Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Panasonic Lumix FZ50
Autor Wiadomość
WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008   

DamageMax napisał/a:
Zwrócę tylko uwagę iż FZ18 czy FZ28 są nazywane aparatami klasy "bridge" albo mega/ultra zoomami - i te określenia jak najbardziej pasują. Nie ma potrzeby używac okreslenia zaawansowany kompakt czy hybryda wobec nich bo to nie do konca pasuje. Opisowo są aparaty z duzym zoomem, zdjęcia jakosciowo odpowiadaja przecietnej sredniej z calej grupy kompaktów, z obudowami uformowanymi dla wygody uzywania trybów P/A/S/M (bo po prostu takie body jest najwygodniejsze). Angielski termin "bridge" lepiej opisuje je jako aparaty pomostowe do lustrzanek ,wygladajace jak lustrzanki, z opcjami jak lustrzanki ale z fotami na poziomie tanich matryc kompaktowych. User ktory kupi taki aparat sam zdecyduje czy lapie bakcyla fotografowania i po pewnym czasie (i zebraniu kasy) przechodzi na dowolny system optyczny lustrzanek czy wraca do zwyklego malego kompaktu.

Napewno dobrze, że coś takiego napisałeś bo to poszerza wiedzę o nazewnictwie, ale chyba jest to zbyt skomplikowane by się u nas przyjęło. Do terminu "bridge" pasowałoby tłumaczenie "pomostowy" kojarzące się z ważkim ostatnio problemem społecznym, a megazoom to raczej określenie obiektywu niż aparatu.

To co napisałeś o tego rodzaju aparatach jest trochę krzywdzące. Wiadomo, że duży zakres zoomu musi tochę kosztować w jakości zdjęć (niestety również w lustrzankach), ale czasami jest użyteczny i opłacalny. Prawdopodobnie jest znacznie łatwiej budować megazoomy pod mniejsze wymiarowo matryce niż te do lustrzanek. Ja sięgam po tego rodzaju aparaty lub obiektywy świadomie, a różnych lustrzanek używam od 1966 roku. Chyba nie ma również pojęcia najtańszych matryc bo to są w ogóle wyroby paru renomowanych producentów i te tańsze to najwyżej te tak często zachwalane starsze o mniejszej pojemności.

Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku,
WojciechW

Reklama

Jacek Z. 
Początkujący

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008   

DamageMax napisał/a:
Zwrócę tylko uwagę iż FZ18 czy FZ28 są nazywane aparatami klasy "bridge" albo mega/ultra zoomami - i te określenia jak najbardziej pasują.

A co z ustawą o ochronie języka polskiego? :grin:

Do kompletu dołóżmy "entry-level DSLR" (lustrzanki cyfrowe poziomu wstępnego?), czyli anorektycznie odchudzone lustrzanki, od których użytkownicy dość chętnie i szybko (w górę lub w dół) uciekają :wink:

DamageMax napisał/a:
Opisowo są aparaty z duzym zoomem, zdjęcia jakosciowo odpowiadaja przecietnej sredniej z calej grupy kompaktów[...], wygladajace jak lustrzanki, z opcjami jak lustrzanki ale z fotami na poziomie tanich matryc kompaktowych. User ktory kupi taki aparat sam zdecyduje czy lapie bakcyla fotografowania i po pewnym czasie (i zebraniu kasy) przechodzi na dowolny system optyczny lustrzanek czy wraca do zwyklego malego kompaktu.

Oj, nie zgodzę się kilka razy:
- jakości nie średniej, tylko raczej bliżej kompaktowego maksimum,
- do lustrzanki to to raczej mało podobne, cichsze i w dużo poręczniejszej wadze,
- do małpki bez trybów kreatywnych chyba mało kto wraca...

bbeeaa 
Entuzjasta

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Nie 08 Lut, 2009   

Dobry wieczór
Muszę dokupić akumulatorek do FZ 50. Mam ochotę na drugi dedykowany, bo jestem z niego zadowolona, jednak cena odstrasza. Są inne, o wiele tańsze, ale na ile wydajne?
Jeśli nie panasonica, to jaki?

