Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pią 22 Lip, 2016
Aparaty kompaktowe z matrycą APS-C
Autor Wiadomość
agnieszkappp 
Nowy

Wysłany: Czw 18 Sie, 2016   

Stabilizacja przy tak krótkiej ogniskowej to byłby bajer. Trzeba tylko mniej pić (albo wręcz odwrotnie), co by się ręce nie trzęsły :cool:
Andrzej.M. napisał/a:
Co do stabilizacji rzeczywiście byłaby ciekawostką przy tej ogniskowej.

Czyli jak mam to rozumieć? To zbędny element w tym modelu, bo wymusza to stało-ogniskowy obiektyw i przy takowych się stabilizacji nie stosuje?

Andrzej.M. napisał/a:
Zakurzenie matrycy ? To ciekawe. ..

Chyba nawet na forum dpreview czytałam o tym problemie. Nawet zdjęcie jednego z użytkowników pokazało czarną plamkę spowodowaną kurzem, zaledwie po dwuletnim fotografowaniu Ricohem.

exik napisał/a:
Najważniejsze pytanie na jakie sama musisz sobie odpowiedzieć to to, czy ogniskowa o stałej długości 28mm będzie Tobie odpowiadać. W końcu jest to kompakt bez wymiennej optyki.

Tak, to pytanie zadaję sobie wciąż od nowa, ale nie jest to dziwne, skoro większość amatorów pstrykania, zawsze w aparacie miało zoom… Dla tego modelu jestem chyba w stanie zaryzykować, bo aparaty z ultrazoomem i normalnym zoomem mam, chociaż sprzed kilku ładnych lat i jakością zapewne nie dorównują GR II, ale jednak są. Dlatego również brałam - a właściwie od początku - pod uwagę soniaka rx100 III czy canona g7x.

exik napisał/a:
Zrób tak - wejdź na Flickr i pooglądaj fotki wykonane tym aparatem. Określ, czy odpowiada Ci obrazek i długość ogniskowej, a następnie podejmij decyzję.
Moim zdaniem to bardzo ryzykowna decyzja w Twoim przypadku.
edit.
I zapomniałem dodać, że zdjęcia na Flickr to będą w 95% wywołane RAWy a nie JPEG.

Męczę tę stronę ze zdjęciami już od dwóch tygodni – nagapiłam się na te fotografie i innych modeli też. Rawy, ale już poprawione czy także surowe? Rawy bezwzględnie wymagają zawsze korekty?

exik napisał/a:
Tym aparatem nie wykonasz portretu, nie ma tu mowy o płytkiej głębi ostrości - niezwykle pożądanej przez fotografów - szczególnie amatorów. Efekt ten daje najwięcej frajdy, tak prawdę mówiąc.No niby jakoś tam można, ale w rękach niedoświadczonego fotografa stałka 28mm do portretu to wyzwanie jak skok bungee na gumce od majtek. Gorzej jak pozujący do portretu ma długi nos, wtedy może nam obiektyw nim wytłuścić bo tak blisko trzeba podejść :)Fajne i proste portrety wymagają co najmniej ekwiwalentu ogniskowej 75mm czyli na APS-C jakieś jasne 50mm. 28mm to taka do widoczków i wycieczek :) oczywiście można ją stosować do innych rzeczy, ale trzeba mieć porządnego skila w kadrowaniu :)

Andrzej.M. napisał/a:
Odnośnie portretu nie jest to z pewnością portretowa ogniskowa co nie znaczy że się nie da nim portretować. Wystarczy spojrzeć na portrety Fidusiewicza.

