Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Wto 21 Kwi, 2009
jaki aparat daje tę jakość?
Autor Wiadomość
B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Wysłany: Pon 20 Kwi, 2009   

mavierk napisał/a:
jedno jest pewne: zostało zrobione przez świadomego fotografa :)

Ja jeszcze w sprawie obrazu rozpoczynającego ten wątek, a właściwie w sprawie jego kompozycji.

Nie chcę sie wymądrzać, ale czy Wam czegoś w tym obrazie nie brakuje?
Moim zdaniem autor nie mógł sie zdecydować czy chce przedstawić więcej nieba, czy więcej wody. Dolna częśc zdjęcia w zasadzie nic nie mówi. Delikatna fala nie pozwala wyłonić efektu odbicia obiektu głównego, który jak na złość został umieszczony w środku kadru. Na czym Wasz wzrok sie koncentruje oglądając? Mój "spływa" z głównego obiektu raz na lewo, w stronę niedookreslonych elementów, wychodzących poza kadr, a raz na prawo w stronę szczegółów konstrukcyjnych. W środku obrazu oprócz głównej bryły nic nie ma.

Osoba robiąca tę pracę miała na pewno bardzo dobry sprzet, ale nie był/a to fotograf światowego formatu. Nie mówię, że wykonałbym to lepiej, ale widzieć pewne subtelne "niedociągnięcia" u innych, to moim zdaniem ważny krok do doskonalenia się.

pozdrawiam serdecznie

Reklama

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

tomek__ napisał/a:
ja nie zadaję zagadki, ja pytam, bo sam nie wiem

Przecież stoi w exif'ie "Adobe Photoshop CS2"

:P

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

takie przykładowe sklejone za pomocą PtGui:

Po klinięciu full jpg.
Uwaga dosyć długo się wczytuje. Na treść merytoryczną proszę nie zwracać uwagi

MasterB 
Maniak

B o g d a n napisał/a:

Nie chcę sie wymądrzać, ale czy Wam czegoś w tym obrazie nie brakuje?

Kwestia gustu, ale obejrzyj sobie portfolio tego gościa (link jest w poście zorana)... Niezłe fotki ;)

tomek__ 
Rozmowny

edmun napisał/a:
takie przykładowe sklejone za pomocą PtGui:
Po klinięciu full jpg.
Uwaga dosyć długo się wczytuje. Na treść merytoryczną proszę nie zwracać uwagi

miejsce łączenia zauważyłem od razu, nie mniej jednak nieźle ;)

a zanim połączysz zdjęcia to robisz je z tego samego miejsca czy się przemieszczasz np 2m w prawo?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

robiłem z tego samego miejsca.
nic nie obrabiałem, po prostu automatycznie połączyłem zdjęcia.

[ Dodano: Pon 20 Kwi, 2009 17:12 ]
p.s. mam za słaby wzrok żeby sam zobaczyć gdzie są łączenia.
pewnie jakbym poziomami przyciemnił to może bym ujrzał gdzie jest połączone :D

ray 
Uczestnik

Wysłany: Wto 21 Kwi, 2009   

Bogdan chyba zarty sobie robisz. Przy takich fotach to co piszesz to czyste czepialstwo. Naogladalem sie sporo w swoim 32 letnim zyciu, ale te zdjecia wprawily mnie w oslupienie. A krytykowanie kogos, kogo zdjec i tak nie pobijesz moze zostac odebrane zdecydowanie jako malostkowosc. To sytuacja tak niedorzeczna jak ta, w ktorej Mateja mial zostac trenerem Malysza... :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

No chyba trochę przesadziłeś z tymi zwrotami: "czyste czepialstwo", "małostkowość", "niedorzeczność".
Ja oceniłem tylko kompozycję tego obrazu, a nie jego niezaprzeczalną, wielką wartość techniczną i użycie przez Ciebie takich słów jest troche nie na miejscu. Forum jest po to aby dyskutować. Ja mam takie spostrzeżenie, a Ty możesz mieć inne i analizować ten obraz zachwycając sie tylko kontrastem i ilością widzianych szczegółów.

ray 
Uczestnik

mistrzem fotografii nie jestem, ale nie nastrecza mi problemu ocena kompozycji. Temat zdjecia jest nie do przeoczenia, linia brzegowa wody biegnie mniej wiecej na wysokosci dolnej linii wyznaczjacej zlota proporcje, swiatlo wychodzace z okien budynku pieknie pokrywa powierzchnie wody i nie bedac gdzies w dole brutalnie uciete, patrzac od lewej i od prawej strony, poczatek i koniec budynku rowniez jest rowno rozmieszczony. pomijajac, ze zdjecie jest zlozone w wielu mniejszych, calosc wyglada perfekcyjnie i dlatego podtrzymuje twierdzenie ze czepiasz sie...

tomek__ 
Rozmowny

Bogdan wyraził swoją opinię, to nie czepialstwo, w końcu to jest forum.

Ale ja się z nią nie zgadzam. Nie masz racji Bogdan :P

ray 
Uczestnik

tomek__, problem w tym, ze my - Polacy mamy jakas dziwna manie wielkosci, czy jakkolwiek to inaczej nazwac, ktora polega na tym zeby zawsze i gdzie tylko sie da, wcisnac swoje trzy grosze. To widac wszedzie, na kazdym forum, a najlatwiej o to np. na onecie, tam kazdy chce byc ekspertem od wszystkiego. No szlag czlowieka trafia. Wiem, najlepiej byloby przestac przegladac fora, ale czesto mozna dowiedziec sie ciekawych rzeczy... :evil:

kamfil06 
Maniak

ray napisał/a:
Polacy mamy jakas dziwna manie wielkosci

...nie wszyscy i nie tylko polacy

goltar 
Optyczny

Ten temat chyba został już wyczerpany - zamykam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi