Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 10 Maj, 2009 Casio Exilim EX-FC100, Sony W300 czy Panasonic LX3 lub G10?
witam. To pierwszy mój post tutaj. Pozwólcie, że zapytam i poproszę Was o radę.
Do tej pory mam dylemat jeśli chodzi o wybór aparatu kompaktowego.
Do tej pory miał to być G10, LX3 i Nikon P6000.
G10 - fajnie (jak dla mnie) leży w ręce, ale obawiam się, że jednak nie wykorzystam wszystkich funkcji, więc może raczej szkoda przepłacać...
LX3 - nigdzie nie mogę go obejrzeć oprócz www, zobaczyć jak leży w ręce, więc dopóki nie sprawdzę, jak się trzyma - nie chcę kupować. Poza tym też pewnie nie wykorzystam wszystkiego w nim...
P6000 - z tego co czytam, jak na tą klasę aparatu - jednak najsłabszy.
Wczoraj mogłam "podotykać" Casio Exlim EX - FC 100 i Sony W 300.
I tak się zastanawiam, może jednak te byłyby dobre?
W ręce super nie leżą, ale można się przyzwyczaić...
Wiem, że to inna klasa aparatów. Ale najbardziej zależy mi na ostrych zdjęciach, dobrych jakościowo. Zdjęcia robię przede wszystkim na zewnątrz - powiedzmy że coś w stylu "reporterki", czy też prostu coś co ma pozostać dobrą pamiątką... Jestem amatorem. Żadnych zdjęć nie robię zawodowo. To, że nie mają RAW-u, AV i TV - to przeboleję...
Czy ktoś zna już te aparaty? I pomoże wybrać???
Jeśli chodzi o zdjęcia ostre i dobre jakościowo - czy lepiej jednak zostać przy G10 lub oczekiwać na LX3???
Podejrzewam, że kompaktami powyżej 1500 zł ogólnie można zrobić podobne zdjęcia, różnią się jednak ilością funkcji, wykonaniem, itp.
Dodam jeszcze, że robię też zdjęcia lustrzanką. Ten mały aparat ma być dodatkowym, który zawsze mogę mieć przy sobie...
Powiem tak, jeżeli Robisz zdjęcia lustrzanką i Piszesz, że przebolejesz w kompakcie brak Av i Tv... to weź sobie wybierz najładniejszy i najtańszy kompakt, który będzie wg Ciebie ostrzył najlepiej i będziesz miał z głowy Właściwie to Weź najtańszy kompakt z najmniejszą matrycą, to Będziesz mieć potężną głębię ostrości i wszystkie foty, będą szalenie ostre (osobiście spotkałem już takich ludzi, którzy rozmycie tła (po za głębią ostrości) traktowali jako wadę aparatu)
Nie za bardzo chce mi się wierzyć, że najładniejszy i najtańszy da choć trochę podobne zdjęcia do wymienionych przeze mnie aparatów. Chciałabym wybrać jeden z aparatów, o które zapytałam. Czy ktoś doradzi?
Rozmycie tła dla mnie to nie jest wada aparatu.
Naprawdę nie mam gdzie zapytać , pozostaje mi tylko forum... i ludzie, którzy tutaj znają się na fotografii i chętni są pomóc.
Czy ktoś ma już może Casio Exilim EX-FC100 i może powiedzieć, jakie ma wady i zalety?
Nie za bardzo chce mi się wierzyć, że najładniejszy i najtańszy da choć trochę podobne zdjęcia do wymienionych przeze mnie aparatów
Przede wszystkim, jeżeli to ma byćaparat mały, który chcesz mieć zawsze przy sobie, to skup sięraczej na tym by był rzeczywiście mały i poręczny i mieścił się np. w kieszeni w drugiej kolejności, zwróć uwagę na ergonomię menu i jego "guzikologii" a to jak sie go trzyma (co oczywiście też jest ważne) zostaw na koniec w końcu i tak ma to bnyćtylko aparat "doraźny"/"zastępczy" Bardzo jest tu chwalony na forum LX3 ale teżswoich zwolenników ma G10 Wspomniany przez Ciebie Casio ma dość wąski "szeroki" kąt, jeg oogniskowa zaczyna sie dopiero od 37mm więc do reporterki, to raczej ogladałbym się za czymś z szerszą perspektywą zaczynającą się ogniskową min. 28mm jak Casio Exilim EX-Z270
A z tym najładniejszym i najtańszym aparatem robiącym ostre zdjęcia, to tak nie do końca żartowałem, bo kompakty ze względu na fizycznie mały rozmiar matrycy i dość ciemne obiektywy robią poprostu ostre zdjęcia ze względu właśnie na te parametry
A przy wydrukach 10x15 i 13x18 (wiem, że to nic ambitnego) to z jakiego modelu będą najostrzejsze: LX3, G10, W300 czy EX-FC100 ?
Rozważam wciąż zakup. Szczerze coraz bardziej kieruję się w stronę LX3, ale trochę obawiam się zoomu. Trochę przyzwyczaiłam się do 4x, 5x. Czy odczuję aż tak wielką różnicę???
Ale raz jeszcze - potrzebuję naprawdę ostrych zdjęć prosto z kompaktu, bo nie nadążyłabym z obrabianiem wszystkiego w programach no a w dodatku jeszcze się na tym nie znam. a nie znam się, bo naprawdę nie mam na to czau. Dużo robię zdjęć, ale to nie jest mój zawód...
Trochę przyzwyczaiłam się do 4x, 5x. Czy odczuję aż tak wielką różnicę???
