Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
który z tych trzech?
Autor Wiadomość
dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pon 14 Gru, 2015   

różnie to wygląda
http://www.photozone.de/p...300_458?start=1

http://www.photozone.de/n...-report?start=1
na 300mm po przymknięciu.

Reklama

Bruner 
Nowy

Porównałem sobie ceny interesujących mnie obiektywów do max 2000zł. Sigma 17-50 f/2.8 kosztuje dokładnie tyle samo niezależnie od mocowania, tzn 1540zł
Jasne stałe 50-tki:
Pentax FA 50 f/1.4 można dostać za około 1450 zł
Pentax DA 50 f/1.8 - ok 550zl

Nikkor AF-S 50 f/1.4 G - ok 1400zł
Nikkor AF-S 50 f/1.8 G - ok 750 zł

Dla 50 f/1.4 cenowy remis, jakościowo podobno Pentax FA 50 f/1.4 jest rewelacyjny i ma świetny bokeh, ogólnie lepszy od porównywalnego Nikona? nieco bardziej budżetowo, czyli 1.8 tańszy Pentax, ale cena Nikkora też nie jest zaporowa, nie wiem jak z jakością.
Oprócz tego z mocowaniem Nikona można kupić też Sigmę 50 1.4 EX DG HSM za 1900 zł, do Pentaxa nie znalazłem

Możliwe że przydała by się jeszcze jakaś 35-tka do fotografowania w pomieszczeniach i tu widzę przewagę Nikona. W Pentaxie z tego co widzę poniżej 2000 zł to tylko DA 35 f/2.4 DA MC AL za ok 600 zł, nie wiem czy jest sens zmieniać z Sigmy 17-50 f/2.8. No chyba że to jakaś rewelacja, a bokeh rzuca na kolana. W Nikonie mamy do wyboru Nikkora AF-S DX 35 f/1.8 G za ok 750zł i Sigmę 50 f/1.4 EX DG HSM za ok 1900zł.

Tele do 300mm:
Pentax DA 55-300 f/4-5.8 ED SMC - ok 1400 zł
Pentax DAL 55-300 f/4-5.8 ED SMC - ok 1700 ZŁ
Sigma 70-300 f/4-5.6 Macro Super APO - ok 900 zł
Sigma 70-300 f/4.5.6 Macro APO - ok 700 zł
Sigma 70-300 f/4-5.6 DG OS - znalazłem tylko w 2 sklepach za 1300 i 1750 zł
Tamron AF 70-300 f/4-5.6 Di LD Macro - ok 500 zł

i dla porównania Nikon:
Nikkor 70-300 f/4-5.6 G AF-S VR - ok 2000 zł
Nikkor 70-300 f/4-5.6 G SLR - ok 900 zł
Tamron AF 70-300 f/4-5.6 Di LD Macro - ok 500 zł
Tamron SP 70-300 f/4-5.6 Di VC USD - ok 1350 zł
Sigma 70-300 f/4-5.6 DG APO Macro - ok 750 zł
Sigma 70-300 f/4-5.6 DG OS - ok 1300 zł

Tu widać faktycznie przewagę Nikona, chociaż dla Pentaxa też jest kilka szkieł, pytanie tylko co są warte? Mówiąc szczerze, do tele za 500 zł jestem nastawiony sceptycznie, a na temat 55-300 nie spotkałem zbyt entuzjastycznych opinii.
W 50-tkach remis, w 35-tkach zdecydowanie Nikon, w tele również przewaga Nikona.
Ktoś udzielił mi jeszcze takiej rady: kupuj to, co mają Twoi znajomi. Fotografującego znajomego mam właściwie tylko 1 i siedzi w Nikonie.
Ciągnie mnie do Pentaxa - body jakoś bardziej mi odpowiada (ergonomia, uszczelnienie, 2 pokrętła, zdecydowanie lepszy wizjer, lepsza współpraca z lampami, lepszy AF i jeszcze parę innych rzeczy), ale rozum podpowiada, że rozsądniejsze będzie chyba jednak postawienie na Nikona i zakup D5300, tym bardziej że do K-S2 musiałbym dołożyć ok 500zł i zastanawiam się czy warto. I tak przekraczam pierwotnie założony budżet, a przesuwać granicę o kolejną stówkę bo jest coś trochę lepszego można w nieskończoność. Daję sobie jeszcze czas na przemyślenia do piątku, więc może jeszcze ktoś zdoła przechylić szalę na stronę Pentaxa ;) wszystkie uwagi i komentarze oczywiście mile widziane

