Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test aparatu Samsung NX10
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 11 Cze, 2011   

jannik napisał/a:
Masz gdzieś "powieszone" fotki zrobione EX-m?
Mam parę :D
jannik napisał/a:
W twoje galerianki to chyba tylko D90..
Stare śmieci.. Jakoś tak nie mam czasu ani weny by tam coś dorzucać... :roll:
jannik napisał/a:
ciekaw jestem twoich zmagań z Szamszungiem ..
Muszę Cię zmartwić - robię w RAWach tylko ;)

Reklama

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 14 Cze, 2011   

Jeśłi robię jpgi to używam menu custom kontrast na -1 nasycenie na -1reszta 0 i wychodzą naturalnie.
WB można zmienić w jpg też chocby za pomocą ACR lun SRC.

RAW nalezy koniecznie stosować wprzypadku dużej rozpietości tonalnej sceny.

jannik 
Rozmowny

Wysłany: Wto 14 Cze, 2011   

No i chyba zacznę powoli experymentować z rawami, bo wnerwia mnie zabawa z ustawianiem korektora barw.. :)
Ja czasem stosuję nasycenie -1 a reszta zero, lub kontrast -1 i reszta zero.
W zależności od sytuacji ..

PS
Właśnie wypstrykałem do końca baterię-zamiennik, którą dostałem wraz z zakupionym zestawem. Jestem pozytywnie zaskoczony - równe 400 zdjęć, w tym trochę z lampą!

[ Dodano: Wto 21 Cze, 2011 18:17 ]
Wyczytałem otake kilka artykułów o NX10 z Fotopolip
http://nx10.fotopolis.pl/index.php?n=10744

ale przysłodzili!

Aż ze zdziwienia wziąłem w rence aparata, ustawiłem na Smarta i zacząłem pstrykać w różnych sceneriach i ..

teraz już wiem dlaczego niektórzy twierdzą, że takie artykuły to są chyba opłacane przez Samsunga i inne firmy.. :(

Tak wogóle to NX10 jest niezłym aparatem, ale bez przesady z tym "auto".
Chyba że mam walnięty egzemplarz, bo to ca napstrykałem w "smarcie" to od razu ze wstydem szybciutko wykasowałem i raczej nie chcę już experymentować w tym ustawieniu :)

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 22 Cze, 2011   

jannik napisał/a:
No i chyba zacznę powoli experymentować z rawami, bo wnerwia mnie zabawa z ustawianiem korektora barw.. :)
Ja czasem stosuję nasycenie -1 a reszta zero, lub kontrast -1 i reszta zero.
W zależności od sytuacji ..

Nie widziałem aparatu który by przewidział jakie nastawy dla konkretnej sceny będa optymalne. Mało tego przy wywoływani RAW często nie wiem czego chcę czuy ostrzej czy jaśniej czy więcej czy mniej kontrastu nasycenia itd itp.
Dla kogo są jpgi? Dla tych, którym to wszystko wisi. Jak mi ktoś mówi że Aparat X ma super jpgi to cóż :wink:
jannik napisał/a:

PS
Właśnie wypstrykałem do końca baterię-zamiennik, którą dostałem wraz z zakupionym zestawem. Jestem pozytywnie zaskoczony - równe 400 zdjęć, w tym trochę z lampą!

To dobry zamiennik mój jest beznadziejny pada zaraz po włożeniu. Zamówiłem HAMA możę będzie lepszy.
Nie polecam w każdym razie tych za 34,xx PLN z Pruszkowa.

jannik 
Rozmowny

Wysłany: Nie 26 Cze, 2011   

Też mam jeszcze jeden zamiennik (taki za 34 zł) i jest do bani. To samo co u kolegi Chris62 - pada po kilkudziesięciu zdjęciach.. :( . (taki już dostałem przy zakupie i traktuję go jako dodatek extra.. :) )
Na tym dobrym zamienniku pisze "ANSMANN" i jeszcze A-Sam BP1310
polecam gorąco.

Co do jpg.
Tak jak pisałem, na razie prawie nie robią "arcydzieł artystycznych" natomiast lubię robić tzw. "reportażówki", czyli klikam 1000 zdjęć, wybieram z tego 100 jak tako udanych, a resztę wywalam.. :)
Więc jpg są mi b. potrzebne.
Po ostatniej sesji na Węgrzech (Mezokovezd) zauważyłem, że zdjęcia (jpg) plenerowe, czyli poranki, zachody, łąki, góry itp. wychodzą bardzo przyzwoicie, a nawet bardzo ładnie!
Niestety wciąż mam duży kłopot z zdjęciami ludziów (np. żony i syna), szczególnie w intensywnym oświetleniu słonecznym lub przy jaskrawym zachodzącym słońcu. Kolor skóry (szczególnie twarzy) wychodzi jakiś taki jakby byli metysami lub mieszańcami Indiach z Żółtakami z Korei północnej! Nie zawsze, ale często. Jakoś jeszcze tego nie mogę opanować.
Poza tym wciąż jeszcze walczę z ekspozycją. Czasem przy ustawieniu EV +2 lub +3 zdjęcia wychodzą super (bo 1 lub 0 jest za ciemne), a czasem w z pozoru podobnych warunkach ustawiając EV +2 i +3 zdjęcia wychodzą zupełnie prześwietlone... hm...
A najbardziej wpierdziela mnie ten pierdzielony wyświetlacz-łgarz (amoled!). Przekłamuje, upiększa i generalnie zdjęcia wychodzą miodzio, no i oczywiście po zrzuceniu na kompa wychodzi naga i okrutna prawda. Z kolei wizjer (zwany w instrukcji celownikiem) jest kiepściuni i niezbyt się nadaje do przeglądania pstrykniętych fotek. No cóż, trzeba się będzie jakoś nauczyć rozpoznawać z tego kłamliwego wyświetlacza co jest prawdą a co fałszem... można to potraktować jako dodatkową atrakcją (ot, taki gift od producenta Szajcunga.. :) )

Ale trzeba przyznać, ze głębia ostrości i zakres tonalny w porównaniu do tzw. hybryd kompatkowych jest o wiele ciekawszy .. o wiele.. no i ostrość!

pzodro
Ostatnio zmieniony przez jannik Nie 26 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jannik napisał/a:
Niestety wciąż mam duży kłopot z zdjęciami ludziów (np. żony i syna), szczególnie w intensywnym oświetleniu słonecznym lub przy jaskrawym zachodzącym słońcu.
A ekspozycja jest poprawna? Histrogram OK?
jannik napisał/a:
Poza tym wciąż jeszcze walczę z ekspozycją. Czasem przy ustawieniu EV +2 lub +3 zdjęcia wychodzą super (bo 1 lub 0 jest za ciemne), a czasem w z pozoru podobnych warunkach ustawiając EV +2 i +3 zdjęcia wychodzą zupełnie prześwietlone
Hm... Rozumiem, że korygujesz pomiar matrycowy?

jannik 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
A ekspozycja jest poprawna? Histrogram OK?

Hm... Rozumiem, że korygujesz pomiar matrycowy?

Hijaxksie.
Jeśłi można prosić, to jaśniej, bo nie jestem pewien o co pytasz.. :oops:
Co masz na myśli pod pojęciem "niepoprawnej" expozycji?
Z histogramem jeszcze się nie zaprzyjaźniłem.

Co do pomiaru.
Pomierzam sobie pomiarem "centralnie ważonym", bo jakoś tak mi bardziej pasuje.
No i koryguję sobie co nieco zakresem EV (skok mam ustawiony na 1/3).

PS
A tak poza tym to jako tako udało mi się zapanować nad jpg-ami ustawiając w korektorze kontrast na -2. Toteż większość zdjęć (prawie wszystkie) robię z takim ustawieniem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jannik, wrzuć po prostu jakieś przykładowe zdjęcie efektu o którym piszesz.

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 27 Cze, 2011   

Korekcja + 2-3 EV? ło matko conajwyżej +1/3 to max.
Przy jpg dobrze kontrolować histogram na żywo pokazuje bardzo dokładnie i pozwala zauważyć ryzyko przepału.

Z kolorem skóry i innymi nie mam żadnych problemów - powiem wiecej NX deklasuje poprzednią lustrzankę.
Zresztą w tej kwestii posiadacze nawet Nikona D700 mogą też ponarzekać ze słynną żółcią.

Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę indywidualne upodobania jedni wolą "ciepłotę" Canona inni "chłód" Nikona a ja np. lubię "chłód" Samsunga :grin:
jannik[/b] spróbuj tak naświetlanie matrycowe korekcja 0 nasycenie -1, kontrast -1 ostrość
w zakresie -1 a 1 zależnie od upodobań ale pamiętaj zawsze mmożna podostrzyć w pp a jak załapiesz artefakty to po ptokach.
Ja mam duży monitor o wysokiej rozdzielczości (ponad fullHD) więc ostrość +1 daje radę ale na mniejszym monitorze może być za ostro i pojawi sie aliasing. Ustawienia, które podałem mają na celu uzyskanie możliwie naturalnego wyglądu zdjecia. Jeśli chcesz efekciarskie to musisz poszukać własnych nastaw.
Można jeszcze popróbować skorygowac lekko kolory np niebieski na -1 i czerwony +1 przy pozostawieniu zielonego na 0.

Z tego co piszesz wnioskuję lubisz ciepłłotę Canona więc w custo przesuń suwak odcienia na preforowaną wartość. Warto zrobić tą samą scenę przy różnych nastawach i je zapisać. Wszystko to ustawisz w sekcji Custom 1,2 lub 3. (Nie wiem jak w polskim menu to nazwali nie używam.)
Będzie działało w trybach PAM. Poza tym masz do dyspocji bracketingi naświetlania i odcienia a także możłiwości edycyjne w aparacie np smart range po zrobieniu zdjęcia itp.
Oczywiście możesz używać RAW+jpg jednocześnie i bawić się do woli w pp.
Nie wyciągaj pochponych wniosków z powodu prezencji zdjęćc na jednym monitorze. IMO amoled pokazuje właściwie kolory to monitor komputera nie jest w stanie takich uzyskać. Potrzebna jest kalibracja niestety. Trzeba się nieco napocić żeby zestroić lcd tak aby jako tako oddawał wiernie kolory. Polecam ustawienia systemowe i regulacje kolorów w odpowiedniej sekcji albo jesli to możliwe regulacje bezpośrednio na monitorze. Idealnie się nie ustawi ale zawsze to lepiej niż domyśłne ustawienia systemowe.