Z początku trochę Cię to będzie irytować ale z biegiem czasu przyzwyczaisz się Ja po przesiadce z Panasonica FZ18 na mojego olka, to prawie nie odkręcałem z początku teleobiektywu kitowego teraz dla odmiany prawie nie odkręcam krótkiego kita - czyli mam zoom x3
W LX3 Masz prawdziwy szeroki kąt od 24 mm to fajna perspektywa obrazu i nie raz ja docenisz Masz też dostep do RAW więc braki dużego zoom'u można podciągnać trochę właśnie z przekadrowania tych plików
Witam!
Pozwólcie, że w moim pierwszym poście na tym szacownym forum poproszę Was o pomoc w wyborze dobrego zaawansowanego kompaktowego aparatu cyfrowego. Od kilku miesięcy wertuję różne fora i jakoś nic nie mogę wybrać. Myślałem o G1 ale trochę brakuje mi w nim nagrywania filmów. Z drugiej strony mam w chwili obecnej tradycyjnego EOS-a 300V z dość dużym obiektywem SIGMA 28-105 oraz cyfrówkę Sony DSC i dlatego myślę raczej o czymś mniejszym gabarytowo.
Podobnie jak kolega myślę o LX3 albo o G10. Jednak jak widzę opinie, że LX3 to aparat niedostepny bo nieudany i podobno wycofany ze sprzedaży a G10 to podobno niewypał Canona bo szumi juz przy 200 to sam juz nie wiem co robić!!! Może są użytkownicy LX3 lub G10, ktorzy podzielą się swoimi wrazeniami?
Pozdrawiam
Bogdan
Mam LX3 polecam - nie lezy moze najlepiej w dloni bo jest dosc ciezki jak na swoj rozmiar ale fotki spoko. W tym momencie to najlepszy kompakt na rynku. Niestety ciezko go dostac i nie dlatego ze okazal sie porazka Canon G10 do dzisiaj lezy na polkach to dopiero porazka. Jesli chcesz maly kompakt o wysokiej jakosci zdjec bralabym tylko cos z panasonika. Lx3 lub cos z FX np 500 rewela i jeszcze mniejszy niz LX3 mam do dyspozycji obydwa wiec znam te aparaty- polecam. O casio nawet nie mysl.
LX3 nieudany? Czemu tak sądzisz? Wszystkie opinie jako o nim słyszałem są OK, ma rewelacyjny obiektyw i niezłą matrycę dającą dobrą jak na kompakt jakość obrazu.
G1 mam osobiście więc jakby co mogę coś o nim napisać.
Poleciłbym Ci też rzucenie okiem na Sony HX1 - to w chwili obecnej najbardziej uniwersalny aparat kompaktowy na rynku i właściwie najlepsze uzupełnienie dla lustrzanki. Dzięki uprzejmości innego serwisu miałem w ręku tego Sony jeszcze przed premierą i tu można przeczytać mój test: http://sonyhx1.fotopolis.pl/index.php?n=8923 i całkiem poważnie brałem pod uwagę jego kupno. No ale potem nadarzyła się okazja kupienia nowiutkiej G jedynki za 1515 zł i tak już zostało.
pozdrawiam
Tomek
Przepraszam, może jestem amatorem, ale nie wierzę w naprawdę dobry obiektyw z napisem 10X lub więcej jak w HX1. Poza tym jak będę potrzebował większy zoom to mam starą H2 Sony.
Jeżeli chodzi o LX3 i opinię, że nieudana to nie ja tak twierdzę. Po wielu poszukiwaniach wczoraj usłyszłaem w jednym z lepszych sklepow internetowych, że mają kilka ostatnich sztuk i na tym koniec. Więcej nie będzie bo podobno Panasonic wycofał ten aparat z dystrybucji.
Powiedzcie co jest z tym G10?! Czy jedyny problem to te prawie 15MP i związane z tym szumy już na ISO 200? Może się ośmieszę (nie jestem zawodowcem) ale nie wystarczy zmniejszyć w menu rozdzielczość do 9MP i spoko? Właśnie czytam kolejne recenzje G10 kontra LX3 i słowa nie piszą, że Canon to porażka a wręcz godny konkurent Panasonica...
A od kolegi z G1 chetnie posłucham jak sie spisuje ten aparat.
Pozdr.
nibo1, nie wystarczy zmniejszyć rozdzielczości w kompakcie aby oczekiwać lepszych zdjęć. różnica może wynieść do 1% których nie zauważysz Prędzej w lustrze i w Canonach można zauważyć lepszą jakość przy sRAW.
Jeśli chodzi o te co wymieniłeś, mogę tylko polecić LX3, sklepom nie wierz, jakoś muszą sobie radzić z tym że ciężko go dostać i LX3 jest jak najbardziej udanym kompaktem (jedyne czego nie mogę znieść to cena za kompakt )
Jeśli masz zamiar już nosić delikatnie więcej przy sobie, to Panasonic G1 to najlepszy sprzęt ale już odrobinę większy. Przede wszystkim szybkość AF, uchylny ekran i niskie szumy (mniejsze niż przy jakimkolwiek kompakcie ze względu na większą matrycę).
Co do G10 - 15mpix na tak małej matrycy choćby nie wiem jak sprzętowo (na razie) odszumiany, będzie wyjątkowo dotkliwy, omijałbym na razie ten model
edmun, dzięki za podpowiedź. Tak, może trochę głupio i niefachowo, pomyślalem, że skoro fachowcy piszą, że wzrost MP poskutkował tylko wzrostem szumów to wykombinowałem, że zejście do poziomu 9MP pozwoli na lepsze zdjęcia przy ISO 400. Bardzo zalezy mi na prawidłowo doswietlonych zdjęciach w pomieszczeniach, zdjęciach wieczornych krajobrazu i ludzi ale bez flesza a więc ISO 200 lub więcej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9