Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ale co innego reportaż a co innego kreowanie obrazu
To zdjęcie to może być uchwycony ułamek sekundy z życia ulicy, a może też być zaaranżowaną sceną. W pierwszym przypadku 85/1.2 - w drugim kilka lamp rozstawionych
Zwyczajnie, zaaranżować scenę przy ich użyciu. Mnie akurat coraz mniej interesuje typ fotografii, w której są 3 sekundy na zdjęcie. Wolę zaaranżować całą scenę tak, by mi się podobała. To trochę jak z filmem - jeden woli dokumentalne, inny fabularne. W tym wypadku wybieram raczej fabularne...
Cały czas piszę o tym, co daje większy rozwój jeśli chodzi o fotografowanie. Nauka używania światła i wykorzystanie tych umiejętności, to prawdziwy skok jakościowy. A nowe szkło, to tylko nowe szkło - inny kąt widzenia, trochę inne kadry, działka światła w tą, czy w tamtą... Tylko tyle... Być może moja ocena wynika z faktu, że praktycznie zawsze miałem tylko jasne obiektywy... Nigdy nie używałem ciemnych "kitowych" zoomów, a najciemniejsze szkło jakie kiedykolwiek miałem na własność, to stosunkowo niedawno kupiony 10-17 Fisheye, który ma f/4.5 na długim końcu... Może nie dane mi było poznać uczucia, którego doświadcza ktoś, kto przesiada się ze szkła f/5.6 na coś poniżej f/2... Dla mnie to akurat żadne halo. Dopiero zakup pierwszej lampy otworzył mi oczy na to, co najważniejsze w malowaniu światłem i jak pisałem wyżej, przełożyło się to także na wykorzystanie oświetlenia naturalnego - po prostu moje zdjęcia stały się dzięki temu lepsze.
BTW, lamp używam od ok. 3 lat (wcześniej coś tam próbowałem, ale bez większej świadomości i powodzenia), a intensywniej zacząłem fotografować jakieś 10 lat temu... Żałuję, że ktoś wcześniej nie pokierował mnie w tę stronę i stąd mój udział w tym wątku...
Marian, a co Ci da lampa na przykład na 20m w krajobrazie? To ona będzie światłem?
Oczywiście, jeśli masz taką potrzebę... Przy odpowiednim sprzęcie możesz ją wyzwolić choćby z 500m i oświetlić odpowiedni fragment tak jak chcesz.
Hehe… Po prostu dwa różne światy. Jak to czytam, to przypomina mi się lista sprzętu, który zabiera ze sobą autor blogu Strobist, żeby strzelić portret nad jeziorem czy na boisku. Najpierw długa lista lamp, modyfikatorów, statywów, blend, PocketWizardów… A na końcu: aha, jakiś aparat i dwa obiektywy, przy czym obydwa obrzydliwie nudne, czyli 70-200/2,8 VR i 24-70/2,8.
Totalne przeciwieństwo podejścia: noszę trzy kilo stałek i zastanawiam się, którą przypiąć do danej sytuacji. Co do fotografii podróżniczej to zdjęcia dr11 bardzo dobrze pokazują co fajnego można zrobić w sytuacji zastanej.
jaad75, czy też nosisz tyle sprzętu oprócz tych 3kg stałek
To zależy gdzie i kiedy. Minimum jedną lampę i "3 kilo" stałek mam przy sobie zawsze gdy biorę ze sobą aparat, natomiast torbę statywową z resztą osprzętu, wtedy gdy wybieram się fotografować coś konkretnego i mam pomysł jak to oświetlić... Nie dorobiłem się jeszcze tak uniwersalnego zestawu jak David Hobby...
Wysłany: Czw 29 Kwi, 2010 Coś jasnego do wnętrz albo lampa?
Witam. Muszę coś kupić jasnego do fotografowania wewnątrz. W większości przypadków będzie to pokój i głównie zdjęcia dziecka + druga osoba. Wiadomo jak to pokój, zazwyczaj mały. Obecnie mam 17-85 lecz jego jasność jest niewystarczająca nawet przy świetle niezbyt mocnej lampy u sufitu.
Pytanie mam takie: Czy kupić coś jasnego czy lepiej lampę 580 II ?? Co do lampy to błyskanie po oczach lub ogólnie ciągle po pokoju trochę może być męczące dla dziecka jak i dla innych.
Co byście poradzili? Zapewne wielu z nas robi sesję dziecku. Kwota jaką mogę na dziś dzień przeznaczyć to około 2 tys zł.
hmm. Generalnie sens kupowania jasnego szkła nie wyeliminuje używania lampy? Nie mam zabardzo doświadczenia z jasnymi szkłami więc takie pytania. Lampa owszem, spoko się sprawdza.
Wacham się między 50 1.4 lub lampa 580. Puszkę mam 50D. Obiektyw 17-85 jak na moje doświadczenie jeszcze przynosi radość choć zaczynam powoli widzieć "braki" - sam nie wiem gdzie te braki, w szkle czy umiejetnościach.
Najgorsze jest to że nie wiem co spełni moje oczekiwania a myślę że z czasem zacznę bawić się bardziej poważnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10