Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Pią 19 Cze, 2009
Jaki obiektyw do Canona 450D zamiast Kita??
Autor Wiadomość
tomek__gda 
Bywalec

Wysłany: Wto 16 Cze, 2009   

nadzik napisał/a:
a czemu ?

Bo jak ostatnio szukałem spotykałem się jedynie z mocowaniem bodajże Sony/Minolta...

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 16 Cze, 2009   

nadzik, weź tamrona, nie kombinuj, jak masz wątpliwości użyj szukajki, mnóstwo tu wątków o tamronie.

nadzik 
Uczestnik

Wysłany: Sro 17 Cze, 2009   

nie mam watpliwsci bo test mi wystarczyl ogniskowe mi bardzo odpowiadaja ;]

teraz mam tylko dylemat czy kupic nowe czy uzywane :| wszak nowy kosztuje kolo 1.5 kzl uzywka 1.1 -1.2 kzl

zug
[Usunięty]

nadzik napisał/a:
teraz mam tylko dylemat czy kupic nowe czy uzywane wszak nowy kosztuje kolo 1.5 kzl uzywka 1.1 -1.2 kzl

ja nie miałbym dylematu,przy takich cenach używek :cool:

as... 
Entuzjasta

nadzik napisał/a:
nie mam watpliwsci bo test mi wystarczyl ogniskowe mi bardzo odpowiadaja ;]

teraz mam tylko dylemat czy kupic nowe czy uzywane :| wszak nowy kosztuje kolo 1.5 kzl uzywka 1.1 -1.2 kzl

to jak już będziesz kupował tego "wspaniałego" tamron-a wzróć uwagę na:
-czy ostrzy w punkt ( czasem może mieć ff/bf )
-czy na f2.8 przy 17mm nie ma mydlanego obrazu
- o tym się prawie nie pisze w necie, najlepiej od przesłony min. 5.6 sprawdzić czy obraz z lewej i prawej strony jest taki sam ( ja jak wymieniłem na 3sztukę która nie miała już ww wad, to pojawiła się kolejna :lol: :lol: )

o trwałości ( albo jej braku ) nie będę się wypowiadał, aby nie robić kolejnej wojny!

nadzik 
Uczestnik

wiec co proponujesz kupić ? w tej cenie chyba nie znajdę nic lepszego ? ff/bf ciagle zaznacza się w wypowiedziach na jego temat ale o kolejnych dwóch nie słyszałem

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

nadzik, dobrego egzemplarza tamrona 17-50/2,8 to raczej się nikt nie pozbywa. Kup lepiej nowego i dobrze sprawdź.

as... 
Entuzjasta

i postaraj się trafić na wersję made in japan :arrow:

ponoć można znaleźć wśród nich perełkę..
Albo pozbierać i zapolować na lepsze szkło :twisted:

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

as... napisał/a:
ponoć można znaleźć wśród nich perełkę..
A z kuzynką to i tamto to ponoć nie grzech :) Więcej wiary w siebie, albo w szczęście :)

oracle 
Maniak

Ja twierdze że as... musiał mieć gigantycznego pecha, kilka egzemplarzy w sklepie sprawdzałem i żadnych wad nie zaobserwowałem. Wszystkie były w 100% powtarzalne.

Naprawdę świetne szkło, dopiero będzie warto go zmienić przy 17-55 IS USM. Praktycznie wszystko co pomiędzy odpada w przedbiegach.

200-300zł to za mało różnicy żeby brać używkę. No i prawdopodobnie nowsze egzemplarze są lepsze, bardziej powtarzalne.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Tami 17-50, hmmm, szkło troche lepsze od przeciętnych, jak go kupowałem miało dobry stosunek ceny do jakości, teraz jest troche gorzej. Mój egzemplarz choć chiński był w miarę OK. Natomiast egzemplarze moich kuzyniaków choć japońskie mają wiele wad, w tym duży rozrzut BF/FF. I mydło na 2,8. Ja swojego pozbyłem się bez żalu, cały kościół słyszał kiedy wyostrzałem, be, to niedopuszczalne. I te zwiększające się luzy tubusa nie zwiastowały nic dobrego na przyszłość, choć w rękach drugiego właściciela żyje do dziś.
Bardzo dobrą ofertą na podstawowy obiektyw jest S.17-70, jest bardziej uniwersalna, choć ciemniejsza.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 18 Cze, 2009   

oracle napisał/a:
Ja twierdze że as... musiał mieć gigantycznego pecha, kilka egzemplarzy w sklepie sprawdzałem i żadnych wad nie zaobserwowałem. Wszystkie były w 100% powtarzalne.

