Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
sprzęt przy niedostatecznym zaangażowaniu w zdobywanie umiejętności i doświadczenia. Może to powodować frustracje u Czytelników bardzo doświadczonych ale z ograniczonymi zasobami, a więc posiadających mniej zaawansowany sprzęt.
Wysłany: Sro 29 Sty, 2014
Wracając do źródłowego pytania (4):
Zdjęcia krajobrazowe obiektywem szerokokątnym z filtrem polaryzacyjnym - można zrobić dobre zdjęcia ale trzeba mieć na uwadze kilka (co najmniej) szczegółów dotyczących filtra.
1. Oprawa filtra - jeśli nie jest niskoprofilowa (tzn wąziutki pierścień oprawy) - może powodować winietowanie, szczególnie przy otwartej przysłonie.
2. Umiejscowienie słońca - rezultat działania filtra polaryzacyjnego zależy od kierunku oświetlenia, najsilniej przyciemnia niebo przy słońcu świecącym z boku, najsłabiej przy słońcu za plecami. Przy szerokim kącie może to powodować duże różnice w kontraście słońce/chmury po lewej/prawej stronie kadru.
3. Warto pamiętać, że jakość filtra polaryzacyjnego (i każdego innego) powinna odpowiadać jakości obiektywu. Marny filtr z kiepskimi warstwami przeciwodblaskowymi zdegraduje najbardziej zaawansowaną optykę obiektywu.
Uwagi nie są dla "ekspertów" ani "profesjonalistów", zaawansowani mogą je pominąć (lub uzupełnić).
Wracam na chwilkę do wczorajszego tematu. Niestety nie miałem za dużo czasu na siedzenie przed komputerem.
Do jaad75: mimo, że jakoś z początku nie pałaliśmy do siebie zbyt wielką sympatią (szkoda, bo pochodzisz chyba z Krakowa -znam Salwator, Przegorzały i okolice- mieszkałem 10 lat w Podgórzu, a Kraków to moje ulubione miasto), jestem Ci bardzo wdzięczny za cenne wskazówki dotyczące zdjęć nocą z długimi czasami naświetlania. Otóż przeczytałem gdzieś w Internecie, że aby uzyskać efekt "pustej ulicy" mimo ruchu, należy zastosować filtr ND10000x, co da możliwość zastosowania czasu naświetlania około 5,5 minuty. Trzymałem się tego, jak "prawdy wiary" i nawet nie przypuszczałem, że może być inaczej. Ty dałeś mi spojrzenie z innej strony na to "zjawisko". Rzeczywiście, w moim przypadku, zdjęcia jakie chciałbym uzyskać nie uzyskam stosując filtr ND. W przeciągu tych pięciu minut przejedzie mi co najmniej kilka samochodów i ich światło się skumuluje, nie wspominając nawet o odblaskach. Robiąc w ten sposób zdjęcie nawet w dzień, efekt nie będzie zbyt ciekawy, bo te samochody poruszają się "wzdłuż", a nie w "poprzek" zdjęcia, więc w najlepszym razie, nawet jeśli ich nie będzie widać, to powstanie jakaś rozmyta plama, jak to ujął muzyk: "wymazy". Gdyby, nazwijmy to „obiekty” poruszały się w poprzek to czas, w jakim znajdują się w kadrze byłby krótszy i te „wymazy” raczej nie miałyby miejsca. Wniosek z tego taki, że ten sposób nie jest dobry. Do tego ustawienie parametrów w aparacie, a później przykręcenie filtra –duży „zawrót głowy”, a efekt zapewne byłby mizerny. Dobrze logikuję?
Muzykowi jeszcze raz dziękuję za „pokazanie” mi nieznanych obiektywów – całkiem ciekawie to wygląda. Chyba jednak niewielu ludzi tego używa... Ja w ogóle się z takimi obiektywami nie spotkałem. Czyli Niemcy potrafią robić dobre szkła. Tylko nie wiem dlaczego „pstrykawki” Sony mają takie ciemne szkła...
To tyle do wczoraj...
[ Dodano: Czw 30 Sty, 2014 04:31 ]
A dzisiaj? Dzisiaj smutek napawa serce me...
Cygnus napisał:
„Wg "netykiety" pisanie dużymi literami to krzyczenie, więc prośba skierowana już na wstępie do "EKSPERTÓW" nie zabrzmiała sympatycznie.
