Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 08 Lut, 2012
Sony DSLR a580 v Nikon D5100 v Canon 600D
Autor Wiadomość
turktey
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Lut, 2012   

Huh :razz: . Bardziej mi się podoba z wyglądu a już wolę się męczyć z nikonem jeśli miałbym mieć lepszą jakość zdjęć :mrgreen: . A canon też robi RAW przecież ? Jaka jest w różnica w RAW'ach z canona i nikona ? Czyli w JPG nie będzie różnicy ?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

turktey, w tej klasie aparatów zasadniczo istotniejszym jest jak Ci się ten korpus trzyma, jak Ci się podoba menu i takie tam rzeczy.

komor 
Moderator

turktey, zamiast zakładać kolejne nowe tematy, może przeczytaj już to, co koledzy wielokrotnie napisali? Scalam Twój nowy temat do istniejącego już. Masz 5 stron czytania.

Dodatkowo w ramach edukacji możesz też przeczytać to:
RAW czy JPG? Za i przeciw różnym sposobom pracy
a potem inne podobne tematy w tym samym dziale co powyższy.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

turktey napisał/a:
Jaka jest w różnica w RAW'ach z canona i nikona ?
W D5100 (bo nie w każdym Nikonie jest ta matryca), masz dramatycznie większy zapas informacji w cieniach, dlatego prawidłowo naświetlając na światła (tak by znajdowały się na końcu histogramu, ale nie były przepalone), bez najmniejszego problemu odzyskasz dobrej jakości cienie w większości scen. To jest podstawowa zaleta, o której w Canonach z 18-MPix matrycą nie masz co marzyć. Drugą, ponikąd z niej wynikającą, jest niższy szum w wyższych czułościach.

furi_dp 
Nowy

demich, dobry wybór :!:

mi też doradzono D5100 (tylko ja kupiłem z 18-105), mam go od ok 1,5 miesiąca i naprawdę jestem zachwycony.
przesiadłem się z małpki więc to chyba normalne :wink:
cały czas się uczę ale są już zdjęcia z których jestem autentycznie dumny :razz:
teraz zbieram kasę na stałkę 35 1.8

miłego focenia :twisted:

legalik 
Początkujący
Krem de la Krem

Też wybierałem między nimi ale wybrałem canona 600D. Ma lepszy tryb wideo lepiej mi się go trzyma , według mnie jest zrobiony z lepszych materiałów i ma trochę lepszą jakość ekraniku :mrgreen: . Ale myślę że byłbym zadowolony z obu . Za tydzień albo dwa jadę do sklepu i kupuję canona. Chociaż w fotojoker jest teraz fajna promocja bo do 5100 dają kartę 8GB. Tylko jest wtedy droższy od 600D :mrgreen: .

jaad75 
Klub Pierdzieli

legalik napisał/a:
według mnie jest zrobiony z lepszych materiałów
Że co???... :razz:
legalik napisał/a:
Chociaż w fotojoker jest teraz fajna promocja bo do 5100 dają kartę 8GB.
Naprawdę ktoś się przejmuje "promocjami" tego sklepu?... :roll:

legalik 
Początkujący
Krem de la Krem

Hueh :mrgreen: . Po prostu canon wydaję mi się 'porządniejszy' tzn. mniej plastikowy :mrgreen: . Może się mylę ale takie mam odczucia. Ja się przejmuję promocjami bo 100zł na ulicy nie leży :mrgreen: .

muzyk 

legalik napisał/a:
bo 100zł na ulicy nie leży :mrgreen: .

Słusznie, ale z drugiej strony, warto znać opinie o danym sklepie, bo w razie "W" gwarancji ni chu chu...
Tzn. będzie, ale będą NA PRZYKŁAD: pod górkę robić.
legalik napisał/a:
Po prostu canon wydaję mi się 'porządniejszy' tzn. mniej plastikowy

Jeden i drugi i trzeci z tego segmentu to plastik fantastik. Canon wydaje się być mniej "oprzciskowany".

demich 
Nowy

Witam,
już pierwsze zdjęcia są. Jestem zadowolony z aparatu, dobrze się trzyma w ręku, ładnie wychodzą zdjęcia, choć jeszcze na razie robię na auto ale już instrukcja obsługi przeczytana i co nieco więcej na forum tu znajduje i czytam, a także na innych stronach. Mam nadzieję że szybko się nauczę robić dobre zdjęcia. Kupiłem też do aparatu filtr na obiektyw, kartę 8GB 10 no i oczywiście pokrowiec. Chciałbym wszystkim podziękować za to że napisali j/w swoje spostrzeżenia i opinie co pomogło mi w wyborze i kupnie aparatu.