z całym szacunkiem, można to widzieć inaczej to ty miałeś wyjątkowe szczęście. Ja widziałem parę dobrych sztuk i parę lipnych. Był tu na forum nawet użytkownik, który porównywał go do 17-55IS i okazało się, że miał wybitną sztukę tamrona i niestety przeciętny egzemplarz canona (17-55is).
nadzik, jedno jest pewne jak trafisz na dobrą sztukę to będziesz zadowolony, dlatego myślę ze jest się nad czym zastanawiać i ja przebierał bym w nowych, bo w razie "niemca" można wymienić.
Udowodnić sprzedawcy, że egzemplarz pracuję nierówno można w prosty sposób jak wyżej napisał kolega as....

ps. oracle, można przyuważyć w twoich wypowiedziach forumowych, że nie ma lepszego szkła od tamrona. Odkąd go posiadasz jest to najlepsze szkło na świecie.

as... 
Entuzjasta

to była inna treść postu, ale ...........

Niech Oracle myśli że mam najlepsze szkło na świecie z najlepszym af na świecie który nawet nie umywa się do ring usm canon-a :cool:
Ostatnio zmieniony przez as... Czw 18 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

oracle 
Maniak

Zaś zaczynasz
Cytat:
af 17-40L jest dupny w porównaniu do t17-50

Już mówiłem że tamron pomimo że jest wolniejszy jest CELNIEJSZY od 17-40.

Na pewno nie warto kupować 17-40 gdy mamy niepełną klatke a 17-55 jest o 500-1000zł droższy.

Cytat:
Jak ustawia ostrość to zainteresuje pół okolicy

Lepsze to niż ustawiać po cichu na to co nas nie interesuje. :lol:

Cytat:
tego słabego mydlanego 17-40L z słabym af

Od kiedy mam tamrona nawet nie podpinam 17-40 do mojej puszki, jak znajomy przyjchodzi.

Cytat:
ps. oracle, można przyuważyć w twoich wypowiedziach forumowych, że nie ma lepszego szkła od tamrona. Odkąd go posiadasz jest to najlepsze szkło na świecie.

A wiele razy pisałem że 17-55IS USM jest lepszy i jeśli mamy na niego pieniądze to warto właśnie go kupić. Wyolbrzymiasz żeby pokazać że jestem jakimś maniakiem.

Sigme 17-70 miałem i jak dla mnie to mydełko na 17mm, ciemy na długim końcu. Sprzedałem. Sigma 18-50 EX DC to była w ogóle jakaś porażka, strasznie kiepski AF, choć ostrzejszy od 17-70. Sigma 18-50 EX DC MACRO był zdecydowanie lepszy ale to nie był mój obiektyw. 17-40 za ciemny, za drogi i z niecelnym AF.

Miałem praktycznie wszystkie popularne obiektywy ~17-~55 jakie można dostać pod canona z wyjątkiem kitów(Bez i z IS).

Więc co mam polecać? Oczywiście że tamrona bo zdecydowanie wygrywa z konkurencją. Jest ostry jak Canon 17-55 i tani jak Sigma 17-70.

nadzik 
Uczestnik

Wysłany: Pią 19 Cze, 2009   

trochę mnie nastraszyliście :P wiec kupiłem dzisiaj IS-a za 250 PLN-ów .

Po powrocie z zakupu IS-a na skrzynce znalazła się oferta pewnego sklepu dot. nowego tamronka za 1350 zł z przesyłką ... szkoda :cry:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi