Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przejście z FF na APS-C ?
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 04 Lis, 2009   

dawid_gaszynski napisał/a:
7D nijak nie da się porównać do 5D

Nie widzę sensu kupować FF do sportu czy reporterki gdzie ktoś potrzebuje dłuższych ogniskowych. Na śluby, do studia albo tam gdzie ktoś chce mieć szeroki kąt nie widzę sensu cropa x1,6.

Zgadzam sie z tym. Dlatego wybralem FF.

Reklama

d.prowadzisz
[Usunięty]

500 2.8 ? To chyba tylko Sigma 200-500

Przepraszam. Nie robię tele i nie znam nawet asortymentu ;)
Niech będzie 500/4 zamiast 800/7,5 :P

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

d.prowadzisz napisał/a:
Cały arsenał Canona wręcz normalnieje na FF. Canon 28/1.8, 85/1.8 itd.. to wszystko bardzo dobre, nie rujnujące kieszeni obiektywy, które zdecydowanie większy sens mają na FF. Pod APS-C 25/1.8 to niby standard, a głębia dla 28mm, jakieś to wszystko dziwne. Te szkła aż proszą o FF. C28/1.8 jest znów szerokie, a da się zrobić małą GO itd.. Jest kontrola nad efektem i większe możliwości. Mało kto zauważa ten prosty fakt

Bardzo dobrze to podsumowałeś, nic dodać nic ująć. Kto nigdy w tym samym czasie nie miał APS-C i FF, tego nie zrozumie i zawsze będzie powtarzał farmazony i mity jak to szkła pod FF zaczynają winietować i aberrować. Tyle, że dla tego samego efektu można je domknąć i jest miód malina.

d.prowadzisz napisał/a:
na optyczne.pl przyjęło się, że "obiektyw", to jasny zoom.

Jest jeszcze parę innych świętych prawideł, które często powodują, że naprawdę doświadczeni fotografowie nie mają o czym i z kim, tu dyskutować.

dawid_gaszynski 
Rozmowny
gaszynski.pl

Bogdan : krytykanci wad szkieł na FF wychodzą zapewne z założenia, że są warunki, w których szkieł się nie domyka.

d.prowadzisz
[Usunięty]

Co racja, to racja. Czasem takie warunki panują i nic na to nie poradzimy. Na obronę nieśmiało przypomnę tylko o lepszym wysokim ISO na FF ;)

pozdrawiam :)

Każdemu według potrzeb - to zdanie klucz.

Ja np. cenię sobie możliwość zrobienia portretu lub bliższego ujęcia na "normalnej" przysłonie 4.0. Mam wtedy ostre, kontrastowe zdjęcie, a w PS ustawiam tylko punkty odcięcia czerni, bieli i półtony. Fotografia wtedy jest choć odrobinę bliższa tej analogowej :)
Ostatnio zmieniony przez d.prowadzisz Sro 04 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Bogdan : krytykanci wad szkieł na FF wychodzą zapewne z założenia, że są warunki, w których szkieł się nie domyka.
Pewnie tak. Oni pewnie zaczynali fotografować kompaktem, przesiedli się na APS-C, a tabelki są wyrocznią i punktem wyjścia do dyskusji i co ciekawe doradzania innym.

dawid_gaszynski 
Rozmowny
gaszynski.pl

Są po prostu warunki kiedy na F1.2 czy F1.4 robisz na ISO 1600 i nie masz wcale rewelacyjnych czasów ani jasności. Wtedy trudno przymykać szkło. Inna sprawa, że trzeba być pedantem, żeby dostrzegać w dobrej klasy szkłach ogromne różnice w optyce między APS-C a FF. Idę, bo chyba ten temat robi się o niczym albo o oczywistościach.

konczako 
Entuzjasta

MC napisał/a:
Zgadzam sie z tym. Dlatego wybralem FF.

Jeśli uda się upolować 5D w dobrym stanie to ja równiez porzuce aps-c :smile:

PS. MC jaka pucha?? jaki/e obiektywy?? :razz: Sorki za ciekwość :wink: .

goltar 
Optyczny

Wysłany: Czw 05 Lis, 2009   

Dyskusja na temat GO została wydzielona do TEGO TEMATU.

marcin-vlc 
Bywalec

Wysłany: Czw 05 Lis, 2009   

Znalazlem ostatnio w pewnym sklepie 5D + 24-105 za 2299euro, zaskoczylo mnie to ze jeszcze mozna znalezc nowke!!

nazgul 
Entuzjasta
Leń

Wysłany: Nie 08 Lis, 2009   

Ja kiedyś sobie kupię FF - może D700, może jego następcę. Myślę, że to kwestia 1,5 roku. Ale D90 nie sprzedam - po prostu przyspawam do niego AF-S 70-300 :) Właśnie z tego powodu o którym pisał Goltar :)

TS147 
Nowy

Wysłany: Wto 10 Lis, 2009   

goltar napisał/a:

Powodów takie decyzji było kilka.
1. Kupiłem FF aby samemu przekonać się o jego wadach i zaletach oraz z ciekawości poznania systemu Nikona. Do pewnych zastosowań D700 jest o wiele lepszy od 7D, mam tego świadomość. Np. D700 z 24-70, 70-200 i SB-900 to świetne narzędzie pracy dla reportera czy fotografa ślubnego. Polecam z czystym sumieniem. W takich zastosowaniach 7D oczywiście przegrywa (co nie znaczy że nie można nim także zrobić dobrych zdjęć). W przyszłości planuje jeszcze powrót do FF ... ale patrz pkt. 4 i 6.
2. Na aparat klasy 7D w Canonie czekałem od dawna. Był D300, co z tego, jak nie ma do niego obiektywu będącego odpowiednikiem 100-400 (a dla mnie to podstawowe szkło).
.............................

Mam pytanie - ponieważ używałeś zarówno D700 i 40D - jak wygląda porównanie bocznych punktów AF w obu puszkach? Czy z racji tego, że w D700 nie są one krzyżowe, są zauważalnie mniej skuteczne od tych w 40D/50D?

Druga kwestia - czy w porównaniu do na przykład d300s/d300 mniejsze upakowanie punktów AF dla osoby przyzwyczajonej do szerszego pokrycia kadru owymi punktami jest kłopotliwe?

Kameleon 
Bywalec

Wysłany: Pon 02 Kwi, 2012   

jaad75 napisał/a:
goltar napisał/a:
Pisząc o zaletach FF w stosunku do APS-C w studio miałem na myśli ich możliwość oddania większej ilości szczegółów.
Ale to jest prawdziwe raczej w przypadku FF ponad 20MP. W przypadku 12MP na niskich czułościach i przy dobrych szkłach bardzo dużych różnic nie ma.

Z tego można wyciągnąć wniosek że zamiast kupować D700ke można smiało brać D300s i dobry słoik i jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać? :mrgreen:

Odpowiedz do tematu