Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dzięki dzięki. No to teraz tylko kwestia decyzji, ale wiem że jeśli C 550d lub 50d to z Sigmą 17-70 2.8-4.0 DC M OS HSM, bo daje jaśniejsze centrum kadru na ogniskowej 17-~30 niż Sigma 18-125m oraz ma minimalnie, ale jednak szerszy dół, choć niestety nie ma tak ciekawego, szczególnie dla fotoamatora górnego zakresu, ale to zrekompensuję sobie dodatkowym teleobiektywem w przyszłości. Preferuję lepsze paramatery niż uniwersalność, mimo że zazwyczaj niestety wiąże się to z kosztami...
Jeśli zdecyduję sie na N d90, to z obiektywem 18-105VR. Nie mam możliwości osobiście porównać go z 18-135VR, więc tak jak w przypadku Sigmy, zaufam testom i opiniom, które w moim odczuciu w większości wskazują na korzyść 18-105VR.
Także tylko kwestia wyboru C lub N, ale z tym to muszę się sam przespać.
Jeszcze jedno, jakiej marki polecacie filtry UV i polaryzacyjne, odpowiednio dla sigmy i nikora?
Z UV-ek polecam szarą Hoye, z polarów - Marumi DHG super
gawda [Usunięty]
Wysłany: Sob 24 Kwi, 2010
A, jeszcze jedno. Co myślicie o kupnie szkła C 17-40 4L. Można je dostać nowe nawet ponieżej 2000zł. To tylko ok. 300zł mniej niż Sigma z mocowaniem do Canona, ale zakres ogniskowych mniejszy. 17-40 to zakres, który bym chyba najczęsciej wykorzystywał, bo głownie widoki, wakacje, spacery itp. Jeśli bym go wziął, to czym uzupełnić wyższe ogniskowe?
A, jeszcze jedno. Co myślicie o kupnie szkła C 17-40 4L. Można je dostać nowe nawet ponieżej 2000zł.
Generalnie to szklo jest znane z dobrej jakosci i super-pancernosci, wiec jesli nie potrzeba Ci tak bardzo swiatla i zakresu to bierz. Ale na przyklad portret to nim ciezko zrobic.
Gdzie to nowe 17-40L w takiej cenie?
gawda [Usunięty]
Wysłany: Sob 24 Kwi, 2010
Aj, mea culpa... nowy jednak ciut drożej - 2290zl, lekko używane w dobrym stanie (jeśli wierzyć) - 1980zl (kup teraz) lub aukcja - obecnie 1800zl. No właśnie, będzie mi brakowało portretów, tutaj przewaga Sigmy 17-70 jak dla mnie... ale przewaga zdjęć wakacyjnych i widoczków jednak, przynajmniej na początek (czyli w większości dobre dzienne oświetlenie).
Ja od jakiegos czasu zastanawiam sie nad kupnem jakiegos porzadnego zooma spacerowego. Z braku zdecydowania zakup sie odwleka i uzywam ostatnio zestawu C10-22 + C50.1,4 (portret cud miod) i wlasnie doszedlem do wniosku, ze w wiekszosci sytuacji dla mnie..... styka . Tylko, ze ja to wiem po przejsciu przez szkla z zakresami 18-55, 18-200, 100-400 i to co mam teraz...
Jak juz sie uprzesz na 17-40 to niedroga C50.1,8 powinna dopelnic zestawu.
Wszystko zalezy od tego JAKIE zdjecia lubisz robic... a tego jak zrozumialem jeszcze nie wiesz, wiec jednak dalej bym byl za szerszym zakresem na poczatek - polecilbym 15-85, bo chyba rzecz fajna - super ostry, jest i porzadny szeroki kat na wakacje, swiatlo - jak to w zoomach, a zakres super. Tylko cena w sensie price/value wyglada co najwyzej "tak sobie", wiec zostaja obiektywy jak z poczatku watku.
Wysłany: Pon 13 Gru, 2010 Wybór lustrzanki. Prosze o pomoc.
Witam,
Przymierzam się do zakupu lustrzanki cyfrowej z wymiennym obiektywem.
Kompletnie nie wiem co wybrać.
Obiektyw powinien być na dużą odległość do robienia zdjęć w ruchu.
Teraz pytanie co kupić.
Myślałem nad Sony ALPHA A580 ale jaki dobry obiektyw do tego?
Polecają mi Nikona D90 + obiektyw 18-105VR.
Co o tym myślicie?
Na kompletny sprzęt chcę wydać ok 3-4 tys zł.
Proszę o pomoc.
"duza odleglosc i zdjecia w ruchu" czyli kombinacja duzej ogniskowej i swiatla, co przeklada sie bezposrednio na rozmiary, wage i cene obiektywu. spokojnie moglbys wydac caly budzet na samo szklo i jeszcze by ci zabraklo. niestety bedziesz musial doprecyzowac jaki konkretnie rodzaj fotografii cie interesuje i jesli jest to cos bardzo wyspecjalizowanego - na chwile obecna zadowolic sie polsrodkami badz zostawic zakup dlugiego szkla na przyszlosc
ponadto na forum byly juz tematy dotyczace wyboru szkla np do ptakow, sportu, itd wiec najpierw poszukaj, zorientuj sie bo tu na forum i w internecie jest tyle zasobow ze brak zorientowania w temacie nie jest zadna wymowka
Ja już tyle forum przeglądałem i zgłupiałem od tego wszystkie.
Jest tyle propozycji że szok.
Jeżeli chodzi o rodzaje fotografii to myślę że każdego po trochu.
Potrzebuję uniweralnego aparatu na różne sytuacje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10