
A poziom minimum zależy od konkretnej osoby, wiec cóż... najtrudniej doradzac optykę z tej pólki, bo trudno wyczuc czego pytający oczekuje. Jeśli jakiejś lornetki, to naprawdę, i Nikony VII i optyka DO spełnia kryterium nie męczenia wzroku, mozliwości wyostrzenia i jakiejś tam korekcji dioptrii. Przy okazji jest to optyka w miartę popularna, dostępna, łatwa do kupienia. I wszystko. A reszta... cóż, zeiss to nie jest.
A alternatywy zaproponowaem. Czyz naprawde musze wypisać z odpowiednim nabozeństwem wszystki literki z oznaczenia siakiegoś tam modelu? Litości...
madibar, nie mylę się; piszę o sprzęcie który mam lub dobrze znam. BPC2 z nowszymi powłokami nie mają tak upiornej żółci (mniej upiorną Olimpijki pewnie też. Piszę com widział.
Moja propozycja to solidna mechanika vs. porównywalna optycznie za to skonstruowana jak jednorazówki chińska masówka. Ale ja mechanik praktykujący i kształcony i z charakteru jestem. I pogrzebać w sprzęcie i lubię i umiem jakby co Żółtych uproszczeń kostrukcyjnych nie cenię po prostu. Za dużo do poprawiania.
RB ma oczywiście racje, świetna optyka zaczyna się na inne pieniądze. Frajdę z obserwacji można mieć już taniej.
Moja zasada: chińszczyzna - tanio, sprzęt wyższej klasy - zapłacić lub rynek wtórny.
Nie znalazłem dotąd dla siębie nowej lornetki dobrej klasy za mniej niż c.2k
RB nie irytuj się,po co jesteś na forum,chyba min. po to żeby tłumaczyć jak"krowie na rowie"co lepsze a co gorsze.
tylko wydaje mi się że zaczołeś po prostu świecić własnym światłem,tylko z wielu nic więcej prócz czarnej dziury nie będzie.
[ Dodano: Czw 01 Mar, 2012 09:12 ]
jaqb,spoko wszystko zależy od zastosowań,
sowieckie miałam Sotemy,dwa 15x i 10x,zbyt wiele było kombinowania by postawić to na statywie,budowa tego cudu to uniemożliwiała.
używałam długo kronosa20x60,mocowanie statywu nie ciekawe,niszczące pałąk lornetki.
a te chińczyki pozbawione są tej wady,obrazy jakie dają są naprawdę fajne.
jedyną zaletę jaką miały sowiety to waga,były lekkie i przez to przyjaźniejsze do ręki.
Ostatnio zmieniony przez madibar Czw 01 Mar, 2012, w całości zmieniany 1 raz
madibar powściągnij język plisss. Ataki ad personam w dyskusji to "niska półka jakościowa"
Tym bardziej, że nie ma przedmiotu sporu, Ty RB i ja wiemy pi razy oko o przydatności / jakości sprzętu to samo. A każde gdzie indziej stawia granicę akceptowalnej dla siebie optyki / mechaniki. Sam dzieciakom rodzinnym na prezent kupowałem małe VII nikona lub Entry DO. Tanio i do pierwszego upadku - dzieciak nauczy się optykę szanować.
Co do stawiania rosjanek na statywie - nie gorzej niż CZJ lub Habicht. Chwila prac ręcznych i prosto, łatwo i przyjemnie. Siódemkę chwaliłem do astro z ręki. Nb z rosyjskich cenię 7x50 i duże - mam ochotę pobawić się z 20x60 lub 26x70 jak znajdę w dobrej cenie ew. do remontu.
chyba min. po to żeby tłumaczyć jak"krowie na rowie"
Właśnie Ci tłumaczyłem
madibar napisał/a:
co lepsze a co gorsze.
a to to juz przeszło mi. Też Ci przejdzie. Lepsze czy gorsze, ostre kategorie i do tego w klasie do 400 złotych polskich... dobre mi...
madibar napisał/a:
tylko wydaje mi się że zaczołeś po prostu świecić własnym światłem,tylko z wielu nic więcej prócz czarnej dziury nie będzie.
Cóż, abym zaczął świecić w zakresie widzialnym to niestety, zgodnie z rozkładem Boltzmanna musiałbym się zagotować tak do 1000 K.... dla białkowców raczej nieprzyjemna perspektywa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9