Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 04 Gru, 2025
carrygun napisał..." Wracając do tematu lornetek. Na dniach będę podejmował decyzję:
Nikon Monarch M7 10x30 albo DO Forest III 10x42."
M7 10x30 to bdb a nawet świetna, w obecnej cenie, lornetka, niewiele słabsza od droższego Monarcha HG 10x30 (lepsza obudowa,większe pole i troszkę lepszy kontrast).
Obraz w M7 jest duży (6,7*/67*) i ostry (85% pola) o znikomej AC. BDB obudowa i mechanika. Dobrze pracujące pokrętła ostrości i dioptrii. Cóż więcej chcieć za takie pieniądze. Lornetki M7 to jedyna nowa seria, która udała się Nikonowi, w ostatnich latach.
Mam obawy, że Forest III, optycznie, nie jest lepszy, pomijając to, że jest większy, cięższy i x42 .
Wysłany: Pią 05 Gru, 2025
Cygi...Lornetki GOVIEW są optycznie i pod względem obudowy, słabsze od GPO, a do tego mają małe pola widzenia. Optyka, wg specyfikacji, bez żadnych fajerwerków, typu lepszych powłok czy nawet korekcji fazowej, a do tego obudowa z sztucznego tworzywa, a nie z poliwęglanu, jak większość lornetek tego typu, co uwidacznia się w wadze np 10x42 jest lżejsza od GPO 10x42 o 200g czy od M7 10x42 o 100g. To już niewiele droższa (150zł) Delta Chase jest lepsza od tych GOVIEW.
Wysłany: Pią 05 Gru, 2025
ryszardo...W specyfikacji GOVIEW, wyraźnie pisze, 'tworzywo sztuczne z włóknem szklanym"
Masz rację , poliwęglan to też tworzywo sztuczne, ale mocniejsze i trwalsze od plastiku PVC, mniej podatne na uszkodzenia. Na którymś z forów, BF lub CN, któryś z użytkowników pisał, że obudowy GOVIEW są z zwykłego plastiku PVC, co pasowałoby do niskiej wagi tych lornetek.
Generalnie tego nie zauważyłem w opisie oferty tej GOVIEW, dzięki Jednak, po przeanalizowaniu wszystkich opcji, skłainam się do GPO Passion ED 10x42 w kolorze wściekłej pomarańczy Nie ukrywam, że choć optyka jest najważniejsza, to takie rzeczy jak gwarancja, magnezowa obudowa i przede wszystkim wygląd też mają duże znaczenie. GPO zaś wygląda zajefajnie. W niczym tak naprawdę nie odstaje, a za stylistykę daję jej pierwsze miejsce. No i cena jest przyzwoita jak za lornetkę ze szkłem ED i tym poziomem wykonania. Tak więc chyba raczej zostanę przy tej opcji i niebawem zamówienie poszybuje na cyfrowe.pl
carrygun napisał..." Wracając do tematu lornetek. Na dniach będę podejmował decyzję:
Nikon Monarch M7 10x30 albo DO Forest III 10x42."
M7 10x30 to bdb a nawet świetna, w obecnej cenie, lornetka, niewiele słabsza od droższego Monarcha HG 10x30 (lepsza obudowa,większe pole i troszkę lepszy kontrast).
Obraz w M7 jest duży (6,7*/67*) i ostry (85% pola) o znikomej AC. BDB obudowa i mechanika. Dobrze pracujące pokrętła ostrości i dioptrii. Cóż więcej chcieć za takie pieniądze. Lornetki M7 to jedyna nowa seria, która udała się Nikonowi, w ostatnich latach.
Mam obawy, że Forest III, optycznie, nie jest lepszy, pomijając to, że jest większy, cięższy i x42 .
Dzięki za odpowiedź. Ogółem będę oglądał obie na początku przyszłego tygodnia w sklepie i jedną wezmę na pewno. Problem mam taki, że przy takiej obserwacji za wiele wniosków się nie wyciągnie. Raczej dopłacę do M7, bo to jednak klasyka i jest dużo większe prawdopodobieństwo, że się nie zawiodę, no i przy Foreście bałbym się, że go kupię, a i tak będę zaraz rozglądał się za czymś lepszym. Z Monarchem tak nie będzie, bo wyraźny przeskok pewnie wiązałbym się z dużym wydatkiem.
Zakładam, że optykę z M7 można porównać do Vortexa Vipera? Sam miałem Diamondbacka, ale patrzyłem przez Vipera i obraz był ostry jak maczeta.
Wysłany: Sob 06 Gru, 2025
carrygun...Forest 3 to lornetka, jak na razie, nie sprawdzona przez użytkowników, natomiast M7 już tak, a do tego, M7 10x30 jest lornetką bardziej mobilną od lornetki 10x42.
Nie twierdzę, że Forest 3 jest słabą lornetką, ale dokąd nie zostanie sprawdzony przez wielu użytkowników i porównany z innymi markami, pod kątem optycznym, to będzie, tak naprawdę niewiadomą w kwestii jakości.
Dobrze, że będziesz miał możliwość "porównania" ich w sklepie, bo wybór będziesz miał "łatwiejszy", mimo, że takie sklepowe "porównania" nie są, za bardzo, miarodajne. Najlepiej kupić przez internet i porównać w domu, w warunkach polowych, bo jest na to 14 dni . Życzę udanego zakupu .
