Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
wybór aparatu- kompletny amator
Autor Wiadomość
marta1989 
Nowy

Wysłany: Czw 22 Paź, 2015   wybór aparatu- kompletny amator

Witam wszystkich serdecznie:) Dojrzewam powoli do decyzji o kupnie porządnego aparatu. Do tej pory korzystałam z całkiem niezłej małpki samsunga, jednakże po tegorocznych wakacjach i porównaniu zdjęć z małpki i lustrzanki dochodzę do wniosku że czas się rozstać. Zacznę od tego że jestem kompletnym matorem, ISO, ogniskowe, balans bieli i inne ustawienia to dla mnie czarna magia. Jednakże uwielbiam robić zdjęcia, chcę żeby to co fotografuję wychodzilo ładnie więc zamierzam się poduczyć mając już sprzęt w łapkch.

Aparat ma mi służyć na dłużej, nie przewiduję wymiany sprzętu za rok. Będe fotografować na codzień, na wyjazdach, w domu, na imprezach itp. Co ważne. Nie chcę lustrzanki. Jest za duża i za ciężka, żeby ją nosić, aparat ma mi się mieścić do torebki/plecaka. Rozważam bezlusterkowca ze względu na wymiary - (jednakże nie przewiduję na razie wymiany obiektywu więc musi wystarczyć obiektyw kitowy) lub kompakt premium ale nie za duży.
Dobrze żeby miał wizjer. Przy obrotowym ekranie się nie upieram.Aprat zamierzam wziąć na raty więc jestem w miarę elastyczna aczkolwiek wolałabym żeby kosztował do 3000zł (3500 max z bólem i łozami w oczach). Chciałabym wybrać między firmami Sony, Olympus i Panasonic - w nikony i samsungi niestety nie wierzę. Pomoże ktoś coś? :)

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 22 Paź, 2015   

Panasonic LX100

WojciechW 
Optyczny

Olka OD M 10 ale z obiektywem 14-42 vrII, a nie z naleśnikowatym 12-4 EZ. Ten ostatni jest niestety mniej ostry na krótkim końcu.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Poznałem różne Olympusy, jednego sam używam i dlatego polecam Olympusa OMD E-M10, najlepiej wersję II - ma parę niebanalnych nowości. Z obiektywem polecanym przez WojciechaW (14-42 II R) zmieścisz się w max. 3.100,- zł, a może nawet znajdziesz taniej. Z obiektywem 14-42 EZ będzie w granicach tej ceny "z bólem i łozami w oczach" (też bym płakał, jak bym miał łozy w oczach :smile: ) ale będzie płasko. Mówią o jakiejś tam gorszej jakości, ale czy normalny człowiek to zauważy?
(Uwaga: na cyfrowe.pl na przykład maja pomylone zdjęcia - opisują jeden obiektyw, a na zdjęciu jest drugi. Ale ty już przecież wiesz, o co chodzi.)

RB 

Za Wojmistrzem - kup Panasonika LX100. To bardzo dobry kompakt premium.
Jeśli ma być 1 obiektyw to lepszego niż ma wbudowany LX100 do bezlusterkowca i tak nie kupisz (zmiennoogniskowego z Twój budżet). Jeśli miałby pozwalać na większe zbliżenia-oddalenia lub był optycznie lepszy niż to co jest w LX100 to byłby po prostu dość duży.
W linku poniżej masz pokazane wymiary LX100 i Olympusa E-M10 - z obiektywem płaskim (takim sobie) i z takim który pozwala na znaczne zbliżenia... to ten dłuugi.
http://camerasize.com/com...409,521.97,ha,t
Za 3 tys. się zmieścisz. Jeśłi nie masz zamiaru zmieniać obiektywów to bezlusterkowce zestawowe za podobną cenę nic lepszego niż LX100 nie oferują.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Wszystko fajnie z tym Panasonikiem. Ale żaden kompakt nie pasuje do tego:
- chcę się rozwijać, aparat ma starczyć na dłużej, a obiektywów nie mam zamiaru zmieniać na razie.