Jeśli możecie napiszcie jak można sobie ustawić aparat z jaką przysłona i itp. aby porównać zdjęcie zrobione z trybu auto.

Pozdrawiam

jaad75 
Klub Pierdzieli

legalik napisał/a:
Hueh :mrgreen: . Po prostu canon wydaję mi się 'porządniejszy' tzn. mniej plastikowy :mrgreen: .
To akurat odwrotnie - Canon niestety pozazdrościł tworzywa starszym Sony. Tyle tylko, że 600D jest ciut mniej plasticzany od 1100D, ale nawet w 60D użyli tego fatalnego w dotyku plastiku.
legalik napisał/a:
Ja się przejmuję promocjami bo 100zł na ulicy nie leży :mrgreen:
To poszukaj sobie cen w necie, a nie w śmiesznych sklepach, typu FJ.

[ Dodano: Pią 10 Lut, 2012 12:29 ]
demich napisał/a:
Mam nadzieję że szybko się nauczę robić dobre zdjęcia.
Też miałem taką nadzieję... Do tej pory mi się niespecjalnie udaje... :razz:
demich napisał/a:
Jeśli możecie napiszcie jak można sobie ustawić aparat z jaką przysłona i itp. aby porównać zdjęcie zrobione z trybu auto.
Masz przecież info wyświetlane przy robieniu, czy przeglądaniu zdjęć w aparacie i w exifie jeśli już zgrałeś zdjęcia... :roll:

demich 
Nowy

jaad75 piszesz tak do mnie jakbym już wszystko wiedział o tym aparacie. Nie wiem czy czytasz ze zrozumieniem ale to jest mój pierwszy aparat a nie kolejny. Jeszcze nie wiem jak wszystkiego używać , a pisanie " Masz przecież info wyświetlane przy robieniu" nic mi nie mówi. Widocznie ty kupując aparat już wszystko wiedziałeś, a myślę że nie wiedziałeś bo piszesz że dalej ci nie wychodzą. Więc wiem jedno że nie wiesz jak ustawić w innym trybie aparat od auto. W niczym mi tym pisaniem w poprzednim poście nie pomogłeś.

jaad75 
Klub Pierdzieli

demich napisał/a:
a pisanie " Masz przecież info wyświetlane przy robieniu" nic mi nie mówi.
Widzisz cyferki w wizjerze? Wiesz co oznaczają? Jak nie, to do nauki, albo chociaż czytania instrukcji obsługi.
demich napisał/a:
a myślę że nie wiedziałeś bo piszesz że dalej ci nie wychodzą. Więc wiem jedno że nie wiesz jak ustawić w innym trybie aparat od auto.
Faktycznie, może przestawię aparat z Auto, to wtedy mi zaczną wychodzic - oświeciłeś mnie... :razz:
Polecam jednak czytanie instrukcji obsługi. Dodatkowo w swoim Nikonie masz podpowiedzi na ekranie. Dasz radę... :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

legalik napisał/a:
Ma lepszy tryb wideo
Czy z tej różnicy naprawdę skorzystasz?
legalik napisał/a:
według mnie jest zrobiony z lepszych materiałów i ma trochę lepszą jakość ekraniku :mrgreen:
Całkowicie mylne wrażenie...
legalik napisał/a:
Po prostu canon wydaję mi się 'porządniejszy' tzn. mniej plastikowy :mrgreen: . Może się mylę ale takie mam odczucia.
Zdecydowanie masz mylne odczucia, choć w zasadzie nie ma to w praktyce znaczenia.

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Faktycznie, może przestawię aparat z Auto, to wtedy mi zaczną wychodzic - oświeciłeś mnie... :razz:

Dobre.

Demich.
Utsaw sobie na A - preselekcję przysłony - do portretów przysłony np. 3,5 4, do krajobrazu 8-11 tak z grubsza, bez wnikania w szczegóły.
Czas aparat dobierze sam. ISO ustawiaj większe niż 100, jeśli uznasz, że czas otwarcia migawki jest za długi.
Poza tym, za Jaad'em. Poczytaj o przysłonie i czasie otwarcia migawki. Jak to przebrniesz (a nie jest trudne aż tak), zapomnisz na stałe o programach auto.
Programy auto - to marnotrawstwo migawki. :razz:

Odpowiedz do tematu