A kolejne wypowiedzi w stylu połajanek też nie dodały ciepła dyskusji. Niepotrzebnie.”
Z tego miejsca, uroczyście oświadczam, że pisząc to słowo dużymi literami, nie miałem intencji, żeby kogokolwiek obrazić. Nie wiem jaki diabeł mnie podkusił tak to napisać. W zasadzie piszę tak dość często, do znajomych, jak chcę podkreślić jakieś ważne słowo. Być może, zupełnie nieświadomie, również kogoś z tych ludzi wkurzyłem. Dziękuję za zwrócenie mi uwagi na ten szczegół.
Cygnus napisał:
„Trzecia sprawa - jeśli mimochodem wymieniamy posiadany sprzęt, całkiem zaawansowany i nietani - a zadajemy pytania dosyć podstawowe, powstaje wrażenie przeinwestowania w sprzęt przy niedostatecznym zaangażowaniu w zdobywanie umiejętności i doświadczenia. Może to powodować frustracje u Czytelników bardzo doświadczonych ale z ograniczonymi zasobami, a więc posiadających mniej zaawansowany sprzęt. Nie ma potrzeby ich łajać, wszyscy jesteśmy tylko ludźmi.
Zapraszamy do dalszych dyskusji, z uwagą że niewiele jest pytań na które odpowiedź będzie prosta jak w biblii: TAK, TAK, NIE, NIE.”
RB napisał:
„z Twoimi pytaniami problem głownie w tym, że dopuściłeś odpowiedzi tak/nie, które IMO w tym Twoim kluczowym pytaniu 3 są nonsensem. Bo efekty foto będą zupełnie różne.
Ludzi też wk...ać może, że chcą od nich tylko tak-nie i nie wymądrzać sie, a w razie czego to ja jestem biedny a wy niemili... popatrz też z drugiej strony”.
Odpowiedź do obu Panów: jeśli chodzi o frustracje Czytelników –brałem pod uwagę taką ewentualność, ale miałem wielką nadzieję, że mi się to nie przydarzy. Jednak ludzie są ludźmi, czyli jest coś takiego, jak zazdrość. Szkoda. Ja nikomu niczego nie zazdroszczę. Cieszyłbym się, gdyby tutaj był ktoś, kto posiada sprzęt za 100 tysięcy dolarów, wcale bym mu nie zazdrościł. Proszę jednak zauważyć, że wcale się z tym nie obnosiłem i nie wywyższałem w stylu: „a ilu z Was miało choć raz w rękach coś takiego?” Zgadza się? A skąd to mam? Jak mnie na to było stać? To nie był prezent. Po prostu efekt ciężkiej pracy. Może wielu z Was ma żony i dzieci, więc macie naprawdę duże wydatki, ale i też jakieś niematerialne „korzyści” z tego tytułu. Ja nie mam żony, ani dzieci, więc staram się to swoje życie umilić w inny sposób. Chyba mam do tego prawo? Lepsze to chyba, niż przepić w knajpie... Choć jakbym teraz był w knajpie to nie miałbym problemów z dobraniem parametrów w aparacie...
Teraz sprawa pytań i odpowiedzi w stylu: tak/nie. Skąd to się wzięło? Otóż zanim założyłem temat na forum, napisałem do administratora. Odpowiedział mi na jednego E-maila, za co jestem mu bardzo wdzięczny. Wysłałem mu też drugiego, ale zapewne z braku czasu –nie odpisał. Wtedy wpadłem na pomysł, że łatwiej mu będzie odpowiedzieć, jak sformułuję pytania w taki właśnie sposób, ale jak widać wcale łatwiej nie jest. Pewnie dlatego nie odpisał. Przynajmniej teraz rozumiem dlaczego.
Natomiast „zarzut”, żeby się trzymać odpowiedzi: tak/nie –odrzucam w całości. Czy kiedykolwiek napisałem do kogoś: „hej, przyjacielu, nie dyskutuj tylko wybierz: tak/nie? Trochę w tym wypadku panowie się zagalopowali... Czy kiedykolwiek próbowałem sprzeczać się z kimś i wyrażać/trzymać swoją stronę, skoro to ja proszę o pomoc/radę? Nie. Nigdy na tym forum. To byłoby wielkim nietaktem.
