Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka 8x32 ?
Autor Wiadomość
Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Sob 26 Sie, 2023   

LukeWWA, no widzisz, czasami powroty są dobre, mimo, że narzekałeś na AC w Diamondbacku. Cena czasami czyni cuda :mrgreen: . Powodzenia.

Reklama

LukeWWA 
Nowy

Wysłany: Nie 27 Sie, 2023   

Zakup pod wpływem impulsu i chwili :) Człowiek później się zastanawia czy zrobił dobrze i czy jednak nie warto było kupić czegoś lepszego. Logiczne też jest że już od pewnego pułapu cenowego lornetka dwa razy droższa nie będzie dwa razy lepsza - nie wiem ile zyskujemy na jakości wykonania i optyki DB vs. M7; 20-30%? Tak samo lornetka za 10 tyś nie będzie 2 razy lepsza od tej za 5 tyś. a ten współczynnik procentowy będzie jeszcze mniejszy.
Vortexa DB zawsze uważałem za dobrą lornetkę w szczególności w granicach +/- 1 tyś. zł. Może nawet najlepszą w tej cenie? AC jak była lekko widoczna tak jest, jednakże wiem że są lepsze lornetki i człowiek przyzwyczaja się do tego np. spoglądając przez poprzednie moje Geco. Chociaż to był wielki fart i okazja bo kupowało się lornetkę z pułapu cenowego 2 tyś. za cenę klasy niższej około 1 tyś.
No nic, trzeba poczekać na lepsze czasy i mieć cel na co odkładać ;)
Pozdrawiam :)

Jan55 
Optyczny
amator

LukeWWA...napisał "nie wiem ile zyskujemy na jakości wykonania i optyki DB vs. M7; 20-30%?"

Tak, jakość optyki M7 jest lepsza i to widać, po przyłożeniu lornetki do oczu :shock: . Czy jest to 20-30%, to trudno to tak oszacować, bo to zależy od patrzącego przez tą lornetkę. Dla jednej osoby może to być nawet 50%, ale dla drugiej może nie być, różnicy, wcale. Niemniej jednak, obie lornetki są bdb, ale M7 jest optycznie lepsza. Vortex, tak do 1500 zł nie ma konkurencji, ale powyżej już jest, GPO/GECO, Opticron T ED czy M7 i Kowa BD II. To tak w granicach do 2500 zł. Później następuje pustka :cry: i następna grupa zaczyna się od 4500 zł wzwyż.

Abs 
Optyczny

Napisz jak wrażenia z oglądu Vortexa... najlepiej po 2'3 dniach gdy opadną pierwsze emocje. Obraz z GECO masz zapewne w pamięci. Oby było dobrze...

Jan55 
Optyczny
amator

Abs, ale LukeWWA miał już tego Vortexa przed GECO, którego Mu skradli, więc ma porównanie co do różnicy, między nimi. Kwestią pozostaje, czy dostał "dobry" egzemplarz Vortexa, bo z tym różnie bywa, jak wiemy :wink: .

LukeWWA 
Nowy

Wysłany: Pon 28 Sie, 2023   

Tak, dokładnie, miałem obie tylko niestety nie w tym samym czasie aby dokładnie porównać. Na minus Vortexa w porównaniu z Geco to:
-bardziej widoczna AC
-wydaje mi się trochę mniej ostra
-trzeba więcej pracować pokrętłem ostrości jak przeskakuję się z jednego obrazka na drugi ale może to moje subiektywne odczucie
Na plus dla Vortexa:
-wielkość i waga - nie sprawdzałem ale wydaje się mniejszy i lżejszy od Geco
-muszle oczne - głębsze, do Geco musiałem się przyzwyczaić
-wieczysta gwarancja - w ogóle ciekawy temat a propos Geco/GPO bo nigdzie ich praktycznie nie ma i nie widziałem info o uzupełnieniu zapasów, pytanie czy produkcja będzie wznawiana?

Podsumowując to oczywiście Geco/GPO jest lepszą lornetką od Vortexa.
Dla amatora jakim się uważam stosunek ceny do jakości DB jest bardzo dobry. Z ciekawości porównywałem go bezpośrednio z Nikonem Proststaff P7 (który obecnie jest droższy od Vortexa) i DB wypadał w moim przypadku dużo lepiej.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Pon 28 Sie, 2023   

LukeWWA, GPo są bez problemu w USA, natomiast w EU, tylko w tej chwili w "raig" (pomijając jakieś lokalne sklepy w Europie), a GECO, to mógł być jednorazowy "wybryk", na zamówienie firmy GECO.
Co do Vortexa 8x32, to np w USA, uznali ją za najlepszą 8x32, w przedziale cenowym do 250$, a konkurencja jest tam duża.
Co do wielkości i wagi to, GECO jest cięższe i troszkę większe, ale mimo płytszych muszli, MZ, muszle są wygodniejsze, tylko trzeba się do nich przyzwyczaić, i jak dla mnie, są najbardziej komfortowe w użytkowaniu, ze wszystkich lornetek jakie mam, dotyczy to też GPO 8x42 :mrgreen: .

LukeWWA 
Nowy

Wysłany: Pon 11 Wrz, 2023   

W Astroshopie pojawiły się ponownie Geco 8x32 - cena 830 PLN! :shock:

Jan55 
Optyczny
amator

LukeWWA, to się nawet nie zastanawiaj, tylko kupuj i się ciesz, bo to w dalszym ciągu duża okazja :mrgreen: .

Lech149 
Rozmowny

Pisze , że nie ma . :razz:

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wto 12 Wrz, 2023   

Lech149, no właśnie, już nie ma :cry: . Pytanie, czy była tylko jedna sztuka czy więcej. Po południu jak patrzyłem, to 8x32 nie była wystawiona. W ostatnim czasie, to chyba najszybciej sprzedająca się lornetka na rynku :mrgreen: . Pojawia się i znika.

LukeWWA 
Nowy

Wysłany: Wto 12 Wrz, 2023   

Za długo się zastanawiałem… Dzisiaj już faktycznie nie ma. Może jakiś zwrot mieli albo ponaprawowa była.
Jedyne co zdążyłem to print screen zrobić :wink:

IMG_7990.png
Plik ściągnięto 1730 raz(y) 16,18 KB

Odpowiedz do tematu