Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
sigma 10-20mm F/4-5.6 czy Sigma 10-20mm F/ 3.5
Autor Wiadomość
Doris 
Bywalec

Wysłany: Nie 23 Mar, 2014   

w zasadzie to swoją decyzję co do kupna filtra podjęłam zapoznając się z różnymi uwagami forumowiczów z różnych forów. Z tego co się naczytałam to ponoć filtry Marumi mogą dawać ponoć jakiś niekorzystny zafarb, natomiast Hoya bardzo źle się czyści.

Co do winety na zdjęciach, to też gdzieś przeczytałam że aby to zminimalizować lepiej jest kupić wersję slim.

to co lepiej kupić jakiś inny ten filtr?

Reklama

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Nie 23 Mar, 2014   

Cytat:
to co lepiej kupić jakiś inny ten filtr?
Zadajesz trudne pytania. Nie mam pojęcia, co dla Ciebie będzie "lepiej". Na pewno zaczynając swoją przygodę z fotografią warto posuwać się małymi krokami. Zacząłbym od fotografowania bez filtra. Potem jakiś tani, żeby zobaczyć z czym to się w ogóle je, a potem dopiero B+W.

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 24 Mar, 2014   

Tutejszyn napisał/a:
Potem jakiś tani, żeby zobaczyć z czym to się w ogóle je

W przypadku 82mm to pewnie żaden nie będzie tani, choć generalnie zgadzam się, że
Tutejszyn napisał/a:
nie jest prawdą, że wszystko poniżej B+W, to kupa, która do niczego się nie nadaje

Dlatego też, o ile nie mówimy jeszcze o gromadzeniu sprzętu do zawodowej pracy, to nie zgodziłbym się z
cybertoman napisał/a:
Wiec albo najlepszy filtr albo wcale.

Powracając zaś do
Doris napisał/a:
Skoro tak wiele osób podaje iż jaśniejszy obiektyw do krajobrazów będzie lepszy

Tu nie chodzi o to, że lepiej mieć jasny obiektyw w krajobrazówce, tylko że ta jaśniejsza Sigma jest generalnie nieco lepsza od starszej (ciemniejszej) wersji, ponadto, z racji swojej większej jasności, będzie też łatwiejsza do zastosowania w innych rodzajach fotografii niż krajobraz.

Generalnie to wszystkie omawiane tu warianty zakupów nie są błędne, sama musisz zdecydować czy dołożenie iluś tam stów jest dla Ciebie problemem czy nie. Na pewno nie będą to pieniądze wyrzucone w błoto, zarówno w przypadku nowszej Sigmy jak i lepszego filtra. Pytanie czy koniecznie musisz wchodzić na taki poziom cenowy. My tego nie wiemy.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Tutejszyn napisał/a:
Poza tym chyba chodzi o zafarb, a nie własności optyczne.
to zafarb do jakich własności sie zalicza?

nienietaktak
[Usunięty]

cybertoman napisał/a:

do malarskich ;)

Tutejszyn 
Optyczny

cybertoman napisał/a:
Optyka jako taka nie zajmuje się kolorem środowiska, w którym biegnie światło. Proszę nie mylić z rozszczepieniem światła. Jednak nie jestem optykiem i nie będę się spierał. Chodziłem jednak do szkoły i coś tam pamiętam.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Doris
Co tu dużo deliberować - Sigma 10-20/3,5 jest znacznie lepsza optycznie - jak możesz to kupuj, a jak nie to ... Tamrona 10-24 ze zmiennym światłem - tez jest lepszy optycznie od podobnej sigmy. Tyle że ponoć mniej solidnie wykonany. Z filtrami daj sobie spokój - obecne aparaty dają takie możliwości dynamiki obrazu (szczególnie Nikony i Pentaxy) że przy właściwej ekspozycji wyciągniesz z RAW-a wszystko co trzeba bez pogarszania obrazu filtrem , co będzie widoczne szczególnie w rogach obrazu. Chyba że koniecznie musisz usunąć jakieś odbicia (w szybach czy wodzie) - to trudno - kup sobie dobrego polaryzacyjnego slima Marumi. Na stronie optyczne.pl znajdziesz cały test filtrów polaryzacyjnych i konkretny typ.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