Podsumowując: wiele się dowiedziałem i jestem Wam za to bardzo wdzięczny. Jednak czuję wielki niesmak. W przyszłości będę się trzymał z daleka od wszelkiego rodzaju forów. Jestem po prostu za nerwowy na takie dyskusje.
Jeszcze tylko jedna sprawa: czy to tylko ja tutaj cały czas obrażałem? Nawet jeśli kogokolwiek uraziłem to zrobiłem to nieświadomie i przeprosiłem za to, nawet kilka razy. A mnie nikt nie przeprosił. W sumie po co? Skoro to ja przepraszam to znaczy czuję się winnym. Czyli to ze mnie jest tutaj największy rozrabiaka. Reszta nie poczuwa się do żadnej winy, więc nie musi przepraszać. Niech i tak będzie.
JESZCZE RAZ BARDZO WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ I PRZEPRASZAM.
Administratora lub moderatora proszę o zamknięcie tematu.
Robiąc w ten sposób zdjęcie nawet w dzień, efekt nie będzie zbyt ciekawy, bo te samochody poruszają się "wzdłuż", a nie w "poprzek" zdjęcia, więc w najlepszym razie, nawet jeśli ich nie będzie widać, to powstanie jakaś rozmyta plama,
Raczej linie. Zresztą, zależy od natężenia ruchu. Puste miasto nocą = stosuj średnio długi czas wtedy, gdy tam prawie nikogo nie ma. zależnie od miejsca: 1, 3 rano...
Chyba, że chcesz pusty Mong Kok albo coś w tym rodzaju zrobic... to nie wiem jak
w dzień niekoniecznie. No jak się ustawisz gdzieś w okolicach korka i gdzie sanochody beą w kadrze w czasie porownywalnym do czasu, gdy ich w kadrze nie bedzie... to tak. Ale znowu, nic mechanicznie, że starczy filtr czas i koniec... po prostu przyjdź tam, gdy natężenie ruchu jest dośc niskie.
I nie wygłupiaj się z tym 6d etc., jednak cygnus nieźle pojechał. Masz, Twoj biznes, to w końcu żadne wielkie halo nie jest
pes [Usunięty]
Wysłany: Czw 30 Sty, 2014
RB napisał/a:
to w końcu żadne wielkie halo nie jest
Zaprawdę powiadam Ci Mości Paolotp efektu halo przy zdjęciach nocą wystrzegaj się jak szatan wody święconej. Brać nie toleruje tego typu efektów w fotografyji. Kluczem okaże się nie nadużywanie suwaka clarity i opcyji lightning w programach do wywoływania plikyjów typu RAW. Brak tego efektu na zdjęciach Twych suto nagrodzony oklaskami i przychylnością Braci będzie.
Niech smutek nie napawa serce Twe, wszak na to forum wstąpiwszy spróbuj lepiej poznać je.
Tu lud zacny, czasem swarliwy, a przy tem niewielu udziela rad wielu, by ci nie markotniejąc w rozmaitości sami pozostawszy, magiczną puszkę ze szkłami kupiwszy, w radości niewysłowionej obrazy czyniwszy, przyczyniać się do piękniejszego czynienia świata zechciawszy, ku radości pospołu, serce ichnich radując, dobrym słowem sobie radziwszy.
Dziękuję muzyk za wspaniały wiersz. Czy to na mą cześć?
A tak poważniej: nie dość, że muzyk ze zdolnościami fotograficznymi, to jeszcze poeta.
Po prostu artysta.
Pozdrawiam.
Co byś Pan się odstresował i nas na Ty wołał.
Jako zaś i my Cię "Ty"-ować chcemy, albowiem forum temu "pan"-ować nie chcemy.
Jak już wspomniałem, ludzie tu zacne pisują, czasu swojego, choć mogliby wiele, nie licytują.
Wszystkie, choć się w realu nie zawżdy znają, przez "ty" do siebie, mimo, że czasem swary mają - mawiają.
Jest przeto rzeczą piękną niesłychanie, gdy również "ten nowy" zrazu od moda w banię dostanie, nie rzęzi się zaś i nie wszczyna swarowanie.
Nie czyń proszę przeto gniewnego oblicza, uśmiechnij się do moda, a nawet wlep mu śmiejącego oblicza.
Co byś się tutaj poczuł niczym w progi domu swemu, dajmy sobie grabę i wypijmy po piwku wirtualnemu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9