Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon S5is - Zdjęcie ziarniste i brak ostrości
Autor Wiadomość
Monastor 
Optyczny

Wysłany: Wto 16 Wrz, 2008   

Jacek(Baton), pokaż wycinki plików, nieobrabiane. Bo aż mi się wierzyc nie chce. Może Canon coś kombinuje w jpg. Na przykład większe wyostrzanie przy dłuższej ogniskowej.

Reklama

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

Mówię tu o plikach - zdjęciach o rozdz. np. 3264 x 2448, przy zdjęciach 1600x1200 efekt ten już nie występuje, a przynajmniej nie jest zauważalny.
Wiadomo, że dopóki oglądamy sobie zdjęcia w przeglądarce w trybie "dopasuj zdj. do okna przeglądarki" to jest O.K. , ale jeśli
wyświetlisz w trybie "wyświetl zdjęcie w rzeczywistym rozmiarze" to jest gips.
Czy zwrócił ktoś na to uwagę?

P.S.
A zdjęcia -pliki nieobrobione, albo nie obcięte nie wiem czy takie znajdę. :sad:

Monastor 
Optyczny

Jacek(Baton), daj wycinki 1:1, siłą rzeczy będą obcięte. Tylko nie wyostrzaj, nie skaluj, nie kompresuj itd.

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

Możesz jaśniej, jak mam to zrobić?
Musiałbym mieć jedno zdj. tego samego obiektu z dużą ogniskową np. 400mm i jedno z małą np.50mm- dobrze rozumiem. I wyciąć ten sam fragment z jednego i druiego, tak?

Nie wiem, czy jeszcze gdzieś takie zachowałem z takich prób-testów. :grin:

Monastor 
Optyczny

Jacek(Baton), tak.
Najlepiej, żeby to było coś równomiernie oświetlonego. Na przykład biała ściana.

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

Ale tak jak pisałem wyżej?
Tj. jedno z ogniskową np.400mm i jedno z 50mm-tak.

[ Dodano: Wto 16 Wrz, 2008 19:08 ]
Skąd ja takie zdjęcie wytrzasnę.
Może jutro w ciągu dnia coś pstryknę-jakąś ścianę bloku osiedlowego, tyle że z barankiem bo gładkich to tu nie ma. :smile:

Monastor 
Optyczny

Jacek(Baton), na przykład. Jedna niech będzie mała, druga bliska maksymalnej. Twierdzisz, że szum zwiększa się ze wzrostem ogniskowej. Sprawdzimy.
Zostaw EXIF jeśli możesz ;-)

eef 
Nowy

Jacek(Baton) napisał/a:

Może jutro w ciągu dnia coś pstryknę-jakąś ścianę bloku osiedlowego, tyle że z barankiem bo gładkich to tu nie ma. :smile:

Tylko upewnij sie co do zmian w ekspozycji, najlepiej M i wszystko ustawic na sztywno.
Podejrzewam, ze twoje obserwacje biora sie z tego, ze na krotkiej ogniskowej ogladales 'pejzaz', gdzie bylo niebo i troche cienia a przy dlugiej fotografowales zacienione detale (jednolite powierzchnie?).

Szum jest sprawa wzgledna i jego odbior zalezy od jasnosci obrazu, tego jak duzo jest detali, jednolitych powierzchni itp. W przypadku s5 przy iso 80 delikatny szum w cieniach to rzecz normalna.

Pierwsze zdjecie obrazuje to o czym mowie: http://www.dpreview.com/gallery/canons5is_samples/

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

No właśnie.
Ale mogę wrzucić zdjęcie okna w drewnianej chacie z pleneru tylko różnią się czasem naświetlania no i wiadomo ogniskową. :cry:

A wracając do ściany to z miejsca się dupskiem nie ruszać raczej,co?
Odległość aparatu od ściany w obu przypadkach powinna być taka sama, a później ten sam fragment wyciąć i zrobić tu wrzutę.Tak?

Monastor 
Optyczny

Jacek(Baton), rzecz w tym, żeby nie różniły się czasem naświetlania.

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

No to sorry, ale nie znajdę takich fotek.
Zwłaszcza, że zazwyczaj robię foty z preselekcją przysłony, więc przy zmianie ogniskowej czas naświetlania będzie się zmieniał.

Monastor 
Optyczny

Jacek(Baton), a to jakiś problem ustawic tryb manualny, konkretną przysłonę i czas naświetlania wedle wskazań światłomierza i zrobic dwie fotki ściany przy różnych ogniskowych?

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

Nie, żaden. Tylko mówię, że nie mam takich fotek na tą chwilę.
Bo zawsze wykonuję z preselekcją przysłony.
Jutro zrobię na manualu.

[ Dodano: Sro 17 Wrz, 2008 16:15 ]
Zrobiłem zdjęcia owej ściany, nie widać tego tak bardzo jak na pejzażach np.
WięcMonastor miałeś rację -raczej. :wink:

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Wto 30 Wrz, 2008   

Wydaje mi się, że coś w rodzaju ziarnistości może być nie tylko wynikiem szumów wywołanych automatycznym zwiększaniem czułości. Chyba może to być również wynik działania kompresji w j-pegach na motywy o niewielkim kontraście. Kompresja poprawia kontrast i rozdzielczość motywów dobrze kontrastowych np. fragmentu tablicy testowej czy fotografowanego z daleka napisu - np. tablicy rejestracyjnej samochodu, ale kanceruje np. fotografowaną z daleka pod słońce twarz, bo polega ona w na grupowaniu punktów w pewnych przedziałach barwy i jasności.

nosky Zdjęcie ma duży urok pomimo przpałów. To coś z Alp?

Misyo 
Początkujący

Wysłany: Sob 11 Paź, 2008   

Witam

Podepnę się z pytaniem:
Jak tym aparatem zrobić dobre zdjęcie akwarium? Mam statyw, akwarium najlepiej prezentuje się jak jest ciemno w pokoju. Moje akwarium jest bardzo mocno doświetlone.

Drugie pytanie to jak zrobić zdjęcie rybką? Z daleka i zumem czy jak najbliżej szyby?
Jak poradzić sobie z tym, jż rybki są bardzo szybkie? Teraz z reguły wychodzą mi zdjęcia ogona lub jego końcówka :wink:

Odpowiedz do tematu