[ Dodano: Sro 17 Sie, 2016 20:48 ]
Już zdarzało mi się robić je nawet o połowę krótsza ogniskową.[/quote]

Andrzeju, wcześniej wspominałeś, że z taką matrycą to już można się trochę pobawić głębią ostrości z ładnym rozmyciem… miałeś na myśli inne obiekty niż ludzi a dokładniej ich twarze? Pytam, bo tu exit nieco to zakwestionował. Jak mniemam, z sony rx100 III można by było bez problemów tworzyć płytką głębię ostrości, bo obiektyw nie jest stałką?
Może uściślijmy co rozumiemy pod „portretem” – na pewno nie mam na myśli studyjnego. Dwa główne warunki dla mnie Ricoh spełnia – fotografia uliczna, krajobrazy czyli myślę, że chmury i zjawiska atmosferyczne też. Pozostaje trzeci i ostatni – robię zdjęcie osoby na ulicy lub dwóch i chciałabym mieć ich ostrych a resztę nieco rozmytą(to nie musi być od razu mgła). Oznacza to, ze musze podejść na 20cm do osoby? Takie dwa czy trzy metry by mi wystarczyły. Jak to jest z tą odległością i tymi umiejętnościami porównywalnymi do skoku na bungee na nitce?

Reklama

exik 
Nowy

RAW jest surowym zczytem danych z matrycy. RAW'a jako obrazku nie da się zobaczyć. Każdy podgląd pliku RAW jest to obraz już obrobiony w jakikolwiek sposób(nazwijmy to domyślny sposób) po to, abyśmy mogli podejrzeć plik. W momencie kiedy umieszczamy RAWy w programie do wywoływania, program pokazuje nam ten plik jako zdjęcie(obraz) z jakimiś tam domyślnymi nastawieniami, które Ty możesz teraz poustawiać w taki sposób aby zdjęcie było jak najpiękniejsze. I to jest właśnie to, dlaczego z RAWów zdjęcia są zawsze ładniejsze.
JPEGi z aparatu też są początkowo RAWami, które aparat sam sobie przerobi na JPEGi. Jednak aparat to tylko maszyna i obrabia sobie te RAWy na podstawie ustalonych algorytmów, przez co zdjęcia są niedoskonałe. Często przejaskrawione, lub zbyt ciemne, mało nasycone. Mimo, że ma procesor - to jest tylko głupia maszyna :) Zdjęcie widzisz Ty i mając możliwość odpowiedniej korekcji tego co jest zapisane w pliku RAW, możesz tworzyć cuda :)
Jest to stosunkowo proste, uwierz mi :) Tak naprawdę to tylko kilka podstawowych suwaków które już pozwolą wywołać zdjęcie tak, że będzie dużo lepsze niż JPEG. Wystarczy że wywołasz samodzielnie kilka zdjęć i już nigdy nie będziesz korzystała z JPEGów.

Wracając do ogniskowej 28mm - jest to szeroki kadr. Ogólnie ograniczanie się do jednej ogniskowej jest ryzykowne. Moim zdaniem taki aparat kupuje ktoś, kto potrzebuje go do jakiegoś konkretnego zastosowania. Dla Ciebie może być to trochę uciążliwe.
Osobiście miałem okazje bawić się stałą ogniskową, bo również przed wyborem aparatu miałem wiele myśli w głowie. Na szczęście mam na miejscu znajomego z bardzo dobrym sprzętem. Pomógł mi rozwiać wiele wątpliwości. Użyczył mi 550D ze stałką 50mm f1.8. Bo zastanawiałem się właśnie nad takim zestawem. I w wielu sytuacjach zestaw sprawował się wyśmienicie, ale w innych przypadkach ogniskowa była już po prostu zbyt długa aby wygodnie i szybko wykonać zdjęcie. 50mm na APS-C to było jakieś 75mm.
U Ciebie byłoby odwrotnie, ogniskowa 28mm mogłaby być po prostu często zbyt krótka przez co kadr byłby zbyt szeroki.

