Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pią 22 Lip, 2016
Aparaty kompaktowe z matrycą APS-C
Autor Wiadomość
agnieszkappp 
Nowy

Wysłany: Czw 21 Lip, 2016   Aparaty kompaktowe z matrycą APS-C

Hej,

Przeglądałam ostatnio aparaty z sensorami wielkości 1' , gdyż zamierzam za ok. 9 miesięcy zakupić jakiś porządny kompakt, z możliwie najlepszą jakością zdjęć w dużych wydrukach, do 3 tyś. zł, posiadający zaawansowane funkcje i możliwości, jednocześnie zachowujący swój kieszonkowy charakter, jak sony rx100 II czy Canon g7x, ale...
Zaczęłam spoglądać na kompakty, będące pewną nowością, a posiadające większą matrycę, tytułową APS-C, a co za tym idzie i lepszą jakość zdjęć jak dobrze wnioskuję.
Stąd pojawia się moje pytanie - czy są jakieś zapowiedzi nowych, wartych uwagi kompaktów z tą wielkością matrycy, które miałyby się pojawić za jakiś czas na rynku? Jakieś wyczekiwane cuda czy rewelacje? :wink: Może już teraz jest coś godnego polecenia? Budżet mały, ale czas obniża ceny...

Pozdrawiam

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 21 Lip, 2016   

No, no, jak masz takie "zapędy", to może od razu full frame :) Sony RX1 jest całkiem fajny.

Preskaler 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 22 Lip, 2016   

IMHo jak już decydować się na tak dużą matrycę (APS-c) to szkoda być ograniczonym jednym i to w dodatku mało uniwersalnym lub wręcz kiepskim obiektywem. Może pomyśl o kompakcie z wymienną optyką? Używka z dość dobrym obiektywem była by chyba do zdobycia w tym "niskim" budżecie?

Andrzej.M.
[Usunięty]

agnieszkappp napisał/a:
Zaczęłam spoglądać na kompakty, będące pewną nowością, a posiadające większą matrycę, tytułową APS-C, a co za tym idzie i lepszą jakość zdjęć jak dobrze wnioskuję

Takim kompaktem jest niewątpliwie Fujifilm X100 albo X10 (proszę sprawdzić bo z tymi zerami mam kłopot) i jest na rynku już kilka lat. Ma dobry obiektyw stałoogniskowy i kosztuje coś około połowy budżetu. Jest troszkę mniejszy od Pentax KS2 z matrycą APSC i składanym obiektywem 18-50 - wszystko uszczelnione i dość małe jak na lustrzankę. Też mieści się w budżecie. A możesz do niego w przyszłości dokupować obiektywy typu "naleśnik" dające zarówno dobry obrazek jak i mieszczące się w kosmetyczce. Oczywiście taki kompromis tani nie jest i każdy z nich kosztuje nawet tyle co aparat.

agnieszkappp 
Nowy

Dziękuję za sugestie. Chyba powinnam nieco doprecyzować swoje wymagania, żeby zawęzić krąg poszukiwanego kompaktu. Na pewno żadna wymienna optyka nie jest w kręgu mojego zainteresowania - kompakt ma być kieszonkowy, coś w stylu serii sony rx100. Najlepsza jakość zdjęć w małym pudełku z zaawansowanymi funkcjami.
Główny cel zdjęć - chmury, zjawiska atmosferyczne, ludzie(ich twarze, można to podciągnąć pod zdjęcia portretowe)

Na czym mi zależy:

Najważniejsze - jakość zdjęć – najlepsza ostrość i ilość detali w dużych powiększeniach fotografii, jako że zamierzam robić spore odbitki oraz najlepsze odwzorowanie kolorów

- naturalny kolor skóry - żadne buraczane czy różowe jak świnka Peppa, twarze.

