Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pią 02 Kwi, 2010
Światło czy Szkło
Autor Wiadomość
marmur 
Początkujący

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010   Światło czy Szkło

Witam
Zwracam się do wszystkich forumowiczów, z takim moim małym dylematem. Chciałbym się dowiedzieć Waszych opini co Wy zrobilibyście na moim miejscu. Udało mi się odłożyć troszkę kasy (bo są inne wydatki oprócz fotografii) i chciałbym do swojego systemu dokupić lampę błyskową albo obiektyw. Nie chodzi mi o to, żeby mi doradzać jaki model wybrać obiektywu czy lampy, bo ja wiem co chcę kupić, tylko kasy mam na jedną rzecz.
Ja wiem, że padnie pytanie " TO WSZYSTKO ZALEŻY CO FOTOGRAFUJESZ?", ale mi chodzi o to co z Waszego doświadczenia przyda się bardziej, takiemu komuś jak ja, który nie zarabia na zdjęciach. A fotografuje różne tematy i sytuacje.

Dziękuję

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010   

marmur, nie da się tak jednoznacznie odpowiedzieć. Bo tak na prawdę to "na prawdę" zależy od tego co fotografujesz i czym.

Ogólnie to:

Jeśli Ci brakuje światła, np fotografując w domu, czy zauważasz braki lampy wbudowanej - kup lampę systemową. Przyda się ona nie tylko w domu, ale np w lesie, w silnym słońcu itp.

Jeśli natomiast brakuje Ci tego "czegoś" w zdjęciach, pewnie przyda się lepszy obiektyw. Nie o innej ogniskowej, ale jaśniejszy. Może jakaś stałka?

Jeśli brakuje Ci "zuma" - po prostu kup "zuma".

marmur 
Początkujący

Fotografuję nikonem D90+ob.18-105 + 50/ 1.8
Tak jak pisałem fotografuję różne tematy, lubię krajobrazy jak i bawić się w portretowanie, do pstryków pamiątkowo- rodzinnych włącznie.
Chciałbym kupić z obiektywów Samyang 14 mm f/2.8 a lampa to nikon SB 900.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

marmur, to wg mnie lampka lepszym wyborem będzie. Bo cimciang z D90 będzie tylko w pełnym manualu działać... (korpus zaoferuje Ci tylko i wyłącznie potwierdzanie ostrości)

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

powiem krótko, lampa :!:

dr11 
Optyczny

Powiem jeszcze krócej, jasne szkło :) :P

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 23 Mar, 2010   

Dzięki lampie możesz nauczyć się znacznie więcej, a Twoje zdjęcia mogą wskoczyć na zupełnie inny poziom (wbrew pozorom również te bez lampy)... O ile oczywiście będziesz chciał się uczyć i wykorzystywać lampę do czegoś wiecej niż proste świecenie ze stopki, gdy jest ciemniej...
A nowe szkło... To tylko nowe szkło... Przez chwilę inspiruje i cieszy, ale rewolucji nie robi... Zwłaszcza, że 14mm na APS-C, to jakoś straszliwie szeroko też nie jest...

Usjwo 
Optyczny

Jak to ma byc glosowanie, to ja tez glosuje na lampe. Gdybys mial do wyboru jakies specjalne super hiper szklo to moze warto by sie zastanowic. Te manualne 14mm jakos rewolucji Ci ne zrobi. Uczenie sie "lampy" i rzeczy "oklolampowych" napewno, zajmie Ci wiecej czasu, da wiecej satysfakcji i zabawy. Szklo podepniesz, walniesz kilka szerokich kadrow i zapniesz z powrotem 18-105 i po zabawie :grin:

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

Ja też głosuję za lampą.
Masz bardzo uniwersalny obiektyw, w dodatku chyba całkiem niezły. Jedyne, czego może Ci brakować to jakieś dłuższe tele. Samyang to wynalazek. Jak będziesz miał kompletną szklarnię i inne gadżety (np. dobra lampa) to możesz myśleć o takich obiektywach.

dr11 
Optyczny

Samyang 14 mm f/2.8 nie jest jasnym szkłem :P

jaad75 
Klub Pierdzieli

FotoTomek napisał/a:
Samyang to wynalazek.
Bo? Przecież jeszcze nie ma ostatecznej wersji...
FotoTomek napisał/a:
Jak będziesz miał kompletną szklarnię i inne gadżety (np. dobra lampa) to możesz myśleć o takich obiektywach.
No bez przesady...
dr11 napisał/a:
Samyang 14 mm f/2.8 nie jest jasnym szkłem :P
A znasz jaśniejszy w miarę szeroki kąt?

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Ja w podobnej sytuacji kupilem lampe. A zaraz potem druga i delektuje sie odkrywaniem dziedziny tak odmiennej od fotografowania w swietle zastanym. Polecam.

dr11 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
A znasz jaśniejszy w miarę szeroki kąt?
Tak :) Nawet używam. Ale nie ten system i nie ta bajka :P
Pytanie zasadnicze, czego brakuje autorowi? :D Jeśliu sam nie wie, nikt za niego nie wybierze :P

jaad75 
Klub Pierdzieli

dr11 napisał/a:
Ale nie ten system i nie ta bajka :P
Nie ten rozmiar klatki przede wszystkim... :smile:

FotoTomek 
Rozmowny
Foto w błoto

jaad75 napisał/a:
Bo? Przecież jeszcze nie ma ostatecznej wersji...

Bo jego użyteczność jest mimo wszystko ograniczona. Chyba że marmur dobrze wie, czego chce. Ale najwyraźniej nie wie. Ma 18 mm i to w większości przypadków wystarcza. Oczywiście to jest tylko moje zdanie. Wyrocznią nie jestem.

jaad75 napisał/a:
No bez przesady...

Jak wyżej

Dobrze ujął to Usjwo:
Cytat:
Szklo podepniesz, walniesz kilka szerokich kadrow i zapniesz z powrotem 18-105 i po zabawie

oraz Ty:
Cytat:
A nowe szkło... To tylko nowe szkło... Przez chwilę inspiruje i cieszy, ale rewolucji nie robi... Zwłaszcza, że 14mm na APS-C, to jakoś straszliwie szeroko też nie jest...

Odpowiedz do tematu