Fotografowanie osoby z 3 metrów przy użyciu ogniskowej 28mm to cała osoba i duuużo otoczenia na kadrze :)

Jeśli chodzi o rozmywanie tła, to nie tylko rozmiar matrycy, ogniskowa i światłosiła obiektywu mają na to wpływ, ale w największym stopniu sama scena którą chcemy fotografować. Odległość pierwszego planu od elementów w tle. Nie traktuj zmiany ogniskowej jako ZOOMu - zbliżenia. Tylko jako możliwość dostosowania ogniskowej do wykonania pożądanego obrazka :) Czasami zmiana ogniskowej jest po prostu bardzo ale to bardzo wskazana. Nie mówię tu o zdjęciach Macro, bo tu się zawsze tło rozmywa, ale to nie o takie zdjęcia przecież chodzi..
Z aparatów które bierzesz pod uwagę, na TWOIM miejscu zdecydowanie wybrałbym Soniaka.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

exik napisał/a:
Wracając do ogniskowej 28mm - jest to szeroki kadr.
Śmiałe stwierdzenie.

exik 
Nowy

No współcześnie jest to najszerszy koniec większości kompaktów. Wszystkie kitowe obiektywy 18-55 w lustrzankach z APS-C to też jest 28mm na szerokim :)
Inaczej sprawa wygląda jak ktoś przyzwyczajony jest do pełnej klatki. Wówczas można dużo szerszej. Ale jakby nie było, 28mm to stosunkowo szeroko.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Odpowiednik 28mm da ci na 2,8 głębię ostrości rzędu 50-150cm przy ostrości ustawionej na 150-200cm . Więc lepiej się takiego zakresu trzymać jeśli chcesz otrzymywać rozmyte tło. Co do stabilizacji to przy krótkich ogniskowych nie bardzo mają sens.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pią 19 Sie, 2016   

exik napisał/a:
No współcześnie jest to najszerszy koniec większości kompaktów. Wszystkie kitowe obiektywy 18-55 w lustrzankach z APS-C to też jest 28mm na szerokim :)
Inaczej sprawa wygląda jak ktoś przyzwyczajony jest do pełnej klatki. Wówczas można dużo szerszej. Ale jakby nie było, 28mm to stosunkowo szeroko.
Już pisałem, że to śmiałe stwierdzenie. Najczęstsze końce w kompaktach mają ogniskowe w okolicy 4-5mm, a ty mylisz ogniskową z ekwiwalentem. Na tym forum były setki bitew o prawidłowe nazewnictwo. I dalej, o ile 18mm na APS-C Canona da eq~29mm tak Nikona czy Pentaxa eq 27mm, a większość kompaktów ma eq ~24mm, a nie 28mm.

exik 
Nowy

Oczywiście, że chodzi o ekwiwalent. Niczego nie mylę. Nie prawdą jest, że większość kompaktow zaczyna się od 24mm. Dopiero od jakichś 2 lat zaczęto powoli wprowadzać szeroki koniec o takim ekwiwalencie. Wcześniej 28mm to było szeroko, częściej spotykano nawet eq 35mm a do aparatu (kompaktu!) jako rozszerzenie produkowano konwertery szerokokątne aby zejść do eq 28mm, na przykład canon g7 czy też g9..

Wojmistrz 
Obserwator

exik, mało pamiętam aparatów z eq powyżej 24 i uwierz trzeba się naszukać dopiero w modelach z przed 10 lat.

exik 
Nowy

A gdzie tam.. ;)
Fuji x10, x20, x30. Canon G15, G16. Nikon P7700, P7800. Sony RX100, RX100 II. Olympus XZ-2.
Takie tam kilka flagowych modeli ostatnich lat. Wszystkie one startują od eq 28mm.

komor 
Moderator

Wojmistrz napisał/a:
Najczęstsze końce w kompaktach mają ogniskowe w okolicy 4-5mm, a ty mylisz ogniskową z ekwiwalentem.

Ponieważ różne kompakty mają matryce różnej wielkości, to posługiwanie się ekwiwalentem jest w pełni uzasadnione i pewnie dlatego exik pominął to w swojej wypowiedzi.

