Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 11 Sie, 2008 Canon S5is - Zdjęcie ziarniste i brak ostrości
Witam,
Uprzedzam iż nie jestem profesjonalistą w tym temacie i proszą o wyrozumiałość.
Może ktoś, jest użytkownikiem aparatu S5is i mi podpowie, co przeoczyłam.. a mianowicie: Zdjęcia są bardzo ładne, kiedy robię je w plenerze i świeci słońce (ustawienia automatyczne) kiedy tylko zajdzie słońce sytuacja się zmienia diametralnie. Zdjęcia są ziarniste i brak w nich ostrości...
Proszę o pomoc koleżeństwo
Elżbieta
Ostatnio zmieniony przez Mela Pon 11 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Dobrze by było zaprezentować takie zdjęcie, w ciemności zapewne w grę wchodzi większe ISO co wydatnie wpływa na szumy, szumy mogą być dodatkowo przez aparat "odszumione" co wpływa na rozmydlenie wszystkiego i brak szczegółów, dodatkowo AutoFocus może się gubić. Różnie może z tym być.
pewnie duze iso ustawia aparat a ze nie ostre to pewnie ze to iso nie wystarczy najchetniej pewnie aparacik uzyl by lampy ale to tez za duzo nie pomaga
Podepnij statyw,przejdz na tryb manualny.ustaw najwyzsza wartosc F. Ustaw iso na wartosc najnizsza.z czasem naswietlania zdjecia musisz poeksperymentowac. Po kilku godzinach eksperymentow powinienes zalapac o co chodzi
Robiłem zdjęcia s3is i s5is, niestety wykazują one tendencję do zbyt szybkiego jak dla mnie podnoszenia czułości na automacie w trochę (tylko trochę) gorszych warunkach, choćby w lesie w słoneczny dzień, Jedyna możliwość, to praca na manualnie ustawionym iso i użycie np trybu P co jest pewną symulacją zupełnego automatu, jednak pozwala uzyskiwać zdjęcia mniej zaszumione. Co oczywiste należy wtedy kontrolować czas naświetlenia by nie okazał się za krótki dla zastosowanej przysłony w kombinacji z czułością.
Posiadam również S5IS i po dłuższej nim zabawie mogę Ci polecić na początek coś takiego:
- przestaw pokrętło na P (program)
- ustaw ISO na 80 lub 100
- włącz w menu histogram (tego na automacie nie odpalisz, a warto )
W ciemniejszych pomieszczeniach obowiązkowo podnoś lampę. Przy niższym ISO jak aparat stwierdzi że ma za mało światła to wydłuży czas, a wtedy nawet lekkie poruszenie obiektu fotografowanego i masz po zdjęciach.
Jak już się znudzisz programem, to polecam M (manual) - tu jest frajda Wszystko kontrolujesz ręcznie Po paru godzinach zabaw i kilkuset fotkach próbnych, na pewno załapiesz jak co ustawić żeby było dobrze
Jak i manual Cię zmęczy to polecam ruski soft CHDK - dodaje nowe możliwości do 'espiątki'... Jak zaczynam się bawić aparatem i zależy mi na zdjęciu które wiem że będę później chciał obrobić w programie graficznym to wkładam kartę z tym softem i robię zdjęcia do RAWa (w sumie dziwny format Canona, ale dng4ps2 potrafi z tego zrobić DNG). Przykład fotki na której mi zależało:
Pewnie zaraz mi się oberwie od speców fotografii że jest beznadziejna... Ale prawdę mówiąc liczę na to - jak każda lama która się uczy robić zdjęcia jestem otwarty na krytykę/porady
Kwiatki - przyznam się od razu - lekko poprawiłem nasyceniem kolorów Były już lekko klapnięte, a w GIMPie po przesunięciu kilku suwaków nabrały życia
Niestety raczkuję w GIMPie (czy w ogóle w grafice) więc nie potrafię jeszcze ładnie wyciągnąć kolory dla całego zdjęcia...
Mi nie chodzi o nasycenie, tylko o przepały na białych kwiatkach Popatrz jakie zrobiły się z nich białe plamy na chmurkach tej lekko przepala ale tam jeszcze to ujdzie Natomiast przepalone kwiaty utworzyły dziury w fotografowanej górze
... Jak zaczynam się bawić aparatem i zależy mi na zdjęciu które wiem że będę później chciał obrobić w programie graficznym to wkładam kartę z tym softem i robię zdjęcia do RAWa (w sumie dziwny format Canona, ale dng4ps2 potrafi z tego zrobić DNG).
Właśnie przymierzam się do tego softu, ale potrzebuję rady.
Ale nie kumam, chcesz powiedzieć że ów soft wgrywam sobie na jakąś kartę i wkładam do aparatu i wszystko?
A jak chcę wrócić do oryginalnego opr.Canona S5 to wystarczy wyjąć kartę i włożyć jakąkolwiek sformatowaną w tym aparacie?
Proszę mnie uświadomić.
Pozdro.
Mam dwie karty - jedną małą z wgranym zgodnie z instrukcją CHDK (do zdjęć 'dziwnych' ) i jedną kartę dużą (4GB) do zdjęć codziennych. W zależności od tego czy chcę się bawić aparatem czy porobić zdjęcia rodzinie - wkładam odpowiednią kartę i już
Samo wgrywanie softu nie jest zauważalne... Bałem się że wydłuży start aparatu - ale nic takiego nie nastąpiło (jedynie zamiast przejść od razu do trybu robienia zdjęć, przechodzi do trybu ich przeglądania i trzeba jeszcze raz przestawić suwak w prawą stronę).
Czyli nowy soft jest zapisany tylko na karcie, a nie w pamięci aparatu?
Boję się że jak zrobię taką kartę z nowym softem to będzie to proces nieodwracalny.
Sorry za głupie pytania, ale cyfrówkę mam od pół roku dopiero więc rozumiesz chyba.
Zawsze robiłem manualem Pentaxa MZ50.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9