Co będzie, jeśli w ramach rozwoju zechce sobie pofotografować jelenie na rykowisku, albo dla odmiany jakieś robale na przykład? Albo zechce sobie pobuszować gdzieś między straganami umieszczając na każdym zdjęciu dużo więcej niż czubek nosa straganiarza?
Kicha będzie.
Ale - jeśli wszystko powyższe z góry skreślamy, to kompakt premium jest najlepszy.

Wojmistrz 
Obserwator

T.B., do tego fragmentu, to pasuje lustrzanka i to na początek dość leciwy model z jakimś podstawowym nieco dłuższym szkłem, a resztę kasy zachować do czasu kiedy z "kompletny amator" zmieni się na "amator" lub "entuzjasta" ale to się wyklucza z "Nie chcę lustrzanki. Jest za duża i za ciężka, żeby ją nosić, aparat ma mi się mieścić do torebki/plecaka" za to "Rozważam bezlusterkowca ze względu na wymiary - (jednakże nie przewiduję na razie wymiany obiektywu więc musi wystarczyć obiektyw kitowy) lub kompakt premium ale nie za duży." już w pierwszej myśli nakierowało mnie na LX100. Rozwijać w fotografii można się nie różne sposoby.

RB 

T.B. napisał/a:
Wszystko fajnie z tym Panasonikiem. Ale żaden kompakt nie pasuje do tego:
- chcę się rozwijać, aparat ma starczyć na dłużej, a obiektywów nie mam zamiaru zmieniać na razie.

Do tego ten kompakt pasuje świetnie. Z tym zastrzeżeniem, że zamiast "na razie" będzie "i już".
Jeśli rozwój fotograficzny utożsamiasz z wymianą obiektywów to informuję, że ja tak nie utożsamiam. Chyba chodzi o to by mieć nieco radości. Tym można naprawdę kupę fajnych zdjęć zrobić.
Ostatnio zmieniony przez RB Czw 22 Paź, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Wojmistrz,

Nie wiem, dlaczego do tego fragmentu lepiej miałaby pasować jakakolwiek lustrzanka, a leciwa w szczególności. Ja - przechodząc z kompaktu na wyższy poziom, a właściwie do innego świata aparatów cyfrowych z wymienną optyką - szczęśliwie ominąłem etap lustrzanki i jestem z tego bardzo zadowolony. Możesz powiedzieć na to, że nie wiem, co straciłem - ale ja na pewno się z tym nie zgodzę. Wiem co to jest lustrzanka. Fotografowałem lustrzanką w ubiegłym stuleciu.

[ Dodano: Czw 22 Paź, 2015 21:28 ]
RB,

Rozwój utożsamiam przede wszystkim z nauką, a pytająca zadeklarowała chęć uczenia się. Ale oczywiście - na drodze rozwoju przeszkodą jest często ograniczone narzędzie. Kompakty i aparaty z wymienną optyką to dwa różne światy.

RB 

T.B. napisał/a:
Wojmistrz,

Nie wiem, dlaczego do tego fragmentu lepiej miałaby pasować jakakolwiek lustrzanka, a leciwa w szczególności. Ja - przechodząc z kompaktu na wyższy poziom, a właściwie do innego świata aparatów cyfrowych z wymienną optyką - szczęśliwie ominąłem etap lustrzanki i jestem z tego bardzo zadowolony. Możesz powiedzieć na to, że nie wiem, co straciłem - ale ja na pewno się z tym nie zgodzę. Wiem co to jest lustrzanka. Fotografowałem lustrzanką w ubiegłym stuleciu.

Kluczowe IMO tam jest - zachować więcej kasy na później. Wojmistrz proponuje w takim wypadku pójść po niskich kosztach (bezlusterkowce to w większości wypadków nie jest niski koszt w por. z leciwą lustrzanką) i potem popatrzeć co się przyda. Niski koszt spowoduje też że ew. wycofanie się z systemu nie zaboli.
A co straciłeś? Nic. No... może trochę więcej pieniędzy :-) Co zresztą rozumiem, bo gdy nie musi być tanio, gdy czlowiek oprócz matrycologii stosowanej uwzględnia kilka subiektywnych elementów (ja np. lubię rzeczy ładne i dobrze zrobione, a te w lustrzanach sa nieco droższe niz entry levele...) i ma już ten komfort, że może za nie zapłacic to jak najbardziej...

