Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Panasonic Lumix FZ50
Autor Wiadomość
Namor 
Uczestnik

Wysłany: Pon 18 Wrz, 2006   Panasonic Lumix FZ50

Czy macie już jakieś doświadczenia w użytkowaniu tego aparatu?

Reklama

Namor 
Uczestnik

Wysłany: Sro 27 Wrz, 2006   

Nikt nie ma nic do dodania???
Ani za, ani przeciw?

Lekko zniechęciłem się do digiscopingu i szukam poręcznego uniwersalnego aparatu. Do dokumentowania obserwowanych ptaków (również w locie) jak również do robienia makro ukochanych roślinek. Miałem możliwość przez chwilę popróbować FZ20 i makro z ręcznym ustawianiem ostrości spisało się calkiem przyzwoicie.

Może jakieś inne propozycje??

eska
Redaktor

Wysłany: Sro 27 Wrz, 2006   

Fz 50 jeszcze nie. test FZ30 jest dostepny w naszym serwisie. Aparatu generalnie wiele sie nie roznia, wiec mozna sie na nim wzorowac.

zaleta panasonicaow jest psory zakres zoom i calkiem szybkie ostrzenie. Jako uniwersalne aparacik to dobry typ. Mozesz rozawazy jeszcze Kodaka P850/880 (tyle za zakres zoom mniejszy).

konrad

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 28 Wrz, 2006   

FZ50 do ptaków i makro? Oj nie... Zniechęcisz się jeszcze bardziej niż do digiscopingu.
Kup lustrzankę z dobrym stałoogniskowym tele lub wysokiej klasy zoomem. Wtedy efekty Cię zadowolą.

Namor 
Uczestnik

Arek napisał/a:
FZ50 do ptaków i makro? Oj nie... Zniechęcisz się jeszcze bardziej niż do digiscopingu.
Kup lustrzankę z dobrym stałoogniskowym tele lub wysokiej klasy zoomem. Wtedy efekty Cię zadowolą.

Nie musi być chyba tak źle. Dotychczas miałem Olympusa chyba 750 UZ, miał 10X zoom optyczny i makro, a przede wszystkim supermakro chodzio pięknie. AF nie lubił jednak żółtych kwiatów (z tym był największy problem). Aparat w terenie spisywał się nieźle (natomiast do zdjęć we wnętrzach już nie za bardzo - z uwagi na parametry obiektywu).
Zresztą miał np. zdalne sterowanie, i gwint na konwertey, czego na próżno szukałem w małych kompaktach, które mogłyby współpracować z lunetą. Kupiłem w końcu Fuji E900 i jestem srednio zadowolony (ale tu potrzebna też była mała fizyczna wielkość obiektywu - aby pasował do okularu lunety).
Z lustrzanki rezygnuje swiadomie (dość już mam targania na plecach lunety, statywu i lornetki). Jeśli chodzi o zdjęcia ptaków to chodzi mi bardziej o zdjęcia dokumentacyjne, niż takie, ktorymi mógłbym się pochwalić. Moment zmiany obiektywu często decyduje o tym czy w ogóle da się ptaka sfotografować.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Przy foceniu ptaków to długiej stałki nie zdejmuje się z body. Pomijam fakt odpowiedniego "podejścia" i maskowania. Bo tylko tak można zrobić dobre zdjęcie tych "latadeł", reszta to zwykłe niedzielne pstrykanie. Jeżeli faktycznie nie wymagasz jakości to zwykły kompakt być może wystarczy. Ale to będzie naprawdę duży kompromis jakościowy.

Namor 
Uczestnik

Wysłany: Sro 25 Paź, 2006   

MM napisał/a:
".... reszta to zwykłe niedzielne pstrykanie. Jeżeli faktycznie nie wymagasz jakości to zwykły kompakt być może wystarczy. Ale to będzie naprawdę duży kompromis jakościowy.

Rzecz w tym, że chodzi o "udokumentowanie", po to aby udowodnić, że taki (w domyśle rzadki) ptak był, albo (częściej) gdy nie bardzo wiadomo co to było, aby za pomocą zdjęcia próbować określić gatunek. Do takich celów lustrzanka jest niepotrzebna, a popularny kompakt też sie nie przyda. Aparat do takich celów trzeba mieć zawsze pod ręką, bo szybkość zrobienia zdjęcia jest decydująca. A z kolei digiskoping to jest dobry dla leniwych ptaszków ;)

Mam znowu zupełny mętlik, bo spotykam ludzi, którzy z FZ 20, 30 są zadowoleni, a w jakimś teście zagranicznym, podobno napisali, że 50 jest wyraźnie lepsza od 30. ?????????????

eska
Redaktor

Wysłany: Sro 25 Paź, 2006   

Do celow dokumentacyjnych w zupelnosci Ci wystarcza. Tak jak wczesniej pisalem, fz50 nie testowalismy, wiec nic na jego temat nie powiem. Lada chwila publikujemy test Canona S3 IS, ktoryma taki sam zakres zoom i jest nawet minimalnie jasnieszy od fz30.

konrad

atibor
Nowy

Wysłany: Pon 30 Paź, 2006   

Witam,
jestem tu nowy wiec dzeńdoberek :)
Zastanawiam się od dłuższego czasu nad wyborem aparatu ma to być aparacik dość uniwersalny (zdjęcia dzieci w domu i na spacerze, widoczki, makro). Mam obecnie olympusa C-740 UZ i jestem bardzo zadowolony ale czas na zmiane.