Wojmistrz 
Obserwator

komor, a wielu innych miało mocno podniesione ciśnienie. Ogniskowa to ogniskowa, dlatego pisałem o śmiałym stwierdzeniu, aby przekonać się czy exik wie o czym pisze. Okazało się że nie do końca i jego wcześniejszy wpis był pokroju "pisze co wie, a nie wie, co pisze". Sam wiesz, że to forum jest mocno techniczne, ne dopuszcza magii i temu podobnych, więc Twoją obronę przedmówcy uważam za zbyteczną.

exik, naszukałeś się co nie? I niestety te kilka modeli nie potwierdzi twojej tezy, bo są w opozycji do panujących w kompaktach trendów.
exik napisał/a:
No współcześnie jest to najszerszy koniec większości kompaktów.

komor 
Moderator

Wojmistrz, kolega exik jest nowy i na pewno jeszcze nie prześwietliliśmy go dokładnie co wie, a czego nie wie :) ale jak ktoś pisze:
exik napisał/a:
Wszystkie kitowe obiektywy 18-55 w lustrzankach z APS-C to też jest 28mm na szerokim

to dla mnie jest zrozumiałe, że rozumie czym jest ekwiwalent ogniskowej i taki skrót myślowy jest jasny. Mogę się mylić i być może dla większości jest to niejasne?

Co do kompaktów z ekwiwalentem 24 vs 28mm, to jednak wymienił tyle znanych i uznanych oraz nie najtańszych modeli, że moim zdaniem udowodnił swoją tezę. Nie można zakładać, że sensowny kompakt na pewno ma 24mm, trzeba to sprawdzić. I na pewno nie są to modele sprzed 10 lat, żeby uzasadnione było Twoje twierdzenie:
Wojmistrz napisał/a:
uwierz trzeba się naszukać dopiero w modelach z przed 10 lat.

Wojmistrz 
Obserwator

komor napisał/a:
exik napisał/a:
Wszystkie kitowe obiektywy 18-55 w lustrzankach z APS-C to też jest 28mm na szerokim

to dla mnie jest zrozumiałe, że rozumie czym jest ekwiwalent ogniskowej i taki skrót myślowy jest jasny. Mogę się mylić i być może dla większości jest to niejasne?
No i tu też pokazałem, że uogólniając pisze bzdury, bo pomijając Canona, którego ekwiwalent jest 28.8mm, obecnie produkowanie APS-C mają 18mm * eq 1.5 = eq 27mm.

komor napisał/a:
Co do kompaktów z ekwiwalentem 24 vs 28mm, to jednak wymienił tyle znanych i uznanych oraz nie najtańszych modeli, że moim zdaniem udowodnił swoją tezę.
Wymienił dziesięć modeli, więc jeśli wymienię jedenaście znanych z 24mm to obalę jego tezę?

komor napisał/a:
Nie można zakładać, że sensowny kompakt na pewno ma 24mm, trzeba to sprawdzić.
Oczywiście, ale znajdź np Panasonica z eq 28mm, albo zobacz nowsze modele wymienionej serii RX100 czyli III i IV. Dziś topowymi modelami są 1", a nie 1/1.7" gdzie jednak ciężko znaleźć coś innego niż eq 24mm.

komor napisał/a:
I na pewno nie są to modele sprzed 10 lat, żeby uzasadnione było Twoje twierdzenie:
Wojmistrz napisał/a:
uwierz trzeba się naszukać dopiero w modelach z przed 10 lat.
To była odpowiedź na
exik napisał/a:
Oczywiście, że chodzi o ekwiwalent. Niczego nie mylę. Nie prawdą jest, że większość kompaktow zaczyna się od 24mm. Dopiero od jakichś 2 lat zaczęto powoli wprowadzać szeroki koniec o takim ekwiwalencie. Wcześniej 28mm to było szeroko, częściej spotykano nawet eq 35mm a do aparatu (kompaktu!) jako rozszerzenie produkowano konwertery szerokokątne aby zejść do eq 28mm, na przykład canon g7 czy też g9..
Większością będzie 50,(0)1%. Szczerze to w nowych modelach znam tylko RX1/R/II, który ma 35mm, a nawet 10 lat temu trzeba było się naszukać modeli z węższym eq bo to nigdy nie stanowiło problemu Zobacz takiego Sony R1, w 2005 roku można było robić kompakty z matrycą APS-C i sensownym obiektywem.

