Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
4K, czy już czas się przesiąść?
Autor Wiadomość
lcf 
Rozmowny

Wysłany: Sro 14 Sty, 2015   

Na monitorze 24" jak dla mnie 1920x1200 jest akuratne - pod lupą pikseli nie oglądam, żeby 4K mi jakąś specjalną różnicę robiło :) . Co do TV, to podobnie - nawet na 50" jak się ogląda z odległości w stylu 3 metry, to różnicy między video 1080p a 4K specjalnie nie widać.

Po mojemu więc TV/monitory jakby były w takiej samej cenie lub minimalnie droższe, niż 1080p, to OK, można wziąć - ale więcej niż 10% bym do tego bajeru nie dopłacił, bo jak dla mnie po prostu zbyt mała różnica w odbiorze. Chociaż skoro są ludzie, którzy potrzebują specjalnych podstawek pod kable, zanim muzyka będzie dobra, to pewnie znajdą się i tacy, którzy nawet w telefonie 4K by chcieli - bo inaczej piksele za duże :roll: .

Co do urządzeń nagrywających, to główny problem zdaje się jest z dobrymi algorytmami downscalującymi. Skoro w umownym GH4 materiał nagrany w 4K i przekonwertowany do 1080p na PC wygląda zauważalnie lepiej, niż 1080p z aparatu, to nie oznacza wcale, że wszyscy potrzebujemy 4K, tylko po prostu że dowscaling w puszce nadal jest słaby. Mi osobiście wysokiej jakości 1080p60 spokojnie by wystarczyło.

Reklama

multics
[Usunięty]

lcf napisał/a:
Chociaż skoro są ludzie, którzy potrzebują specjalnych podstawek pod kable, zanim muzyka będzie dobra, to pewnie znajdą się i tacy, którzy nawet w telefonie 4K by chcieli - bo inaczej piksele za duże :roll: .

To trochę jak z drukowaniem zdjęć, jednemu wystarczy 180dpi, drugi będzie marudził przy 300.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

multics napisał/a:
To trochę jak z drukowaniem zdjęć, jednemu wystarczy 180dpi, drugi będzie marudził przy 300.
To też różnie bywa. Ja drukowałem całą masę zdjęć A3 na 180dpi i byli tacy co oglądali wydruki z 15cm i skarżyli się na zbyt słaby wydruk. Kto normalny ogląda A3 z 15cm? Zwiększanie rozdzielczości, wpływa na komfort oglądania z mniejszej odległości, ale wszystko ma granice. To samo z 4K, na moje potrzeby, nie widzę dziś sensu zakupu mniejszego TV niż 65" lub monitorów najmniej 10" większych niż obecnie używane.

komor 
Moderator

lcf napisał/a:
Na monitorze 24" jak dla mnie 1920x1200 jest akuratne - pod lupą pikseli nie oglądam, żeby 4K mi jakąś specjalną różnicę robiło

Obejrzyj sobie kiedyś jakieś urządzenie HiDPI/Retina trochę dokładniej. Może być nawet tablet 10-calowy, na którym wyświetl sobie jakieś dobre zdjęcie, które znasz i pamiętasz jak wygląda na zwykłym monitorze.

Choć nie da się ukryć, że spora część dalekowidzów w ogóle nie rozumie czym się podniecam, bo i tak wszystko co biorą do ręki muszą odsunąć na metr, żeby cokolwiek zobaczyć. :) Tacy owszem – nie doceniają ekranów HiDPI, bo po prostu nie widzą różnicy.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wojmistrz napisał/a:
Dodatkowo można znowu zadawać pytania czy to 4K czy 5K i czy to drugie to nie czysty marketing - "hura mamy więcej pikseli chcemy się wyróżnić". Przecież podobna historia jest np przy 2560x1440 i pomimo znacznie wyższej rozdzielczości, nadal jest to tylko Full HD :)
Hę? A cóż to za bzdury? Pierwsze, to 5K, drugie 2.5K. Wiesz w ogóle skąd termin 4K i dlaczego to nie to samo, co UHD? BTW, większość tzw. telewizorów 4K, to w rzeczywistości UHD. :roll:

Wojmistrz 
Obserwator

jaad75, przeczytaj jeszcze raz co ja napisałem i przeczytaj co ty napisałeś. :mrgreen:
jaad75 napisał/a:
BTW, większość tzw. telewizorów 4K, to w rzeczywistości UHD. :roll:
A tu ci się co nie podoba? Te nazwy w przypadku TV są synonimami, bo mają sztywny stosunek boków. Technicznie "Ultra High Definition" jest zarezerwowane do określenia standardu o rozdzielczości 3840x2160 a w praktyce od tej rozdzielczości do Hi-Vision. Inna sprawa, że 4K i 8K zawierają w sobie więcej formatów obrazu, co nie zmienia faktu, że standardu 5K jakoś nikt nie opracował. Pomimo większej ilości pikseli pozostaje standardem 4K, a jeśli oferuje obraz o stosunku boków 16:9 (a oferuje), to będzie również kwalifikował się do miana UHD.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wojmistrz, 2.5K, to nie Full HD, bo to ostatnie to ściśle określona rozdzielczość, ktorą można podpiąć od biedy pod 2K.
Wojmistrz napisał/a:
co nie zmienia faktu, że standardu 5K jakoś nikt nie opracował
Nie musiał, nazwy wywodzą się od konkretnej rozdzielczości poziomej, niezależnie od stosunku boków. Taki RED Epic ma np w specyfikacji (w zależności od sensora):
Cytat:
Acquisition Formats: 5K raw (full frame, 2:1, 2.4:1, and anamorphic 2:1), 4.5K raw (2.4:1), 4K raw (16:9, HD, 2:1, and anamorphic 2:1), 3K raw (16:9, 2:1, and anamorphic 2:1), 2K raw (16:9, 2:1, and anamorphic 2:1), 1080p RGB (16:9), 720P RGB (16:9)

lub
Cytat:
Acquisition Formats: 6K raw (2:1, 2.4:1), 5K raw (full frame, 2:1, 2.4:1, and anamorphic 2:1), 4.5K raw (2.4:1), 4K raw (16:9, HD, 2:1, and anamorphic 2:1), 3K raw (16:9, 2:1, and anamorphic 2:1), 2K raw (16:9, 2:1, and anamorphic 2:1), 1080p RGB (16:9), 720P RGB (16:9)

Podobnie sprawa wygląda z tańszym Scarlet:
Cytat:
Acquisition Formats: 5K FF Redcode raw (full frame), 4K HD Redcode raw, 3K HD Redcode raw, 1080p Redcode raw, 1K Redcode raw

lub
Cytat:
Acquisition Formats: 6K FF raw (full frame), 5K raw, 4K raw, 3K raw, 2K raw

Odpowiedz do tematu