komor napisał/a:
o ile nie mówimy jeszcze o gromadzeniu sprzętu do zawodowej pracy, to nie zgodziłbym się
Roznica ceny pomiedzy szklami czy korpusami "amator-profi" potrafi siegac tysiecy euro i w takim przypadku aspekt finansowy jest jak najbardziej istotny. W przypadku filtrow roznice ceny nie przekraczaja jednak 200 Zl.

[ Dodano: Pon 24 Mar, 2014 12:07 ]
Tutejszyn napisał/a:
cybertoman napisał/a:
Optyka jako taka nie zajmuje się kolorem środowiska, w którym biegnie światło. Proszę nie mylić z rozszczepieniem światła. Jednak nie jestem optykiem i nie będę się spierał. Chodziłem jednak do szkoły i coś tam pamiętam.
To nie jest odpowiedz na postawione pytanie.

Doris 
Bywalec

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Tak się składa iż na szczęście zakup tego obiektywu planuję dopiero za pewien okres , kiedy już będę mogła pozwolić sobie na "bezstresowy" jego zakup.

Niestety polara muszę kupić. Ćwiczę się w zdjęciach krajobrazowych ( na razie z kitowym obiektywem Nikona 18-105mm, który co prawda nie sprawia mi problemów przy robieniu zdjęć kiedy słońce mam za plecami, natomiast rejestruje mi on pewne artefakty , jeśli się nie mylę chyba będzie chodziło tu o komę , która psuje całe zdjęcie).

Na polara uparłam się dlatego iż pomimo iż te miejsca do których się wybieram mam blisko zamieszkania ( toteż nie mam problemu z tym aby wybrać się na miejsce wiele razy w zależności od pogody ), nie mogę utrafić na taką sytuację w której miałabym na niebie ładne, wyraźne chmurki (co sprawiałoby że zdjęcia zyskałyby na atrakcyjności) i w efekcie mam problem z kompozycją zdjęć np. mam niezbyt ciekawy obszar ziemi w dole kadru , a niebo jest albo puste i nudne, albo widać jakąś tam chmurkę przy czym zbyt mało wyraźną żeby móc sobie np. zarejestrować więcej nieba niż nieciekawej ziemi.

W każdym razie dziękuję za podpowiedzi. Czyli wygląda na to że ten nowszy obiektyw Sigmy jest lepszy nie tylko z uwagi na lepsze światło, a to już dla mnie argument wart rozważenia.

Z uwagi na to iż do zakupu obiektywu mam jeszcze sporo czasu , będę mogła spróbować wylicytować coś z dobrych filtrów , ale używanych na allegro żeby było taniej.

Bardzo dziękuję za pomoc.

Tutejszyn 
Optyczny

cybertoman napisał/a:
do własności obiektu.

cybertoman, możemy bawić się dalej w słówka, ale chodzi o coś innego. Powiedziałeś, że zły filtr kasuje optycznie obiektyw. Zrozumiałem to w taki sposób, że obiektyw staje się nagle mniej ostry, albo zaczyna aberrować, albo coś w tym stylu. Za swoje filtry nie zapłaciłem majątku, a mimo to dają radę. Stąd też takie moje podejście do filtrów, niekoniecznie najbardziej renomowanych firm.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Z filtrami daj sobie spokój - obecne aparaty dają takie możliwości dynamiki obrazu (szczególnie Nikony i Pentaxy) że przy właściwej ekspozycji wyciągniesz z RAW-a wszystko co trzeba bez pogarszania obrazu filtrem , co będzie widoczne szczególnie w rogach obrazu.
duży DR to w żadnym wypadku nie jest antidotum na wszystko... zagalopowałeś sie z tą opinią/radą.

a dlaczego sam sobie odpowiedziales:

Chyba że koniecznie musisz usunąć jakieś odbicia (w szybach czy wodzie)

(...)- to trudno - kup sobie(...)
nie "trudno" - filtr polaryzacyjny to podstawa przy fotografii krajobrazowej , i nie tylko zresztą.