- najlepsze zdjęcia w słabym oświetleniu(ulice i osoby nocą) oraz z długim czasem naświetlania w nocy do fotografowania np. błyskawic

- kieszonkowy

- szeroki tryb manualny

- dobrze działająca stabilizacja obrazu

- aparat musi być nowy

Na czym mi nie zależy:

- wizjer

- gorąca stopka

- super jakość nagrywania filmów

- żywotność baterii też przeboleje

- brak zoomu jakoś przeżyję - jakoś, bo te chociaż x3 to już byłoby coś

Znajdzie się coś w tych kategoriach, czy powinnam czekać na jakieś nowości? Zerknęłam na jeszcze inny model Fuji, oprócz proponowanego x100 a mianowicie x70, ale te różowe odcienie skóry, to porażka.

Wojmistrz 
Obserwator

Jakoś nie mogę sobie na razie wyobrazić aparatu wielkości RX100 z matrycą APS-C :) Może z zewnętrznym chłodzeniem matrycy :P

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Nie 24 Lip, 2016   

Takie rzeczy to tylko w Erze ... były bo już jej nie ma... :lol:
A poważnie - jak do krajobrazu - to chyba DxO tylko spełnia wymagania ale czy da radę w portrecie? Jak nie może być większe jak te fuji czy Pentax to chyba tylko to...

agnieszkappp 
Nowy

Wysłany: Pon 25 Lip, 2016   

Wojmistrz napisał/a:
Jakoś nie mogę sobie na razie wyobrazić aparatu wielkości RX100 z matrycą APS-C :) Może z zewnętrznym chłodzeniem matrycy :P

Wydawało mi się, że takie fuji x70 wielkościowo nie odbiega znacząco od takiego rx100...

Andrzej.M. napisał/a:
Takie rzeczy to tylko w Erze ... były bo już jej nie ma... :lol:
A poważnie - jak do krajobrazu - to chyba DxO tylko spełnia wymagania ale czy da radę w portrecie? Jak nie może być większe jak te fuji czy Pentax to chyba tylko to...

Tak czułam, że wymagania nie zostaną spełnione... Cóż, nie pozostaje mi nic innego, jak tylko wybrać coś z matrycą 1'. Ale za aparat z mniejszą matrycą, to nie zamierzam za kilka miesięcy dać więcej niż 2500zł. Oglądałam zdjęcia na flickr, testy na dpreview. Wybrałabym Canona g7x, ale zdjęcia w maksymalnym przybliżeniu są nieco za miękkie a kolory za ciepłe. Bardziej odpowiadałby mi chyba ten sony rx100 III, ale dopłacać prawie połowę ceny canona za... chłodniejsze kolory, ostrzejsze zdjęcia i lepszy tryb filmowania, który mało mnie interesuje, to chyba przesada... Niby rozwiązaniem byłby model niżej rx100 II, ale gorsze zdjęcia w słabszym oświetleniu, brak filtra ND, ciemniejszy obiektyw, węższy kąt, a cena taka jak g7x... i zastój na całej linii... Nie uniknę kompromisu, to już pewne, bo nie można mieć wszystkiego.

Proszę o poradę - do moich zastosowań, który kompakt kieszonkowy z matrycą 1' byłby optymalny i spełniłby moje wymagania z poprzednich postów?

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pon 25 Lip, 2016   

X70 ma matrycę mniejszą od rx100, czyli jeszcze jej dalej do APS-C.
Poza tym zobacz http://camerasize.com/compare/#651,332

