Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Vortex Viper 10*42 moje pierwsze wrażenia :-)
Autor Wiadomość
ptasiarz
Rozmowny

Wysłany: Sro 14 Lis, 2007   

Pasek kosztował 30 $, kupiony w jakimś foto sklepie w NY( producent Op/Tech -ponoć dobry) ,ja nawet nie wiem gdzie, u nas są w Fotozakupy.pl po 65 pln ale innej firmy. Może w naszych fotosklepach można kupić też inne ale ja nie mam czsu chodzić i szukać. Olej Vipera, wybierają go bo ładniejszy i zielony. Olympusik jest the best :!: :!: :!:

Reklama

LKL
Nowy

Wysłany: Czw 31 Sty, 2008   

Witam, czyżby wątek ginął śmiercią naturalną? Nie ma nowych posiadaczy tego modelu lornetki…?
No to może ja dołożę swoje trzy grosze w tym temacie. Skoro „pierwsze wrażenia” to pasuję tu jak ulał, bo jestem szczęśliwym posiadaczem tej lornetki od ponad miesiąca. Do tej pory korzystałem (od kilkunastu lat) z kupionej od nowości Carl Zeiss Jena Dekarem 10x50. Przyszedł czas na nową. Długo wybierałem model z założeniem, że nie wydam na lornetkę więcej niż 2000 zł. Miałem możliwość porównania (też w terenie) modeli o podobnych parametrach kilku firm – z bardzo mieszanymi uczuciami. Sporo czasu spędziłem czytając wyniki testów, porównań i opinii (również na tym forum, za co w tym miejscu dziękuję tym, którzy wysilili się by podzielić się opiniami). Wybór padł na Vortexa – nie mając go w ręku!!! i jak na razie ani trochę nie żałuję.
Jak na razie same plusy i tylko jedno podejrzenie – ale po kolei
- sprzęt jest bardzo solidny – zarówno gumowa obudowa lornetki, jak i dodatki (osłony na obiektywy i okulary, pokrowiec) wykonane są bardzo starannie
- szczególny plus dla paska, który jest bardzo wygodny (nie dawno kupiłem do mojej starej oryginalny Zeiss’a i jest niemal identyczny)
- lornetka jest bardzo lekka i wygodnie się ją trzyma podczas obserwacji
- dużym jej atutem jest niemal rekordowo mała odległość ostrzenia oraz precyzyjnie i szybko działająca śruba regulacji ostrości (nawet w niskich temperaturach)
- co do optyki też nie mogę się do niczego przyczepić, jest jasna a rysowanie jest wyraźne i ostre
Jedyną rzeczą, co do której jakości mam wątpliwości, to wysuwane muszle okularów, które wysuwają się (wykręcane) zbyt lekko i delikatnie, co czasami sprawia, że wsuwają się nie proszone o to. Nie zwróciłem na ten element uwagi sprawdzając inne modele, więc nie mam porównania.
Jak na razie uważam, że ten model wart jest swojej ceny (no zawsze mógłby być tańszy ;) ) Zobaczymy co będzie dalej, lornetka używana jest i będzie dość intensywnie i jeśli cokolwiek będzie nie tak – podzielę się swoimi uwagami.

Arek 
Redaktor

Polecam dodać tą wartościową opinię tutaj:
http://www.optyczne.pl/75...a_lornetki.html

Pozdrawiam,
Arek

dariusz_119
Uczestnik

Hej!
No mija juz prawie rok ( a dokładnie 10 miesięcy ) jak kupiłem tą lornetke i założyłem ten wątek. Lornetka trzyma sie mocno i dalej wygląda jak nowa choć mocno nią trzepie w terenie . Faktycznie te muszle oczne jakoś już chodzą za lekko , w sumie nie przeszkadza mi to bo przecież na razie same sie nie wysuwają ani wsuwają ale .... jakoś mnie to czasami dręczy :-) No a pozatym dalej ostrzy jak brzytwa , no i faktycznie minimalna odległość ostrzenia to rewelka :-)
No cóż ,pozdrawiam następnego szczęsciarza który śmiga z tym sprzętem w terenie .
No i tych co mają olympusy na szyi ;-) też pozdrawiam!

Miszelos 
Uczestnik

Wysłany: Wto 06 Maj, 2008   

Witam serdecznie!
Ja również zastanawiam się nad wyborem lornetki i już wiem, że w grę wchodzą albo Vortex albo olympus.
Przeczytawszy zachwyty Dariusza 119 skłaniam się bardziej ku Vortexowi.
W zwiazku z tym mam pytanie gdzie najlepiej kupic ten sprzet zeby nie przepłacić i zeby firma była rzetelna?
Mieszkam w Warszawie.

Pozdrawiam,
Micha

dariusz_119
Uczestnik

Hej!
Ja kupowałem na www.lornetki.pl

szybko i konkretnie mnie załatwili :-) w pozytywnym tego słowa znaczeniu :-)
No niestety cena jakoś nie chce polecieć w dół :-(
Ale ja wiem dlaczego ..... bo jest świetna!

Pozdrawiam!