Mam teraz u siebie Forest Gen3 i Monarch HG - obie 8x42. Niestety nie jestem lornetkowym wyjadaczem, przez co nie potrafię profesjonalnie porównać sprzętu.
Wcześniej próbowałem swoich sił z Forestem Gen2 który męczył mnie dość wyraźną CA nawet w centrum (rozbarwione jaskółki na tle chmury). Oglądałem chwilę SV202 Gen1 (też bez szału) i miałem starego Opticrona Explorera nie-ED (mniejsza CA niż Forest, ale lornetka wyraźnie ciemniejsza).
Teraz mam problem: generalnie nie potrafię się doczepić nowego Foresta. CA dużo mniejsza, ostrość przyzwoita. W kwestii CA, powiedziałbym że nawet lepiej niż Monarch.
Natomiast Monarch jest dla mnie przyjemniejszy ergonomicznie (dopasowanie muszli), i dodatkowo patrząc przez niego bez okularów odnoszę wrażenie "wejścia w scenę", czego nie dostrzegam przy Foreście. Nie wiem co to może być. Forest jest solidny w obyciu, natomiast Monarch wydaje się być bardziej filigranowy ale też bardziej "premium".
Jeżeli macie pomysł na konkretny test, napiszcie. Astro niestety odpada, pogoda tu nie daje szans. Raczej obserwacje w warunkach szarówy.
fred4u, najważniejsze już wiesz, wskazanie masz na MHG. Ale i tak bym sprawdził, by wiedzieć na co się decydujesz:
0) Kolimacja - to już opisywane nie raz w jaki sposób
1) AC i ostrosc - gałęzie na tle jasnego nieba, latarnie, anteny. Zarówno w centrum pola, jak i na brzegu. Dodatkowo patrzysz czy nieostrość brzegową da się doostrzyc fokuserem.
2) Kontrast - widoczność detali na odległych elementach krajobrazu, różnice jasności dużych, jednolitych i sąsiadujących obszarów o różnej jasności i kolorystyce, mokre ulice, mokre liście.
3) jasność i kolorystyka - to porównujesz na pochmurnym niebie i elementach krajobrazu, lornetki jednocześnie przy oczach i na zmianę otwierasz
4) Praca pod światło - Słońce i jasne latarnie. Słońce w bezpiecznej odległości od pola widzenia, latarnie zarówno w polu, jak i poza nim pod różnym kątem.
To na początek.
_Tomek_...Jeżeli mogę, to wtrącę tylko, że należy dodać do pkt 1/2/3/4, że trzeba to robić na tych samych elementach i w tym samym czasie, bo porównania z pominięciem tego, są bez sensu, a wyniki nie są miarodajne.
fred4u...Jeżeli faktycznie, AC w HG 8x42 jest bardziej widoczna niż w Forest 3, to świadczy to tylko o tym, że jakość optyki w HG nie jest warta obecnej ceny, o czym już pisałem, po swoich doświadczeniach z tą lornetką.
Niemniej jednak, pomijając wpadkę z AC i czasami z mechaniką, lornetki HG, są bdb lornetkami z bdb ergonomią i muszlami ocznymi. To świadczy o tym, że Nikon odpuścił z jakością, w swojej, obecnie, najwyższej serii HG. Natomiast jeżeli HG Ci pasuje ergonomicznie i pozostałych aspektach optyki, a nie przeszkadza Ci ta AC, to wybór masz prosty .
AC w centrum w obu jest (jak na moje oko) bdb, w Foreście II uwierała. AC poza centrum w MHG wyraźniejsza niż w Foreście 3. Zniekształcenia na prostych liniach, po bokach pola wyraźnie większe w Foreście (zakładam że tu robotę robi ten Field Flattener z Nikona). Przy Foreście częściej zdarza mi się "blackout" niz w Nikonie (ale to może kwestia regulacji rozstawu). Nikon ma większą głębię ostrości. Kontrast, jasność - dla mnie (niewprawne oko) dość porównywalnie.
Mój wniosek, skoro MHG jest uznaną lornetką o powtarzalnie dobrych parametrach, to Forest 3 wydaje się zupełnie fajnym modelem. "Tylko" ta różnica w cenie, mimo że Nikona kupiłem jeszcze w promce.
Zniekształcenia na prostych liniach, po bokach pola wyraźnie większe w Foreście (zakładam że tu robotę robi ten Field Flattener z Nikona).
Nie, FF prostuje płaszczyznę ostrości (dlatego radzilem sprawdzić nieostrość na brzegu pola - powinna być mniejsza dzięki wyplaszczaczowi). To co piszesz to dystorsja, zawsze jakas występuje (i powinna), ale jej optymalny poziom to indywidualna rzecz zależąca od tego w jaki sposób i co obserwujesz.
Cytat:
Przy Foreście częściej zdarza mi się "blackout" niz w Nikonie (ale to może kwestia regulacji rozstawu
Rozstawu i wysunięcia muszli, ale jeśli nie doprowadzisz do braku tych fasolek, to będzie to irytować w przyszłości.
Przydałyby się jeszcze testy na nocnym, rozgwiezdzonym niebie.
fred4u, Jeszcze mam jeden sposob na sprawdzanie kontrastu. Jak będziesz robić testy na latarniach pod kątem odblasków, to znajdź taką pojedynczą, za którą jest ciemno. Patrz przez lornetki na tą latarnię i zobacz w której lornetce lepiej widzisz detale w tle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,7 sekundy. Zapytań do SQL: 9