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 26 Lip, 2016   

agnieszkappp, Bądź łaskawa przestawić myślenie z "wzorca stadnego canonowania" na logikę. Jak coś jest lepsze , musi drożej kosztować nawet od przesolonego canona. Wiem że w naszym grajdołku od czasów głębokiej komuny zakorzeniły się szablony myślenia że jak telewizor to sony a jak aparat to canon... równie dobre jak to że jedzenie to ... burger i frytki a picie ...cola. Tyle że oprócz nich są jeszcze setki pysznych potraw i to na dodatek zdrowszych. A jak potrzebujesz dobrego aparatu - to albo pogodzisz się z jego wymiarami albo/i z ceną.
Tutaj porównasz sobie jakie dają obrazki https://www.dpreview.com/...858564611163104
A tutaj znajdziesz ranking użytych w nich matryc i ich rozmiary , ilość Mpix i cenę:
http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings - włącz filtry : kompakty wysokiej klasy oraz czujniki 1"; 4/3 i APSC - to będziesz miała jasność... wybierz kilka które ci pasują i przejdź do porównania obrazków a dalej do samych aparatów i zobacz czy parametry obiektywów ci pasują - wybieraj te możliwie najjaśniejsze - bo im jaśniejsze szkło tym mniejsze iso musisz użyć w tych samych warunkach. A jaśniejsze ma zwykle mniejszy zoom i lepsze parametry fotograficzne - jak choćby ostrość. Długi zoom to zwykle ciemne szkło co powoduje konieczniść i wysokiego iso i krótkiego czasu ekspozycji (stabilizacja nie zawsze wystarczy). Więc zysk z dłuższego zooma bardzo często jest pozorny.
A teraz konkretnie - Ricoh GRII wypada całkiem dobrze . lepiej tylko Nikon Coolpix i Leica X Vario oraz DxO ONE SuperRAW Plus. Podobnie wypada Fuji X100 S/T . Oczywiście Leica i Nikon odpadają ze względu na cenę. Pozostałe (te 1" matrycą) są daaaleeeeekoooo... czyli ich użyteczne ISO jest o połowę mniejsze. Czyli muszą mieć dużo jaśniejsze obiektywy (np jeśli w Ricoh jest szkło o jasności 2,8 - muszą mieć jasność co najmniej 2 żeby dać podobnej jakości obrazek. Conajmniej - bo te różnice zależnie od modelu aparatu bywają większe niż 1EV (czyli większe niż 2 krotna wartość ISO). Dla przykładu : DXO ma w pełni użyteczne ISO sport 1657 a stare DXO ONE 506 ISO - więc różnica jest o 1i2/3EV czyli tyleż samo wartości przysłony. A że ma obiektyw o jasności 1,8 - to jest kiepski przykład... Po prostu jaśniejszego nikt nie włoży do kompakta... Ale Ricoh GRII ma jasność 2,8 (ISO 1078) więc żeby Sony Cyber-shot DSC-RX100 zrobił tej samej jakości zdjęcie w tych samych warunkach na swoim akceptowalnym ISO 390 musiał by mieć szkło o jasności 1,8.
To tak z grubsza.

[ Dodano: Wto 26 Lip, 2016 12:33 ]
P.S. Mam wrażenie że Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV byłby całkiem sensowną alternatywą jeśli musi być to kompakt z zoomem. Albo Canon PowerShot G7 X czy Panasonic Lumix DMC-LX100 - ze szkłem Leica o jasności od 1,7 i odpowiedniku 24-75mm czyli b.szerokiego kąta i fajnej portretówki. Najjaśniejszy obiektyw o fajnych ogniskowych.

[ Dodano: Wto 26 Lip, 2016 12:35 ]
agnieszkappp napisał/a:
dopłacać prawie połowę ceny canona za... ostrzejsze zdjęcia

Włąśnie za to się w fotografii płaci... i to słono! :lol:

Wojmistrz 
Obserwator

Andrzej.M., a ty cały czas o jakości szumów w tabelkach. Oprócz tego, istnieje także ergonomia, serwis, wygląd zewnętrzny, głośność pracy, możliwość dokupienia akcesoriów itd itp.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Sorry stary - tę całą resztę pytająca sobie sama oceni, damy jej szansę? OK? To już kwestia jej gustu i upodobań. Wiesz jednemu pasuje Volvo innemu Ferrari... To już tak stereotypami ... ;)

[ Dodano: Wto 26 Lip, 2016 13:01 ]
Wojmistrz napisał/a:
jakości szumów w tabelkach

No niekoniecznie w tabelkach - one są NAPRAWDĘ! :lol:
Zwłaszcza w kompaktach...

komor 
Moderator

Andrzej.M. napisał/a:
Sorry stary - tę całą resztę pytająca sobie sama oceni

Jak sobie oceni serwis czy ergonomię, skoro zadaje pytanie na forum? Co to za argument…

Andrzej.M.
[Usunięty]

komor napisał/a:
zadaje pytanie na forum?