Miszelos 
Uczestnik

Dzięki Darek!
A co sądzisz o tej: Vortex Vulture 12x50 ?
Zastanawiam się czy Vortexy do 1000zł dla mniejako amatora beda sie znacznie rozniły od tej Twojej?
Inaczej: czy viper jest wart swojej ceny?

dariusz_119
Uczestnik

Wysłany: Sro 07 Maj, 2008   

Hej!
Zauważ że ten vortex waży prawie kilogram! No i ma jak dla mnie zbyt małe pole widzenia
80m/1000 :-(
Do czego go bedziesz najczęściej uzywał?
Bo jak mocno chodzisz w terenie to na bank po godzinie masz odcisk na szyi :-)

Nie miałem z nia styczności wiec zadaj pytanie jeszcze adminowi co o niej sądzi może miał ją w rekach ?
Jeśli bedziesz jej używał typowo na wycieczki w las i góry to może coś z mniejszych np 8*32 lub podobna?

Pozdro!

[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 06:20 ]
No a może nikon nonarch? Miałem ją kilka razy w ręce , moze i stoi kilka/nascie pozycji niżej niz viper ale ładnie rysuje obraz i jest lekka.

Pozdro!

Miszelos 
Uczestnik

Darku, głównie używać jej będę do obserwacji, oznaczania ptaków.
Waga w tym przypadku ma duże znaczenie zwłaszcza, iż objuczony już jestem lustrzanką z dodatkowym teleobiektywem. Cały czas zastanawiam się czy dla mnie jako laika jest sens dać 1600zł za wypas vipera czy lepiej np kupic jakiegos vortexa za ok.1000zł?
Może nie zauważę gorszych parametrów w tańszym sprzęcie?
Pozdro!
Michał

Asad
Początkujący

jeśli szukasz czegoś w granicach 1000 zł w Polsce to zdecydowanie polecam Olympusa EXWP - nie jest wyposażony w futerał, pasek oraz fajne dekielki ale jeśli chodzi o optykę jest dokładnie taki sam a może nawet lepszy niż Viper - ostatnio miałem okazję porównać te 2 modele - i przyznam iż optyka jest prawie taka sama, ze wskazaniem na Olympusa :) . Kwestia doposażenia w fajne dodatki -tylko czy jest sens wydać dodatkowe kilka setek na futerał i itd..

dariusz_119
Uczestnik

No to może Vortex Diamondback 10x42 ??
cena dośc przystępna tylko czy ktos patrzył lub testował ten sprzęt ??
a może Vortex Sidewinder 10x42 . hi hi jakoś uparłem sie na te vortexy , z góry przepraszam ale niezłe są też niektóre vixeny - Vixen Alpina 10x42 DCF
Swift Ultra Lite Porro 10x42 ciut małe pole widzenia , chyba gdzieś koło 96 m/1000 jesli sie nie mylę.
A... ta ma swietne notowania - Swift Optics 930 Ultra Lite 10x42
test na optyczne - http://www.optyczne.pl/12...Lite_10x42.html

http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=2737

Jesli chodzi o EXWP kontra Viper no cóż każdy broni swojego :-) miałem olympusa w rekach , świetnie leży , optyka taka sama co w Viperze , denerowały mnie tylko te niestopniowane muszle oczne, ale to już chyba raczej kosmetyka , bo w końcu liczy sie to co widac na końcu a obydwie lornetki są rewelacyjne za tą cene .

ten swift optics to ciekawa propozycja :idea:

Pozdrawiam!

Miszelos 
Uczestnik

No właśnie EXWP kontra Vortex: niby to samo a jednak :) Dopłata do Vipera to 400zł. Ktoś pisał ze śmierdzi gumą... Testy na Optyczne.pl bardziej przemawiają za viperem.
Założę się że jeśli połaszczę się na Oliego to będzie mnie dręczyć do końca życia że nie wybrałem Vortexa. Zwłaszcza, po przeczytaniu pochlebnych opinii o viperze na tym forum.
NIe pozostaje nic innego jak podjąć męską decyzję :)
Najgorsze jest to że w żadnym sklepie nie mają jej do kupienia "od ręki" :(

Szkoda, że nie testowaliście Vortex Diamondback 10x42...nie mogę nigdzie znaleźć opinii na temat tego sprzętu, a cena jest atrakcyjna.

Asad
Początkujący

Wysłany: Czw 08 Maj, 2008   

mała poprawka - testy na optycznym przemawiają własnie za Olympusem :) gumą nie śmierdzi, przynajmniej mój egzemplarz - problem to dekielki zakrywające obiektywy - mozna je pogubić :twisted:

Miszelos 
Uczestnik

Wysłany: Czw 08 Maj, 2008   

No niestety...nie bede sie cieszył zadną lornetką bo...NIGDZIE ICH NIE MOZNA DOSTAC! ani Oliego ani Vortexa...co za świat: sezon sie zaczął a sklepy zamiast zamówic wiecej towaru zeby sprzedawać to jego nie mają....paranoja!

dariusz_119
Uczestnik

Wysłany: Pią 09 Maj, 2008   

Ha ha ha no tak wystarczyło napisać kilka pozytywnych uwag i już sie rozpłyneły lornetki w terenie :-) ciekawe tylko jak wzrosnie cena przy nowej dostawie , o ile taka jest przewidywana?

Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu