Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak robić dobre zdjęcia kwiatów?
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 25 Lip, 2011   

Aquos, technika to nie tylko gałkologia aparatu jako takiego ale też samo ustawienie kwiatka, zorganizowanie tła i takie tam. W skrócie mówiąc kompozycja.

To co mogę polecić to zaopatrzenie się w kawałki matowego materiału / kartonu w kilku kolorach, przede wszystkim białym i czarnym. I wkładanie / przytrzymywanie go za kwiatkiem przed zrobieniem zdjęcia.
Dobrze dobrany kolor do kwiatka spotęguje efekt wizualny ;)

I z tego co widzę to polecam ustawianie w aparacie balansu bieli do odpowiedniego światła (za każdym razem jak się zmienia) oraz profilu przetwarzania kolorów (to raz na jutro ; ) - najlepiej moim zdaniem na naturalny...

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl napisał/a:
I z tego co widzę to polecam ustawianie w aparacie balansu bieli do odpowiedniego światła (za każdym razem jak się zmienia) oraz profilu przetwarzania kolorów
a jaki jest związek? chyba czegoś nie wiem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Związek jest taki, że jak się nie robi w RAWach tylko w JPGach to prawidłowe ustawienie tych dwóch elementów jest kluczowe by uzyskać poprawną kolorystykę zdjęcia.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl, mówisz o celu , a ten jest znany - poprawna kolorystyka. mnie chodzi o ustawienia profilu wobec WB.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pisząc profil kolorów, mam na myśli to co w aparacie figuruje jako "picture control", czyli landscape, portrait, standard, neutral itd...

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl napisał/a:
Pisząc profil kolorów, mam na myśli to co w aparacie figuruje jako "picture control", czyli landscape, portrait, standard, neutral itd...
wiem. te parametry to kwestia krzywej , czyli kontrast, jasność i saturacja. a mnie nie o te parametry chodziło, a o wpływie poszczególnego profilu na oddanie kolorów , czyli czy kolor jest bardziej ciepły/zimny , czy dodana mu jest inna dominanta. zakładam ze w puszcze jeśli profil koloru ma na to wpływ to raczej marginalny.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A czymże jest opcja Hue w ustawieniach profili ?

A jak zmienia się percepcja koloru w zależności od jego jasności?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

fakt , zapomniałem ze i ta opcja jest dostępna w puszkach...
Ale to już są nastawy własne. a ja mowie o ingerencji w kolor samego profilu. czyli parametr hue(ton koloru)=0.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kufel napisał/a:
czyli parametr hue(ton koloru)=0.
No to zmian koloru nie będzie. Co najwyżej zmienisz jego percepcje przy sterowaniu parametrami jasność/kontrast ;)

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl napisał/a:
No to zmian koloru nie będzie. Co najwyżej zmienisz jego percepcje przy sterowaniu parametrami jasność/kontrast ;)
no, i o to właśnie mi chodziło :) dlatego tak drażę temat ;)

[ Dodano: Pon 25 Lip, 2011 12:34 ]
czyli jeśli w każdym profilu (neutral, landscape...) opcja hue jest = 0 ,to jedyne różnice w danym kolorze miedzy profilami to kwestia jasności , kontrastu, a nie w odcieniu (hue). bo profil sam z siebie go, tj odcienia, nie generuje?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A saturacje? Użyj landscape do portretu to zobaczysz różnice na skórze ;)

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

tak ,to tez keestai saturacji. wiem pominąłem ze to ,ale napisałem to gdzieś powyżej i nie chciałem powtarzać, choć moglem ;)

co jest dla nnie istotne:

Cytat:
czyli jeśli w każdym profilu (neutral, landscape...) opcja hue jest = 0 ,to jedyne różnice w danym kolorze miedzy profilami to kwestia jasności , kontrastu, a nie w odcieniu (hue). bo profil sam z siebie tych roznic w odceniu, nie generuje?

choc jak teraz sprawdzałem na szybko roznice miedzy profilami w puszcze to nawet na wyzerowanych parametrach różnice w odcieniu są...

Aquos 
Początkujący

hijax_pl napisał/a:
technika to nie tylko gałkologia aparatu jako takiego ale też samo ustawienie kwiatka, zorganizowanie tła i takie tam. W skrócie mówiąc kompozycja.

Wiem, wiem :) To jednak wydaje mi się dużo prostsze i w znacznej mierze intuicyjne. Sami dostrzegamy pewne niedostatki i błędy w kompozycji, a przy tym mniej więcej rozumiemy ich naturę. Natomiast "gałkologia", jak to zgrabnie nazwałeś, jest bardziej skomplikowana, bo wymaga wiedzy na temat działania wielu parametrów i wzajemnych między nimi zależności. No i, czego mi często dowodzisz, w miarę sprawnego liczenia ;) Nie przypuszczałem, że fotografia to "nauka ścisła" :) Na szczęście nie jest to wyższa matematyka.

hijax_pl napisał/a:
To co mogę polecić to zaopatrzenie się w kawałki matowego materiału / kartonu w kilku kolorach, przede wszystkim białym i czarnym. I wkładanie / przytrzymywanie go za kwiatkiem przed zrobieniem zdjęcia.
Dobrze dobrany kolor do kwiatka spotęguje efekt wizualny

Pierwsze próby w tym zakresie już za nami :)

hijax_pl napisał/a:
I z tego co widzę to polecam ustawianie w aparacie balansu bieli do odpowiedniego światła (za każdym razem jak się zmienia) oraz profilu przetwarzania kolorów (to raz na jutro ; ) - najlepiej moim zdaniem na naturalny...

Ilość światła i balans bieli to problemy, z którymi na tym etapie borykamy się chyba najbardziej. Dokładniej to boryka się Marzena, bo to ona została pochłonięta przez makrofotografię. Natomiast ja jak dotąd bawiłem się głównie "zwykłą" fotografią, w której nie stanowi to aż takiego problemu, bo całkiem nieźle radzą sobie tryby tematyczne i automatyczny balans bieli. Pewnie wszystko jeszcze przede mną ;)

kufel napisał/a:
choc jak teraz sprawdzałem na szybko roznice miedzy profilami w puszcze to nawet na wyzerowanych parametrach różnice w odcieniu są...

Z instrukcji obsługi Nikona (a zapewne nie jest to wyjątkiem) wynika, że do trybów tematycznych przypisane są określone profile kolorystyczne, mające zapewnić optymalne efekty, np. naturalny kolor skóry w trybie Portretu, nasycenie żółci i czerwieni w trybie Jesiennej przyrody (tę nazwę mogłem przekręcić).
Ale jak to ustawiać fotografując w trybach PASM?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Aquos napisał/a:
Z instrukcji obsługi Nikona (a zapewne nie jest to wyjątkiem) wynika, że do trybów tematycznych przypisane są określone profile kolorystyczne, mające zapewnić optymalne efekty, np. naturalny kolor skóry w trybie Portretu, nasycenie żółci i czerwieni w trybie Jesiennej przyrody .
zgadza sie. jedne kolory sa trochę zdesaturowane inne przeciwnie. w zależności od scenerii/tematu.
do tego jeszce dochodzi kwetsia krzywych.

Aquos napisał/a:
Ale jak to ustawiać fotografując w trybach PASM?

nie wiem jak w Nikone ale w canonie jest cos takiego jak "styl obrazu" ( picture style). w Nikonie pewnie jest cos podobnego.

[ Dodano: Pon 25 Lip, 2011 16:42 ]
"Picture control" sie to chyba nazywa.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Aquos napisał/a:
No i, czego mi często dowodzisz, w miarę sprawnego liczenia
W zasadzie to nic nie trzeba liczyć ;)

Odpowiedz do tematu