Jesteś pewien ze padło pytanie o ergonomię czy serwis? Oczywiście możesz się na te tematy wypowiedzieć skoro znasz wszystkie serwisy dla kompaktów... Dla mnie najlepiej żeby nie istniały - tak jak nie istniały do tej pory ... czyli żevy sprzęt się nie psuł i tyle. Jak się zepsuje to zawsze jest problem mniejszy lub większy ... Co do ergonomii - jak wiesz każdy aparat ma nieco inne usytułowanie przycisków , nawet w lustrzankach do canona da się przyzwyczaić to do kompaktu też... :lol: Są zdjęcia i opisy więc najlepiej wziąć aparat do łapki i samemu sprawdzić - i to jest właśnie ta ocena. :cool:

Preskaler 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 27 Lip, 2016   

Z wyborem aparatu jest tak jak i z innymi. Wyborem samochodu, partnera lub partnerki, dania spożywczego... i wielu innych. Każdy ma jakieś tam upodobnia i oczekiwania i zwykle nie mają one wiele wspólnego z rzeczywistością. Ważną rolę przy tym też odgrywa przyzwyczajenie. Niektórzy wagę przykładają do opakowania "towaru" a inni cenią sobie cechy użytkowe. Trudno jest odgadnąć na czym komuś zależy i ja (gdybym miał taką władzę) zakazał bym w ogóle udzielania takich porad. Jak zachowała byś się Agnieszko, gdyby Twoja mama doradzała Ci jakiego masz sobie wybrać męża? :wink:
Ten dział porad powinien IMHO wyglądać tak, że pytający powinien tylko prosić o wyjaśnienie pewnych danych technicznych. Na ten przykład - czym się różni w praktyce obiektyw o jasności 2,8 od obiektywu 4,5? Co oznacza w praktyce "użyteczne ISO 1600", lub co oznacza przeliczeniowa ogniskowa 200 mm? A tu mamy takie oczekiwania - aby aparat robił bardzo dobre zdjęcia w każdych warunkach oświetleniowych, był mały i lekki z jednym obiektywem o dużym zoomie i kosztował niewiele. :mrgreen:
Póki co to jeszcze nie ma takich aparatów a za każdy z tych wyszukanych parametrów trzeba niestety płacić i to nie tylko pieniędzmi ale i niewygodą noszenia dużego, ciężkiego i wyposażonego w dodatkowe akcesoria - sprzętu lub... zrezygnować z wielu oczekiwanych cech tego sprzętu. W takiej sytuacji zupełnie na dalszy plan schodzi problem czy producentem będzie Canon, Nikon, Pentax, Panasonic, Sony... itd. Oczywiście "zakochani" w swoich aparatach użytkownicy będą doradzać "jedynie słuszny wybór" ale to nie będzie cała prawda. :wink: Jak zapewne wiesz - zakochani nie widzą dobrze. :mrgreen:
Sama musisz poszperać, popytać o interpretację parametrów i podjąć SAMODZIELNĄ decyzję bo to Ty musisz (niestety) zrezygnować z jakichś tam mniej istotnych dla Ciebie parametyrów i pójść ka kompromis. Ja zrezygnowałem z kilku a z miniaturyzacji przede wszystkim. Teraz targam ze sobą parę kilogramów sprzętu za parę dziesiątków złotówek i usiłuję robić dobre zdjęcia. :wink:
Nie oglądam się też na innych producentów bo zakochany szczęścia nie szuka gdzieś indziej. :razz:

Odpowiedz do tematu