Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No właśnie zdziwił mnie fakt, że tego obiektywu nie da sie wyrególować i trzeba ściąga części z Japonii. Bo w sumie to chyba raczej nowy obiektyw. Być może przez telefon Pani mnie źle zrozumiała albo ja podałem niepełną specyfikację. W mailu mam napisane "Sigma 100-300/4 HSM" - jest chyba tylko jedna taka Sigma.
Jestem skłonny uwierzyć w wersję podaną mailem, no i mam ją na piśmie
Chciałem się w tym miejscu podzielić moimi doświadczeniami z kalibracji Sigmy, post skierowany szczególnie do tych którzy zastanawiają się nad kupnem obiektywu tej firmy do body Canona.
Analizując wszystkie wady i zalety, ze szczególnym naciskiem na stosunek jakości do ceny, domniemaną klasę serwisu i trzyletnią gwarancję zdecydowałem się na zakup 18-50 F2.8 EX DC. Po zakupie w sklepie internetowym zastałem to czego się spodziewałem czyli FF. Byłem na to przygotowany więc po kontakcie z serwisem odesłałem obiektyw wraz z body do Gdyni i grzecznie czekałem aż do mnie wróci. Wrócił ale bez jakiejkolwiek zmiany.
Odesłałem obiektyw po raz drugi, wymieniono go na nowy, również skalibrowano i przysłano mi z powrotem. Niestety, po raz kolejny nie ostrzył w punkt. Nie była to kwestia 1mm bo nie robiłbym tyle krzyku, ale robiąc zdjęcia np. portretowe z przysłoną maksymalnie otwartą widać było że oko nie jest ostre, natomiast nos jak żyletka
Odesłałem obiektyw po raz trzeci, załączyłem zdjęcia próbne, napisałem wręcz podanie z prośbą żeby nie odsyłali ponownie obiektywu z wadą. Po kontakcie telefonicznym technik Sigmy stwierdził że obiektyw nie nadaje się do kalibracji ze względu na wadliwe działanie systemu autofocus w aparacie więc proponują zwrot gotówki.
Odpuszcze sobie komentowanie moich emocji na temat czasu jaki straciłem na cały proces odsyłania obiektywu, myśle że obiektywne wnioski każdy wyciągnie sam. Chcę tylko zaznaczyć że nie jest prawdą obiegowe stwierdzenie że serwis sigma jest perfekcyjny i po tygodniu ma się skalibrowany obiektyw, więc problemem FF/BF nie ma się co przejmować. Użytkownicy Canona powinni przy braku funduszy na oryginalny obiektyw poważnie rozważyć kandydaturę choćby Tamrona lub sprawdzić Sigme w miejscu zakupu.
Dodam tylko że sprawdzałem ten obiektyw na body EOS 400D i EOS 450D, a obiektywy Canona ostrzą bez zarzutu.
Hmm, widać Sigma działa bardzo dobrze - dostałeś nawet propozycję zwrotu gotówki! Poziom obsługi godny naśladowania - serio...
Czy wysyłałeś obiektyw do skalibrowania razem z body?
zug [Usunięty]
Wysłany: Sro 14 Paź, 2009
MasterB napisał/a:
Czy wysyłałeś obiektyw do skalibrowania razem z body?
marasm napisał/a:
Byłem na to przygotowany więc po kontakcie z serwisem odesłałem obiektyw wraz z body do Gdyni
ups nie dojrzałem tego zdania
Moja historia z Sigmą była trochę podobna - miałem 30/1.4 w którym dwa razy popsuł się AF. Nie było dużo dyskusji, dostałem pieniądze z powrotem...
Z drugiej strony tak bardzo mi brakuje standardowej stałki na APS-C że chyba ponownie kupię tę Sigmę... Już nie jestem na nich obrażony
Tak po prawdzie to nie mam żalu, że chcą oddać mi pieniądze, wiadomo. Chodzi mi raczej o to, dlaczego zorientowali się że nie można skalibrować obiektywu po trzech (!) kalibracjach. Przez takie nonsesny traci się zaufani do firmy...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 16 Paź, 2009
MasterB napisał/a:
Hmm, widać Sigma działa bardzo dobrze - dostałeś nawet propozycję zwrotu gotówki! Poziom obsługi godny naśladowania - serio...
marasm,
MasterB, dobrze prawi, w serwisie tamrona mógłbyś nie dostać takiej propozycji.
Kupilem niedawno S 50 1.4. Testowalem w sklepie na niewielkich odleglosciach (do 1,5m) i miala lekki FF. Poza tym egzemplarz super, wiec wyregulowalem w body (+7), trafil w punkt i zadowolony poszedlem z nowym szkielkiem do domu. Pozniej okazalo sie, ze na dlugich dystansach (np. 5m) bez kalibracji w body trafia w miare dobrze, z kalibracja ktora wprowadzilem pojawia sie BF - kilkunastocentymetrowy.
Czy serwis sigmy jest w stanie skalibrowac szklo, ktore z bliska ma FF a z daleka BF?
Powinni dać radę, ale skalibrują Ci tylko do twojej puszki.
No do mojej, do mojej. Wazne, zeby dzialalo. Mam tylko jedno body, ktorego na razie nie zmieniam. A jak zmienie, realnie pewnie nie wczesniej niz za dwa-trzy lata, to sie wtedy bede martwil.
Przy nowym obiektywie (nowozakupionym) polecam nie kalibrować tylko oddać/wymienić.
Swojego czasu bujałem się bezskutecznie z kalibracją S30/1,4. Przy pierwszym podejściu odesłali bez zmian, po interwencji stwierdzili, że się nie da i że będą ściągać specjalnie dla mnie soft z japonii.. taki kit pewnie.. po dwóch tygodniach oczekiwania zrezygnowałem z zakupu. Szerszy opis przypadku w wątku o S30/1,4.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10