Ja dodatkowo używam Smart range choć czytałem że użycie tej funkcji wpływa na drobne detale i kolory. Musze sie kiedyś dokładnie przyjrzeć na ile to prawda. Póki co róznice z i bez SR są zauważalne w kwestii naświetlenia cieni i świateł oraz kolorów (czasem na + a czasem na - zależnie od sceny). Ja lubię mieć doświetlone cienie i jednoczesnie nie przepalone światła więc korzystam. W SRW też specjalne krzywe kontrastu sobie pozapisywałem, żeby szybko uzyskać to co lubię.
Po wgraniu ostatniego firmware nie zauważam żeby jpg były rozmydlone jak to było przy starszych wersjach więc ostatnio mniej RAWów przerabiam.

Ogólnie to polecam forum samsunga n dpreview - ludziska pokazują tam wiele fajnych zdjęć i cech aparatu a nawet świetne osiagi przy wyższych ISO, którego ja raczej nie stosuję (operuję między 100-800) ale poczytać można. Czasem może być to przydatne.

Tak czy inaczej ja skupiam sie głównie na ostrości, prawidłowym naświetleniu, doborze GO czyli odpowiedniej przysłony lub czasu migawki kiedy to jest wymagane (np w ruchu) oraz kadrze. Kolory i inne szmery bajery zostawiam na potem czyli postprcessing bo w trakcie pstrykania nie ma na to czasu i jakikolwiek aparat jest w moich rekach to procedura taka sama.
Dlatego kiedy robimy ważne zdjęcia najlepiej używać tylko RAW.

jannik 
Rozmowny

Wysłany: Pon 27 Cze, 2011   

Chris
Dzięki wielkie za rady :)
Trochę mnie pocieszyłeś .. bo zacząłem zletka wątpić, czy się nauczę obsługiwać ten aparat (skądinąd całkiem fajny, bo niektóre fotki wyszły mi pięknie!... jak dla mnie).

Co do EV. Ustawiłem sobie skok co 1/3
Źle się wyraziłem, bo mając na myśli np. +0,3 napisałem +1
czyli: ustawiałem bracketing na -o,3 - 0 - +.03 itp itd

Mój ulubiony Custom to: nasycenie 0, ostrość 0, kontrast -2
muszę jeszcze spróbować obniżyć ostrość na -1 ..

Napisz mi dokładnie gdzie się ustawia minus i plus kolorów. Napisałeś, że można ustawić niebieski na -1, zielony na -1 itp itd

pozdrawiam

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 29 Cze, 2011   

Kolorami bawiłęm się w Irfan View aby porównać czy te z aparatu są optymalne czy można je przestawić na ciut lepsze.
Na mój gudt własnie tak akombinacja dała minimalnie lepszą kolorystykę ale dla moich oczu.
Myślę, że zmieniająć w menu odcień (domyśłnie ustawiony na biały) można to samo uzyskać

jannik 
Rozmowny

Wysłany: Czw 30 Cze, 2011   

Mały teścik:

Które z poniższych zdjęć jest wykonane Samsungiem NX10, a które Nikonem cp 8800?

Oba zdjęcia praktycznie są nie obrabiane (tylko trochę podciągnięta ostrość), a zdjęcie z NX-a było kolorystycznie zaingerowane tak, aby ujednolicić je w miarę ze zdjęciem z cp8800.

1.

2.

z pewnością fachowcy rozpoznają
ale proszę, powiedzcie mi w czym zdjęcia te różnią się na korzyść 3 razy droższego NX-a?

Zdjęcia robiłem w tym samym miejscu z roczną rozpiętością.. :)

pzodro

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jannik napisał/a:
Oba zdjęcia praktycznie są nie obrabiane (tylko trochę podciągnięta ostrość), a zdjęcie z NX-a było kolorystycznie zaingerowane tak, aby ujednolicić je w miarę ze zdjęciem z cp8800.
No to w końcu obrabiane czy nie? ;)
jannik napisał/a:
ale proszę, powiedzcie mi w czym zdjęcia te różnią się na korzyść 3 razy droższego NX-a?
W sumie takie zdjęcie można też zrobić telefonem, ale czego to dowodzi? :roll:

jannik 
Rozmowny

Nie wiem czy dowodzi, czy nie dowodzi, ale rodzi się pytanie po co amator ma wydawać kupę kasy na aparat skoro 3 razy tańszy aparat robi podobnej jakości fotki.. :)

pozdr

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To zrób teraz zdjęcia na najmocniejszej, dostępnej przysłonie. Oraz w półmroku domowym... I porównaj jeszcze raz ;)

Odpowiedz do tematu