Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 28 Sty, 2010 canon 50d z kitem czy Tamron 17-50 2.8
Witam
Wszystkich od dawna planowałem zakup lustrzanki, miał byc canon 40d ale z kilku przyczyn nie mogłem go kupic az do teraz ) czasy sie zmieniły i mamy juz canona 50d. Wiec bedzie to 50d.
Ale... jaki obiektyw? Tamron 17-50 2.8 jego planowałęm od zawsze ale boje sie kłopotów z AF:/ czy lepiej na poczatek kupic kita 17-85 i uczyc się a za jakis czas zmienic na cos lepszego?? Aha dostepne srodki jakie mam to max 1800zł, prosze o pomoc bo zakup planuje na ten poniedziałek a ciagle nie wiem jaki obiektyw.
Do tej pory fotografowałem kompaktem to bedzie moje pierwsze lustro:)
lithium, spróbuj dobrać sobie dobrego tamrona. Pomijając duży rozrzut jakościowy wśród tych tamronów,to jednak wyższa półka od tego canona.Trzeba tylko trochę potestować.
Osobiscie, to raczej oszedlbym w lepsze szkielko. W tym celu, zeby wydac srodki w miare rozsadnie, raczej kupilbym gorszy korpus niz slaby jakosciowo obiektyw. Najlepiej gdyby udalo Ci sie zdobyc nowego 40d z jakichs zapasow magazynowych..
Albo pomyslec nad innym systemem? Np. taki D90 + 18-105 + 35/1.8 ?
Tez myslałem nad nikonem d90 ale jakos bardziej podchodza mi zdjecia z canonów, ogladałem wiele zdjeci i canony maja w sobie cos co mi sie podoba (chodzi tylko o zdjecia) a mam pytanie czy znalazł by sie ktos z krakowa kto by mógł pojechac ze mna przetestowac tomarana:).
W ciemno boje sie kupowac a sam nie bede w stanie ocenic czy wszystko jest ok
Tez myslałem nad nikonem d90 ale jakos bardziej podchodza mi zdjecia z canonów, ogladałem wiele zdjeci i canony maja w sobie cos co mi sie podoba (chodzi tylko o zdjecia) a mam pytanie czy znalazł by sie ktos z krakowa kto by mógł pojechac ze mna przetestowac tomarana:).
W ciemno boje sie kupowac a sam nie bede w stanie ocenic czy wszystko jest ok
Czepiasz sie. Do d90 mozna wgrac krzywe tonalne, dzieki ktorym bedzie wypluwal fotki tak 'pikne', jak z 40d. Soft na kompie tez to potrafi zrobic automatycznie, trzeba tylko chciec.
Na obiektyw masz 1800 zł. więc wnioskuję, że całość ma się zamknąć w 5000 zł.
Jeżeli nie jest Ci straszne kupienie zestawu uzywanego, to spokojnie znajdziesz w tej cenie 50D oraz EF-S 17-55 IS USM. Gdybyś miał trudności to na pewno z 40D się uda.
Jeżeli z odrazą patrzysz na rzeczy używane i chcesz zrobić sobie niesamowitą przyjemność rozpakowania nówki sztuki, nieśmiganej, to 50D + EF-S 17-85 IS USM i do tego:
lithium napisał/a:
... uczyc się a za jakis czas zmienic na cos lepszego
Wszelkie warianty mieszane też oczywiście mogą wchodzić w grę.
o to chodzi ze w nikonach i canonach faktycznie widacz róznice i nie wiem czy da sie osiagnac te same rezultaty w nikonie co w canie. Ale jezeli faktycznie tak jest to nikon wydaje sie bardzo ciekawy. Ja narazie planuje pozostac przy swoim i wybrac Canona.
Bogdan jezeli chodzi o uzywki to faktycznie wole kupic cos nowego.
Suma jaka planuje na poczatek wydac to zgadza sie jest to 5tys zł
Znajdzie sie ktos chetny to przedestowania tomarana. (osoba z krakowa)
Miałem ten sam problem jakieś rok temu.
Obydwa testowałem przez tydzień.Wybrałem Tamrona.
Masz światło 2.8 a to wielki plus.
Ostrość jak dla mnie na"5".
Trochę głośny.Na nowy ze stabilizacją szkoda kasy-więc bierz starszy model
Ale przestroga-- "mydlane" się zdarzają.
Jak mogę polecić poszukaj "U Cichego" na Alegro.Masz gwarancję ostrego szkła.
Tyle mogę podpowiedzieć ale decyzja twoja.
Może jeszcze:Sprawdź TU i TU
kup u Cichego jak mówi kolega wyżej i będzie ok bo sam możesz mieć problem ze znalezieniem dobrego modelu
Ja mam tego tamronka i jest rewelka. Jak masz nadmiar kasy to może jednak pokuś się o model ze stabilizacją. Tak czy siak zestaw polecam nie ma to jak stałe światełko
Jeśli miałbym wybierać to przekonują mnie dwa warianty:
50D + Tamron 17-50 i
40D + Canon 17-55IS
przy czym ten drugi bardziej. Problem może być tylko z zakupem nieużywanego 40D, choć nawet wśród używanych zdarzają się szanowane perełki z przebiegiem poniżej 10 tys. klatek.
ale cena za to 40D! To musi być na prawdę już 'kultowy' sprzęt.
W świetle ceny 50D nowe 40D powinno kosztować maksymalnie 2300 zł.
W tej sytuacji zostaje 50D i wygrzebany Tamron.
40D się nie opłaca bo 50D jest niewiele droższy a na jego korzyść przemawiają takie rzeczy jak:
- o wiele, wiele lepsze szumy
- o wiele, wiele lepszy LCD
- kalibracja obiektywu z poziomu korpusu
40D się nie opłaca bo 50D jest niewiele droższy a na jego korzyść przemawiają takie rzeczy jak:
- o wiele, wiele lepsze szumy
- o wiele, wiele lepszy LCD
- kalibracja obiektywu z poziomu korpusu
Z tym wiele wiele to bym sie zgodził tylko w przypadku LCD. Co do szumów pownienes napisac "troszke" . A kalibrację można sobie wsadzić w d*** .
40d odpada zostaje 50d i chyba podebne pod nia tomarana:)
tylko chodzi o kwestie z panem Cichym jak mozna sie z nim skontaktowac? posiada sklep internetowy czy tylko przez allegro sprzedaje? i czy mozna prosic o jego login z allegro
z góry wielkie dzieki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13