Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Porada w sprawie robienia zdjęć miasta nocą.
Autor Wiadomość
Paolotp 
Początkujący

Wysłany: Nie 26 Sty, 2014   Porada w sprawie robienia zdjęć miasta nocą.

Witam serdecznie! Na wstępie bardzo proszę Panów EKSPERTÓW, żeby nie byli dla mnie uszczypliwi. Ja nie jestem ekspertem, dlatego pytam WAS. Mam nadzieję, że moje pytania nie są zbyt głupie. Próbowałem porozumieć się z administratorem -odezwał się, za co jestem mu wdzięczny, ale nie ma czasu, żeby mi odpowiadać na moje pytania. Zrobiłem już gotowe możliwe odpowiedzi, żeby było łatwiej odpowiedzieć.
Mam Canona 6d, Canona 24-105 i Canona 24mm f/1.4. Jakie zdjęcia chcę robić? Głównie krajobrazowe Canonem 24-105 z filtrem polaryzacyjnym. Canonem 24mm f/1.4 -zdjęcia wewnątrz budynku, przy słabym świetle bez lampy i zdjęcia miasta nocą. Portretów raczej nie zamierzam robić. Wszystko oczywiście amatorsko, na własne potrzeby. Jeśli to możliwe, bardzo bym prosił o odpowiedzi na poniższe pytania.
Pytania:
1. Robiąc zdjęcia wewnątrz budynku z umiarkowanym światłem Canonem 24-105L przy ogniskowej 24mm i przysłonie 5.6, a później Canonem 24mm f/1.4 i przysłonie 5.6 otrzymam prawie taki sam efekt? Tak/nie.
2. W związku z powyższym (i poniższym) nasuwa się pytanie: czy warto mieć oba te obiektywy? Tak/nie. W końcu dubluję tę samą ogniskową. Proszę tutaj nie obrzucać mnie błotem...
3. Zdjęcia krajobrazowe (miasto) w nocy przy słabym oświetleniu robić przy użyciu:
a. Canon 24mm f/1.4 przysłona powiedzmy 5.6 (chcę mieć dużą głębię ostrości) i używając funkcji: zdjęcia nocne z ręki (oczywiście używałbym statywu), bez żadnych filtrów.
b. Bez znaczenia: Canon 24mm 1.4 lub Canon 24-105, przysłona 5.6, filtr ND 4.0 lub w razie potrzeby więcej, czas naświetlania co najmniej 5 i pół minuty (żeby nie było widać ciągle poruszających się samochodów, nawet o 3 w nocy!)
Opcja a/b.
4. Można robić piękne zdjęcia krajobrazowe w dzień przy użyciu Canona 24mm f/1.4, przysłonie co najmniej 5.6 i filtrze polaryzacyjnym? Tak/nie.
Jeszcze tylko jedno zdanie: próbowałem używać jednocześnie filtra polaryzacyjnego i szarego ND, ale miałem niesamowite winietowanie. Czyli to raczej nie ma sensu. Dlatego kupiłem Canona 6d - ma funkcję HDR. Chyba lepsza opcja.

Z góry dziękuję za pomoc!

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 26 Sty, 2014   

Ja bym 24-105 sprzedał :razz: dokupił 50 1.4 Sigmy/Canona, albo 50 1.2L Canona i 85 1.8, albo zamiast 24-105 dokupić 85 1.8 i 135 f2.
Albo do 24 1.4 dokupić 70-200 2.8

Zdjęcia nocne?

M, przysłona np. 5.6 czy 8, i czas odpowiedni.
Do tego zasłonięty wizjer (gumkę masz na pasku), podpięty wężyk spustowy.
Całość na statywie, zapis zdjdęć RAW, ewentualnie obróbka w LR 5.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

1. Tak
2. Jesli fotografujesz tylko na f5.6 to: nie.
3. ---
4.Tak

Paolotp 
Początkujący

Dziękuję ślicznie za odpowiedzi. Trochę "zawaliłem", bo nie wymieniłem Canona 70-300, którego również posiadam, ale akurat w tym przypadku to nie miało znaczenia. Dlatego tego obiektywu nie wymieniłem. Zdjęcia w nocy robię na statywie, używam wężyka, ale czas naświetlania muszę mieć dużo dłuższy, ze względu na te samochody. Zawsze psują mi ujęcia. Pozdrawiam.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 27 Sty, 2014   

Paolotp napisał/a:
Dlatego kupiłem Canona 6d - ma funkcję HDR.
Każdy aparat ma możliwość wykonywania nim HDR-ów. :roll:

Paolotp 
Początkujący

Mylisz się -nie każdy. A to nie ma nic wspólnego z moim pytaniem.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Paolotp napisał/a:
Mylisz się -nie każdy.
Obawiam się, że nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz. Nawet jeśli aparat nie oferuje bracketingu ekspozycji (nie znam takich) lub oferuje zbyt mały odstęp, względnie zbyt mało klatek, to żadnym problemem nie jest ręczna zmiana parametrów naswietlania, a to wszystko, czego potrzeba do HDR.
Paolotp napisał/a:
A to nie ma nic wspólnego z moim pytaniem.
Na pytania uzyskałeś już odpowiedź. Szkoda powtarzać, bo to oczywistości.
Tak gwoli ścisłości tylko, to na f/5.6 na FF nie będziesz miał dużej GO, a i przymknięty o działkę zoom nie da jakości jak przymknięta o 4 działki dobra stałka.

cygnus 
Entuzjasta

Jeżeli przy WSZYSTKICH zdjęciach obiektyw ma być przysłonięty do 5.6 to kupienie obiektywu o otworze względnym 1:1.4 jest rozrzutnością. Zapewne obiektyw stałoogniskowy 1:2.8 da podobne rezultaty.
Zdjęcia "krajobrazowe" miasta nocą - stosowany czas naświetlania zależy głównie od tego, jaki efekt dynamiczny ma zostać uzyskany: smugi świetlne od lamp, rozmycie okien autobusów, ale także w jaki sposób mają być uwidocznione cienie, w jaki oświetlone i nieoświetlone budynki i okna (wystawowe) i czy mają być widoczne.... gwiazdy i Księżyc.
Jeszcze PRZECHODNIE, a także czy widoczne są drzewa i czy jest wietrznie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
czego potrzeba do HDR.
...albo panoramy czy też zdjęcia 3D :)

Paolotp, na Twoje pytania w pełni odpowiedział już cybertoman. W zasadzie to kończy temat. Samo pytanie 1 tłumaczy też dlaczego tak ważnym był "tryb HDR" w puszce. I to nie żaden prztyczek. Po prostu sugeruję trochę poczytać ;)

Paolotp 
Początkujący

Panie moderatorze! Ja też proponuję poczytać i to dokładnie. Nie odpowiedział na pytanie 3, a to było najważniejsze pytanie. Człowiek, który powinien pilnować tutaj porządku, sam robi bałagan.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Bo jak na nie odpowiedzieć? Równie dobrze mógłbyś zapytać czy lepiej w spożywczaku kupić wafelki czy czekoladki.

Chcesz odpowiedzi to Ci ją dam: czasem A, a czasem B. Zależy od efektu jaki chce uzyskać.
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Pon 27 Sty, 2014, w całości zmieniany 2 razy  

mozer 
bo Pentax

Paolotp, jesteś tu "nowy" a już strofujesz moderatora... Jak przychodzisz do kogoś w gości po raz pierwszy to też od razu krytykujesz wystrój mieszkania?

Przy takim podejściu odradzałbym korzystanie z forum internetowego, tym bardziej, że to chyba Ty chcesz się czegoś dowiedzieć...

pes
[Usunięty]

Paolotp, zauważ, że nikt nie musi tu odpowiadać na postawione pytania ;) Roszczeniowa postawa dzisiejszego społeczeństwa, ehhh :)

Paolotp 
Początkujący

Ok. Panie moderatorze. Skoro tak wygląda pomoc na forum, zatem: "kończ waść wstydu oszczędź". Dziękuję bardzo. Przepraszam, że żyję. Trening czyni mistrza, porobię trochę zdjęć i sam do tego dojdę. Dziękuję bardzo reszcie sympatycznych forumowiczów. Trochę się dowiedziałem. Pozdrawiam.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

I po co te nerwy? Nieprecyzyjne pytanie to i nieprecyzyjna odpowiedź lub jej brak.
To forum fotograficzno-techniczne a nie stowarzyszenia wróżek polskich...

Zalecam głęboki wdech i przemyśleć swoje postępowanie.

Odpowiedz do tematu