T.B. napisał/a:

Rozwój utożsamiam przede wszystkim z nauką, a pytająca zadeklarowała chęć uczenia się. Ale oczywiście - na drodze rozwoju przeszkodą jest często ograniczone narzędzie. Kompakty i aparaty z wymienną optyką to dwa różne światy.

W wypadku LX100 i em10 różnica tylko w możliwości lub niemożliwości przykręcenia czegoś innego z przodu. Z tym, że to co przyspawane do LX100 to jest zdecydowanie milsze i lepsze niż to co w zestawie przykręcają do em10...
Uczć się na LX można i nauczyć bardzo bardzo dużo.

Jar 
Maniak

Jeśli już to jako kompakt-aparat przejściowy polecałbym Nikona P7800 albo Olympusa Stylusa 1. Oba mieszcząc się w budżecie spełniają kryterium możliwości nauki (zaawansowane tryby, wizjer), a jednocześnie są bardziej uniwersalne w ogólnych zastosowaniach, z racji sporo większego zakresu ogniskowych. No i parametry typu wielkość matrycy, jasny obiektyw -bardzo przyzwoite. Gabaryty może nie najmniejsze wśród kompaktów, ale nie są też wielkie jak niektóre megazoomy, gabarytami przypominają mniejsze modele bezlusterkowców, co ułatwi późniejsza przesiadkę.
Osobiście jednak radziłbym Marcie zakup bezlusterkowca, na razie z kitowym obiektywem. Świetny byłby OMD EM10. Z czasem (i to raczej szybko) dokupi do niego choćby używanego 14/2.5 (<1000zł) i ma już w miarę jasną stałkę do zdjęć we wnętrzach z ręki, potem ewentualnie jakieś tele 40-150 które u Olka jest tanie jak barszcz. Nim opanuje w pełni technikę, będzie miała już dojrzały zestaw fotograficzny, z możliwością dalszej rozbudowy lub stopniowej wymiany na coś bardziej zaawansowanego (jeśli kiedykolwiek będzie potrzebować).
Pozdrawiam
-J.

Wojmistrz 
Obserwator

T.B., RB idealnie trafił w sens mojego wpisu.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Twojego tak, ale Marta chce, żeby aparat służył jej na dłużej - ten, zakupiony teraz aparat.

RB 

T.B. napisał/a:
Twojego tak, ale Marta chce, żeby aparat służył jej na dłużej - ten, zakupiony teraz aparat.

To jest jednak kwestia wyboru i decyzji autorki pytania - czy będzie chciała zmieniać te obiektywy. Jeśli zakupi bezlusterkowca z 14-42 dołączanym do niego to sądzę, ze prawdopodobieństwo chęci zmieniania będzie większe niż gdyby miała tam coś w rodzaje obiektywu tego LXa. I będzie wwiązało się raczej z pojęciem zakresu ogniskowych niż jasności czy jakości optycznej.
Trudno zagwarantować, ze niewymienny obiektyw starczy naszej Koleżance po forumie. Jednak widoczne w Twojej ostatniej wypowiedzi dość bezpośrednie sugerowanie, że zakupienie takiego aparatu jak LX100 wyklucza się z tym, aby służył on na dłużej jest - w ogólnym wypadku (a wszak szczegółowych uwarunkowań my nie znamy) - chyba nawet więcej niż grubą przesadą, czy też niejakim nadużyciem.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

RB napisał/a:
Niski koszt [leciwej lustrzanki - dopisek T.B.] spowoduje też że ew. wycofanie się z systemu nie zaboli.

Marta nie chce wycofywać się ewentualnie z zakupionego systemu. Chce kupić aparat na dłużej. To tak w kwestii formalnej.
A ponieważ już po raz kolejny dyskutujesz z tezą postawioną przez siebie, ja - przez grzeczność - przestaję się wtrącać.

Odpowiedz do tematu