Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: hijax_pl
Sro 13 Lut, 2013
wybór systemu canon czy nikon i obiektyw :]
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 12 Lut, 2013   

muzyk, ale akurat tu niewiele widać. Trzeba by pchnąć nieco te cienie na etapie wołania RAW-a, żeby wyszły wyraźne różnice. A obrazek z D800, to chyba jeszcze w ogóle był na starym procesie wołany, więc w tym porównaniu tym bardziej do niczego, bo odcięcie czerni było domyślnie znacznie wyżej w procesie 2010.
W sumie, można by sciągnąć te RAW-y z DPreview i zademonstrować, tylko nie za bardzo mi się w tej chwili chce.

Reklama

muzyk 

jaad75 napisał/a:
W sumie, można by sciągnąć te RAW-y z DPreview i zademonstrować, tylko nie za bardzo mi się w tej chwili chce.

Jaad, nie śmiem prosić, ale jakbyś miał chwilę, to poproszę.
Chodzi mi zwłaszcza o 6d, d600 i 5dIII (no może jako ciekawostkę d800), bo widzę, że matryca w 6d jest jakoś dziwnie lepiej oprogramowana niż w 5dIII :roll:

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Jaad, nie śmiem prosić, ale jakbyś miał chwilę, to poproszę.
Chodzi mi zwłaszcza o 6d, d600 i 5dIII (no może jako ciekawostkę d800)
Ale przecież możesz to zrobić sam - masz linki do RAW-ów i Lightrooma, co to za sztuka zrobić porównanie, zwłaszcza, jeśli Cię to wyjątkowo interesuje?
muzyk napisał/a:
bo widzę, że matryca w 6d jest jakoś dziwnie lepiej oprogramowana niż w 5dIII :roll:
Najwyższy czas by była.

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Ale przecież możesz to zrobić sam

Zgadza się, ale Ty to zrobiłbyś dokładniej. :wink:
jaad75 napisał/a:
Najwyższy czas by była.

W sumie tak, tylko wkur... fakt, że 5dIII jest lepiej wyposażony, a daje nieco gorszy obrazek - w temacie szumów.
Może chociaż ten jedyny punkt krzyżowy od -3EV sprawdziłby się... :neutral:

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Zgadza się, ale Ty to zrobiłbyś dokładniej. :wink:
Ale to Ty jesteś "na kupnie" któregoś z tych aparatów - wiedziałyś, czy jest dla Ciebie satysfakcjonująco, czy nie... Wiadomo, że jak pchnę glębokie cienie, to D600, czy D800 wypadnie lepiej, to wynika choćby z tego, co widać na DxO, kwestia tego, czy to "gorzej" Canona będzie wystarczająco dobre dla Ciebie... :roll:
muzyk napisał/a:
Może chociaż ten jedyny punkt krzyżowy od -3EV sprawdziłby się... :neutral:
Biorąc pod uwagę, jaką poprawę czulsze sensory przyniosły w K-5II i czytając już kilkakrotnie opinie, że świetny ogólnie AF z 5D3 radzi sobie w słabym świetle podobnie słabo, jak ten z 5D2, to ten czuły środkowy punkt może być sporą zaletą 6D. Pytanie tylko, czy przy Twoim stylu fotografowania i tematach, które robisz te różnice będą w ogóle istotne...

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Wiadomo, że jak pchnę glębokie cienie, to D600, czy D800 wypadnie lepiej, to wynika choćby z tego, co widać na DxO, kwestia tego, czy to "gorzej" Canona będzie wystarczająco dobre dla Ciebie... :roll:

Właśnie sobie oglądam RAWY z ISO 100 6D i 5DIII ... hmm, tutaj jeszcze 5dIII "daje radę" :roll:
Przewaga d600 nad 5dIII jest oczywiście - obraz w cieniach 5dIII jest po prostu bardziej zaszumiony przy ISO 100, a w d600 odpowiednio czystszy, ale tak szczerze, to jakiegoś strasznego dramatu z 5dIII nie ma. :neutral:
jaad75 napisał/a:
świetny ogólnie AF z 5D3 radzi sobie w słabym świetle podobnie słabo, jak ten z 5D2

Może nowy firmware to poprawi? :neutral:
jaad75 napisał/a:
Pytanie tylko, czy przy Twoim stylu fotografowania i tematach, które robisz te różnice będą w ogóle istotne...

No właśnie, że nie, tylko jakoś dziwnie zniechęcony jestem do np. kółkowybieraka w 6D (miałem już w rękach i wrażenie raczej negatywne ...), poza tym brakuje 100% pokrycia kadru (na czym mi zależy jednak), czas 1/4000 - wiem, że może to nie tak istotny parametr... ale od bidy, lepiej, żeby było 1/8000.
Synchronizacja błysku i tak jest w obu niska 1/180 i 1/200 w porównaniu z np. 30D - 1/250.

