Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Na chwilę obecną - z tytułu pory roku nie wydaje mi się żeby był mi bardzo potrzebny obiektyw z dużym przybliżaniem
marta1989 napisał/a:
Aparat ma mi służyć na dłużej, nie przewiduję wymiany sprzętu za rok. /.../ Rozważam bezlusterkowca ze względu na wymiary - (jednakże nie przewiduję na razie wymiany obiektywu więc musi wystarczyć obiektyw kitowy)
-o ile kitowy czy ten z LX-a czy RX100 III wystarczy na dłużej...
zważając na
marta1989 napisał/a:
jestem kompletnym amatorem, ISO, ogniskowe, balans bieli i inne ustawienia to dla mnie czarna magia.
Podpowiem tańsze rozwiązanie i niestety z obiektywem 14-42
Panasonic GX7 - jeśli zdołasz jeszcze nowy kupić.
Niestety, bo jestem fanem rozwiązań mniej kompromisowych, jeśli ktoś pisze, że lubi focić, chce aparat na dłużej itd.itp.
Do 3500 można się zmieścić z zestawem:
GX7 + 20 1.7ll + Olympus 45 1.8, sle jako że na początek różnica między ogniskowymi mała i choć 45 1.8 jest rewelacyjną stałką, proponuję Sigmę 60 2.8 DN.
Owszem, z każdym ambitniejszym aparatem można zaczynać zabawę z fotografią, w tym z LX 100, niemniej w przypadku proppnowanych przeze mnie gadżetów, ta zabawa będzie jeszcze bardziej wciągająca.
Co jasny obiektyw stałogniskowy, to nie ciemny zoom.
muzyk, powiadają, że kobieca torebka uniesie wszystko...
Głęboko się zadumałem... Bowiem jak jesteśmy na jakimś wypadzie turystycznym z Żoną to ona uważa, że nie musi nosić żadnych torebek, natomiast w małej torbie na ramię muszę zmieścić oprócz aparatu parasol, mapy i przewodniki, jakąś dodatkową bluzkę i wiktuały do przegryzienia. W takich aparatach nie ma mowy o lustrzance, a do małego Olka mogę wziąć tylko konwerter szerokokątny, a jakbym się naprawdę mocno ścisnął to zamiast konwertera dłuższy kit. Branie lustrzanki jest w takich warunkach wykluczone, ale bez Żony mieści się swobodnie w tej samej torbie z jednym lub dwoma dodatkowymi obiektywami.
Skądinąd kupiłem promocyjną małą torbę Olka o wymiarach jakieś 20x20x10, w której można zmieścić z powodzeniem zmieścić aparat w dualkicie a nawet upchnąć konwerter, który jednak zwykle wędruje do kieszeni. Do E 10 oferowana jest troszeczkę większa torba.
GX-7 z 14-42 i 20/1.7 to naprawdę fajny zestaw. Pewnym mankamentem jest natomiast brak (z tego co wiem) możliwości zastosowania konwertera szerokokątnego.
ale bez Żony mieści się swobodnie w tej samej torbie ...
Fajnie masz - też chciałbym czasem wsadzić żonę do torby
4:3 dla bezlusterkowca.
[ Dodano: Sob 24 Paź, 2015 11:14 ]
WojciechW napisał/a:
zupełnie nie jestem entuzjastą kompaktów ze skróconym zoomem
Ja też i dlatego kupując żonie kompaktowego Olympusa, wybrałem tego z wydłużonym zoomem. I to niekoniecznie dla jeleni na rykowisku. Chodziło o mniejsze zwierzęta - żeby mogła na spacerze w parku sfotografować wiewiórkę, która uciekła "aż" na 25-30 m, albo małego ptaka, który usiadł jej "aż" 10-15 m nad głową.
Niestety nie udało mi się dotrzeć jeszcze do sklepu co by na żywo zobaczyć sprzęty, jak dam rade to dziś po pracy podjadę do sklepu przyjrzeć im się z bliska.
Panowie aż wstyd mi się przyznać, bo tak tu z ambitnego c wyjechałam że aparat, że ma być mały i lekki, że cuda wianki... a wczoraj zupełnie przypadkiem wpadł mi w ręce panasonic fz72, który jest mega zoomem (shic!) i... kurcze no naprawdę dobrze mi się nim bawiło. I nie powiem że cenowo też jest super... Ale jeśli to mnie zachwyciło to boję się zobaczyć te lepsze aparaty. Małpiego rozumu dostanę
Ciekawi mnie jaki wybór podjęła Marta, bo sama mam podobny dylemat, a aparat muszę kupic w ciemno, bez możliwości wcześniejszego obejrzenia na żywo.
Marta dasz znać?...
Witam ponownie. Niestety decyzji podjąć nie zdążyłam bo mi się sytuacja życiowa zmieniła... ale już wyszłam na prostą i temat powrócił. Wracam już z lepszą wiedzą co jest co więc chociaż tyle:) I jeśli mogę jeszcze raz nadwyrężyć waszą cierpliwość.... byłam dziś w jednym ze sklepów zdecydowana na zakup kompaktu. Wybór miał się dokonać na miejscu między panasonicem lx 100 a sonym RX100 III. Już miałam brać panasa jak zachaczył mnie miły i uczynny sprzedawca. Po krótkiej acz treściwej rozmowie co i jak pokazał mi olympusa om-d 10. Przyznam uczciwie że już zrezygnowałam z bezlusterkowca, a pan mi pokazał że w podobnej cenie mogę mieć olka z 2 obiektywami. I teraz zgłupiałam kompletnie. Olek wizualnie masakra, ale co mnie zauroczyło to to że ma 3/4 ważniejszych ustawień na body. Wygląda to fatalnie ale możliwość ustawiania parametrów bez przebijania się przez menu jest super. 2 obiektywy do robienia z bliska i teleobiektyw (?) też wydają mi się fajne. Jest trochę spory ale w sumie bez tragedii. Czy myślicie że byłby to dobry wybór?
Olek wizualnie masakra, ale co mnie zauroczyło to to że ma 3/4 ważniejszych ustawień na body. Wygląda to fatalnie ale możliwość ustawiania parametrów bez przebijania się przez menu jest super..
Marta, a ten uczynny sprzedawca nie pokazał Ci, że ten LX100 to też ma tyle samo ustawień na korpusie? Też klawisze funkcyjne programowalne i w zasadzie wszystkie pokrętła i przyciski mniej więcej tak jak w OMD? I że z poziomu fizycznych przycisków wszystkow tym też załatwisz tak jak w em10?
A do tego jako bonus: jednak - większość użytkowników systemu m4/3 skłania sie ku twierdzeniu, że menu Panasoników jest mniej pokręcone od Olympusowego...
To tak tylko uwaga do tej prezentacji zalet em10, którą Cię uraczono...
marta1989 napisał/a:
2 obiektywy do robienia z bliska i teleobiektyw (?) też wydają mi się fajne. Jest trochę spory ale w sumie bez tragedii. Czy myślicie że byłby to dobry wybór?
Wybór będzie dobry, bo to dobry aparat, a jak go polubisz to będziesz zadowolona.
Różnice między tym a LX100 to są mniej więcej takie:
LX100 będzie trochę mniejszy i nie zmienisz obiektywu. Ale ten obiektyw co on ma przymocowany jest zdecydowanie ciekawszy od tego podstawowego zooma z którym kupisz OMD10.
Natomiast w OMD dostaniesz dwa obiektywy, z których teleobiektyw da Ci jednak coś czego w prosty sposób LXem nie osiągniesz (o ile w ogóle). No i zawsze bedziesz mogła nabyć obiektywy inne, także dużo lepsze od tego co jest w LXie. Ale one potrafią niemało kosztować.
No i omd z teleobiektywem to już w ogóle niewielkim aparacikiem być przestaje...
Twój wybór, Twoja decyzja. Kwestia nie jest w tym który jest lepszym aparatem (bo oba sa po prostu dobre ale są projektowane jednak do realizacji innych nieco potrzeb), a w tym, który lepiej zrealizuje Twe potrzeby.
Ja dzisiaj oglądałem lx100 zresztą myślałem też o om-d 10 i a6000.
Sprzedawca lub Ty nie zobaczyłaś że czas, przesłonę możesz również ustawiać z korpusu. Popatrz na zdjęcia. Wydaje mi się że jeśli nie potrzebujesz zooma to lx100 jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem ze względu na obiektyw który posiada.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9