Doris 
Bywalec

Mam książkę o fotografii krajobrazu autorstwa Tim-a Fitzharris-a pt „ Fotografia Krajobrazu”

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9616

i są tutaj zdjęcia zrobione z filtrem połówkowym szarym i polaryzacyjnym jednocześnie. Muszę przyznać iż bardzo ładnie udaje się temu Panu zachować szczegóły w obszarach ziemi oraz wydobyć kolorystykę przyrody tj. nieba i zieleni. Nie widzę tu jakiegoś problemu z winietowaniem. Możliwe iż to dlatego iż owy fotograf używa superdrogiego i zarazem świetnego sprzętu, przy którym mój sprzęt jest zabawką dla dzieci.

Mimo wszystko to pokazuje że można jednocześnie zastosować filtry obu rodzajów i dzięki temu uzyskać wspaniałe rezultaty.
Oczywiście każdy ma swoje doświadczenia ze sprzętem , oraz wymagania i przyzwyczajenia. Nie zmienia to faktu iż filtr Polaryzacyjny to bardzo użyteczna rzecz nie tylko w fotografii krajobrazowej.

W sumie kupując polar o większej średnicy , zazwyczaj można dokupić adapter aby móc używać go również w innych obiektywach, które mają mniejszą średnicę. Myślę że taki zakup to inwestycja na lata, a z uwagi na to iż koszt zakupu dobrego filtra jest zdecydowanie niższy niż przeciętnego rodzaju obiektywu, a co za tym idzie nawet jeśli przepłacę troszkę to nie będzie jakiejś wielkiej katastrofy. Dwieście złotych więcej za filtr to nie to samo co 1000 złotych więcej za obiektyw.

Tak jak już wspomniałam mam jeszcze trochę czasu i mogę „zapolować” na coś używanego na allegro w korzystnej cenie.

Jak już wspomniałam każdy ma swoje doświadczenia, jedni większe drudzy mniejsze , i każdy wie co go zadowala a co nie, więc myślę że nie ma co się kłócić o tego typu rzeczy.

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie uwagi na ten temat.

Tutejszyn 
Optyczny

Doris napisał/a:
...i są tutaj zdjęcia zrobione z filtrem połówkowym szarym i polaryzacyjnym jednocześnie. [...] Nie widzę tu jakiegoś problemu z winietowaniem.
Myślę, że powinnaś się zainteresować systemem Cokin. Dzięki temu masz uniwersalność polegającą na tym, że ten sam filtr podepniesz do każdego posiadanego obiektywu i będziesz mogła stosować kilka filtrów na raz, bez obawy o winietę.

Doris 
Bywalec

Wysłany: Wto 25 Mar, 2014   

Ja rozważałam zakup filtra polaryzacyjnego Cokin, ale czytałam iż nie jest on zbyt dobry i że są lepsze filtry które można sobie dobrać . Tutaj radziłam się co do kwestii filtrów:

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=24063

Mimo wszystko bardzo dziękuję za życzliwość.

Pozdrawiam

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Wto 25 Mar, 2014   

Ja z kolei mam zamiar kupić mocowania i filtry Cokin. Oglądałem na Allegro, co jest dostępne i zdziwiła mnie jedna rzecz. Jest specjalne mocowanie slim, do obiektywów szerokokątnych, pozwalające na montaż jednego tylko filtra kołowego, lub kwadratowego. Jak to w sumie jest z tym cokinem, zwykłe mocowanie włazi w kadr na szerokokątnym?

Odpowiedz do tematu