exik 
Nowy

Wójtmistrzu
Skąd pomysł, że się naszukałem? Są to modele powszechnie znane na rynku fotografii. Właściwie najpopularniejsze modele zazwyczaj brane pod uwagę. Wymieniłem je po prostu z głowy i niczego nie musiałem szukać, zaznaczyłem też że są to same modele premium, aby nie wypisywać dziesiątek modeli z niższej półki.
Jasne jest chyba to, że w przypadku kompaktów pisząc o długości ogniskowej posługuję się ekwiwalentem. Wszak każdy kompakt ma inny rozmiar matrycy, to też kogo interesowałaby rzeczywista długość ogniskowej bez przeliczenia na ekwiwalent, jeśli długość ta zupełnie nic nie mówi.
Przyczepiłeś się również mojego stwierdzenia, że kit 18-55mm na APS-C zaczyna się od 28mm eq. - podałem ją uśrednioną, bo nie wymieniłem żadnego konkretnego producenta. Wymieniłeś inne długości dla innych producentów aparatów, ale nie uzasadniłeś skąd ta różnica. Dlatego aby nie przyszło Ci do głowy po raz kolejny kwestionowanie mojej wiedzy, zrobię to za Ciebie. Wielu producentów stosuje matryce APS-C o różnym rozmiarze. Różnice te są minimalne, ale jednak są dlatego też mnożnik jest odrobinę inny - i stąd ta różnica.

Zatem Wójtmistrzu, uważasz moją obronę przez komora za zbyteczną, ja zaś uważam za całkowicie zbyteczny Twój udział w tym temacie. W niczym nikomu nie pomogłeś, a pojawiłeś się tu tylko i wyłącznie po to aby mnie zaczepiać i kwestionować moją wiedzę..

Jesteś doświadczonym użytkownikiem. Takie zadzieranie nosa i zaczepki z Twojej strony są wręcz niesmaczne, tak nie wypada.. Odpuść, tym bardziej że obaliłem każdy z Twoim bardzo słabych zarzutów. Nie róbmy bałaganu, bo strasznie zaśmieciłeś wątek.

komor, dziękuję że się wstawiłeś.

komor 
Moderator

Wojmistrz, nie rozumiem czemu się upierasz. No ale dobrze, po kolei:

Wojmistrz napisał/a:
No i tu też pokazałem, że uogólniając pisze bzdury, bo pomijając Canona, którego ekwiwalent jest 28.8mm, obecnie produkowanie APS-C mają 18mm * eq 1.5 = eq 27mm

Mało istotna różnica, chodziło ogólnie o okolice 28mm zamiast np. 24 czy 35.

Wojmistrz napisał/a:
Wymienił dziesięć modeli, więc jeśli wymienię jedenaście znanych z 24mm to obalę jego tezę?

Nie, to exik obalił Twoją tezę, że
Wojmistrz napisał/a:
mało pamiętam aparatów z eq powyżej 24 i uwierz trzeba się naszukać dopiero w modelach z przed 10 lat.

Nie wiem po co brnąć w to dalej.

Wojmistrz napisał/a:
zobacz nowsze modele wymienionej serii RX100 czyli III i IV. Dziś topowymi modelami są 1", a nie 1/1.7" gdzie jednak ciężko znaleźć coś innego niż eq 24mm.

Bardzo możliwe, że dziś tak. :) Ale nie trzeba się cofać 10 lat wstecz, żeby znaleźć kompakty bez 24mm. Nie wiem jak w UK, ale u nas ciągle w sprzedaży są jeszcze RX100 pierwszej i drugiej generacji. Trzeba więc uważać. Nie dalej jak wczoraj polecałem znajomemu przypatrzenie się RX100, bo chciał coś kupić w budżecie do 2000 zł.

Odpowiedz do tematu