Sam nie wiem. Tak się ... głośno zastanawiam. :neutral:

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Może nowy firmware to poprawi? :neutral:
Może, w końcu nad tym pracują. Ale fizycznej czułości sensorów AF nie poprawią, mogą tylko dopracować algorytmy.
W sumie, ciekawe - zobaczymy.
muzyk napisał/a:
tylko jakoś dziwnie zniechęcony jestem do np. kółkowybieraka w 6D
Tak, pisałeś - do mnie akurat ten argument nie trafia.
muzyk napisał/a:
poza tym nie 100% pokrycia kadru (na czym mi zależy jednak)
To bardziej.
muzyk napisał/a:
czas 1/4000
A sprawdzałeś sobie statystykę zdjęć? W ilu zbliżasz się do tej wartości?

kozidron
[Usunięty]

Dla zakładającego wątek, takie arkana o jakich wspomina jaad75, nie będą miały znaczenie do momentu aż mu (jej) się migawka zestarzeje. Budżet jest na aps-c i jedno szkło a dywagacje są na co najmniej 3 lata do przodu jak dla Nikoli.

jaad75, nic nie pomogłeś Nikoli, bo i nie mogłeś, w życiu nie robiłeś dłużej zdjęć tymi korpusami niż 30 minut, to jak mogłeś wspomnieć o podstawowych przewagach nikona nad canonem, potrafisz tylko biadolić o lepszości w cieniach czy ~1ev większym DR, owszem masz rację (wytłuszczam żebyś się nie pienił) ale jakie to ma znaczenie jak kobita pewnie nie będzie szybko mogła wydoić tej lepszości matrycy i mówie tu o twoim wyjściu do dalszej przyszłości przy zakupie FF, co innego przy aps-c.

Jest kilka powodów dla których warto zostać przy nikonie i dla początkującego są to ważniejsze powody niż te o których wspomina jaad75,

Nikola, podstawowe różnice, które będą miały wpływ na twoja pracę z nikonem czy canonem to rozmieszczenie punktów af i skutecznośc tego af-u. O ile wątpliwa jest przewaga d7000 nad 60D czy 7d(w tej materii) o tyle kiedy juz przejdziesz na FF, tam rozłożenie punktów af i praca af-u w canonie może być dla Ciebie "nie do przejścia". Szkła, to powinien być kolejny punkt pod względem wyboru systemu.

Nikola napisał/a:
d90 i 50d zrobiłam jakieś 30 tyś zdjęć, jeden i drugi był mój, używałam ich do zdjęć reporterskich.

jaad75, ta kobita ma około 30 X większe doświadczenie w tej materii niż Ty, nie ma się co martwić wybierze nikona, nie musisz już walczyć o pietruszkę :razz:

muzyk 

jaad75 napisał/a:
A sprawdzałeś sobie statystykę zdjęć?

Nie muszę, bo wiem, że rzadko trafia się scena, gdy przekracza się 1/4000, ale z drugiej strony ... od bidy.
No nie wiem, poczekam jeszcze na np. test optycznych. Mam nadzieje, że niebawem to nastąpi :roll:
jaad75 napisał/a:
Tak, pisałeś - do mnie akurat ten argument nie trafia.

Dla mnie zaś jest jednym z podstawowych na "nie". Wiem, wiem, pewnie dziwne to, ale tak mi się to widzi i nic na to nie poradzę.
Każdy ma tam jakieś swoje preferencje co do ergonomii.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kozidron napisał/a:
Dla zakładającego wątek, takie arkana o jakich wspomina jaad75, nie będą miały znaczenie do momentu aż mu (jej) się migawka zestarzeje
kozidron napisał/a:
nic nie pomogłeś Nikoli
kozidron napisał/a:
w życiu nie robiłeś dłużej zdjęć tymi korpusami niż 30 minut
kozidron napisał/a:
jaad75, ta kobita ma około 30 X większe doświadczenie w tej materii niż Ty
Widze, że jesteś świeżo po zakupie szklanej kuli... :razz:

Wojmistrz 
Obserwator

jaad75 napisał/a:
Oj tam świeżo, już mu się zakurzyła i porysowała.

kozidron
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:

ale nie możesz tego strawić, że ktoś kto pyta ma większe doświadczenie od ciebie w posługiwaniu się jakimiś korpusami w kategorii klasowej w której doradzasz :razz:

Nie trzeba szklanej kuli, żeby zauważyć, że nie posługiwałeś się tymi korpusami, widać po postach, że potrafisz dać tylko linka do dxo :razz:
Ja tam nie widzę w tym nic złego, fajnie że ktoś widzi tylko aspekty lepszości w kategorii jednego czy drugiego słupka, całkiem istotnego, nie powiem. Natomiast doświadczenie praktyczne masz bliskie zeru, jakby nie patrzeć Nikola, ma pewnie 30X większe :razz:

jaad75 
Klub Pierdzieli

kozidron napisał/a:
widać po postach, że potrafisz dać tylko linka do dxo :razz:
Przypomnijmy może czego tyczy się wymiana zdań, która doprowadziła do zalinkowania wyników z DxO:

