Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zgadza się, ale to jest produkcja przy ścisłej współpracy z Olympusem i Zuiko, który daje szkła w zamian montując w E systemie matryce Panasonica
Przecież Panasonic nie "zrezygnowałby" ot tak sobie ze współpracy ze znakomitą optycznie Leicą
Piszac o lustrzankowych kitach mialam na mysli bardziej canona niz podwojny zestaw olympusa Nie zmienia to jednak faktu ze fizyki nie oszukamy i w zakresie szkla LX3 do lustra APS-c podczepienie szkla po przeliczeniu dajacego 24 mm o swietle 2,0 i dajacego minimalna odleglosc ostrzenia 1 cm graniczy z cudem. A kilka szkiel ktore sa dostepne do systemu mikro nie poraza ani swiatlem ani rozdzielczoscia. Bawienie sie w pierscienie przejsciowki itp. kombinowanie dla mnie jest bez sensu. Na dzien dzisiejszy puki system mikro jest w powijakach lepiej kupic porzadny kompakt np.LX3 lub jak ktos chce miec system to jakas lustrzanke.
Wywołałem małą wojnę...
Sympatyczny kolega tomekh podzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem o G1.
Szukam teraz kogoś kto użytkuje na co dzień LX3. Mile widziane przykładowe fotki ale najbardziej interesuje mnie jak sprawnie w LX3 działa AF.
Nie to nie Ty, to Dominika, Rozbawiła mnie stwierdzeniem, że lustrzanki z kitem robiązdjęcia gorsze niż LX3 Jej się wydaje, że znakomita optyka Leica ze światłem 2,0 w pełni pokryje niedoskonałości wynikłe z dość mocno upakowanej matrycy, która jest wielkości paznokcia No niestety w tym przypadku nawet dobre szkło nie pomoże
nie wiem czy tak zupełnie Dominika nie ma racji. Juz parokrotnie porównywałem zdjęcia z lustrzanki (najczęściej Canon) ze standardowym kitem ze zdjęciami z dobrych kompaktów. Moim zdaniem Canon nie powalał a fotki z kompaktu super. Może w jakimś stopniu to błąd użytkownika lustrzanki ale nie wierzę żeby w każdym przypadku...
Moze wynikało to z generacji przez kompakt ostrzejszego obazu, wynika to z rozmiaru matrycy i przez to kompakt ma większą głębię ostrości Nie wydaje mi się, żeby canon miał aż tak słaby kit z pewnością jest ciemniejszy niż szko Lx3
Ale, kto wie może koleżanka Dominika, Zechce wrzucić nam jakieś fotki z LX3 i wcale nie wątpię, że mogą Ci przypaść do gustu, więc Zdecydujesz się wtedy na kompakt
Juz parokrotnie porównywałem zdjęcia z lustrzanki (najczęściej Canon) ze standardowym kitem ze zdjęciami z dobrych kompaktów
być może wynikało to z tego. że kompakty zwykle mocno wyostrzają JPEGi, dlatego zdjęcia wykonane z niską czułością z dobrych kompaktów wyglądają czasem ostrzej niż to wynikałoby z możliwości ich obiektywów.
Zgadza się, ale to jest produkcja przy ścisłej współpracy z Olympusem i Zuiko, który daje szkła w zamian montując w E systemie matryce Panasonica
To sa tylko i wylacznie Twoje spekulacje - w biznesie nikt nikomu nic nie daje. G1 jest pierwszym aparatem Panasa z matryca 4/3 ktory nie ma na obiektywie znaczku Leica (co nie znaczy ze Leica nie ma z nim nic wspolnego).
Of course we work closely with the lens engineers. But Leica doesn't allow us to use digital corrections, so that's why there are no Leica lenses for the Micro G system. But of course, we have a plan with Leica as part of the roadmap. - Ichiro Kitao, Panasonic General Manager of the DSC Product Planning Group.
Dominika ma sporo racji z prostego powodu - matryca rejestruje to co przepusci szklo... KIT w lustrze to w najlepszym wypadku f3.5 na krotkim koncu, a jesli nie chcemy ogladac winiety i/lub mydla to i tak musimy go solidnie przymknac...
[quote="nibo1"]Wywołałem małą wojnę...
Sympatyczny kolega tomekh podzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem o G1.
Szukam teraz kogoś kto użytkuje na co dzień LX3. Mile widziane przykładowe fotki ale najbardziej interesuje mnie jak sprawnie w LX3 działa AF.[/
LX3 AF jest szybki jak na kompakt i na zewnatrz przy dobrym oswietleniu nie ma zadnych problemow. Schody dla AF zaczynaja sie na macro w pomieszczeniu bardzo czesto bywa ze ustawia na szeroki plan ostrosc a nie na obiekt blisko obiektywu mimo ze ten obiekt jest zaznaczony ramka AF. Czesto AF sie gubi gdy ramka AF jest na brzegach kadru- ale te problemy zaczynaja sie przy slabszych warunkach oswietleniowych. Na dworze jesli fotografuje sie ruch AF po ustawieniu ostrosci zatrzymuje na ulamek sekundy obraz na LCD wkurza to czasami bo gdy jest ruch w tym ulamku sekundy scena bardzo moze sie zmienic. Wiec sportu nie polecam nim fotografowac. Jest nowy soft do LX3 ale nie zmienia on wiele.
Dominika ma sporo racji z prostego powodu - matryca rejestruje to co przepusci szklo...
Tiaaa to może Podepnij pożądne szkło np. jakąś "elkę" Canona pod telefon komórkowy, skoro wielkość matrycy i tak nie ma wpływu, to zarejestruje, to co przepuści szkło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12