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Nie 08 Lut, 2009   

Ja swego czasu zaryzykowałem i kupiłem w ELTEC-u dwa tanie zamienniki (w 1/8 ceny oryginału) do swojego Canona G9. Po ośmiu miesiącach intensywnej eksploatacji pracują dalej bardzo dobrze. Nie jest to zresztą jedyna tania rzecz kupiona w ELTEC-u, z której jestem zadowolony. Jak słyszałem niezlą opinię mają również tanie zamienniki Batimex-u. Ale jest to jednak pewne ryzyko. Tyle, że ryzyko dotyczy również tych droższych zamienników, a nawet oryginałów.

WojciewchW

Jacek Z. 
Początkujący

Wysłany: Pon 09 Lut, 2009   

bbeeaa napisał/a:
Dobry wieczór
Muszę dokupić akumulatorek do FZ 50. Mam ochotę na drugi dedykowany, bo jestem z niego zadowolona, jednak cena odstrasza. Są inne, o wiele tańsze, ale na ile wydajne?
Jeśli nie panasonica, to jaki?

To chyba ten sam model co w Panasonic FZ7, czyli CGR-S006E?
- zamiennik Hama - cena (o ile dobrze pamiętam) 99 zł,
- zamiennik Hahnel - cena 69 zł.
Nie to, żebym polecał zakupy w sklepach "dla skner" (gdzie tłok, wściekła klima i zbyt głośna, mało melodyjna muzyka), ale tam właśnie dostałem jeden z tych zamienników, a w sieci Euro drugi.

Nie zauważyłem specjalnie różnic w wydajności pomiędzy nimi a oryginałem.

Tak się złożyło, że oprócz oryginalnego akumulatorka mam też te oba (czyli razem trzy), a ponieważ mój FZ7 nieco poszedł ostatnio w odstawkę, pewnie będę chciał jeden odsprzedać.

bbeeaa 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 10 Lip, 2009   Portret z FZ50

Nie potrafię zrobić ładnego portretu FZ50.
Czy może ktoś pokazać portrety robione tym aparatem, podając jednocześnie ustawienia, swoje uwagi, ogólne zasady, których należy przestrzegać, wymienić błędy, których nie należy popełniać, itp.

Jacek Z. 
Początkujący

Wysłany: Pią 10 Lip, 2009   Re: Portret z FZ50

bbeeaa napisał/a:
Czy może ktoś pokazać portrety robione tym aparatem, podając jednocześnie ustawienia, swoje uwagi, ogólne zasady, których należy przestrzegać, wymienić błędy, których nie należy popełniać, itp.

Ojojoj... To brzmi trochę jak "Czy ktoś mógłby mi streścić parę książek o fotografii portretowej?" :wink: Sam nie robię portretów, ale z teorii wiem, że istotne są kierunek, rodzaj i barwa światła, kompozycja, głębia ostrości, tło itd.

Czasopismo "Digital Foto Video" (nie polecam ich forum, natomiast gazetka bywa całkiem OK) w lipcowym numerze zamieściło artykuł o portretach w plenerze, więc jeśli coś w skrócie, to może to...

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Pią 10 Lip, 2009   

bbeeaa, spróbuj korzystac z jak najbardziej otwartej przysłony (tryb Av, im mniejsza wartośc tym lepiej) i pracuj raczej na dłuższych ogniskowych. Mocniej rozmyjesz tło. Ładne rozmycie tła jest cenione w portrecie, a w kompaktach trudno je uzyskac.
Poza tym, tak jak pisze Jacek Z..

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Sob 11 Lip, 2009   Re: Portret z FZ50

bbeeaa napisał/a:
.

A może bliżej, chodzi o walory estetyczne, czy sprawy techniczne?

bbeeaa 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 11 Lip, 2009   

Ciągle odnoszę wrażenie, że twarze są zniekształcone, to znaczy "chyba pogrubione", zwłaszcza wtedy, gdy zadbam o tło wydłużając ogniskową. Wówczas moja drobna córka dostaje pokaźniejszych policzków.

Pytacie czy chodzi mi o walory estetyczne, czy o sprawy techniczne - jedno wiąże się z drugim.

Poczytam "Digital Foto Video".

Jacek Z. napisał "Czy ktoś mógłby mi streścić parę książek o fotografii portretowej?" - no nieee, chodziło mi o jakieś wskazówki, ale bez moich przykładowych zdjęć rozumiem, że to właściwie nie możliwe.

