Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
ja bym tam zainwestował w Raynoxa jak zrobiłem jakiś czas temu Podepniesz pod większość obiektywów Sam używam przy kicie 18-55 (trochę krótko), czasami podpinam heliosa i do tego pierścienie pośrednie, a czasami podpinam porsta pod pierścienie pośrednie i też jest fajnie, ale najlepiej mi macro wychodzi na obiektywie 90-300 plus raynox dcr-250. nie wyobrażam sobie bez raynoxa wyjść polować na owady
dopiero co komorowi użyczyłem Raynoxa do jego eLki.
nieważne czy Twój obiektyw ostrzył od 2 metrów czy od 50 cm.
podłączasz raynoxa i metodą przybliżania i oddalania szkła od obiektu - trafiasz z ostrością, gdzie głębia ostrości zazwyczaj ma 0,5 mm.
Zazwyczaj ostrość masz w okolicach 10-20 cm od soczewki obiektywu do obiektu
Zazwyczaj ostrość masz w okolicach 10-20 cm od soczewki obiektywu do obiektu
O to mi chodziło. Dzięki.
No to zobaczymy... Chyba się zdecydowałam na tego raynoxa, wydaje się, że będzie z tym najmniej zachodu.
Chociaż pierścień odwrotnego mocowania też sobie strzelę - ten helios kusi, a koszt praktycznie żaden
Wysłany: Sob 09 Maj, 2009 Raynox DCR-250 czy Pierścienie pośrednie
Witam. Jestem tu nowy Mam Nikona D90 + Nikkor 16-85 i chce przeznaczyc do 300 zł na coś do makrofotografi. Myśle nad pierścieniemi pośrednimi albo nad konwerterem Raynox DCR-250.
http://www.foto-tip.pl/sk....on-p-1142.html to są pierścienie których rozważam zakup. I moje pytania:
1. Jakie są wady i zalety konwertera a jakie pierścieni?
2. Jak jest ze skalą odwzorowania przy jednym i drugim?
3. Czy zmienia się odległość ostrzenia w obu przypadkach?
4. Jak jest ze światłem (mam namyśli to czy po założeniu pierścienie nie robi się "ciemniej")?
5. W co lepiej zainwestować?
Bardzo proszę o szybką pomoc bo się muszę szybko decydowac... Dodam ze narazie inny obiektyw nie wchodzi w grę bo mnie po prosty na niego nie stać.
zug [Usunięty]
Wysłany: Sob 09 Maj, 2009
jest podobny temat,powinien Ci pomóc wyborze TU
ja ma reynoxa i jak na niskobudżetowe makro to w zupełności mi wystarcza.
To może ja jeszcze dorzucę wrażenia z pierwszego makro
Finalnie zakupiłam raynoxa i pierścień odwrotnego mocowania.
Wyszły mi z tego możliwości:
a) canon 50/1.8 + raynox
b) canon 50/1.8 + helios 58/2
c) canon 70-200/4 + raynox
Opcja c ma największy power, choć w życiu bym nie przypuszczała
Przy b miałam straszną winetę, choć w sumie miało to swój urok.
Ale ogólnie wydaje mi się że raynox to jest najlepsze rozwiazanie. Dla mnie przynajmniej.
Ogólnie nawet mi się spodobało, na jakieś niecałe 500 zdjęć strzelonych z ręki około 30 zaliczyłabym jako "nadające się". I w ogóle fascynujące się ile życia się dostrzega przez takie 200mm + raynox
Galeria: na picasie (niekadrowane! lekko kontrast + ostrość)
Przeczytałem cały temat i fragnenty kilku podobnych i musze powiedzieć ze odpowiedział on na moje wszystkie pytania. Co prawda jadę na innym systemie, ale dla mnie chyba najlepszy będzie Raynox. Dziś pojadę do sklepu i przetestuje jakie efekty daje z moim 18-105mm. W sierpniu szykuje się zakup 70-300 VR, a jak czytałem efekty są jeszcze lepsze.
Teraz małe pytanko. Co jeśli z czasem zechcę zaglądać owadom w oczy? DCR-5320?
[ Dodano: Sob 18 Lip, 2009 19:21 ]
Przetestowałem dziś raynox dcr-250. Efekt macro rzeczywiście bardzo fajny, jednak zastosowanie go daje efekt 100% winiety na niemal 50% powierzchni kadru. Tak to przynajmniej wygląda z obiektywem który ma mocowanie filtrów 67 mm, czyli największy na jaki może być założony raynox.
Nie wiem czy odpowiada mi efekt zdjęcia przez dziórkę od klucza. Napewno nie za 250 PLN, będę raczej polował na używkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9