Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pią 02 Kwi, 2010
Światło czy Szkło
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010   

dr11 napisał/a:
Masz 3 sek na zdjęcie (Arek potwierdzi :) ) http://www.woophy.com/download/912606 i co ja mam z tymi lampami po zmroku robić? ;)

Potwierdzam... :)

Ale co innego reportaż a co innego kreowanie obrazu :)

To zdjęcie to może być uchwycony ułamek sekundy z życia ulicy, a może też być zaaranżowaną sceną. W pierwszym przypadku 85/1.2 ;) - w drugim kilka lamp rozstawionych :)

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

dr11 napisał/a:
Yhm :) Masz 3 sek na zdjęcie (Arek potwierdzi :) ) http://www.woophy.com/download/912606 i co ja mam z tymi lampami po zmroku robić? ;)
Zwyczajnie, zaaranżować scenę przy ich użyciu. Mnie akurat coraz mniej interesuje typ fotografii, w której są 3 sekundy na zdjęcie. Wolę zaaranżować całą scenę tak, by mi się podobała. To trochę jak z filmem - jeden woli dokumentalne, inny fabularne. W tym wypadku wybieram raczej fabularne...
Cały czas piszę o tym, co daje większy rozwój jeśli chodzi o fotografowanie. Nauka używania światła i wykorzystanie tych umiejętności, to prawdziwy skok jakościowy. A nowe szkło, to tylko nowe szkło - inny kąt widzenia, trochę inne kadry, działka światła w tą, czy w tamtą... Tylko tyle... Być może moja ocena wynika z faktu, że praktycznie zawsze miałem tylko jasne obiektywy... Nigdy nie używałem ciemnych "kitowych" zoomów, a najciemniejsze szkło jakie kiedykolwiek miałem na własność, to stosunkowo niedawno kupiony 10-17 Fisheye, który ma f/4.5 na długim końcu... Może nie dane mi było poznać uczucia, którego doświadcza ktoś, kto przesiada się ze szkła f/5.6 na coś poniżej f/2... Dla mnie to akurat żadne halo. Dopiero zakup pierwszej lampy otworzył mi oczy na to, co najważniejsze w malowaniu światłem i jak pisałem wyżej, przełożyło się to także na wykorzystanie oświetlenia naturalnego - po prostu moje zdjęcia stały się dzięki temu lepsze.
BTW, lamp używam od ok. 3 lat (wcześniej coś tam próbowałem, ale bez większej świadomości i powodzenia), a intensywniej zacząłem fotografować jakieś 10 lat temu... Żałuję, że ktoś wcześniej nie pokierował mnie w tę stronę i stąd mój udział w tym wątku...

Sunders 

jaad75 napisał/a:
Być może moja ocena wynika z faktu, że praktycznie zawsze miałem tylko jasne obiektywy... Nigdy nie używałem ciemnych "kitowych" zoomów

To chyba klucz do zrozumienia Twoich poglądów. Masz i jasne obiektywy i lampy i możesz się "bawić światłem" :smile:
jaad75 napisał/a:
intensywniej zacząłem fotografować jakieś 10 lat temu... Żałuję, że ktoś wcześniej nie pokierował mnie w tę stronę i stąd mój udział w tym wątku...

Tak trzymaj. Ta wymiana poglądów, podobnie do innej/z Tutejszynem nt. fisheye i uwa/jest dla mnie bardzo interesująca :idea: :!: :smile:

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
dr11 napisał/a:
Marian, a co Ci da lampa na przykład na 20m w krajobrazie? To ona będzie światłem?

Oczywiście, jeśli masz taką potrzebę... Przy odpowiednim sprzęcie możesz ją wyzwolić choćby z 500m i oświetlić odpowiedni fragment tak jak chcesz.