dcs
[Usunięty]

zapomniałeś o http://allegro.pl/obiekty...ll-ele-1-1-1214

Za cenę K-S2 masz nikona D7000 http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/1452138
http://allegro.pl/aparaty...1-1214&buyNew=1
Ostatnio zmieniony przez dcs Pon 14 Gru, 2015, w całości zmieniany 2 razy  

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Bruner napisał/a:
jakościowo podobno Pentax FA 50 f/1.4 jest rewelacyjny i ma świetny bokeh, ogólnie lepszy od porównywalnego Nikona?
Trochę może lepszy, ale ogólnie te stare 50-tki f/1.4 mocno odstają na pełnej dziurze od współczesnych standardów.
Bruner napisał/a:
Oprócz tego z mocowaniem Nikona można kupić też Sigmę 50 1.4 EX DG HSM za 1900 zł, do Pentaxa nie znalazłem
Do Pentaksa też można, nie ma tylko najnowszej wersji A.
Bruner napisał/a:
W Nikonie mamy do wyboru Nikkora AF-S DX 35 f/1.8 G za ok 750zł i Sigmę 50 f/1.4 EX DG HSM za ok 1900zł.
Rozumiem, że chodziło o 30-stkę Sigmy - też można trafić pod Pentaksa, tyle że starszą wersję, bez HSM.
Bruner napisał/a:
Pentax DAL 55-300 f/4-5.8 ED SMC - ok 1700 ZŁ
To okrojona wersja DA, więc nie ma sensu kupować jej drożej. Lepsza jest nowsza wersja, z powłokami HD, a nie SMC.
Bruner napisał/a:
w 35-tkach zdecydowanie Nikon
To "zdecydowanie" trochę na wyrost, ale fakt, że też bym tu wybrał Nikkora.
Bruner napisał/a:
Ktoś udzielił mi jeszcze takiej rady: kupuj to, co mają Twoi znajomi.
To kiepska rada - zobaczysz, jak to od Ciebie będą chcieli pożyczać szkła... :razz:

dcs
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
30-stkę Sigmy - też można trafić pod Pentaksa, tyle że starszą wersję, bez HSM.

-ale to wersja do Pentaksa (i Sony) nie miała HSM a zwykły śrubokręt. Do Nikona i Canona (i Olusia) miała HSM.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 15 Gru, 2015   

dcs, wiem, chodzi mi o to, że starszą, bez A i bez HSM.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 17 Gru, 2015   

Bruner napisał/a:
Pentax DA 55-300 f/4-5.8 ED SMC - ok 1400 zł

Fajne szkło ale jest już trochę lepsze z czerwonym paskiem bez SMC a z HD - stówę droższe. Na długim końcu lepsze od innych.
Bruner napisał/a:
Pentax DA 50 f/1.8

Bardzo dobre szkło, moim zdaniem do f=4 lepsze od 50/1,4 i nawet porównywalne z 55/1,4. Cóż - najnowsza konstrukcja. No i nie mydli nawet na 1,8.
dcs napisał/a:
Za cenę K-S2 masz nikona D7000

Jak chcesz stracić na rozdzielczości i mieć 16Mpix to pewnie - lecz chyba ostrzej i taniej będzie kupić K-50 .
Bruner napisał/a:
na temat 55-300 nie spotkałem zbyt entuzjastycznych opinii.

Ktoś musiałby być niezdrów by o jakimkolwiek szkle 70-300 pisać entuzjastycznie. Ale w tym zakresie cenowym , szczególnie gdy zależy ci na długim zakresie nic lepszego nie znajdziesz. Sam się zdziwiłem że takie "cóś" może tak rysować na 300 mm. :grin:

Odpowiedz do tematu