Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałam jeszcze raz serdecznie podziękować za rady!
Zdjęcia wychodzą fantastyczne! A makro.. miód malina!
Sprzęt wart swej ceny. Jak na pierwsze zdjęcia dyletanta, efekt rewelacyjny.
Jestem przeszczęśliwa!
aquos i aquosowa, nie było mnie w sumie przez parę dni, ale widzę że decyzja podjęta i sprzęt zakupiony!
Gratuluję i życzę samozaparcia - a efekty będą zacne
aquos i aquosowa, nie było mnie w sumie przez parę dni, ale widzę że decyzja podjęta i sprzęt zakupiony!
Gratuluję i życzę samozaparcia - a efekty będą zacne
myślalam, że siedzisz na zlocie, a tu proszę - tak jak obiecałam załączam pierwsze zdjęcia zrobione nową zabawką..
aquosowa, jesli chcesz usłyszeć jakieś uwagi odnośnie swoich zdjęć , to możesz wrzucać do działu "nasze zdjęcia" . choć czasem trzeba się tam prosić o opinie
no ok, ok wszyscy wiemy, że to nie rosa a zamgławiacz do kwiatków
a nie miał byś jakiś sugestii co do ustawień aparatu? Co przy, którym zdjęciu powinno być zmienione?
Dzisiaj "pobiegałam" trochę po konkursach na Raw'ach... Czasem szczęka opada z wrażenia co potraficie wyciągnąć ze zdjęcia!
Muszę chyba wyszukać jakiś eksternistyczny kurs 1:1, bo to jednak nie ma jak spróbować organoleptycznie.. którym suwaczkiem co itd..
Nie powiem, żebym się juz nie próbowała bawić.. efekty jednak były gorsze niż mierne, także na razie (długie "razie") rawy sobie podaruję
aquosowa, ale obrabianie raw może odnosić się do kilku tylko parametrów. ale istotnych, czyli balans bieli , ekspozycja i kontrast. nie trzeba od razu nie wiadomo czego z nimi robic. to dopiero później
Jeszcze raz wielkie i serdecznie podziękowania dla Wszystkich za pomoc i rady! Bez Was pewnie skończylibyśmy na kompakcie, a lustrzanka z obiektywem makro okazała się strzałem w dziesiątkę. Efekty są rewelacyjne. To, co już teraz potrafi wyciągnąć z aparatu moja żona... A to dopiero jej pierwszy poważny kontakt z lustrem! Kiedy lepiej opanuje technikę będzie strzelała genialne zdjęcia!
Do końca bałem się, że nie będzie zadowolona z efektów, bo poprzeczkę ustawiła bardzo wysoko, a że sprzęt de facto wybrałam ja, to wiecie czym to potencjalnie groziło Na szczęście po pierwszych zdjęciach stwierdziła, że sprzęt jest super i wart swojej ceny. Jak widzicie mam więc za co Wam dziękować
Przyznam, że ja na razie jestem nieco onieśmielony możliwościami aparatu (a przy tym czuję wewnętrzną presję, by nie używać trybu Auto). Chwilę pewnie potrwa zanim się z nim w pełni oswoję oraz zgłębię wszystkie funkcje i ustawienia. Dostrzegam jednak dużo przyjemności w fotografowaniu lustrem. Daje zupełnie inne wrażenia... poczucie tworzenia, a nie pstrykania Zastanawiam się tylko, jak dajecie sobie radę z tą masą ustawień w takiej zwykłej, codziennej fotografii, gdy chodzi o uchwycenie chwili.
No dobra, chyba wystarczy tego off-topic. Na koniec mam techniczne pytanie: na jak długi czas otwarcia migawki można sobie pozwolić robiąc zdjęcia z (niewprawnej) ręki bez obawy o poruszenie?
na jak długi czas otwarcia migawki można sobie pozwolić robiąc zdjęcia z (niewprawnej) ręki bez obawy o poruszenie?
Ogólna zasada jest taka, że bierzesz ekwiwalent ogniskowej i wsadzasz go w ułamek... (ekwiwalent o to co na obiektywie jest napisane mnożone przez powiększenie aparatu, czyli w Twoim przypadku 1,5)
Np Tamron 90mm. To będzie tak 1 / (90 * 1,5) czyli ok 1/135s
Układy VR potrafią wydłużyć ten czas o jakąś wartość - w zależności od jakości tego układu stabilizacji.
No dobra, chyba wystarczy tego off-topic. Na koniec mam techniczne pytanie: na jak długi czas otwarcia migawki można sobie pozwolić robiąc zdjęcia z (niewprawnej) ręki bez obawy o poruszenie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 9