Hehe… Po prostu dwa różne światy. :) Jak to czytam, to przypomina mi się lista sprzętu, który zabiera ze sobą autor blogu Strobist, żeby strzelić portret nad jeziorem czy na boisku. Najpierw długa lista lamp, modyfikatorów, statywów, blend, PocketWizardów… A na końcu: aha, jakiś aparat i dwa obiektywy, przy czym obydwa obrzydliwie nudne, czyli 70-200/2,8 VR i 24-70/2,8. :lol:
Totalne przeciwieństwo podejścia: noszę trzy kilo stałek i zastanawiam się, którą przypiąć do danej sytuacji. Co do fotografii podróżniczej to zdjęcia dr11 bardzo dobrze pokazują co fajnego można zrobić w sytuacji zastanej.

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Totalne przeciwieństwo podejścia: noszę trzy kilo stałek i zastanawiam się, którą przypiąć do danej sytuacji.
Ale ja wciąż noszę te "3 kilo" stałek... Tyle, że wiem, że to nie szkło, a światło "robi" zdjęcie... :smile:

Sunders 

komor napisał/a:
Najpierw długa lista lamp, modyfikatorów, statywów, blend, PocketWizardów…

jaad75, czy też nosisz tyle sprzętu oprócz tych 3kg stałek :?:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Sunders napisał/a:
jaad75, czy też nosisz tyle sprzętu oprócz tych 3kg stałek :?:
To zależy gdzie i kiedy. Minimum jedną lampę i "3 kilo" stałek mam przy sobie zawsze gdy biorę ze sobą aparat, natomiast torbę statywową z resztą osprzętu, wtedy gdy wybieram się fotografować coś konkretnego i mam pomysł jak to oświetlić... Nie dorobiłem się jeszcze tak uniwersalnego zestawu jak David Hobby...

sami 
Początkujący

Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010   Coś jasnego do wnętrz albo lampa?

Witam. Muszę coś kupić jasnego do fotografowania wewnątrz. W większości przypadków będzie to pokój i głównie zdjęcia dziecka + druga osoba. Wiadomo jak to pokój, zazwyczaj mały. Obecnie mam 17-85 lecz jego jasność jest niewystarczająca nawet przy świetle niezbyt mocnej lampy u sufitu.
Pytanie mam takie: Czy kupić coś jasnego czy lepiej lampę 580 II ?? Co do lampy to błyskanie po oczach lub ogólnie ciągle po pokoju trochę może być męczące dla dziecka jak i dla innych.
Co byście poradzili? Zapewne wielu z nas robi sesję dziecku. Kwota jaką mogę na dziś dzień przeznaczyć to około 2 tys zł.

MC 

Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010   

Nie po oczach tylko odbijając światło od sufitu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lampa i światło odbite

sami 
Początkujący

hmm. Generalnie sens kupowania jasnego szkła nie wyeliminuje używania lampy? Nie mam zabardzo doświadczenia z jasnymi szkłami więc takie pytania. Lampa owszem, spoko się sprawdza.

komor 
Moderator

sami, scaliłem Twój temat do starszego, identycznego. Masz sześć stron wstecz do poczytania.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

sami napisał/a:
Generalnie sens kupowania jasnego szkła nie wyeliminuje używania lampy?

O ile masz możliwość kupienia np f/1.4, korpus z wysokim "użytecznym" ISO i mało kontrastów na scenie - nie musisz mieć lampy ;)

Marian 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
O ile masz możliwość kupienia np f/1.4, korpus z wysokim "użytecznym" ISO i mało kontrastów na scenie - nie musisz mieć lampy
Można jeszcze tylko dodać, że prawie nigdy nie mamy do czynienia ze spełnieniem tych warunków.

sami 
Początkujący

Wacham się między 50 1.4 lub lampa 580. Puszkę mam 50D. Obiektyw 17-85 jak na moje doświadczenie jeszcze przynosi radość choć zaczynam powoli widzieć "braki" - sam nie wiem gdzie te braki, w szkle czy umiejetnościach.
Najgorsze jest to że nie wiem co spełni moje oczekiwania a myślę że z czasem zacznę bawić się bardziej poważnie.

Odpowiedz do tematu