Chciałbym się dowiedzieć czy w najbliższym czasie pojawi się test Fuji s6500fd, s9500/9600?

Który aparat robi lepsze/ładniejsze (wiem głupie pytanie ale...) fotki Panasonic FZ50, Fuji s6500fd, Fuji s9600, canon is3??

Opcją jest Nikon D50 z obiektywem 18-55 (ale czy sigma czy nikor to już nie wiem) Za kompaktami przemawia uniwersalność i tele (do Nikona nie dokupie narazie innego obiektywu a kusi 18-200 )

Najbardziej kusi mnie Fuji s6500fd i jego test najbardziej mnie interesuje :wink: oczywiście wasz

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Jak dzieci w domu, do tego jeszcze małe pewnie, to musisz mieć akceptowalną jakość wysokiego ISO i bardzo szybki autofocus (bo śmigają te maluchy że hej!). Ja dzieciaki robiłem bardzo jasną stałką (50/1.4) często na ISO 1600 jak nie było dobrego światła. Pamiętaj, że małym dzieciom nie błyska się z bliska lampą po oczach. Więc zostaje tylko lustrzanka. A obiektyw bierz Nikkora.

atibor
Nowy

Kusi mnie fuji S6500fd bo wydaje mi się najbardziej uniwersalny. Szumy też ma ( :wink: ) mieć małe (troche zdjęć już obejżałem) ma tą samą matryce co Fuji F30 http://www.dpreview.com/r...mf30/page14.asp - porównanie F30 do Nikona D50 ( :shock: )

Iso 1600 ma jeszcze "akceptowalne" oczywiście przy odbitkach 10x15 a jest to kompakt
http://www.dpreview.com/r...mf30/page13.asp

Największy ból to kasa :( jest to różnica ok 500,- a przy lusterku to nie koniec wydatków.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Twój wybór. Do robienia widoczków kupno lustrzanki nie ma sensu dla amatora. Do robienia zdjęć dynamicznych, pełnych ruchu, wymagających pewności trafienia z ostrością, dobrego pomiaru ekspozycji, częstej pracy na wysokim ISO jest to moim zdaniem niezbędne. Testy są statyczne. Porób czymś takim zdjęcia dzieciakom a zrozumiesz o czym myślałem. Inny świat. Pozdrawiam.

eska
Redaktor

Byc moze uda sie nam dostac jednego z fuji (FinePix S6500fd lub FinePix S9100) w najblizszym czasie, ale nie mge tego obiecac na pewno.

Jesli chodzi o dzieciaki (zwlaszcza jesli sa male), to tak jak mowi MM, tylko lustrzanka. Choc nie mam jeszcze wlasnych, wiem jak ciezko mi bylo zrobic fotke zwierzakowi w domu, a dzieciaki czesto sa jeszcze zwawsze :-)

Przewaga kompakta jest zakres zoom i mozliwosc nagrywania filmow, a jest to bardzo kuszaca opcja zwlaszcza do tego typu zastosowan. Jesli Cie to interesuje, to moge powiedziec, ze jak na razie (w kreceniu filmow) Canon S3 byl dla mnie bezkonkurencyjny (jakosc filmow i swietny dzwiek stereo).

konrad

atibor
Nowy

Dzięki za pomoc.
Mam nadzieje że bedziecie jednak testowali Fuji s6500fd.
Poczekam na pierwsze test.
Dodam że 95% odbitek robię 10x15 a reszta max 13x18
Ale czytam dalej, zbieram kase i w związku z tym mam jeszcze takie pytanko:
Powiedzmy że zdecyduje się jednak na Nikona D50 ale jaki obiektyw (jakiej firmy)?? Chciałbym coś z zakresu 18-125(135) lub nawet 18-200 ale czy to nie będzie już za dużo?? Czy taki obiektyw nie będzie miał więcej wad niż zalet?? W swoim obecnym aparaciku olek c-740 UZ bardzo często używam tele i to do końca.

www.wroclawianie.info
Nowy

Wysłany: Nie 28 Sty, 2007   

Pozwolę sobie wkleić kilka moich fotek sportowych z DMC-FZ 50

Odpowiedz do tematu