Nikola napisał/a:
Czyli Nikon jest lepszy pod względem jakości zdjęć?
muzyk napisał/a:
Kup sobie Canona 6d to zobaczysz jakość zdjęć... :wink:
jaad75 napisał/a:
W porównaniu do czego? D600? :razz:
cybertoman napisał/a:
No pewnie.
jaad75 napisał/a:
Yhy... :razz:
Nikola napisał/a:
Czyżby różnica zdań? ;P
jaad75 napisał/a:
Stała, co innego może napisać fanboy Canona? :razz:
cybertoman napisał/a:
Merytoryczne argumenty się skończyły, jak widać.
jaad75 napisał/a:
cybertoman, merytoryczne są takie same jak zawsze, ale ile razy by ich nie przytaczać, zawsze fanboje widzą co innego:
DxO
:razz:
Dopóki nie nauczysz się czytać, to te Twoje wtręty będą zawsze równie trafione... :lol:
kozidron napisał/a:
Natomiast doświadczenie praktyczne masz bliskie zeru, jakby nie patrzeć Nikola, ma pewnie 30X większe :razz:
Jeśli zrobiła 30k zdjęć D90 i 50D, to z pewnością zrobiła ich tymi korpusami więcej niż ja. Tylko jak widać niekoniecznie przekłada się to na jakiekolwiek doświadczenie skoro pisze:
Nikola napisał/a:
Oglądałam trochę zdjęć znajomych którzy korzystają z canona i nikona i mam wrażenie że zdjęcia z N są bardziej nasycone? a z C kolory są jakby mniej żywe ??? Pomożecie wybrać mi najlepszy system oraz jakiś obiektyw na sam początek ? :) i może jakiś program do obróbki ;)

Musisz się jeszcze podszkolić w używaniu tej Twojej szklanej kuli... Tylko nie wiem, czy nie prościej byłoby po prostu poćwiczyć czytanie i zwykłe wyciąganie wniosków... :lol:

kozidron
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Jeśli zrobiła 30k zdjęć D90 i 50D, to z pewnością zrobiła ich tymi korpusami więcej niż ja. Tylko jak widać niekoniecznie przekłada się to na jakiekolwiek doświadczenie skoro pisze:

Jest co najmniej kilkunastu uzytkowników tego foruma, którzy wypisują takie bajki o kolorach miedzy C i N i o ile te są nieszkodliwe, bo kobita nie wypisuje ich z równym przekonaniem co kilku nawiedzonych użytkowników tego foruma o tyle najzwyczajniej pyta o doświadczenia różnic miedzy uzywaniem obu systemowych. Zauważ, że nie zakłada równie debilnych wątków "o kolorach" jak kilku pozostałych w tym jeden wybitny, który nabił tu już ponad tysiąc postów.

jaad75, ja nie wnikam, że ty tylko potrafisz dać linka do dxo, bo takie są twoje doświadczenia w uzytkowaniu C i N, ja się z tego śmieje :razz:

jaad75 napisał/a:
Musisz się jeszcze podszkolić w używaniu tej Twojej szklanej kuli...

Ktoś pyta o doświadczenia z C i N a ty potrafisz tylko wkleić linka z dxo, nie ważne czy rozmawiasz z cybertomanem, Komorem czy kimkolwiek innym, ty rozpatrujesz temat tylko w kategorii twojej własnej "alergii", bo niby skąd masz mieć doświadczenie.

Ja jeszcze w przeciwieństwie do innych zgadzam sie z tobą że "lepiej nikon", tylko przynajmniej nie opieram się tylko na wykresach dxo :razz:
Wszędzie do znudzenia wałkujesz ten sam temat w taki sam sposób, podsumowując dyskusje, że wszyscy inni to fanboje. Wrzuć na luz i poczytaj się czasem albo obejrzyj kota moronicy :razz:

vulkanwawa
[Usunięty]

Nikola napisał/a:
Staram się bazować na opiniach ale tak jak czytam czy pytam znajomych to jest pół na pół:/ przyda mi się ten zestaw w przyszłości już do studia. A tak jak pytałam rzeczywiście tak jest że w N są bardziej nasycone kolory? I jaki program do obróbki polecacie bo tak myślałam o Lightroom'ie.

...trafiłaś w sedno i właśnie dlatego że N ma tendencje do "przesycania" czyt. nienaturalne odwzorowanie barw (nie patrząc nawet na wykresy) szczególnie w kolorach skóry, wybrałem naturalną kolorystykę Canona - bo po prostu nie chce mi się tracić czasu na poprawianie składowych.

http://www.swiatobrazu.pl...ters-28296.html

Odpowiedz do tematu