Zaraz za napisanymi przeze mnie słowami "no nieee" miałam ochotę napisać "ale super by było, gdyby komuś się chciało (tylko żartuję) :)

Poza tym dochodzę do wniosku, że choć lubię portret, to jednak za mało mam z nim do czynienia - mało cierpliwych modeli do ćwiczeń, no i w ogóle portret nie jest łatwy, trzeba jednak spełnić kilka warunków.

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Nie 12 Lip, 2009   

Z Twoich wypowiedzi wynika, że pod względem technicznych jest ok /ostrość, naświetlenie/, pozostaje estetyka, a z tym to już trudniej /jak tu już napisali koledzy, lektura/. Najlepiej, jak byś pokazała przykładowe zdjęcie. Sądząc z opisu mogą wpływać na to dwa czynniki´ oświetlenie i skróty perspektywiczne. Zacznij od portretów w dni pochmurne i trzymaj aparat na wysokości twarze dziecka. Tyle.

bbeeaa 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 12 Lip, 2009   

Dziękuję wszystkim za wskazówki.

h.s. Dobrze, wkrótce coś wrzucę.

[ Dodano: Sob 08 Sie, 2009 09:39 ]
Ups, nie wrzuciłam.

Ale teraz proszę o pomoc w innej drobnej kwestii. Zdecydowałam się kupić Marumi Filtr UV 55 mm MC. Z opisu dowiaduję się, że:
Na obiektywie lustrzanki filtr montuje się nakręcając go bezpośrednio na obiektyw. W przypadku większości kompaktów przed założeniem filtra konieczne jest uprzednie przymocowanie do obiektywu odpowiedniej tulejki pośredniej.

Pytanko: Czy w przypadku FZ 50 potrzebna mi będzie tulejka?

ZDZICHOOO 
Bywalec
ZDZICHOOO

Wysłany: Sob 22 Sie, 2009   

FZ50 już się ze starzał (wyprodukowany 2006r -na stronie Panasonic już go niema)
Wady:
- wielki szum przy czułości ISO 100
- powyżej ISO 200 - słabe szczegóły
- - brak szerokiego kąta
- - mały wyświetlacz (2”)
- problemy z ustawieniem ostrości.
- przy makro też
Był może dobry ale trzy lata temu.
Są lepsze?

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Nie 23 Sie, 2009   

Same bzdury wypisujesz. Mogę się zgodzić tylko z jednym, że brak mu szerokiego kąta, ale w hybrydach jego użycie wprowadza takie zniekształcenia, że trudno je wyprostować w szopie bez utraty jakości. Wyświetlacz do największych nie należy, za to lest obracany we wszystkie strony i zamykany ekranem do środka. Przy tak dużym wizjerze /0,44"/ z ekraniku i tak się nie korzysta zbyt często. A co się zmieniło przez te trzy lata w hybrydach? dodano jakieś nowe funkcje, np. ustawienie ostrości na uśmiech konia...
Wg mnie do tej pory nie ma lepszych w tym segmencie. O zdjęciach decyduje przede wszystkim obiektyw, a temu nie ma co zarzucić. Wychodzą nowe modele jak FZ18, czy 28 i 35, i mimo, że zaopatrzone również w obiektywy leici, to leica nie zdecydowała się na produkcję aparatów z ww obiektywami. FZ50 jest licencją Leici V-Lux 1 i w przeciwieństwie do pozostałych ma matrycę wielkości 1/1,8", stały nie wysuwany obiektyw pozwalający na wygodną ręczną regulację ostrości. i płynną /nie skokową/ zmianę zooma.
Co do szumów, możesz sprawdzić testy ma mojej stronie. Możesz zdjęcia powiększyć /odczekać kilka sekund, bo się ładują i są nieostre/ możesz również kliknąć na "więcej informacji" i tam masz dane exif.

ZDZICHOOO 
Bywalec
ZDZICHOOO

Wysłany: Nie 23 Sie, 2009   

Nie do końca się z tobą zgadzam (do szumów i uwagi do szerokiego kąta w hybrydach-nie wszystkie tak mają jak piszesz). Użytkowałem FZ50 i mam trochę odmienne zdanie, ale każdy może mieć swój punkt widzenia.
Najważniejsze że super opisałeś (może trochę w skrócie) FZ50, i to jest najważniejsze, i oto mi chodziło. Aby tak inni użytkownicy opisywali swoje aparaty to było by super.
Dzięki

Odpowiedz do tematu